Hittegolf en een eetstoornis

 

zomerweerDe komende dagen blijft het erg warm. We kunnen met recht spreken van een hittegolf! Vandaag wordt het maar liefst 30 graden! Maar is het voor iedereen wel zo heerlijk dit super warme weer? Als je lijdt aan een eetstoornis, een depressie of andere psychische problemen dan kunnen deze hoge temperaturen ook een stuk minder aangenaam voor je zijn. Niet alleen op psychisch gebied kan de warmte een negatief effect op jou hebben, ook lichamelijk kan je er misschien last van krijgen.

Van achter het raam van mijn studentenkamertje zag ik iedereen langsfietsen en van huis vertrekken om met flinke strandtassen te gaan zwemmen. Korte rokjes, bikini's, sexy shortjes, tanktops en heel veel bloot kwam er langs mijn studentenraam. Ikzelf zag het niet zitten om naar buiten te gaan. Natuurlijk had ik het vreselijk warm en voelde ik me extra sloom door de hitte, maar naar buiten gaan betekende ook andere kleding aantrekken en naar het strand gaan. Geen van beiden vond ik aangenaam. Ik zag het niet zitten om met blote armen en benen buiten te komen en ik zag het al helemaal niet zitten om halfnaakt op het strand te gaan liggen.

Bovendien was mijn stemming heel negatief. Terwijl anderen de zon zagen, zag ik vooral de wolken die eromheen hingen. Het leek wel of ik in een soort van grijze waas zat. Het lukte me gewoonweg niet om uit die waas te stappen. Hierdoor voelde ik me voortdurend depressief. Ik zag wel dat het mooi en fijn weer was, maar ik voelde het niet. Ik wist wel dat het leuk was om nu lekker buiten te zijn, maar zo voelde het voor mij niet. Dit alles frustreerde wel enorm. Wat was er mis met mij? Waarom kon ik niet zoals andere meiden gewoon genieten van de zon en van het strand? Mijn minderwaardigheids-gevoel groeide hierdoor met de dag.

Eten op deze warme dagen was ook niet altijd even makkelijk. Door de hitte had ik minder trek, wat me eigenlijk wel goed uitkwam. Ik wilde graag afvallen, maar vond het niet altijd even makkelijk om weinig te eten. Het warme weer hielp me hier een handje bij. Toen ik eenmaal in therapie was en wilde vechten tegen mijn eetstoornis, moet ik dan ook mijn uiterste best doen om niet mee te gaan in de 'wens van de eetstoornis'. Ookal had ik weinig trek door de hitte, toch moest ik normaal en voldoende blijven eten. Als ik beter wilde worden en vrij wilde zijn van die eetstoornis dan moest ik geen excuses blijven verzinnen om minder te kunnen eten.

Hope

Ikzelf heb nooit moeite gehad met drinken, maar soms lees ik dit wel op het forum. Als je al moeite hebt met drinken, is dit zeker op warme dagen een probleem. Voldoende drinken is namelijk zo ontzettend belangrijk voor je lichaam! Je lichaam heeft vocht nodig voor verschillende processen, waaronder transport van voedingsstoffen en temperatuurregeling. Als je niet voldoende vocht binnenkrijgt, haalt je lichaam extra vocht uit de cellen en dan drogen deze uit. Bovendien kunnen giftige stoffen niet voldoende worden afgevoerd bij een tekort aan vocht. Drink dus echt voldoende op dagen als deze! Lees hier meer over de noodzaak van voldoende drinken en een eetstoornis.

En dan heb je nog de weegschaal die op warme dagen ineens een hoger getal aangeeft. Paniek! Hoe kan je nou zijn aangekomen terwijl je helemaal niet meer hebt gegeten dan normaal? Grote kans dat dit komt doordat je lichaam vocht vasthoudt. Door warmte gaan je bloedvaten in je lichaam meer openstaan. Hierdoor kan vocht zich ophopen. Dit voelt heel onprettig. Wil je weten wat je kunt doen om hiervan af te komen, lees dan de tips bij vocht vasthouden in de zomer.

Tot slot nog een paar tips voor iedereen die het moeilijk heeft deze warme dagen:

zonSluit jezelf niet op
Ik weet dat dit heel verleidelijk is, maar het werkt uiteindelijk averechts. Het verslechtert je stemming alleen maar en op den duur verkleint het ook nog eens je gevoel van eigenwaarde. Het is misschien volledig tegen je gevoel in om met iemand af te spreken, maar wel het beste wat je kunt doen. Maak contact en wees lief voor jezelf. Kom dat huis, die kamer uit!

zonGa de uitdaging aan
Het is veilig om thuis te blijven, niet naar een terrasje te gaan of naar het strand te gaan en direct te zeggen als iemand iets voorstelt: 'Oh nee, dat doet ik niet hoor, dat durf ik niet!'... maar helpt het je ook? Kom je er ook mee verder? Nee. Als je van je problemen af wilt komen, dan zal je soms door de zure appel heen moeten bijten en uitdagingen aan moeten gaan, hoe slecht die ook voelen. Misschien voel je je vreselijk in badpak, maar ooit zal je toch die sprong weer in het diepe moeten maken om over een tijd weer te kunnen genieten van het strand. Wacht hier niet te lang mee, blijf het niet uitstellen, je ontneemt jezelf hierdoor zo veel.

zonIedereen is imperfect
Niemand is perfect, ookal denk je misschien van wel als je knappe, slanke meiden langs het strand ziet lopen. Toch weet je niet alles van hen. Misschien is de moeder van dat knappe meisje wel net overleden en doet ze haar uiterstse best om vrolijk over te komen, of misschien is ze dit jaar wel gezakt voor haar examen en voelt ze zich hier heel stom over.

Iedereen heeft zo zijn eigen problemen en onzekerheden, daar ben jij niet uniek in. Je hoeft je daarom echt niet minder te voelen dan ieder ander die je tegenkomt op het strand, in het park of op het terras. Iedereen is leuk en knap op haar eigen manier, jij ook. En wat heeft het voor nut om jezelf altijd maar als slechter, waardelozer en lelijker te bestempelen? Krijg je daar een leuker leven van? Word je daar knapper van? Geniet van wat er wél is en richt je op jouw positieve kanten.

zonEet en drink voldoende
Ookal heb je misschien de neiging om minder te eten of drinken, blijf goed voor jezelf zorgen. Je lichaam heeft ook op warme dagen voldoende eten en drinken nodig. Denk aan je lange termijn doelen. Hoe wil jij zomer 2018 doorbrengen? Zoals nu of zonder eetstoornis, met vrienden aan het strand?

Hoe kom jij deze warme dagen door?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

meisje14 - Maandag 22 juli 2013 13:27
Fijn om herkenning te krijgen uit dit blog, bedankt!
Vooral dat stukje over depressie raakt me.
Anoniem - Maandag 22 juli 2013 13:43
Ik vind mooi weer wel fijn omdat ik me dan beter voel, maar dit vind ik echt verschrikkelijk. Ik voel me zo lamlendig waardoor ik me haast niet tot bewegen aan kan zetten. Maar het meeste baal ik nog wel van het vocht vasthouden. Ik voel me zo dik en opgeblazen, het voelt echt heel naar :(
JufM - Maandag 22 juli 2013 13:50
Ik hield vroeger altijd enorm van de zomer, de zon, de warmte, zwemmen etc.
Nu is dat compleet anders. Ik voel me vreselijk opgeblazen, ik houd vocht vast en heb weinig eetlust.
Daarbij durf ik absoluut niet in bikini (alleen in het buitenland waar ik 'niemand' ken en daar heb ik ook al enorm veel moeite mee)
Ik geniet nu op mijn eigen manier van dit weer (ik weiger om binnen te blijven zitten!!) dus ik ga lekker op een terrasje zitten, een stuk lopen, lekker fietsen etc.
Hopelijk verandert dit ooit nog een keer en kan ik lekker met vrienden/vriendinnen naar het strand en ook meedoen met de hapjes, drankjes etc. zonder me druk te maken over mijn lichaam.
UnknownAngel - Maandag 22 juli 2013 13:53
Fijn inderdaad zo'n blog te lezen, ik haat dit weer... Vooral na 12 uur vertik ik het meestal nog buiten te komen tot een uur of 7/8 's avonds. Ik doe wel mijn best toch nog wat met vriendinnen af te spreken ook al vind ik het zo eng, maar anders ben ik helemaal alleen omdat ik alle contacten laat verwateren en dat wil ik niet...
Jelle - Maandag 22 juli 2013 14:28
Ik heb altijd al een hekel gehad aan het strand, ook voor ik een eetstoornis kreeg. Na een uur heb ik het alweer gehad.
Ik zit nu lekker in de tuin, in de schaduw met een boekje. Prima :)
lizzy - Maandag 22 juli 2013 14:40
Goed artikel!
Gister had ik een erg slechte dag, huilbuien paniekerig en niet buiten willen zitten, je kent het wel.
Toch wel ietswat moeilijk zo'n soort dagen ja.
ik - Maandag 22 juli 2013 15:16
gelukkig heb ik een balkon, kan ik toch beetje buiten zijn... wat ik wel heel verleidelijk vind met dit weer is ijs eten. Ik heb dan ook daarnet lekker ijs op..ach ja moet kunnen !
t - Maandag 22 juli 2013 15:44
was het hier maar 30 graden, lang leve het binnenland met nog hogere temperaturen.
Roos - Maandag 22 juli 2013 17:12
Warm weer ... tijd voor ijsjes :) Hoewel ik me een klein beetje opgezet voel, ga ik toch in mijn bikini. Want ik kan het wel vermijden omdat ik het eng vind, maar er lopen heel veel mensen in bikini bij het water die er mogelijk veel gekker uitzien dan ik. En wie let er nu eigenlijk op? Misschien sommigen, en dan? Een beetje relativeren helpt mij soms wel. Net als dat ik me een beetje dik voel (houd ook echt wat vocht vast), zo'n ramp is het niet. Want als het koeler is, verdwijnt het wel weer.

Ik lees hier boven reacties en begrijp dat warm weer moeilijk is, je je dik kunt voelen en dat het confronteert. Tegelijk helpt het niet om je binnen op te sluiten, bikini's te vermijden, etc. Je gaat je er echt niet beter door voelen ...
xlittlegirl - Maandag 22 juli 2013 17:39
Ja, zelfs met deze warme dagen zit ik het liefst veilig op mijn kamertje.. Ookal is het daar bijna niet uit te houden.. Maar vandaag ben ik eens buiten gaan zitten! Weliswaar niet bij mijn ouders maartoch.. Stiekem toch wel een beetje proud(:
Sophie - Maandag 22 juli 2013 18:06
Weet je wat ik met 30 graden in de brandende zon moest drinken? WARME chocolademelk! Dit moest omdat dat nou eenmaal op de lijst stond! Fijn hoor, een etenslijst die in de koude winter is opgesteld.
@sophie - Maandag 22 juli 2013 18:11
uhhm, je kon het toch ook wel gewoon koud drinken dan?
glynis - Maandag 22 juli 2013 18:44
ik kom net van het strand ^^
M - Maandag 22 juli 2013 18:45
Zelfde als meisje14...

:(
Lisa - Maandag 22 juli 2013 22:43
Ik voel me vreselijk deze zomer. Net zoals in dit artikel staat sluit ik mezelf ook echt op binnen, en daar ga ik me alleen maar slechter door voelen. Maar ik wil echt niet gezien worden door hoe ik mezelf op het moment zie. En vrienden heb ik ook niet echt wat voor mij mijn stemming nog negatiever maakt.
R. - Maandag 22 juli 2013 23:12
-Veel ijsjes eten, veel fruit eten.
-Toch goed eten. Niet dat ik veel trek heb maar als ik niet eet, dan merk ik wel dat ik me minder goed goed.
-Vooral niet wegen.
-Lekker wandelen of fietsen.
-Werken, daar is het lekker koel, eigenlijk zelfs te koel (heb je weer een vest nodig)
-Goed om je heen kijken. Het valt nu extra op hoe dik de gemiddelde mens is en dan kan je jezelf lekker slank voelen.

Er is wel van alles tussen binnen zitten en de hele dag in bikini op het strand zitten. Je kan lekker naar buiten gaan in T-shirtje en lichte lange broek, of korte broek. Zelf vind ik strand helemaal niet zo leuk, hooguit een uurtje. Bikini hou ik ook niet van. Je hebt er ook niks aan vind ik. Alleen om te zwemmen. Verder verbrand je maar enzo.
Proud2beelies - Dinsdag 23 juli 2013 10:58
Slecht, waar sommige mensen last krijgen van een winterdip krijg ik last van een zomerdip. Dat warme weer kan ik heel slecht tegen en wordt ook superchaggi en depri. Ik zal blij zijn als het weer herfst lente en winter is.
K - Dinsdag 23 juli 2013 12:09
Ik vind dit weer vooral vervelend doordat ik allemaal littekens op mijn arm heb.. Het is superheet buiten en ik loop rond in een vestje... Niet te doen.
@ K - Dinsdag 23 juli 2013 13:27
Toch proberen wat 'bloter' te gaan! Zelf heb ik ook ontzettend veel littekens, niet van snijden, maar wel van wonden die niet meer goed genazen agv mijn eetstoornis, een 6 cm lang litteken van een blindedarmontsteking, brandwonden etc.. En natuurlijk vind ik dat best moeilijk en is het niet altijd leuk en makkelijk maar hé: ik kan wel zeggen: " ik heb geleefd en daar ga ik mee door "! Zet 'm op!
Muisje - Dinsdag 23 juli 2013 19:03
Waar ik vooral last van heb tijdens deze warme dagen, is dat ik geen zin heb om te sporten doordat ik zo moe van het weer wordt, en omdat ik dus wat minder sport heb ik een enorm schuldgevoel, ik ben hierdoor echt bang dat ik dik wordt..
L. - Woensdag 24 juli 2013 09:55
Ik ben super trots dat ik deze zomer een weekend ben gaan kamperen met vrienden, en hier in blote benen en zelfs een beetje blote buik heb rondgelopen. Ik ben als de dood om te verbranden in de zon, en ik sta zelfs met zo weinig kleding op de foto! Toch heb ik wel genoten van het weekend, ondanks dat ik soms erg bang was voor de zon!
anoniempje_Xx - Donderdag 25 juli 2013 17:34
Toen het zo warm was heb ik niks gegeten....
Zelf weet ik dat ik een probleem heb, maar ik kom niet uit de sleur van niet eten.
Heeft iemand tips???