Ik ben altijd zo moe

 

In de tijd dat ik een eetstoornis had was ik vaak ontzettend moe. Hier voelde ik me dan behoorlijk schuldig over. Ik ging niet naar school, ik werkte niet. Wat deed ik eigenlijk wel? Een paar dagen in de week naar therapie gaan? Slappe hap. Waarom was ik nou zo moe? Waar ik niet bij stilstond was dat het hebben van een eetstoornis en het herstellen daarvan echt onwijs veel energie kost. Ook als je niet veel beweegt met je lichaam is je hoofd continu bezig met het verwerken van allerlei informatie, gedachten en emoties. Hierdoor was ik soms echt uitgeput, maar wat kan je nou het beste doen als je zo laag in je energie zit?

♥ Genoeg en regelmatig eten
Toen ik een eetstoornis had was ik de regelmaat wat eten betrof volkomen kwijt. Ik at, overat, braakte en vastte. Soms at ik veel te veel en dan weer een hele tijd niks. Tussendoortjes heb ik lange tijd doodeng gevonden en door het braken was mijn spijsvertering en hongergevoel helemaal ontregeld. Het is als je er zo over nadenkt eigenlijk helemaal niet zo gek dat je lichaam behoorlijk uitgeput raakt van het constant schakelen en klappen opvangen.

Het spreekt natuurlijk een beetje voor zich… Voeding is brandstof en wanneer je laag in je energie zit moet je die brandstof goed geregeld hebben. Het is echt belangrijk om voldoende te eten. Misschien lijkt het alsof je niet zo veel doet zoals ik dat dacht, maar vergeet niet dat je hersenen ook heel veel energie gebruiken en dat die hard aan het werk zijn tijdens je herstel. Misschien eet je wel genoeg, maar gewoon te onregelmatig waardoor je bloedsuikerspiegel te onregelmatig is. Dit kan je echt gaan voelen als zijnde vermoeidheid. Regelmatig blijven eten en je tussendoortjes nemen, al heb je geen honger, is echt noodzakelijk.

♥ Voldoende drinken
Naast voldoende eten is het ook belangrijk om voldoende te drinken en dat is voor veel mensen minder vanzelfsprekend dan je zou denken. Per dag zou je zo'n 1,5 tot 2 liter moeten drinken. Dit kan water zijn, maar bijvoorbeeld ook frisdrank, sap of zuivelproducten. Bij warm weer of intensief sporten kan je meer vocht nodig hebben. Probeer goed aan te voelen aan je lichaam of jij genoeg hebt gedronken. Hierover kan je meer lezen in de blog '10 signalen dat je te weinig drinkt'. 

Wanneer je te weinig drinkt zal één van de eerste dingen die je opmerkt zijn dat je energie level omlaag gaat. Dit is ook waarom veel mensen denken dat ze honger hebben in plaats van dorst. Je ervaart een energietekort. Als je echt te weinig drinkt en uitdroogt kan je je echt heel beroerd gaan voelen. Natuurlijk is enkel water drinken geen oplossing tegen een energietekort. Het is belangrijk dat je voldoende eet én voldoende drinkt.

♥ Rust nemen
Zit je zo laag in je energie? Misschien doe je er dan goed aan om wat meer rust in je dagen in te plannen en te werken aan een goed dag en nacht ritme. Toen ik een eetstoornis had was ik echt een stuk vermoeider dan dat ik nu ben. Wanneer ik opstond om te ontbijten had ik soms het gevoel dat ik na het eten direct weer in slaap kon vallen. "Nou, dan ga je toch even slapen?" Zei m'n psycholoog. Dit vond ik ondenkbaar! Dat is toch lui? Hmm… Misschien was het toch niet zo'n gek idee. M'n lichaam vroeg er immers om.

Zoals je misschien wel doorhebt liggen de punten die ik hier benoem heel erg voor de hand, toch voelt het niet altijd zo simpel. Toch zijn de tips niet zo makkelijk om uit te voeren als je last hebt van een eetstoornis. Ook ik liep hier heel erg tegenaan. Meer eten voelde slecht, meer drinken was een trigger om minder te eten en rust nemen voelde lui. Toch was het belangrijk om deze tips echt serieus te nemen en nee, niet 1 van die tips, maar ze allemaal. Op zoek gaan naar een juiste balans. Goed luisteren naar je lichaam. Toegeven als je toch minder energie hebt dat je had gedacht.

♥ Hulp vragen en kleine stapjes nemen
Ik weet hoe moeilijk het is om te herstellen van een eetstoornis. Het kost energie, maar ook een hoop tijd. De stappen die genomen moeten worden op de weg naar herstellen voelen soms eng en onmogelijk aan. Probeer daarom niet in te grote stappen te denken. Je mag echt kleine stapjes nemen en daarbij om hulp vragen.

Het hielp mij bijvoorbeeld om bij m'n vrienden, familie of behandelaren na te vragen of het wel oké was wat ik deed. Is het lui om nu wat rustiger aan te doen? Is dit genoeg om te eten? Is dit te weinig om te eten? Wat zou jij nu doen als jij mij was? Vind je het erg als het me nu niet lukt om dit of dat te doen? Zou je dit of dat van me kunnen overnemen, want ik voel me zus en zo?

Aangeven dat je laag in je energie zit biedt anderen de gelegenheid om daar rekening mee te houden en je daarin tegemoet te komen. Uiteindelijk moet je zelf herstellen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Sta je omgeving toe om je daarbij te helpen. Ook, nee, juist als jij even laag in je energie zit.

♥ Geduld
Last but not least. Heb geduld. Met jezelf, met je omgeving, met je herstel. Pak je rust, zorg voor jezelf, laat voor je zorgen. Het is nu eenmaal even zo en dat is ook oké. Deze tijd gaat ook weer voorbij, maar je moet jezelf wel die kans geven. 

Wat doe jij als je laag in je energie zit?

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Hoi - Woensdag 4 juli 2018 19:50
Ik ben genezen van mijn eetstoornis maar ik ben nu veel vermoeider als tijdens mijn eetstoornis...
AnaMan - Woensdag 4 juli 2018 23:54
Ik heb hetzelfde... Het kan zijn dat we meer voelen wanneer we moe zijn, en beter naar ons lichaam kunnen/moeten luisteren.

Ook zou het kunnen dat de ES onze hormonen de vernieling in heeft geholpen...
Denk dat hier best wat meer wetenschappelijk onderzoek naar mag komen! :(
TazZie - Donderdag 5 juli 2018 02:35
Ik heb ook hoe meer gewicht ik heb, hoe moeier ik ben! Ook van eten zelf wordt ik moe. Dat is echt een trigger om weer terug naar een lichter gewicht te gaan waar ik me energieker bij voelde.. Het is zo erg lastig om vooruit te gaan. Je voelt je namelijk niet alleen mentaal slechter met het hogere gewicht, maar fysiek voel je je ook minder! Waar doe je het dan nog voor? Dat denk je dan. Tegelijkertijd verwacht men juist meer van je omdat je weer zwaarder bent, dus je voelt je nog meer onbegrepen en nog meer een mislukkeling..
Renske - Vrijdag 14 juni 2019 17:26
Hoi! Ik zag je reactie en dit is heel erg herkenbaar voor mij!! Ik vroeg me af of jij nu al iets van verbetering merkt?
Jess - Woensdag 4 juli 2018 23:23
Dankjewel voor deze blog Irene!!
Dit had ik zoooo nodig.
Ik zit nu ook veel thuis, om te herstellen. En het voelt inderdaad als lui zijn en aanstellen... Aan de ene kant is het heel logisch dat mn lichaam zo moe is en niet veel kan, maar aan de andere kant zegt dat stemmetje dat ik me niet zo moet aanstellen en gewoon door moet gaan. Het is zo lastig te accepteren.
Dus deze blog komt echt op het juiste moment!!
Anoniem1 - Woensdag 4 juli 2018 23:40
Tsja.. dit pas ik allemaal al toe sinds mn eerste eetstoornisbehandeling. En nog is mn energie niet waar ik het zou willen.
cynthia - Donderdag 5 juli 2018 00:29
Waardevol!bedankt!
Honeychild - Donderdag 5 juli 2018 10:14
Bij mij roept het zoveel schaamte en onzekerheid op... Ik vind het moeilijk wanneer ik mijn moeheid niet kan verklaren, bijvoorbeeld vanuit inspanning oid... Het voelt dan alsof die moeheid er niet mag zijn, want ja, als ik gesport hebt of hard hebt gewerkt, dan mag ik moe zijn, maar niet 'gewoon' uit het niets... Heeft moeheid ook met ondergewicht te maken..? Ook al eet je verder wel goed..?
L - Donderdag 5 juli 2018 14:56
Heeft er zeker mee te maken!
I. - Donderdag 5 juli 2018 10:41
Zo herkenbaar. Echt waardevol!!
H - Vrijdag 6 juli 2018 15:00
@Anaman,
Herkenbaar. Ik heb hier ook nog steeds last van. Zou een goed onderzoek zijn. Misschien is het deels iets dat door een ES ontstaat, maar het kan natuurlijk ook samenhangen met andere factoren.
... - Zondag 8 juli 2018 23:47
Sinds 2010 kan ik me herinneren tot het heden altijd vermoeid. Wel
Of niet slapen, wel of niet werken ik blijf vermoeid.