Ik ben hoog sensitief

 

Ongeveer vijftien tot twintig procent van de bevolking is hoog sensitief, maar wat houdt dat nou precies is? Ben jij gevoelig voor invloeden van buitenaf, neem jij gevoelens van anderen over, zie jij meer details dan anderen en kan je slecht tegen fel licht of harde geluiden? Dan is er een kans dat je hoog sensitief bent. In deze blog leg ik wat meer uit over wat dit is. Ik ben zelf ook hoog sensitief. De laatste keer dat ik dit aan iemand vertelde, kreeg ik als eerste vraag: "Weet jij nu wat ik denk?" Zo werkt het natuurlijk niet. 

Veel mensen denken dat hoog sensitief zijn alleen maar negatief is, maar er zitten ook veel positieve kanten aan. Hieronder een aantal dingen waar mensen die hoog sensitief zijn zich waarschijnlijk in zullen herkennen.

gevoelig

♥ Het duurt langer om beslissingen te nemen
Aangezien mensen die hoog sensitief zijn meer oog hebben voor detail, is het vaak moeilijker om beslissingen te nemen. Er zijn meer dingen waar je rekening mee moet houden, omdat je meer nadenkt over verschillende opties en wat er allemaal mee speelt. Ook al is het een keuze die niet "goed" of "fout" is, is het nog steeds moeilijk om die keuze te maken omdat je zo veel nadenkt over wat er kan gebeuren. Wanneer je er eenmaal achter bent wat voor jou de juiste keuze is, zal het makkelijker zijn om in de toekomst ook die keuze te maken. Wanneer je een verkeerde keuze maakt, is de reactie daar op heftig omdat je meer voelt dan de gemiddelde mens. Hierdoor kan dit overkomen als een erge tegenslag en kan je hier best lang mee zitten, terwijl veel mensen zoiets hebben van: Ja, dat is vervelend, maar het leven gaat door.

'Ik vind het ontzettend moeilijk om beslissingen te nemen, ook over de meest simpele dingen denk ik heel lang na. Bij elke beslissing die ik neem, denk ik na over wat er allemaal meespeelt en wat er kan gebeuren.'

♥ Je reageert emotioneler
Mensen die hoog sensitief zijn, reageren vaak heftiger en emotioneler op situaties en vaak huilen zij ook sneller. Je zult meer gevoel hebben voor bepaalde situaties en je kunt sneller en beter meeleven met anderen. Als een vriend(in) je iets vertelt waar hij/zij mee zit, zal je meer in staat zijn mee te leven omdat je zijn/haar gevoelens oppakt.

emotioneel
bron

♥ Je hebt meer kans op angsten en depressie
Dit is een vervelend punt, want wie wilt nou angstig en depressief zijn? Helaas is die kans wel aanwezig als je hoog sensitief bent en zeker wanneer je veel heftige dingen hebt meegemaakt. Wanneer je in je jeugd veel negatieve ervaringen hebt gehad, is de kans in ieder geval aanwezig dat je angsten ontwikkelt of een depressie krijgt. Bij iemand die hoog sensitief is, is die kans groter omdat je emoties over het algemeen heftiger ervaart en ook zo reageert op dingen.

♥ Je voelt dieper
Eén van de grootste kenmerken van mensen die hoog sensitief zijn, is dat ze het vermogen hebben om dieper te voelen dan de medemens. Wanneer je iets moet verwerken, gaat dit op een veel dieper niveau. Je intuïtie speelt hierbij een belangrijke rol. Wanneer je iets moet verwerken brengt dit veel gevoelens met zich mee en is het een soort rollercoaster van emoties. Wanneer je blij bent over iets ben je meteen in extase en als je verdrietig bent heb je meteen het gevoel dat je je echt heel rot voelt en dat dit gevoel niet snel overgaat. Hierdoor kan je dingen moeilijker los laten. Ook voel je meer aan, zoals gevoelens van anderen. Wanneer iemand bijvoorbeeld boos of verdrtietig is of juist heel blij is, voel je dat met diegene mee.

'Als ik met iemand ben die bijvoorbeeld heel boos of verdrietig is voel ik dat ook. Ik ben aan het einde van de dag dan ook heel moe omdat ik dan zo'n emotie van een ander voel. Het is moeilijk om je hier voor af te sluiten'.

♥ Kritiek heeft een groot effect
Iemand die hoog sensitief is, zal veel heftiger reageren op kritiek dan iemand die hier niet mee te maken heeft. De gemiddelde mens zal kritiek wel moeilijk vinden, maar het misschien wel naast zich neer kunnen leggen. Wanneer je hoogsensitief bent is de kans wel groot dat je hier over blijft malen en het niet los kan laten. Zij zullen er dan ook alles aan doen om kritiek te ontwijken. Ze willen vaak mensen een plezier doen zodat ze kritiek kunnen voorkomen of hebben veel kritiek op zichzelf zodat anderen het niet hoeven te doen.

'Wanneer ik van iemand kritische feedback krijg, ga ik hier heel erg over nadenken en kan ik het moeilijk achter me laten. Ik kan kritische feedback moeilijk loslaten, terwijl iemand anders hier misschien veel makkelijker in is en het beter kan relativeren. Het is maar feedback. Ik denk te veel na over wat diegene bedoelt en wat ik fout doe.'

opinion
Bron

♥ Je kunt slecht tegen films met veel geweld
Omdat mensen die hoog sensitief zijn vaak meevoelen met anderen, zijn films met veel geweld niet echt een goed idee. Het kan zijn dat je je te erg gaat inleven in de film, dit geldt ook voor horrorfilms. 

'Gelukkig kan ik zelf wel goed tegen horror- en actiefilms, maar ik merk wel dat ik me heel erg ga inleven en dat zo'n film kijken dan ook wel een inspannende activiteit is. Na zo'n film moet ik echt even ontspannen en iets voor mezelf doen.'

♥ Als je gaat sporten, doe je dat graag alleen
Je kunt er niet goed tegen als mensen meekijken naar hoe je iets doet, dit geldt dus ook bij sporten. Veel mensen die hoog sensitief zijn doen dan ook vaak individuele sporten zoals hardlopen of fietsen. Op deze manier hoef je niet bang te zijn dat anderen naar jou gaan kijken en eventueel kritiek op je hebben.

'Ik ging een tijdje naar de sportschool, maar ik ben hier ook snel weer mee gestopt. Elke keer als ik ging had ik het idee dat mensen de hele tijd keken naar hoe ik aan het sporten was. Ik ging hierdoor twijfelen aan mezelf of ik het wel goed deed.'

♥ Je werkt goed binnen teams
Omdat je goed over dingen nadenkt en een grote fantasie hebt, kan je goed werken binnen teams. Het is alleen geen goed idee om een functie te hebben waar je de laatste beslissing moet nemen, omdat dit wel even kan duren. Ook is het niet handig om in een team te werken waar veel op elkaar gelet wordt. Grote kans dat je daar zenuwachtig van wordt.

♥ Je werkt goed in een omgeving waar weinig afleiding is
Wanneer je hoog sensitief bent, is het slimmer om in een omgeving te werken die een beetje afgesloten is in plaats van een hele open ruimte. Vaak is het ook goed om in een omgeving te werken die je kent zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je je volledig kan concentreren op het werk waar je mee bezig bent.

'Als ik in een omgeving werk waar veel om me heen gebeurt en veel dingen staan, werk ik heel moeilijk. Ik moet mij dan heel erg inspannen om me te kunnen concentreren. Het liefste werk ik in een omgeving waar weinig afleiding is, zodat ik me niet zo hoef in te spannen.'

concentratie

♥ Je hebt veel oog voor detail
Je ziet veel meer dan de gemiddelde mens. Zo zie je het bijvoorbeeld sneller als het weer omslaat of als iemand een andere trui heeft aangetrokken. Dit kan ook heel afleidend zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld vaak wanneer ik in gesprek ben met iemand dat ik veel dingen in de omgeving zie gebeuren (bijvoorbeeld een vogeltje die een nestje bouwt). Dit valt de gemiddelde mens vaak niet op.

'Wanneer ik met iemand sta de praten word ik continu afgeleid door dingen die in de omgeving gebeuren. Bijvoorbeeld een kat die voorbij rent of een tak die van een boom valt. Dit zijn dingen die anderen misschien niet zo snel opvallen.' 

♥ Je hebt bovengemiddelde manieren
Hoog sensitieve mensen zijn vaak gewetensvolle mensen en hebben snel door wanneer iemand dit niet is. Hierdoor hebben ze vaak goede manieren. Ze zullen meer rekening houden met andermans gevoelens en willen anderen niet tot last zijn.

♥ Je bent gevoelig voor geluiden en fel licht
Omdat ze snel overweldigd en overprikkeld zijn, zijn harde geluiden en felle lichten niet heel prettig voor mensen die hoog sensitief zijn. Nu is bijna niemand een grote fan van harde geluiden en felle lichten, maar voor hoog sensitieve mensen kan dit net wat heftiger overkomen.


fel licht
Bron

Gelukkig zijn er ook een heleboel positieve dingen aan hoog sensitief zijn:
♥ Je bent creatief
♥ Je kan meer genieten van muziek
♥ Je kan blij zijn met de kleinste dingen
♥ Je hebt oog voor de kleinste details
♥ Je kan snel zien hoe iemand zich voelt
♥ Je hebt een grote fantasie
♥ Je kan meer genieten van de natuur

Ik wil jullie ook nog een paar tips meegeven.
♥ Zorg dat je voldoende slaap krijgt zodat je uitgerust je dag kan beginnen.
♥ Probeer af en toe ook momenten voor jezelf te nemen en te ontspannen.
♥ Zorg voor een rustige en schone omgeving. Ruim bijvoorbeeld je kamer op als je weet dat je hier in moet werken.
♥ Doe niet te veel dingen tegelijkertijd. Probeer je te focussen op één ding zodat het niet een te grote chaos wordt in je hoofd.
♥ Bereid moeilijke situaties zo veel mogelijk voor. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat het een drukke dag wordt, kan je proberen om je hier op voor te bereiden door bijvoorbeeld ook rustmomentjes in te plannen.
♥ Laat je niet opjagen door anderen. Veel mensen zullen het niet begrijpen, maar dat is ook niet erg want hoog sensitiviteit kan ook moeilijk te begrijpen zijn. Bekijk wat goed voor jou is en laat je dan niet opjagen door anderen.
♥ Accepteer dat je het hebt, je kan er mee leren omgaan, maar verder kan je er niet heel veel aan doen.

Veel mensen herkennen zich hier in, maar dat betekent nog niet dat je hoog sensitief bent. Wanneer je er achter wilt komen of je het bent kan je het beste een test doen (deze kan je ook vinden op internet).

bron: huffingtonpost.com

Ken jij iemand die hoog sensitief is?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

CrazyMissTeddyBear - Vrijdag 27 juni 2014 23:15
Wat een mooie blog! Ik ben zelf ook hoog sensitief en heb daar heel veel moeite mee gehad nu ik in begeleiding zit om vooral m'n dag goed in te plannen gaat het al een stuk beter.
Deze blog omschrijft hoog sensiviteit heel goed als mensen m'n uitleg niet snappen laat ik ze dit wel lezen :)
Hoe ben jij er achter gekomen Amy?
XXX
Sanne - Vrijdag 18 juli 2014 13:03
Ik ben ook hoogsensitief
Sanne - Vrijdag 18 juli 2014 13:04
Dat was niet de bedoeling maar ik probeerde te zeggen, dat ik zelf dus ook hoogsenzitief ben en dit blog het heel goed uitlegt. :)
dees - Vrijdag 18 juli 2014 13:11
Heb ik ook. Laatst was ik naar Londen geweest en ik kon helemaal niet genieten daar door de drukte. Ik werd helemaal onwel. In rustige steden heb ik daar haast geen last van. Dat van fel licht en geluid herken ik ook.
Ik denk dat heel veel mensen wel hoogsensitief zijn, maar de een erger als de ander.
E. - Vrijdag 18 juli 2014 13:11
Mooi blog, zelf ook hoogsensitief. .
Het heeft veel voordelen, helaas ook nadelen.
Soms erg veel last van voornamelijk lichamelijk klachten vanwege
mijn extreme hooggevoeligheid.
Er zijn goede boeken over te vinden die je goed op weg kunnen helpen
of therapeuten.
Emma - Vrijdag 18 juli 2014 13:22
Interessante blog. Ik ben zelf ook hoog-sensitief en weet er inmiddels goed mee om te gaan.Goede tips!
Als je er bij stil staat en er rekening mee houdt kan het zeker ook iets heel moois zijn!
danielle - Vrijdag 18 juli 2014 13:33
Fijne en herkenbare blog om te lezen! Ben zelf ook hoogsensitief, en vind het nog moelijk om ermee om te gaan. Ben vooral snel afgeleid en heb slechte concentratie en raak gauw overprikkeld.
S. - Vrijdag 18 juli 2014 13:41
Ik vind hoog sensitief een beetje een 'popi' term en het leek/lijkt(?) wel mode om overgevoelig te zijn of zo. Geen idee of dat nu nog is. Maar afijn, ik ben wel hoog sensitief, of overgevoelig of hoe je het noemen wilt. En ik vind het vaak maar lastig.
xEmily - Vrijdag 18 juli 2014 13:54
Fijne blog! Ik ben zelf ook hoogsensitief. Vind het wel jammer dat sommige mensen die het overduidelijk niet zijn, maar gewoon snel emotioneel zichzelf ook hoogsensitief noemen. Zo wordt het inderdaad een mode dingetje.
Pauliene - Vrijdag 18 juli 2014 14:26
Kan me hier hellemaal in vinden zelf ook hoog sensitief alleen volgen mijn psych in een extreme vorm
tine - Vrijdag 18 juli 2014 14:56
Wauw, die tips zijn fijn! Daar zitten dingen tussen die me echt kunnen helpen!!! Thanx
kind_van_de_sterren - Vrijdag 18 juli 2014 15:39
Dit is iets waar ik mezelf juist niet in herken en kan het soms moeilijk vinden om met hoogsensitieve mensen om te gaan :) Anderzijds ben ik ook soms lastig, dus dat komt goed uit ;)
Laura - Vrijdag 18 juli 2014 15:50
Ik herken me er wel in, voor het overgrote deel.
Maar ik heb autisme.
En werken in teams vind ik maar ingewikkeld. Dan kun je zelf nog wel veel overwegen etc. maar als anderen dat niet doen en gewoon over je heen banjeren, moet je toch met een grote portie assertiviteit aankomen om je staande te houden.
Freek - Vrijdag 18 juli 2014 15:51
Ja ik herken mij hier wel heel erg in maar om nou het label hoog sensitief over te nemen, hmm nee. Hoewel het wel fijn is om de herkomst van je gedrag te kunnen opzoeken/weten. De nadelen wegen bij mij inmiddels niet meer op tegen de voordelen, vroeger wel.
lova - Vrijdag 18 juli 2014 16:12
Ja, ik herken het heel erg, maar ik werk niet graag in teams, door mijn sociale angst.
Voor de rest herken ik me in alles.
Hester - Vrijdag 18 juli 2014 16:38
Mooie blog en fijne tips! Heb zelf altijd veel last gehad van mijn hoogsensitiviteit maar het is een uitdaging er de positieve kanten van in te zien, die er ook zeker zijn! X
Nienke :) - Vrijdag 18 juli 2014 16:39
Herkenbaar
Jansje - Vrijdag 18 juli 2014 17:15
Echt herkenbaar! Nooit geweten, maar ik herken me echt in alles!
lies - Vrijdag 18 juli 2014 17:27
Ik mediteer erg veel. Dit helpt echt :D
TeensokJ - Vrijdag 18 juli 2014 17:40
Ik vraag me al een tijdje af:
Wat is het verschil tussen hoog-sensitiviteit en autisme?
Merel1998 - Vrijdag 18 juli 2014 18:04
Mooie blog! Zelf ben ik ook hoog-sensitief en heel veel hiervan klopt echt! Dat vind ik best fijn want met dit soort dingen heb ik vaak het gevoel alsof ik de enige ben, maar duidelijk niet en dat is toch fijn om te horen, dat je niet helemaal gek bent :)
sterre_never - Vrijdag 18 juli 2014 18:49
@TeensokJ; interessante vraag. Soms denk ik wel eens dat mensen niet toe willen geven dat ze autisme hebben, omdat hoogsensitief mooier klinkt (sorry voor als het bot over komt). Maar bij autisme heb je ook nog het hele gedoe rondom theory of mind - moeite met inleven in anderen etc. En dat vind ik hier toch niet echt in terug.
Maar goed, wat ik aan het begin ook al zei: soms denk ik wel eens dat mensen het mooier willen doen klinken.
J. - Vrijdag 18 juli 2014 19:03
Ik ben ook HS en herken me in alle punten. Als kind heb ik mij altijd al anders gevoeld, voor mijn gevoel beleefde ik alles als een veel ouder kind, ik voelde alles aan en overweldigd werd door prikkels. Sinds ik het kan plaatsen weet ik ook hoe ik er beter mee om kan gaan. Genoeg rust momenten en schrijven in mn dagboek helpen mij om de chaos die er soms is in mijn hoofd te structureren. Ik ben niet deskundig in autisme maar heb er tijdens mijn studie SPH en stages veel over geleerd. Het is wel wat anders in ieder geval dan
J. - Vrijdag 18 juli 2014 19:05
Ik ben ook HS en herken me in alle punten. Als kind heb ik mij altijd al anders gevoeld, voor mijn gevoel beleefde ik alles als een veel ouder kind, ik voelde alles aan en overweldigd werd door prikkels. Sinds ik het kan plaatsen weet ik ook hoe ik er beter mee om kan gaan. Genoeg rust momenten en schrijven in mn dagboek helpen mij om de chaos die er soms is in mijn hoofd te structureren. Ik ben niet deskundig in autisme maar heb er tijdens mijn studie SPH en stages veel over geleerd. Het is wel wat anders in r geval dan autisme. Bij autisme is er iets "mis" in de hersenen waardoor mensen op een ander niveau denken en communiceren. Mensen met autisme beleven de wereld heel anders.
J. - Vrijdag 18 juli 2014 19:07
*vaak is er bij mensen met autisme ook een dwangmatige behoefte naar structuur en wanneer hiervan wordt afgeweken, naja dat kan bijna niet zeg maar... maar zo zijn er vele vormen natuurlijk van autisme.

Tof deze blog Amy! Erg duidelijk beschreven.
JustmeXx - Vrijdag 18 juli 2014 19:31
Bestaat hoogsensiviteit echt? Ik dacht vroeger ook dat ik dit had en herkende mij in alles maar nu ben ik opengebloed, zelfzekerder, socialer enz en heb ik nog maar heel weinig last van deze dingen
Maanmeisje - Vrijdag 18 juli 2014 19:34
Erg herkenbaar! Alleen in teams werk ik niet graag.
Sharon - Vrijdag 18 juli 2014 20:16
Alle eigenschappen past bij mij! Alleen reageren op hard geluid niet, aangezien ik slechthorend ben. Ik kan goed in teams werken maar sport altijd alleen (ben ook te fanatiek om in teams te spelen)
Denisee.. - Vrijdag 18 juli 2014 21:11
Ik ben ook hoog sentitief, al deze punten zijn voor mij ook heel herkenbaar.
Ik vind het soms wel lasting, maar eigenlijk ben heel erg heel blij mee,
het is iets aparts en het hoort bij mij.
A - Vrijdag 18 juli 2014 21:15
Ik denk dat er met zulke blogs wel moet worden opgepast dat mensen niet zelf stempels gaan plakken. Er zijn diverse psychische/psychiatrische beelden die grotendeels dezelfde symptomen laten zien. Het lijkt me belangrijk dat mensen met klachten/gevoeligheden zichzelf laten onderzoeken door een psychiater en niet op basis van een dergelijke blog gaan roepen dat ze ook hoog sensitief zijn!
Sterretje - Vrijdag 18 juli 2014 22:07
Bijna beetje eng..... Ik wist niet dat dit een naam had!!! Het lijkt net of jullie mijn leven hebben gespioneerd en kenmerken hebben opgeschreven. Ik vind het ook fijn om telezen dat er meer mensen dit hebben!
Diantha - Zaterdag 19 juli 2014 05:52
Grappig dat maar 15-20% van de bevolking dat schijnt te hebben en hierboven bij IEDEREEN al heeft gereageerd dat hij/zij het ook heeft, lol.
D. - Zaterdag 19 juli 2014 08:46
Ik vind 15 tot 20% echt heel veel. Ben ook benieuwd of het meer wordt doordat we in een maatschappij leven die druk is, waar steeds meer mensen leven, waar chaos, geluid en stress aan de orde van de dag is. Ik denk het wel, eigenlijk. Interessante blog!
Laura - Zaterdag 19 juli 2014 13:59
@TeensokJ

Ik denk dat "gevoeligheid voor prikkels' (hoewel je als autist ook voor sommige prikkels heel ongevoelig kunt zijn) vooral een kenmerk is van autisme, voorkomend uit andere informatieverwerking, náást andere kenmerken zoals beperkingen in sociale interactie, beperkingen in communicatie en zich herhalende gedragingen, stereotype interesses etc.

@Diantha - Zondag 20 juli 2014 02:45
Inderdaad ja...
Prue - Zondag 20 juli 2014 07:43
Diantha, ik heb het idee (maar niet wetenschappelijk bewezen) dat hooggevoeligheid meer voorkomt bij mensen met een eetstoornis. Dus dan is het niet zo raar.

@A: het hangt ervan af hoeveel last je hebt wil je het laten onderzoeken. Mijn therapeute wilde dat ik een bepaald onderzoek zou laten uitvoeren, dat zou mij 800 euro kosten plus reiskosten die ik niet vergoed kreeg. Dat woog niet op tegen de lasten. Wat ik wil zeggen: Als je iets herkent in hooggevoeligheid, je leest er een boek over waarin handgrepen staan hoe je daarmee om kunt gaan, dan zie ik het bezwaar niet van jezelf een etiketje opplakken.
Stuk goedkoper dan psychologische onderzoeken.
sillie - Dinsdag 18 november 2014 18:00
ik had dit al echt heel lang maar ik dacht dat het normaal was maar dat was het blijkbaar dus niet bij iedereen, ik heb meestal ook als der hele erge problemen zijn dat ik dat gwn niet kan eten. en het is echt fijn om nu te weten wat het is!!
Karin - Maandag 5 januari 2015 15:36
Zelf heb ik een lichte vorm van autisme en ik er is gezegd, dat ik hoogsensitief ben.
Vrouwen met autisme zijn vaak gevoeliger dan men denkt.Zijn er mensen die dit herkennen?