Hooikoorts

 

hooikoorst

"Lammetjes, bloemen, zonnetje, eindelijk de lente in aantocht. Maar helaas ook jeukende ogen, onbedwingbare niesbuien, kriebelshoest en een irritante snotneus. Als de winter eindelijk voorbij is en de lente net begint, start voor mij ook gelijk de hooikoorts. Zelf heb ik de meeste last van jeukende, rode ogen. Samen met het dragen van lenzen is het geen geniale combinatie. Er zijn geloof ik allemaal verschillende oogdruppels voor, waar ik een aantal van heb geprobeerd. Hiervoor moet je alleen vaak je lenzen uitdoen.

Ik slik liever een pilletje, waardoor alle klachten binnen een uur verdwenen zijn. Mijn wondermiddel wordt voorgeschreven door de huisarts en heet: Fexofenadine. Eén tablet per dag en alle klachten zijn verdwenen. Ook heb ik een schema waarop ik kan zien in welke maand welke pollen enzo het meest aanwezig zijn en waar ik zelf het meest allergisch voor ben. Dit kan namelijk nog verschillen per persoon. Vanaf deze week zit er in ieder geval altijd weer een pilletje in mijn tas."                                                                                                    - Maryse-

Hooikoorst is een allergische reactie op stuifmeel (pollen) van gras, bomen en struiken en kan een behoorlijk vervelende invloed hebben op je lente en zomer. Hooikoorts kan niet genezen worden, maar de klachten kunnen wel bestreden worden.

Medicijnen tegen hooikoorts moeten in overleg met de huisarts. Je krijgt dan tabletten, neuspray en/of oogdruppels, afhankelijk van je klachten. Maar er zijn nog een aantal andere dingen die je kunt doen, ter aanvulling van medicijnen. Lees hier tien pollentips!

1. Hou de hooikoortsverwachting in de gaten voor pollennieuws, tips en weetjes over hooikoorts.weleda

2. Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen pollen.

3. Smeer vaseline rond je ogen, zodat pollen minder snel direct binnen komen.

4. Was je handen regelmatig, zodat de kans kleiner wordt dat pollen via je handen in je ogen komen. Probeer, ondanks te jeuk, niet in je ogen te wrijven. Leg een nat washandje op je ogen om de jeuk tegen te gaan. Of gebruik oogdruppels. Weleda heeft bijvoorbeeld 'Ogentroost'; natuurlijke oogdruppels die verlichtend werken bij geirriteerde en trandende ogen.

5. Was en kam je haar regelmatig. Vooral voor het slapengaan. Een douche voor het slapengaan is een aanrader.

6. Als je in aanraking bent gekomen met pollen, doe je kleren dan gelijk in de was.

7. Probeer je slaapkamer pol-vrij te houden door regelmatig te stofzuigen en je beddengoed te verschonen.

8. Open zoveel mogelijk alleen ramen waar géén wind op staat. 'S ochtends vroeg en 's avonds laat zijn er de minste pollen in de lucht. Ook na een regenbui is de lucht veel pol-vrijer. Kies er voor om dan de boel te luchten. Ook kun je kiezen voor een pollenhor om één en ander buiten te houden.

9. Vermijd tabaksrook, verf en huisstof. Ook chloor, ammoniak, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende planten of bloemen kunnen de hooikoortsklachten verergeren.

baby niest
Foto: https://www.flickr.com/photos/jerrroen/

10. Als je weet voor welke pollen je allergisch bent, probeer die dan zoveel mogelijk te vermijden. Elzen, Hazelaren en Berken zijn qua bomen hooikoortsgevoelig. De grootste boosdoeners zijn echter grassen (moeilijk te vermijden) en het onkruid Bijvoet. Bijvoet is vooral te vinden langs de weg- en waterkant en heeft gele bloemetjes

Heb jij last van hooikoorst?

Bronnen: www.kring-apotheek.nl en www.hooikoorts.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anouk - Maandag 26 maart 2012 17:51
Jup, last van hooikoorts. Maar dat komt meestal later in het jaar, midden in de zomer. Medicijntjes erbij en het is weer weg, niet zo heel erg.
*** - Maandag 26 maart 2012 17:56
Gelukkig niet! Helaas wel zonne-allergie...
Lienxx - Maandag 26 maart 2012 18:28
ja helaas wel, heb al een ontstoken oog gehad.. Maar dat twitter-acount is in juni vorig jaar voor het laatst gebruikt dus niet echt actueel :O..
mya - Maandag 26 maart 2012 18:30
nee gellukkig niet
Proudteam - Maandag 26 maart 2012 18:33
@Lienxx Dankjewel!
M - Maandag 26 maart 2012 20:35
Ik heb het ergste gehad en ben bijna klaar.. Ik ben allergisch voor de hazelaar en de zwarte els ofzoiets waarschijnlijk. Die beginnen in februari pollen af te geven, in april zijn ze klaar. Ik gebruik oogdruppels(livocab) en pilletjes(levoceterizine) en dat helpt genoeg voor mij.
Fayee - Maandag 26 maart 2012 20:45
Nee heb gelukkig geen last van hooikoortst! :)
Petra123 - Maandag 26 maart 2012 20:52
Ik wel, het begint bij mij met een jeukend gehemelte daarna mijn neus en dan beginnen mijn ogen te prikken en te tranen en vraagt iedereen of ik heb gehuild, ik heb er wel pillen voor. Die helpen wel een beetje, gelukkig maar ;-)
~Anne. - Dinsdag 27 maart 2012 11:39
Ik heb geen hooikoorts maar stofallergie. Precies dezelfde klachten, maar dan het hele jaar door! Dus mensen met hooikoorts, prijs u gelukkig...
-- - Zaterdag 31 maart 2012 10:16
O.K.
Jade - Maandag 2 april 2012 15:46
Nogal erg, mijn hooikoorts.
Zwaarste medicatie (pillen+oogdruppels+neusspray) werken niet. Dus wachten totdat het weer herfst/winter wordt, yay. :|
twinklestar - Zaterdag 26 mei 2012 21:17
ik heb het het ergste in de zomer/herfst maar ook in de lente ik heb het alleen bijna niet in de winter