Iemand vindt mij stom!

 

Al vanaf het eerste contact voel ik het. Na een kleine, onschuldige woordenwisseling merkte ik het meteen: zij mag mij niet. Waarom weet ik niet eens, maar ik voel aan alles dat ze mij niet zo leuk vindt. Dat hoeft geen probleem te zijn, ware het niet dat ik dit onmogelijk los kan laten. Ik wring mijzelf in alle mogelijke bochten om haar iets aardigs te laten zeggen, om een glimlach te krijgen, maar er komt helemaal niets...

Ik kan er maar moeilijk mee omgaan, het gevoel dat iemand je gewoon niet zo aardig vindt. Er hoeft niet eens iets ergs aan de hand te zijn, er is geen sprake van haat of ruzie, maar toch zit het mij niet lekker. Ik merk dat iemand mij niet super leuk vindt, om een reden die mij onbekend is en dat maakt mij onrustig. Misschien wil ik stiekem dat iedereen mij leuk vindt en kan ik er niet goed tegen als dit niet het geval is. Terwijl ik ook niet de hele tijd bezig wil zijn met mensen te pleasen, merk ik toch dat ik verander in mijn gedrag.

Jij bent niet minder 

Het voelt alsof ik stiekem niet goed genoeg ben. Als ik goed genoeg zou zijn, zou iedereen mij leuk vinden. Als niet iedereen mij leuk vindt, zal er dus ergens ook wel iets niet leuk aan mij zijn. Zo werkte het in mijn hoofd en zo ging ik dat ook voelen. Terwijl dat natuurlijk bijzonder oneerlijk is. Als iemand anders niet iets met jou heeft, veranderd dat eigenlijk helemaal niets aan jou. Dat heeft dan ook nog eens voor een net zo groot deel met die andere persoon te maken. Dat iemand jou minder leuk vind, maakt jou niet minder leuk of minder waard. Je bent niet pas wat waard als echt iedereen jou leuk vindt. Dat is niet haalbaar en bovendien ook niet nodig.

Niet iedereen hoeft je vriend te worden

Probeer je te focussen op de mensen om je heen die jou wél een fijn gevoel geven. Uiteindelijk zijn dat ook de mensen die ertoe doen, dat zijn de mensen door wie je echt leuk gevonden wilt worden. Ik merkte dat ik gewoon leuk gevonden wilde worden, maar vergat een beetje of dat echt belangrijk was. Wie doet er nu eigenlijk echt toe in jouw omgeving? En is het echt belangrijk dat alle andere mensen, met wie je zelf misschien ook minder hebt, jou ook net zo leuk vinden?

Natuurlijk is het fijn als je iedereen te vriend kunt houden, maar is dat echt al je tijd en energie waard? Je kunt het wel proberen, maar omdat het niet realistisch en haalbaar is, is dat misschien zonde van jou. Je wordt misschien onnodig teleurgesteld en je wringt je in bochten, zonder trouw te blijven aan wie jij bent. Terwijl jij voor velen dus al leuk genoeg bent. Je hoeft niet iedereen te vriend te houden, gewoon omdat dat niet nodig is. Dat geldt voor jou en dus ook voor anderen mensen.

Bovendien kan het ervoor zorgen dat je zo druk bent met leuk gevonden worden, dat je vergeet of jij die persoon zelf eigenlijk wel leuk vindt!? Wat vind je eigenlijk zelf van die persoon, zonder dat je eerst waardering hoeft te krijgen? Is die persoon jouw energie eigenlijk wel waard en past iemand eigenlijk wel bij jou? Dat mag je je ook best eerst afvragen, voordat je al die moeite doet. Want jij bent de enige die je tevreden moet houden. Geen zorgen, die persoon doet dat op zijn beurt ook wel weer voor zichzelf.

Honderdduizend redenen

Er zijn misschien wel honderdduizend redenen te bedenken waarom iemand jou niet geweldig vindt. Zelfs als iemand jou echt niet mag, kan daar zo veel meer achter zitten. Je bekijkt altijd alles door de bril van je eigen ervaringen, dat geldt dus ook voor die persoon. Misschien zit hem of haar persoonlijk iets in de weg, wat jij op dat moment losmaakt? Misschien doe je hem of haar aan iemand denken, wat geen positief gevoel oproept? Misschien heb jij toevallig een eigenschap waar die persoon niets mee kan? Er zijn zoveel redenen mogelijk waarom dit nu de situatie is, veelal redenen die niets met jou persoonlijk te maken hebben. En als ze dat wel hebben, is het ook niet gezegd dat dat iets slechts hoeft te zijn. Niet per se iets waar jij iets aan kunt doen of wat jij moet veranderen.

Draai het eens om

Misschien herken je dit ook wel eens vanuit jouw eigen positie. Heb je ooit bij iemand in de klas gezeten, een collega gehad of zo’n gezamenlijke vriend binnen een vriendengroep, waar je gewoon niet zo veel mee had. Grote kans dat die persoon dit ook wel eens gemerkt heeft, maar dat jij niet de bedoeling had om iemand te kwetsen. Sterker nog, jij kon hier helemaal niets aan doen en voelde dit ook niet expres. Niemand had iets verkeerd gedaan, maar toch kun je het zo voelen.

Het is dus eigenlijk heel menselijk, zonder dat het iets afdoet aan iemand persoonlijk. Als je merkt dat je van iemand niet zo veel terugkrijgt, of dat je niet echt in de smaak valt bij iemand, zoek het dan niet meteen bij jezelf. Zelf vind je vast ook niet iedereen leuk en dat is oké. Niet iedereen kan en hoeft jou leuk vinden en ook dat is oké. Dat maakt jou niet minder leuk of minder waard dan de rest. 

Hoe ga jij ermee om als iemand jou niet aardig vindt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Floor - Zaterdag 14 september 2019 13:34
Vroeger kon ik het ook echt moeilijk vinden als iemand mij niet aardig of leuk vond en probeerde ik iets te zeggen waardoor diegene mij wel aardig zou vinden.

Tegenwoordig denk ik het volgende: ik vind het niet erg als iemand mij niet leuk of aardig vind (of zelf niet aardig tegen mij doet) als ik die persoon zelf ook niet leuk of aardig vind. Ik kan het dan ook meestal meteen uit mijn hoofd deleten als diegene niet aardig tegen mij doet.

Ik weet dat er mensen zijn die mij wel leuk vinden en mij het gevoel geven (of gaven) dat ik goed genoeg ben. Dat ze mij gewoon leuk vinden zoals ik ben.
Dat is ook de reden dat ik op de manier kan denken die ik hierboven beschrijf.
Saskia - Zaterdag 14 september 2019 14:54
Toch blijft het soms moeilijk
britneyangel - Zaterdag 14 september 2019 16:58
het klopt helemaal wat je schrijft, maar het kan wel jammer en moeilijk zijn
Britt1988 - Zaterdag 14 september 2019 17:31
Ik herken ieder stukje en mn leven draait volledig om het anderen naar hun zin te maken... hopelijk lukt het ooit om los te laten
Marleen - Zaterdag 14 september 2019 20:16
Ik heb het daar in groepstherapie altijd heel moeilijk mee gehad. Want nee ik deed niets verkeerd maar het is echt niet leuk om te horen dat bvb iemand, als ze je op straat zou tegenkomen, een grote bocht rond je zou maken. Het is niet leuk als ze roddelen of mensen tegen je opzetten gewoon "omdat jij jij bent". Ik vind zelf ook niet iedereen leuk, maar ik probeer wel iedereen correct te behandelen en vriendelijk te blijven. Ik zou het zelfs de mensen met wie het niet klikt , niet willen aandoen om het gevoel te hebben dat ik had: dat ze constant op hun hoede zouden moeten zijn bij mij omdat ik in een tegen positie zit.
Maya - Zondag 15 september 2019 01:11
Zo herkenbaar!
Sanne - Zondag 15 september 2019 09:41
Ik vind dit zelf heel lastig om mee om te gaan. Ik snap dat niet iedereen mij aardig kan vinden, maar het is wel heel jammer als mensen dat zo duidelijk moeten laten blijken....