Hoe ga je verder na een pijnlijk verleden?

 

De menselijke samenleving is een groep mensen die plezier willen hebben, pijn proberen te vermijden en een gezonde balans proberen te vinden tussen veiligheid en groei. Jammer genoeg gaat dit ons niet altijd even goed af en krijgen we te maken met onveilige situaties, pijn en verdriet. Zulke gebeurtenissen kunnen een hoop invloed hebben op hoe we ons voelen en hoe we daarna met ons leven omgaan. Hoe ga je nou echter verder na pijnlijke situaties uit het verleden?

In ons leven zullen we hoe dan ook geconfronteerd worden met pijn, verdriet, boosheid en wanhoop. Er zal ons vaker dan één keer pijn worden gedaan. Mensen zullen naar tegen je doen. Mensen zullen over je praten en mensen zullen je kwetsen. We willen het niet en we proberen dit te voorkomen, maar ik kan je garanderen dat dit zal gebeuren.

verder na pijnlijk verleden

Sommige mensen maken meer dingen in hun leven mee dan andere mensen, maar feit is dat ons allemaal nare gebeurtenissen overkomen. Jammer genoeg hebben we hier geen invloed op. Vroeg of laat zullen we allemaal in de steek gelaten worden door bepaalde mensen en worden we allemaal geconfronteerd met ziektes en de dood.

Van de buitenkant ziet het leven van sommige mensen er zo rooskleurig uit. Het lijkt net alsof het hen nooit tegenzit. Alsof zij nooit te maken hebben met afwijzing, pijn en verdriet. Het lijkt deze mensen allemaal voor de wind te gaan, maar dat is een leugen. Het leven is voor niemand altijd even makkelijk. Sommige mensen weten het alleen beter te verbloemen dan anderen. 

Ik heb zelf ook genoeg dingen in het leven meegemaakt die niet altijd even leuk waren. Ik ben gekwetst en mensen hebben mij ontzettend veel pijn gedaan. Er zijn personen in mijn leven geweest die mijn vertrouwen in de mensheid hebben beschadigd. Ik ben ook vaak genoeg afgewezen en mensen hebben mij regelmatig het gevoel gegeven dat ik niet goed genoeg ben. Het leek alsof de pijn die ik op die momenten voelde nooit meer over zou gaan.

Ik ben op verschillende manieren omgegaan met die pijn. Deze manieren zijn vrijwel allemaal behoorlijk zelfdestructief geweest. Er was mij pijn gedaan en ik uitte dat door mezelf te willen vernietigen. Tijdens therapie hebben we hier dan ook meerdere malen bij stilgestaan. Wat heeft jou pijn gedaan en hoe kan je daarmee omgaan?

We maken allemaal dingen mee die gewoon klote zijn, maar het leven gaat door. We kunnen ons leven lang onszelf kapot willen maken, omdat ons verschrikkelijke dingen zijn overkomen, maar we kunnen er ook voor kiezen om te vergeven. Vergeven betekent natuurlijk niet dat je er oké mee bent dat mensen jou pijn hebben aangedaan. Vergeven betekent wel dat je er klaar mee bent om je hier het slachtoffer van te voelen en dat je ervoor kiest om weer vooruit te gaan.

Natuurlijk kost vergiffenis veel meer dan wat ik hierboven zei, maar het is wel nodig om weer in het hier en nu te gaan leven. Jouw eigen gebrek aan vooruitging is niemand anders zijn schuld. Uiteindelijk is dat iets wat je zelf -hoe moeilijk ook- in de hand hebt. Het zal je niet helpen om je het slachtoffer te voelen van de gebeurtenissen. Natuurlijk zijn jou nare dingen overkomen, maar dat betekent niet dat je niet verder kan gaan met het leven.

verder na pijnlijk verleden

Vergeven doe je niet zomaar even snel. Dat kost heel veel tijd en vooral ook heel veel verdriet en boosheid. Maar wat als je niet kan vergeven? Dan kan acceptatie je al helpen. “Acceptatie is het opgeven van alle hoop op een beter verleden”. Je kan wensen dat het niet was gebeurd, maar het is de realiteit dat dingen wel zo zijn gebeurd. Het is ook de realiteit dat je nu nog een leven hebt om te leven.

Bij mijn therapie hebben we vaak stilgestaan bij de vraag waarom dingen zijn gebeurd zoals ze zijn gebeurd. Tuurlijk hebben al die gebeurtenissen invloed gehad op de manier hoe we naar onszelf en het leven zijn gaan kijken. Tuurlijk hebben die gebeurtenissen invloed gehad op de eetstoornis. Het geeft een goede verklaring voor alles. Toch moeten we door. Het is belangrijk te vergeven, maar absoluut niet te vergeten. ‘Shit happens’, leer ervan en ga door.

Ben jij bereid om de macht te nemen en het verleden los te laten?

Fotografie: Robert Trombetta

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Laura - Zondag 13 augustus 2017 20:51
Je blijft er toch wel altijd aan herinnerd worden..
Maan - Zondag 13 augustus 2017 22:02
Pfoe, dit klinkt wel echt heel simpel. Op bepaalde gebieden gaat dat gelden, maar sommige dingen hebben je zo intens doorboord dat het niet enkel 'accepteren en doorgaan' is... het is zo'n intens heftig gevoel dat op kan komen waar geen gedachtes of handvatten voor zijn om daarmee normaal te kunnen leven.. behalve afleiding zoeken.. en blijven zoeken.. ik heb het gevoel dat bovenstaande niet over de pijn gaat die ik soms ineens weer zo intens ervaar..
britneyangel - Zondag 13 augustus 2017 22:37
sommige dingen kun je ook moeilijk vergeten, en er zijn ook veel moeilijke dingen in het leven maar ook leuke dingen gelukkig
Anellin - Zondag 13 augustus 2017 22:46
In theorie helemaal eens... maar in de praktijk is het heel moeilijk...
L. - Maandag 14 augustus 2017 10:04
Op zich is het waar, maar ik denk wel dat het er vanaf hangt wat je precies hebt meegemaakt. Ik heb zelf complexe PTSS door verschrikkelijke trauma's die ik heb meegemaakt en ervoor hebben gezorgd dat ik anderen amper nog kan vertrouwen. Dan vind ik wel dat het anders ligt dan "shit happens" en weer doorgaan. Ik zal eerst heel wat gebeurtenissen moeten verwerken voor ik "gewoon" weer door kan gaan, omdat ik nu elke dag en nacht word herinnerd aan mijn verleden. Dus persoonlijk vind ik niet dat het altijd zo makkelijk kan gaan als in deze blog omschreven staat. Ik zou wensen dat het zo was, dan zou ik geen loodzwaar traumaverwerkingstraject in hoeven te gaan..
LIDA - Zaterdag 16 juli 2022 22:11
IK HEETLIDA EN IK LIDA HEB OOK HEEL VEEL VERDRIETEGEN VERLEEDEN MEE GE MAAKT WAT LIDA ZO HEEL MOELIJK VIND OM ER OVER DE PRAATEN EN DAT DUREFT LIDA OOK NIET
LIDA - Zaterdag 16 juli 2022 22:18
LIDA DUREFT ER AL EEN ER OVER TE PRAATEN OVER HAAR VERDEEDEN PIJN TE PRAATEN WAAR LIDA HAAR VIJLEG EN VERTRAUWD BIJ VOELD EN WAAR LIDA HAAR RUSTEG BIJ VOELD EN DIE LIDA HAAR ECHT PERGRIJPT EEN EEN LEUSER OOR GEEFT AAN LIDA GROEDJES LIDA XXX