Hoe yoga mij hielp bij eetproblemen

 

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van eetproblemen en yoga. Verschillende behandelingen hebben mij geholpen bij mijn herstel. De ene meer dan de andere, maar wat bij mij een duurzame verandering heeft veroorzaakt is yoga. Door yoga werden mijn gedachten rustiger en leerde ik om te voelen en te luisteren naar mijn lichaam en de grenzen die het aangeeft. Na vele jaren yoga beoefening heb ik een opleiding gedaan om yin yoga docent te worden. Ik geef nu yogales aan mensen met een eetprobleem, een hele dankbare ervaring!

Jaren heb ik mijn lijf afgemat met slechte eetgewoontes en veel uitputting. Na de zoveelste terugval zei ik mijn sportschool abonnement op. Nog steeds zijn sportscholen, bootcamps en hardloopschoenen niet aan mij besteed. Ik kan moeilijk maat houden en ik voel niet goed wanneer mijn lichaam niet meer wil. Dus tijdens een terugval ben ik op aanraden van een behandelaar voor het eerst naar yoga gegaan. Op veel fronten een uitdaging en ook hier kwam ik het grenzeloze tegen. Hoe vaak ben ik uitgeput thuisgekomen met pijn in mijn onderrug, schouders of benen. Was ik toch weer te ver gegaan. Maar gaandeweg leerde ik, door telkens weer te horen van mijn leraren; luister naar je lichaam. Elke lichaam is anders, elke dag is anders, er is geen goed of fout. De enige regel in de les is luisteren naar wat je lichaam verteld. Heel veel oefenen, maar ik kan het steeds beter.

yoga eetproblemen

Tegenwoordig heb ik de kracht weer voor de brug zonder mijn lichaam schade aan te doen. Het besef dat mijn lichaam dat kan, dat mijn armen en benen sterk genoeg zijn om mezelf omhoog te duwen. Dat ik tegelijkertijd mijn hart en longen open en me krachtig voelt. Ik krijg er tranen van in mijn ogen. Dit is precies mijn gezonde zelf waar ik steeds meer van leer kennen. Op deze manier leer ik met liefde en bewondering naar mijn lichaam te kijken, wat het allemaal kan! Het helpt om de eetstoornis achter me te laten, want om deze kracht te behouden, moet ik mijn lichaam geven wat het nodig heeft; gezonde voeding, genoeg rust en liefde. Er zijn ook dagen dat ik de kracht niet voel in mijn lichaam en dan hoef ik ook niet in een ‘full wheel’ of een andere krachtige houding te gaan staan, maar kies ik een ontspannen houding. Luisteren naar je lichaam…

Herstel, voor mij, is mezelf kunnen voeden in de breedste zin van het woord. Dus voldoende en gezond eten, luisteren naar je lichaam, gezond bewegen, maar ook voeding in de vorm van dingen waar ik blij van word of die me rust geven, zoals yoga, muziek maken en verbinding maken met de mensen die ik liefheb. Uiteindelijk moet je leren om eerlijk te zijn naar jezelf. Jij bent de enige die jezelf kan helpen. Dit is een proces dat nooit is afgelopen. En ja, ik moet mezelf hier vaak aan herinneren. Ik vind het leven vaak erg intens en overweldigend. Dit zorgt ervoor dat ik de helft van de tijd al ‘vol’ zit met gevoelens en honger moeilijker te voelen is. Als ik dit signaal niet oppik en maar door ga dan is dit een open deur voor de eetstoornis. Dit blijft een valkuil, maar het verschil is dat ik het nu opmerk en stil kan staan, door meditatie of yoga, en op die manier weer de gezonde keuzes kan maken. Uit mijn hoofd, in mijn lijf.

yoga eetproblemen

Wat voel ik, waar voel ik dat en dat er laten zijn. Niet eroverheen denderen met gedachten en oordelen. Voelen dat ik voor mijn lichaam wil zorgen en dat rotzooien met eten niks oplost en al helemaal niks bedraagt aan mijn plannen voor het leven. Misschien wel het moeilijkste wat er is. Dit leer ik elke keer weer als ik op een yogamat ga staan, het is een spiegel van hoe het gaat in mijn dagelijks leven.

Heb jij ervaring met yoga en wat vond je ervan? Ik ben benieuwd!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jesss - Vrijdag 31 augustus 2018 11:16
Heel mooi! Ik doe zelf soms ook aan yoga thuis en zit erover na te denken om les te nemen, maar vind het best wel eng... Dus ik twijfel nog een beetje :$ Maar wel heel fijn dat het je zo geholpen heeft! :)
Bibi - Vrijdag 31 augustus 2018 16:24
Hi Jess,

Wat fijn dat je thuis af en toe aan yoga doet en les wil gaan nemen. Ik kan me voorstellen dat het eng is om naar een les te gaan. Wat mij hielp is om te beginnen bij een kleine yogaschool waar ik een vaste les volgde, in een vaste groep. Mijn lessen zijn in Amsterdam, als je daar in de buurt woont ben je van harte welkom om een keer mee te doen!
Sterregoesforit - Vrijdag 31 augustus 2018 12:32
Ik twijfel ook om op yoga te gaan! Het klinkt heel fijn :) En ik heb ook zoveel gedachten en voel mijn lichaam niet goed, terwijl ik er ook naar wil leren luisteren :) Mag ik vragen waar je yogalessen geeft? Heb je misschien een site? In ieder geval heel erg bedankt voor deze inspirerende blog :D ♥
Bibi - Zondag 2 september 2018 10:51
Hoi Sterre,

Wat goed dat je yogalessen wil proberen. Door het een keer te ervaren kun je merken of het iets voor je is. Ik zou je graag mijn website geven, maar helaas kan dat niet via het forum. Ik geef les in Amsterdam. Als je interesse hebt of vragen kan je me op facebook opzoeken en een pbtje sturen. Heb je al in jouw omgeving gekeken naar yogascholen? Het aanbod wordt steeds groter dus misschien vind je daar iets vergelijkbaars!
D - Vrijdag 31 augustus 2018 16:22
Osho zegt, ga nooit op je hoofd staan, dat is slecht voor je haarvaten in je hersenen, door de druk van het bloed naar je hoofd. En hij zei ook mensen die yoga beoefenen zijn uitslovers. Oeps. Ik heb zelf even yoga gedaan, maar voelde me niet op mijn gemak in zo'n groep. Wat Osho zei is me toch bijgebleven. Overal kun je rust in vinden. Een kind zeggen rustig te gaan zitten ademhalingsoefeningen doen werkt niet. Ieder zijn ding. Ik geloof wel in callanetics. Dat is ook houdingen aannemen en lang vasthouden. Het komt vanuit ballet. Ik geloof in alles van beweging waarvan jij van jezelf weet dat het je werkelijk goed doet en als dat yoga is, is dat helemaal prima.
Bibi - Zondag 2 september 2018 10:53
Hi D,

Je hebt helemaal gelijk, je kunt overal rust in vinden. De één vindt dat in wandelen, tuinieren of breien, de ander in yoga. Callanetics ken ik niet, maar als ik het lees lijkt het erg op de yoga die ik geef; yin yoga. Het gaat bij yoga ook zeker niet om het volbrengen van de spannendste poses, maar om te onderzoeken wat voor jou goed voelt!
Liv - Vrijdag 31 augustus 2018 18:31
Yoga heeft mij ook heel erg geholpen met het luisteren naar mijn lichaam. Ik wilde dan toch sporten, terwijl ik niet genoeg energie had (en zeker niet voor krachttraining) en dan ging ik rustig yoga doen. Zo fijn! Ik moet wel steeds herinnerd worden aan het feit: accepteer de houding waarin je nu bent, dat is al goed.
En wat een dankbaar beroep om zo les te geven! Echt bijzonder. Lijkt me heel mooi.
britneyangel - Vrijdag 31 augustus 2018 18:54
ik vind het weleens lastig om naar me lichaam te luisteren, dan ben ik best moe maar ik wil dan toch dingen doen
Maria - Vrijdag 31 augustus 2018 19:31
Heb wel yoga gedaan. Ook een aantal lessen bij iemand die een paar lessen een hele intensieve les gaf, met de bewegingen direct achter elkaar maar dat was me echt teveel. Wil tai chi doen maar waar ik nu woon is dat niet en wil er liever niet voor reizen. Komt wel als ik verhuisd ben. Met beide de ervaring dat je dichter bij jezelf komt. Met de tai chi die ik deed, had ik de ervaring, dat nadat de cursus helaas stopte, het effect nog een paar maanden aanhield.
H. - Vrijdag 31 augustus 2018 21:29
Yoga heeft ook mij enorm geholpen, ik herken veel in je verhaal. Ik hikte altijd tegen 'zweverigheid' aan, wat vervolgens heel erg mee bleek te vallen. Het helpt me zo om uit mijn hoofd te komen en in mijn lijf, het maakt dat ik mijn lijf meer waardeer, de kracht er beter in voel en grenzen ook beter leer kennen en respecteren. Zo waardevol!
Lost girl - Zaterdag 1 september 2018 16:38
D: hahaha grappige reactie. Ik ben het.wel met Osho eens. Vooral al die foto's van moeilijke poses vind ik zo "o kijk eens hoe goed en lenig ik Zen op mijn kop kan staan..."Heb het wel eens geprobeerd maar voor mijn lichaam een inmogelijke opgave haha.
D - Zaterdag 1 september 2018 19:04
Haha, ja idd. van dat, kijk mij eens, maar niet iedereen die yoga beoefend heeft 'die' instelling. Veel 'Arsten zonder grenzen' hebben het ook, ver weg in het buitenland de trotse dokter uithangen in nog wel oorlogsgebieden. We willen zo graag goed zijn, goed bevonden worden.. het komt vast ergens vandaan. Ik was al blij dat het niet verwijderd werd, dat de reactie niet 'goed genoeg' was/ door te cynisch. Osho zegt wel wijze dingen, alles mag of kan in wezen als het vooral echt uit jezelf komt en als yoga zo voor jou voelt, is het zo mooi, behalve dat hoofd dan :)
Ingrid - Maandag 3 september 2018 17:15
Inmiddels doe ik 6 jaar aan yoga en is yoga voor mij erg belangrijk geworden. In het moment zijn, grenzen aanvoelen en respecteren, zelfrespect en zelfliefde in plaats van zelfhaat. Als ik op mijn matje ga zitten voel ik me vanzelf beter, kalmer en rustiger van binnen.
Ademhaling en meditatie helpen me echt, yoga is voor mij niet meer weg te denken uit mijn leven, het is helpend en waardevol.