Voor als je gekwetst bent

 

Ik schrijf deze blog speciaal voor jou. Voor jou, omdat jij gekwetst bent en je dat ontzettend veel pijn heeft gedaan. Je bent gekwetst door iemand die dichtbij je stond of misschien nog wel staat. Door iemand van wie je het niet had verwacht. Ergens middenin de winter, waren niet alleen je handen bevroren, maar bevroor ook je hart. Het werd stil om je heen en koud in je lijf. Je kon nauwelijks geloven dat dit jou overkwam. Het leek alsof de wereld stilstond en niemand meer iets zei. Alle woorden waren gesproken en ieder antwoord was verloren gegaan in een dik pak natte, koude sneeuw.

Wat was het leven vóór dit alles plotseling eenvoudig en fijn. Waarom had je niet wat positiever en gelukkiger geleefd voor dit moment? Nu was alles anders en het zou nooit meer zo worden als het was. Je was je onschuld, je vertrouwen in één klap kwijt en niets of niemand zou je dat meer teruggeven zoals het ooit was geweest. Er zouden altijd breuken voelbaar blijven. Waarom was je dit aangedaan, wat had je fout gedaan? Het leven voelde plotseling zo vreselijk oneerlijk. 

vrouw gekwetst

Een mengsel van verschillende gevoelens draaide door je hoofd. Boos op de persoon die je dit had aangedaan. Teleurstelling in de persoon die zo dichtbij je stond. Verdriet omdat je dit niet had verwacht. Wraak omdat je iets terug wilde doen. Angst omdat je niet wist hoe verder. Onzeker omdat je niet begreep waarom. Machteloos omdat je niet wist wat je nu moest doen. Pijn.

Je bent hierdoor enorm aan jezelf gaan twijfelen. Je wist niet meer of je wel een goed genoeg en leuk genoeg mens was. Je zelfbeeld daalde vanaf het moment dat je gekwetst werd met de seconde. Je lichaamsbeeld veranderde van realistisch naar onrealistisch en je stond vanaf die ene winterdag geen moment meer vol zelfvertrouwen voor de spiegel. Kleding maken de vrouw, maar de kleding die in jouw kast hing maakte niet meer dan een verpakking van gebroken mens. Misschien was alles wel jouw eigen schuld en zou het leven vanaf deze dag nooit meer beter worden. Je verdiende niet meer dan dit, want dit was jouw noodloot, net zoals dat van dat depressieve familielid. Het zat in je genen, dus deal with it.

Nee, zo is het niet. Jouw lot heb je deels zelf in de hand. Jij hoeft niet dezelfde weg te bewandelen als diegene die je kent. Jij hoeft je niet je hele leven zo ongelukkig en gekwetst te voelen. Je hebt ook zelf een stem in de strijd. Je bent niet verloren, ookal voelt het nu alsof je verdrinkt. Jij kunt zwemmen en weer uit dat water klimmen. Jij kan hier weer bovenop komen. 

Ik wil graag dat je een aantal dingen weet. Het zijn dingen die goed zijn om te onthouden als je gekwetst bent. Ze kunnen je helpen om houvast te vinden, om niet ten onder te gaan aan je verdriet. Ze kunnen je helpen om de realiteit in het oog te houden en de schuld niet helemaal bij jezelf te leggen. Ze kunnen je helpen om weer hoop te krijgen voor de toekomst en weer meer met een open vizier het leven tegemoet te gaan. 

♥ De persoon die je heeft gekwetst...
De persoon die jou heeft gekwetst zit zelf waarschijnlijk heel slecht in zijn vel. Door jou dit opzettelijk of onopzettelijk aan te doen zorgt hij ervoor dat zijn eigen zelfbeeld slechter wordt en zijn belangrijke persoonlijke relaties in gevaar komen. Niemand kwetst jou omdat die zelf zo enorm gelukkig is. Het is goed en kan helpend zijn om te onthouden dat de persoon die jou heeft gekwetst waarschijnlijk erg met zichzelf in de knoop zit. Dit is uiteraard geen excuus voor zijn gedrag.

♥ De waarheid doet pijn, maar...
De waarheid kan enorm pijnlijk zijn, maar die is nog altijd beter dan blijven geloven in leugens. Juist de leugens zorgen ervoor dat je op de lange termijn nog meer pijn zal ervaren. Op de korte termijn is het makkelijker om in leugens te geloven, maar op de lange termijn is het fijner om te dealen met de waardheid. Deze is hard en pijnlijk, maar geeft je wel de mogelijkheid om verder te kunnen, om langzaam die open wond te laten helen.

♥ Maak jezelf niet schuldig...
Natuurlijk is het goed om te kijken naar je eigen rol in de hele situatie, maar blijf hierin wel bij jezelf. De ander die je heeft gekwetst zal er waarschijnlijk alles aan doen om jou deels de schuld in de schoenen te schuiven om ervoor te zorgen dat die zich minder schuldig voelt. Praat erover met andere mensen en verlies je verstand niet in deze situatie. Jij weet dondersgoed wat je is aangedaan en dat jij hier niet de schuldige bent, maar het slachtoffer. Verlies dit niet uit het oog en maak jezelf niet onnodig schuldig. 

♥ Boos, maar luister...
Het is goed om je boosheid te uiten over hetgeen wat je is aangedaan, maar het heeft weinig zin om te blijven discussieren met iemand die je bewust heeft gekwetst. Soms is het dan zelfs beter om gewoon stil te zijn. Laat de ander maar praten, hij heeft waarschijnlijk al een shit load aan excuses achter de hand... maar als jij dan opeens stil blijft, wat dan? Jij moet verder, jij moet jezelf de ruimte geven om verder te komen. Sta stil bij jezelf, bij hoe jij je voelt. Je gelijk halen gaat hier niet bij helpen. Je kan alleen proberen te begrijpen en hieruit conclusies trekken.

♥ Accepteer zonder excuses...
Als je gekwetst bent door iemand, wil je het allerliefst dat die persoon wel honderd keer zijn excuses bij je aanbiedt. Je wilt iemand kunnen vergeven zodat je verder kan in je leven, maar je hebt het gevoel dat hier een excuus voor nodig is. De kunst is juist om een excuses die je nooit hebt ontvangen te accepteren. Als je iemand vergeeft, ookal heeft die geen excuses aangeboden, maak je hetgeen wat gebeurd is los van je toekomst. Het heeft niets te maken met hetgeen goedpraten wat de ander je heeft aangedaan, enkel met jezelf bevrijden van de pijn die je is aangedaan. 

meisje gekwetst

♥ Een oog voor een oog, maakt de hele wereld blind...
De behoefte om wraak te nemen is waarschijnlijk groot. Ik ken die wens. Tegelijkertijd geloof ik ook gedeeltelijk in karma. Als iemand mij kwetst, zal die dit op één of andere manier later in zijn leven wel terugkrijgen. Gandhi zei ooit: "An eye for an eye only ends up making the whole world blind." Als je constant maar bezig bent met hopen dat de ander de consequenties zal voelen van hetgeen hij jou heeft aangedaan, doet hij je niet één keer, maar twee keer pijn. Laat de persoon die je heeft gekwetst je leven niet negatief blijven beïnvloeden. Het is beter om de ander ook het geluk te wensen, ookal verdient hij dit niet. Uiteindelijk kom je daar zelf verder mee in je leven. Het geeft rust, ruimte en positiviteit in je hoofd.

♥ Eén persoon is niet iedereen...
Als je door iemand die je heel erg vertrouwde plotseling gekwetst wordt, is het heel moeilijk om vertrouwen te blijven houden in andere mensen. Toch staat die ene persoon niet voor iedereen. Iedereen wordt in zijn of haar leven wel eens heel hard gekwetst, dat verenigd ons. We vinden zo herkenning in elkaar. De kunst is om die persoon die jou gekwetst heeft niet de kracht te geven om je vertrouwen te verliezen in alle mensen om je heen. Er zijn voldoende mensen die wél te vertrouwen zijn en jij bent er eentje van.

♥ Een betekenisvol kado zonder mooie verpakking...
Dat wat je nu enorm veel pijn en verdriet doet, zou wel eens een levensveranderde gebeurtenis kunnen zijn in de positieve zin. Niet iedere betekenisvolle gebeurtenis komt in een mooie verpakking. Sommuge gebeurtenissen komen ontvang je met een modderige, donkere smurrie eromheen, maar blijkt uiteindelijk voor een enorme positieve verandering in je leven te zorgen. Dat zie je nu nog niet, maar misschien wel als je over 5 jaar terugkijkt naar dit moment. 

Fotografie: LMAP

Take care ♥ Scarlet

 

Gerelateerde blogposts

07
OKT
Het spijt me
28
02
APR
Webcam tranen
14

Reacties

Nadine - Woensdag 10 januari 2018 19:19
Ik heb een vraagje.. hoe vergeef je écht?
Nadat mij iets naars was overkomen zei ik tien minuten later al ‘oh, maar ik vergeef hem wel hoor. Heb ik al gedaan!’
Maar dat voélt misschien niet zo, hoewel ik hem rationeel gelijk vergaf (of het wegdrukte😉). Maar een jaar later is het nog steeds niet uit mijn hoofd en ben ik bang voor iedereen die op hem lijkt..
Lina - Woensdag 10 januari 2018 20:37
Je vergeeft niet diegene... je vergeeft jezelf. Vergeven is niet voor diegene die jou pijn heeft gedaan maar voor jezelf. Om jezelf 'peace' te geven en om niet meer eeuwig boos en verdrietig te zijn/ blijven.
Het zou best kunnen dat je iemand maar automatisch vergeeft om ze te vriend te houden/ niet kwijt te raken. Besef goed dat jij veel beter verdient dan die persoon die jou gekwetst heeft en dat diegene die jou heeft gekwetst heel stom is geweest om zo'n geweldig, mooi mens als jou pijn te doen. Een beter persoon met de juiste intenties is onderweg naar jou. Het komt echt goed!
En over bang zijn op mensen die op hem lijken... ondanks dat ze misschien op hem lijken ze gaan je heus geen pijn doen. Jij kent hun waarschijnlijk niet en zij kennen jou waarschijnlijk niet. There will come better days and some wounds take (unfortunately) mutch more time to heal! Stay strong x
Nadine - Donderdag 11 januari 2018 07:46
Dank je voor de mooie reactie!
E. - Donderdag 11 januari 2018 06:28
Vergeven is niet makkelijk.Je moet eerst door de pijn van het verwerken heen.
Wegdrukken heeft geen zin.
Als je jezelf tegenkomt en met jezelf aan de slag ga merk je dat je er heel veel van kan leren.Dat eigenlijk door wat er gebeurd is je zo veel leert en groeit en dat je dingen anders gaat zien en je komt verder .Dan kan je ook vergeven
Want het ging niet om hen,jouw leven is jouw verhaal.

Nadine - Donderdag 11 januari 2018 07:46
Thanks voor de uitleg!
Soof - Woensdag 10 januari 2018 19:38
Diewmrts - Woensdag 10 januari 2018 22:51
Een van de mooiste blogs die je hebt geschreven❤️🙌🏼
Eva @>-- - Donderdag 11 januari 2018 00:19
Hele mooie blog !
C - Donderdag 11 januari 2018 00:56
Wauw, dankjewel voor deze blog Scarlet!
Anoniemer - Donderdag 11 januari 2018 09:30
Kunne jullie een blog maken over Wajong en hoe je zo snel mogelijk een betaalde baan kunt vinden overheid doet niks wil hulp heb geld nodig protest en welke acties we kunnen ondernemen tips zit echt in de knoop met mezelf worden 80 euro gekort en kan al niet rondkomen door mijn beperking en eetstoornis
Maria - Donderdag 11 januari 2018 09:41
@Anoniemer. Is moeilijk. Misschien heb je wat aan het Wajong-forum van Perspectief van het UWV. Zo snel mogelijk een baan vinden is al lastig, zeker als je met beperkingen zit.
Anoniem - Donderdag 11 januari 2018 13:00
Heel mooi geschreven!❤
Anoniemer - Donderdag 11 januari 2018 21:48
Ja daar kan ik ook geen baan vinden wat moet ik nu heb hulp en geld nodig om rond te komen
E. - Vrijdag 12 januari 2018 01:25
Heb je zorgtoeslag en huursubsidie ?
Kijk bij de gemeente of je alles benut hebt waar je recht op hebt met een laag inkomen.
Een baan vinden is zeker moeilijk als je beperkingen hebt.
anoniem - Vrijdag 12 januari 2018 17:14
heb net te weinig voor geen huursubsidie en uwv regelt niks zodat ik meer inkomen krijg baal er zo van en ben zo boos de wereld is oneerlijk onrechtvaardig vind ik het!
A. - Zondag 14 januari 2018 12:03
Het is ook niet eerlijk.Ik heb ook een uitkering en zie anderen van alles doen wat ik niet kan en moet zelf elke cent omdraaien.
Maar houd je hoofd hoog en voel je niet minder.Houd je ogen en oren open want er zijn meer mensen die het niet lang meer pikken dat de kloof tussen armen en rijken steeds groter wordt.
Ga niet in een slachtofferrol zitten ,wees trots op jezelf en probeer voor jezelf een plan te maken om elke dag een stapje te doen om verder te komen.hoe klein dan ook.

Ik word steeds zo boos als ze zeggen;"Ga maar vrijwilligerswerk doen "!Daar kom ik niet mee verder en ze kunnen instanties mooi draaiende houden met onbetaalde werkkrachten .

Angelena - Vrijdag 12 januari 2018 18:35
Dankjewel! wat een mooie blog! dit had ik net nodig ❤
anoniem - Zondag 17 maart 2019 17:33
Heel herkenbaar waar dit blog over gaat. Ook ik ben gekwetst door iemand van wie ik het niet zag aankomen en ik herken alle gevoelens die worden beschreven in dit blog. Ik heb geprobeerd dingen met haar uit te praten, maar werd door haar niet serieus genomen en werden er dingen glashard ontkend. Toen ze later zag hoeveel verdriet ik daar van had, heeft ze me gewoon uitgelachen. Daar ben ik toen helemaal op afgeknapt en eigenlijk wil ik het liefst niets meer met haar te maken hebben, maar daar kom ik helaas niet onderuit. Ik heb besloten om haar te negeren, net zoals ze mijn gekwetsheid negeert. Het rottige is dat deze persoon naar de buitenwereld mooi weer speelt en het doet lijken of ik debet aan de situatie ben dat we niet meer leuk met elkaar omgaan.
Dus inderdaad doen of ik de schuldige ben.
Ayla - Vrijdag 19 april 2019 21:02
Heel mooi geschreven.


Het afgelopen jaar had ik een aantal slechte vriendschappen beeïndigd, bijv. het was een eenzijdige vriendschap, heel weinig contact (3 keer per jaar afspreken of zelfs nog minder), Mijn beste vriendin voelde geen klik meer met mij en vond onze interesses te verschillend, mijn ex liet me een paar keer wachten thuis, we gingen gamen of elkaar bellen, maar uiteindelijk trok ik het niet meer omdat hij zijn afspraken niet na kwam. Hij bedreigde me omdat hij dacht dat ik hij en zijn vriendin uit elkaar wilde drijven. Het probleem was dus dat zijn vriendin haar deel van het gesprek had weggehaald voordoor mijn ex alleen mijn deel had gelezen en daardoor werd hij boos op Whatsapp en schold me uit. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als ik niet lekker in mijn vel zit ga ik hierover piekeren, zoals nu.
Heb je tips hoe ik hiermee om kan gaan?

Alvast bedankt.

ger - Zaterdag 21 september 2019 16:49
dat ik na het overlijden van mijn vrouw 3 jaar terug, de raarste dingen mee heb gemaakt, bij mensen waar van je dacht dat het goede vrienden waren, maar niets is minder waar, de een goooit de deur met eebn harde klap dicht, later iemand die mij 4 minuten voor de deur laat staan , terwijl ze eerst zat tew handwerken op de bank, en toen zij mij zag staan, zij dieper de kamer in liep, of je hebt mensen die je proberen je onderdruk te zetten en gaan kwaad spreken over je, of in het openbaar voor schut zetten, of in huiselijke kring, en op straat, dat toont weer eens aan wat de mentaliteit van deze persoon in dit geval een vrouw, als het later tot je door dringt, dan heeft z,on gebeurtenis een gewldige inpact op je ziele leven, en dat je er daar door mee in de put komt zitten, degene die het voor mij op moest nemen liet het lelijk af weten, en mede daar door heb ik mijn vriendschap met deze persoon verbroken, ik knap nu gelukkig weer beetje voor beetje weer op.
Tony - Donderdag 5 maart 2020 00:42
Ik ben onlangs heel zwaar gekwetst geweest.
Een vriendin die ik bijna 30 jaar ken.
Helemaal niet verwacht. Het doet nog steeds pijn heb verdriet.
Ik weet niet wat doen.
Afstand ne.en maar ik weet niet of dat voldoende is
Mijn verdriet is nog erg dat ik denk gewoon geen contact met haar te nemen en afwachten wat zij gaat doen
André - Vrijdag 6 maart 2020 11:05
Mooi geschreven en herkenbaar. Ga het toepassen.
Susanti - Donderdag 14 juli 2022 16:05
Ik heb relatie met mijn vriend 12 jaar, 2 maanden geleden vertelde hij me dat hij verliefd op iemand anders ,ik reageerde zo kalm mogelijk, als je verliefd bent op andere vrouw dat moet je bij haar zijn ga maar weg, ik blijf hier, ik heb inkomen dus dus kan ik wel in dit woning en vaste lasten betalen , die dag had ik nachtdienst op het werk was ik gek geworden ,vroeg ik zelf af wie is in godsamme vrouw die mijn liefje die ik veel jaren samen en ook die ik zo veel van hou wil afpakken, die gevoelens van boosheid en vernederd opeens aanwezig in mijn geest en ziel maar toen ik thuis kwam zag mijn vriend aan het huilen en gesmeekt dat hij dom is geweest en sorry gezegd dat dit heb ik niet verdiend en het spijt hem dat hij mij pijn gedaan heeft, en wil zijn relatie met die vrouw uit maken en wil mij niet kwijt raken jah nou ligt aan mij wat moet kiezen verder met hem of relatie verbraken, ik heb gekozen dat ik met hem verder gaan ,vergeven kan ik nog niet zeggen ik was altijd vrolijk maar doordat gebeurtenis vernederd ik in anders persoon, som in keer boos soms doe ik normaal, ik heb zo veel goegelen om naar te zoeken hoe omgaan met gekwetst worden, geen goede aanwijzingen gevonden maar vandaag heb ik uw blog gelezen over gekwetst gevoelens en dat is het wat ik zoek heel prachtig geschreven en de inhoud spreek het me aan dit wil ik aan de slag!!!! Ik heb vrolijke muziek hard en dansse ik met een glimlach dankjewel, u heeft me zo goed geholpen, de groeten