Hoe jij jouw geluk tegenhoudt

 

Het leven is een grote zoektocht naar geluk waarbij we kleine geluksmomentjes en grote mijlpalen meemaken maar het is ook een weg waarop wij tegenslagen en blokkade tegenkomen. Er zijn allerlei dingen die ons geluk in de weg kunnen staan. Zo maken we allemaal dingen mee waar we geen invloed op hebben en begint dit bij sommige mensen al heel vroeg in de kindertijd. De gebeurtenissen en belangrijke momenten die je meemaakt in het leven, vormen je voor een groot deel en zijn ook dingen die voor een gedeelte je geluk kunnen bepalen. Toch heb je hier zelf ook een heel groot aandeel in en kan jouw mentaliteit, de manier waarop je in het leven staat, de keuzes die je maakt en hoe je met dingen omgaat ook bepalen hoe je je voelt en hoe gelukkig je bent.

Ik heb lange tijd gedacht dat geluk iets is wat je overkomt en dat het ook kan zijn dat je gewoon heel vaak pech hebt in het leven. Ik kon enorm jaloers zijn op mensen waarvan het leven perfect leek te zijn en anderen hadden precies hetzelfde gevoel bij mij. Mijn leven was het verre van perfect, maar blijkbaar kwam dit voor de buitenwereld niet altijd zo over.

meisje

Naarmate ik ouder werd, heb ik steeds meer ingezien dat geluk voor een groot deel in onze eigen handen ligt. Natuurlijk heb ik er geen invloed op gehad dat ik mijn moeder al op jonge leeftijd verloor en is dit veruit het ergste geweest wat ik ooit heb meegemaakt. Ik heb me vreselijk ongelukkig en alleen gevoeld en ik wens dit niemand toe. Ik heb de wereld vervloekt en oprecht gehoopt dat er een wereldramp zou gebeuren waardoor we er allemaal niet meer zouden zijn. Als iemand dan tegen mij had gezegd dat ik mijn geluk in eigen handen heb, dan was ik ontzettend boos en verdrietig geworden en had ik de ander waarschijnlijk het licht in de ogen niet meer gegund. Ik zou me heel onbegrepen voelen.

Het zou overigens ook een vreselijke timing zijn om zoiets te zeggen en daarnaast denk ik dat het niet zo zwart wit is. Natuurlijk heb je dit niet in de hand, natuurlijk kies je er niet voor om een psychische stoornis te ontwikkelen, je been te breken of andere traumatische gebeurtenissen mee te maken. Er is echter ook een andere kant. Op heel veel hebben we wel degelijk invloed en de keuzes die wij maken en de manier waarop wij met dingen omgaan, hebben we wel zelf in de hand. Naast dat er dingen zijn die we kunnen doen om ons gelukkiger te voelen, zijn er vaak ook dingen die we al doen maar die ons geluk juist in de weg staan. Welke gewoontes kunnen ervoor zorgen dat we ons eigen geluk blokkeren?

1. Onze gevoelens wegstoppen
Vervelende gevoelens zoals boosheid en verdriet lijken ons geluk in de weg te staan en we hebben soms ook de neiging om onze gevoelens weg te stoppen. Zeker als het om negatieve emoties gaat die we allemaal liever niet hebben. Toch maakt dit ons vaak alleen maar ongelukkiger. We kunnen hierdoor sneller het gevoel hebben dat we er alleen voor staan en dat er onverwerkte gevoelens onderdrukt worden die op de achtergrond toch nog een rol spelen. Het kan juist enorm helpen en verlichting geven als je die gevoelens er wel laat zijn en een manier vindt om hiermee om te gaan op een constructieve manier.

2. Het belang van anderen boven dat van onszelf
Tijdens mijn middelbare school periode was ik enorm goed in mezelf wegcijferen en het belang van anderen zien boven dat van mij. Ik heb wel geleerd dat je zelf de belangrijkste persoon bent in het leven waar je mee verder moet en dat het belangrijk is om jezelf als prioriteit moet stellen in je eigen leven. Dat betekent niet dat je iedereen maar moet laten stikken en dat je jezelf letterlijk overal naar voren moet schuiven, maar anderen helpen en er voor anderen zijn moet niet ten koste gaan van jezelf en je eigen geluk. Net als dat je niet in een relatie of vriendschap moet blijven hangen terwijl het voor jou meer nadelen heeft dan voordelen.

3. Alleen maar focussen op het grote geluk
Ik denk dat veel mensen al snel op zoek gaan naar het grote geluk en het gevoel van echt gelukkig zijn en daarmee voorbij gaan aan de kleine geluksmomentjes die er misschien elke dag wel zijn. Daarmee sta je je eigen geluk in de weg. Ik denk namelijk dat het gevoel van gelukkig zijn meestal niet zit in de grote geluksmomenten die je meemaakt, maar zeker ook aan een aaneenschakeling van kleinere momentjes.

4. Van alles moeten, in plaats van willen
Ik denk dat het veel kan schelen om meer te doen wat je wil, in plaats van wat je vindt dat moet. Natuurlijk hebben we allemaal verplichtingen en moeten sommige dingen gewoon gebeuren, maar daar kunnen we ook in doorschieten. Wat doe je nu wat eigenlijk niet perse hoeft en waar je niet blij van wordt of wat vooral energie kost in plaats van dat het oplevert?

5. Wachten op de toekomst
Veel keuzes die we maken zijn keuzes voor de langere termijn en voordat we een beslissing maken, kijken we ook in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de keuze die je op jonge leeftijd al maakt voor een vervolgopleiding of de keuze voor een relatie. Denken op de langere termijn en het kijken naar de toekomst is soms heel nodig en ook zinvol. Het kan ook hoop en vertrouwen geven en dat is natuurlijk heel fijn. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om ook te leven in het nu en om niet alles in de toekomst te plaatsen. Van uitstel komt soms afstel, en waarom zou je wachten als dingen ook nu kunnen? Met geluk is het hetzelfde. Denken aan "Als dat en dat gebeurt, ben ik gelukkig" gaat je niet verder helpen. Grote kans dat het dan alsnog tegen valt en je leeft dan niet in het moment maar je bent bezig met de toekomst, terwijl je helemaal niet zeker weet of dingen ook zo gaan lopen. Laat het niet afhangen van je toekomstbeeld, ook nu zijn er dingen waar je misschien wel een wat gelukkiger gevoel door kan krijgen.

6. Je verzetten en vechten tegen veranderingen
Veranderingen zijn soms heel moeilijk, maar ook noodzakelijk. Iedereen maakt mee dat dingen veranderen en dat we ons moeten aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Dat is niet altijd makkelijk en soms willen we ons het liefste verzetten tegen de veranderingen die in het vooruitzicht liggen. Het gaat je alleen niet gelukkiger maken, sommige dingen kunnen niet anders en dan heeft het geen zin om te blijven vechten er tegen. Het is in die gevallen helpender om jezelf de tijd te geven om er aan te wennen. Veranderingen kunnen echter ook positieve dingen met zich meebrengen, ook als je die niet direct opmerkt.

meisje

7. Jezelf vasthouden in 'vertrouwde' situaties
Soms voelt de wereld waarin je leeft veilig, terwijl het niet altijd een gezonde situatie is. Vasthouden aan vertrouwde situaties voelt soms veilig, maar het kan er ook voor zorgen dat we onszelf vast houden in een situatie waarin we eigenlijk helemaal niet zo gelukkig zijn. Op die manier houden we ons eigen geluk tegen.

8. Geen eigen verantwoordelijkheid nemen
Soms voelt het even heel fijn en veilig om zelf geen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en de keuzes die je maakt. Dit maakt dat sommige mensen het ook moeilijk vinden om volwassen te worden omdat er dan een hoop verantwoordelijkheden bij komen. Ik denk dat het nemen van verantwoordelijkheid juist veel meer vrijheid geeft en op die manier ook direct een kans om je eigen geluk meer vorm te geven en te bepalen.

9. Proberen aan andermans verwachtingen te voldoen
De wens om geaccepteerd te worden kan als gevolg hebben dat je wil voldoen aan de verwachtingen die anderen van ons hebben. Soms worden die verwachtingen echt uitgesproken maar het komt ook geregeld voor dat we dat zelf invullen. Het is alleen niet helpend om constant te kijken naar de verwachtingen van anderen. Verschillende mensen zullen ook verschillende verwachtingen hebben en je kunt nooit aan alle verwachtingen voldoen.

10. Jezelf vergelijken met anderen
Als het gaat om geluk, vergelijken we ons al snel met anderen en het leven dat zij hebben. Vergelijken maakt ons alleen maar onzeker en het geeft ook een eenzijdig beeld. We zien vaak alleen maar de leuke dingen van het leven van een ander terwijl er altijd dingen zijn die minder goed lopen.

Hoe houd jij je eigen geluk tegen?

Fotografie: Romain Toornier 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Laura v - Zaterdag 24 maart 2018 21:38
Super tips!!!
Lost girl - Zondag 25 maart 2018 00:43
Wat fijn om even weer zo'n vertrouwd geluid te horen hihi. Thanks Laura
Soesje - Zondag 25 maart 2018 15:45
ik mis je zo, laura
fijn om je even te zien, ik hoop dat je zo af en toe even langs komt met zo'n sterke blog als deze
heel fijn, dankje
S. - Dinsdag 27 maart 2018 09:34
Ik mis je ook Laura ,en fijn dat je af en toe hier schrijft ☺

Ik houd mijn geluk tegen door mijn negatieve zelfbeeld.Ik denk dat ik nergens toe dien of nergens toe deug en daarom mislukken mijn pogingen om mijn dromen te werverkelijken.
Ook voel ik mij schuldig wanneer ik gelukkig ben ,alsof dat niet hoort of mag.Ik ben bang dat ik niet loyaal ben als ik gelukkig ben.