Hoofdpijn door mijn eetstoornis

 

Gevoeligheid voor hoofdpijn lijkt bij ons een beetje in de familie te zitten. Een beetje hoofdpijn kijk ik al niet meer van op. Ik probeer goed te blijven drinken en slik als het echt niet gaat wat paracetamol. Er zijn veel verschillende dingen die invloed kunnen hebben op het krijgen van hoofdpijn. Denk bijvoorbeeld aan het weer, stress, spanning, nachtrust, humeur, bepaald voedsel, medicatie, maar ook het hebben een eetstoornis kan ervoor zorgen dat je meer last hebt van hoofdpijn.

Een eetstoornis ontwikkel je niet voor niks. Het is niet zo dat je er altijd iets aan hebt kunnen doen of dat je het aan had zien komen. Het is echt waar als ze zeggen dat een eetstoornis erin sluipt. Soms kan het heel lang duren voordat je zelf ook echt door hebt wat er aan de hand is. Ook voor je omgeving is het niet altijd even duidelijk, maar als je eenmaal doorhebt, trek dan optijd aan de bel. Een eetstoornis komt immers niet zonder gevolgen.

De gevolgen van een eetstoornis vinden plaats op sociaal en mentaal vlak, maar ook op lichamelijk vlak. Het hebben van een eetstoornis kan zorgen voor vervelende en zelfs gevaarlijke fysieke problemen. Één van die problemen is het hebben van hoofdpijn. In mijn familie komt hoofdpijn veel voor. Als je weet dat je daar gevoelig voor bent kan je daar rekening mee houden, maar een eetstoornis kan wat dat betreft behoorlijk wat roet in het eten gooien. In deze blog deel ik mijn verhaal met jullie.

Officieel gezien was mijn eerste diagnose in de categorie eetstoornis anorexia nervosa, maar daarvoor al had ik last van eetbuien. Als gevolg van die eetbuien kwam ik aan. Ik besloot af te willen vallen, maar sloeg door in anorexia. Ik was dag in dag uit met eten bezig. Ik was altijd gestrest, piekerde me rot en kon nooit echt ontspannen. Je kan je voorstellen dat al die kopzorgen ook voor hoofdpijn kunnen zorgen. Daarnaast deed ik mijn lichaam ontzettend te kort. Ik verloor heel veel (levens)kracht, was vaak zwak en duizelig. Hier kan hoofdpijn ook bij komen kijken. Je lichaam raakt gewoon op en je merkt dat je niet meer zo veel kan hebben.

In de tijd dat ik anorexia had was ik toch altijd wel op zoek naar producten om te eten of drinken waar veel smaak maar weinig tot geen calorieen in zaten zoals cola light, koffie en bouillon (zout). Ook daar kan je hoofdpijn van krijgen. Ik weet nog goed dat ik in een heel korte tijd wel een halve put groentebouillon had opgegeten. Niet eens klaargemaakt tot een soepje, maar gewoon het poeder, omdat dat zo'n sterke smaak was zonder dat ik calorieën binnen kreeg. Hierdoor kreeg ik ontzettend veel zout binnen en dat voelde heel raar in m'n lichaam. Alsof het bloed keihard door m'n armen voelde stromen. Daarvan raakte ik in paniek, maar ik kreeg ook ontzettende, kloppende hoofdpijn.

Toen mijn eetstoornis veranderde naar boulimia nervosa. speelde hoofdpijn ook een grote rol. Door het overgeven verloor ik steeds ontzettend veel vocht. Dat merkte ik bijvoorbeeld aan de hoeveelheid dorst die ik erna had. Toch, hoe veel ik ook probeerde te drinken, al was het maar om m'n tanden enigszins schoon te spoelen, die hoofdpijn kwam na een tijdje of de volgende dag opzetten. Ook merkte ik op dat ik regelmatig blaasontsteking had na een dag dat ik gebraakt had. Ook een teken dat ik veel vocht was verloren en heel vervelend!

Als je veel last hebt van hoofdpijn zou dat dus goed in verhouding kunnen staan tot je eetstoornis. Het is immers niet niks wat je lichaam allemaal op moet vangen. Via deze link vind je meer artikelen over de gevolgen van een eetstoornis. Laat het een motivatie zijn om te herstellen, want je verdient zo'n veel beter en fijner leven! 

Hoofdpijn kan overigens ook een andere oorzaak hebben. Als je opvallend veel last hebt van hoofdpijn doe je er goed aan om eens een dokter te bezoeken. Er zal je hoogst waarschijnlijk aangeraden worden om een hoofdpijn dagboek bij te houden. Een voorbeeld daarvan vind je hier. Je zou er dus zelf al mee aan de slag kunnen gaan. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Heb jij hoofdpijn door je eetstoornis?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sanne - Woensdag 1 mei 2019 19:13
Heel herkenbaar, ik heb een forse hersenschudding opgelopen en dat heeft een behoorlijke wisselwerking met mijn eetstoornis. Weinig kunnen doen door die hersenschudding geeft eetstoornisgedachten alle ruimte, en het niet stil mogen zitten van je eetstoornis belemmert het herstel van de hersenschudding. Heel onhandig dus haha, mocht iemand hier een tip voor hebben is dat uiteraard meer dan welkom :)