Hoe herken je een goede vriendin

 

Goede vrienden zijn zeldzaam. Dat heb ik wel ervaren. Soms ontmoet je iemand waarvan je denkt dat ze er voor altijd zal zijn. En uiteindelijk wordt je teleurgesteld. Je groeit uit elkaar en contacten verwateren. Soms blijkt een vriendin helemaal niet zo'n goede vriendin te zijn en het moment dat je dit beseft kan heel pijnlijk zijn. Ik dit blog schrijf ik over hoe je een goede vriendin kunt herkennen.

Ik heb heel wat vrienden gehad tijdens mijn basis- en middelbare schoolperiode die ik nu niet meer zie of spreek. Soms gaat een vriendschap op een natuurlijke manier voorbij. En is het gewoon een bepaalde periode waarin je veel met iemand optrekt. Dit is niet erg, het hoort bij het leven. Je gaat uiteindelijk allemaal je eigen weg.

Vriendschap
Foto door Peter Geluk

Daarnaast bestaan er zo veel 'soorten' vrienden. Vrienden waarmee je uitgaat, schoolvrienden, vrienden waarmee je leuk kan kletsen over bepaalde onderwerpen of waarmee je altijd kunt lachen. Vrienden waarmee je kunt praten en vrienden waarmee je bepaalde activiteiten onderneemt. Ik denk dat iedereen wel bepaalde soorten vrienden heeft waarmee je niet alles doet. Dat is ook alleen maar goed, maar soms is het fijn om te weten wat je aan mensen hebt en wie nou echt goede vrienden zijn.

Hoe herken je een goede vriendin?

 Ze laat je lachen als je verdrietig bent
Wanneer iemand je kan laten lachen wanneer je verdrietig bent, is dat heel veelzeggend. Niet iedereen kan dat toch? Soms is het net die ene opmerking die je nodig hebt en die een kleine glimlach op je gezicht tovert, of gewoon een lachbui.

♥ Ze is eerlijk 
Wanneer je een vriendin hebt die eerlijk tegen je is en niet alleen maar zegt wat jij wil horen, dan mag je in je handjes knijpen. Eerlijk zijn kan namelijk best lastig zijn want de waarheid is soms hard. Mensen vinden je eerder aardig als je zegt wat zij willen horen toch? Maar daar hebben we uiteindelijk niks aan. Een goede vriendin adviseert jou in wat het beste is voor jou in een bepaalde situatie. Een goede vriendin confronteert jou als ze ziet dat jij dat nodig hebt of dat jij jezelf verkeerde dingen aanpraat.

 Jullie hoeven niet altijd dicht bij elkaar te zijn
Goede vriendschap heeft niet perse te maken met hoe vaak je iemand ziet. Ik heb hele goede vriendinnen die ik heel weinig zie, maar altijd als we elkaar weer zien is het goed. We weten allebei dat het goed zit en dat we altijd bij elkaar terecht kunnen.

vriendinnen

 Ze is er altijd
Bij een goede vriendin zal er zijn, wat je ook doormaakt en welke problemen je ook hebt. Ze zal naar je luisteren en met je meedenken. Ze zal je adviseren zo goed als ze kan en zal er zijn om je te laten uithuilen.

 Ze neemt risico's voor jou bestwil
Sommige fouten moet je zelf maken om uiteindelijk de goede weg te kiezen. Soms helpt het als iemand tegen je vertelt hoe je iets moet aanpakken, maar het beste leer je door het zelf te ondergaan. Fouten maken hoort hierbij. Als jij iets verkeerd doet, zal een goede vriendin dat aan je vertellen. Ze zal jou de fouten laten maken die nodig zijn, maar er ook zijn om je op te vangen. Misschien is je eerste reactie dat je boos wordt omdat ze het zo ver liet komen, maar uiteindelijk zul je beseffen dat ze dat risico nam om te doen wat het beste is voor jou.

♥ Ze vergeeft na ruzies
Geen relatie verloopt zonder moeilijkheden. Er zullen altijd wel momenten zijn dat je het niet met elkaar eens bent, dat je een discussie hebt of ruzie maakt. Dat je elkaar soms even niet wil zien of even niet met elkaar praat betekent niet dat dit voor altijd is. Geef elkaar wat tijd en ruimte en praat het uit. Een goede vriendin staat hier voor open of neemt het initiatief zodat jullie er samen voor kunnen zorgen dat het goed komt. Het hoort bij het leven en het kan relaties en vriendschappen alleen maar sterker maken.

 Plagen is oke en leuk
Als je je goed voelt bij iemand en jezelf kunt zijn, kan 'plagen' iets zijn wat de band nog meer versterkt. Grapjes of sarcastische opmerkingen maken over iets wat is gebeurd of iets wat iemand leuk of juist niet leuk vindt. Humor is zo belangrijk in een goede vriendschap. Als het goed is voel je elkaar ook wel aan en weet je wat iemand leuk vindt en wat te ver gaat. Mocht dit laatste zo zijn, wees ook eerlijk! Echte vrienden kunnen met weinig een glimlach op je gezicht krijgen.

Quote friendship

 

 Stiltes zijn goed
Veel mensen zien stiltes als ongemakkelijk. Mensen praten liever en zijn bang dat anderen geen interesse in hun hebben als er geen gesprek is. Praten en lachen is goed en leuk, maar het is niet altijd nodig. Er is niks mis met rust en stilte. Wanneer je met een goede vriendin bent, zul je merken dat stiltes comfortabel kunnen zijn. Het is normaal en relaxed.

 Je kunt alles zeggen
Echte vrienden zijn degene met wie je alles kunt bespreken. Niks is gek en alles mag. Je hoeft niet bang te zijn dat ze je dom vindt of niet meer aardig vindt. Jullie luisteren naar elkaar, ookal ligt je interesse niet volledig bij dat onderwerp.

Echt goede vrienden zijn moeilijk te vinden, maar het is het zoeken waard.
Heb jij een goede vriendin en ben jij zelf een goede vriendin?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Myra - Zaterdag 22 maart 2014 12:44
Mooi artikel !
Ik ben er ook echt achter gekomen wie 'echte 'vrienden zijn.
Heel veel hebben het laten afweten toen ik in een zware periode zat,
2 vriendinnen zijn me altijd blijven steunen.
Arjan - Zaterdag 22 maart 2014 13:36
Heel herkenbaar. Heb mijn echte vrienden leren kennen toen ik in de kliniek zat.
Mensen waarvan ik dacht dat het vrienden waren, lieten me vallen als een baksteen.
Terwijl ik mensen heb overgehouden die voor me door het vuur gaan!!!
Scorpiors - Zaterdag 22 maart 2014 14:35
Ik herken dat ook heel erg.
En gelukkig heb ik die dan ook.
Goeie blog!
Liefs. xx
Nikki - Zaterdag 22 maart 2014 16:20
Ik zou zo graag een goede vriendin willen hebben. Volgens m'n therapeut is een vriendin ook heel belangrijk voor je zelfbeeld. Het bevestigt namelijk dat 'leuk bent en er mag zijn. En je krijgt waarderin en erkenning.

Mooi blog, en de 1e foto is erg mooi, Laura!
_Luckamy_ - Zaterdag 22 maart 2014 17:35
Gelukkig heb ik ook een hele goede vriendin, dus ik herken de dingen die er staan ook ;)
sindy - Zaterdag 22 maart 2014 18:04
Zulke vrienden zijn heel schaars....zulke eisen kun je stellen als je een relatie aangaat (iemand met wie je je leven deelt) maar voor vrienden? Een beetje gezellig kletsen en samen wat dingen doen en aardig zijn dat is genoeg voor vrienden vind ik.
Prue - Zaterdag 22 maart 2014 18:05
Ja, ik heb een hele goede vriendin en dat ben ik ook omgekeerd.
@ Nikki - Zaterdag 22 maart 2014 18:15
Hey Nikki,
Je schrijft dat je graag 'n goede vriendin zou hebben. Mss kan je een oproepje op het forum plaatsen of hier voor mail/app contacten en wie weet wat er uit groeit, mss enkele leuke kenissen, en mss ook wel iemand die echt bij jou past als vriendin.
m - Zaterdag 22 maart 2014 18:52
Ik heb momenteel eigenlijk een heel goede belvriendin, we bellen echt alleen en dat willen we bewust zo houden, want misschien is het weer anders als je elkaar ziet ed. Vind het zo tof!
.. - Zaterdag 22 maart 2014 19:04
ik zou ook heel graag een goede vriendin hebben, maar hoe meer je je er op focust hoe minder het lijkt te werken. misschien is zo'n oproep dingetje voor contact wel leuk indd :)
JufM - Zaterdag 22 maart 2014 19:22
Ik voel me echt bevoorrecht met een aantal hele goede vriendinnen; dat is zo fijn!
S. - Zaterdag 22 maart 2014 20:19
Ik heb helemaal geen vriendinnen..
luna - Zaterdag 22 maart 2014 21:01
ik zeg altijd als grapje dat ik met 2 mensen getrouwd ben:) met mijn man en met mijn beste vriendin haha,... ik ken haar vanaf mijn 3e jaar en ze is er altijd voor mij en ik voor haar. Soort blind verbond naar elkaar toe..
luna - Zaterdag 22 maart 2014 21:01
ik zeg altijd als grapje dat ik met 2 mensen getrouwd ben:) met mijn man en met mijn beste vriendin haha,... ik ken haar vanaf mijn 3e jaar en ze is er altijd voor mij en ik voor haar. Soort blind verbond naar elkaar toe..
@S - Zondag 23 maart 2014 08:07
Je bent niet de enige, ik heb ook geen vriendinnen.
E - Zondag 23 maart 2014 09:28
Ik heb de allerbeste vriendin die ik me kan wensen. Ze woont tegenover me en ik ken haar al me hele leven. Ik heb 4 jaar al problemen en ze staat altijd voor me klaar en helpt me met alles (vooral nu mijn eet- en depressiestoornis) ze zal mij ook nooit laten vallen. Ik hou heel veel van haar
Lisa28 - Zondag 23 maart 2014 13:05
ik heb 1 hele goede vriendin, die echt alles van me weet en ik alles in herken wat er hier beschreven staat. Daarnaast heb ik nog 4 lieve vrienden die ook veel van me weten en er altijd voor me zullen zijn mocht dat nodig zijn.
En dan nog mijn familie en vrienden buiten deze 5 om, eigenlijk ben ik best rijk gezegend met deze mensen om me heen :)
M - Zondag 1 maart 2015 11:12
Soms denk ik dat ik goede vriendinnen heb maar soms ook weer niet als ik dit lees lijkt het dat er niet veel zijn waar ik echt vriendinnen heb ik wil zoo graag een beste vriendin waar ik mee kan praten over dingen , lachen,.. Maar ik blijf wel aarzelen of ik de juiste vriendin heb en of zij dat ook vind :(
C - Vrijdag 17 augustus 2018 19:01
dit is precies wat ik ook heb. soms zijn mijn vriendinnen super aardig maar soms laten ze me gewoon zitten.
serieus - Donderdag 12 maart 2015 19:21
Kom op, als ik die reacties hier lees wordt ik depressief!
Het gaat er gewoon om dat de vrienden/mensen of wat dan oook jou nemen zoals je bent. Als je lekker jezelf kan zijn bij een persoon of meerdere... dat is wat telt.

vriendschap komt vanzelf wel.. naar mate de tijd voorbij gaat zal je vanzelf zien wie je '' echte vrienden'' zijn en wie niet..
Gwn ikke :) - Zondag 15 maart 2015 00:01
Vroeger op de basisschool had ik een vriendin... Meestal was ze wel aardig, maar ze loog heel vaak en zei telkens dat ze dezelfde lievelingskleuren en spullen had etc. En ze kon duidelijk niet zoveel tegen plagen ;) Dan trapte ze me telkens voor de lol O.o Maar ja, ik heb ook nadelen ;)
jillllllllll - Vrijdag 26 juni 2015 11:44
mijn vriendinnen en vrienden pesten me ik vind het niet fijn ik kan hier gelukkig mjn gevoelens kwijt
jillllllllll - Vrijdag 26 juni 2015 11:44
iik zit nu nog op de basisschool en ik voel me alleen
jillllllllll - Vrijdag 26 juni 2015 11:46
s ik voel ook of ik geen vriendinnen heb ik voel me onzichtbaar
wim devos - Zaterdag 12 september 2015 15:58
ja hoor ik heb een terug een heel goede vriendin gevonden en heel volgzame
we smsen mekaar ?
soms is het vervelend dat er een stilte is maar dan doe ik gemakkelijk andere dingen
Abctje - Maandag 14 september 2015 10:16
Zeker mijn nep vriendinnen praten achter m'n rug maar in m'n face zijn ze pussy
Gwn een meisjes - Dinsdag 3 november 2015 18:34
Ik heb veel vriendinnen, leuke vriendinnen!
Maar elke keer bedenk ik toch dat het geen echte vriendinnen zijn...ik baal er van...dan heb ik 2 eigenlijk gwn beste vriendinnen! Alleen die wonen ergens een uur vandaan dus we zien elkaar niet veel maar ik weet wel dat hun mijn beste vriendinnen zijn!
ik - Vrijdag 8 januari 2016 09:49
Ik heb veel vriendinnen gehad.. dat dacht ik dan..ik was alleen goed voor het klaar staan als iemand het moeilijk heeft.. en andersom nee hoor.. ik voelde me steeds meer langzaam opzij geschoven worden. Ik geef het op .. Dit is meerdere malen gebeurt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me soms heel eenzaam voel.. ligt het nou aan mij?
bea - Donderdag 25 februari 2016 09:57
Lieve mensen,
ik had wel15 vriendinnen of meer. Totdat ik in een depressie belandde na een slechte relatie en daar nog steeds in zit, nu besef ik me pas echt dat ik eigenlijk helemaal niet vanzelfsprekend over vriendinnen kan spreken. Het heeft me echt wakker geschud. Logisch dat iedereen altijd mijn vriendin wilt zijn, ik zeg nooit nee en please iedereen. Mezelf laat ik volledig ondersneeuwen omdat ik nooit geleerd heb om voor mezelf te kiezen zonder me schuldig te voelen. Ik vind het nog steeds een lastige zoektocht. Het belangrijkste is inderdaad denk ik, naast wie kun je stil zitten en voelt het nog fijn? Wie benadert jou om te vragen hoe het met je gaat en aan tegen wie durf je nee te zeggen zonder veroordeeld te worden?
Als je geen vriendinnen hebt, word dan eerst zelf je beste vriendin. Dat leer ik in deze periode. Heerlijk ergens een gebakje en een kop koffie nemen, gewoon omdat ik eerst moet leren meer van mezelf te houden! Succes xx
Nata - Zaterdag 2 juni 2018 14:52
Sterkte
bea - Donderdag 25 februari 2016 09:57
p.s ik ben 28
Nata - Zaterdag 2 juni 2018 14:52
Bea,aaww dat sucks. Sterkte. Tsja,wat is goede/beste vriendin?
Annaaa - Vrijdag 13 juli 2018 14:38
Mijn vriendin is super maar volgens mij ben ik de slechtste vriendin ooit šŸ˜¢šŸ˜Ÿ
Saskia - Donderdag 21 november 2019 15:03
Ik dacht dat een van de moeders op school van mijn dochtertje mijn vriendin was en met haar kon ik toen altijd over mijn problemen praten en zij ook met mij maar opeens heeft zij mij zomaar om niks gedumpt dus zij is blijbaar mijn vriendin nooit geweest. Heb spijt dat ik mijn problemen met haar gedeeld heb terwijl ik dacht dat ik eindelijk een goede vriendin gevonden heb. Niet dus!