Het leven lukt me niet

 

Het is woensdagochtend en mijn wekker gaat. Het was me gisteren niet gelukt om naar school te gaan, maar vandaag wil ik het echt weer proberen. Ik stap m'n bed uit en doe de gordijnen open. Dapper loop ik naar de keuken, maar ik voel de bui al hangen. Wat begon als een sluimerende spanning eindigt tegen de tijd dat ik de deur uit moet voor de zoveelste keer in een enorme eetbui.

Misselijk en plakkerig loop ik vanuit de wc terug de kamer in. Ik kijk op de klok, veel te laat. Ik kijk in de spiegel naar m'n gezicht. Opgeblazen wangen, rood doorlopen ogen. Stel je niet aan, je kan niet nog een dag niet naar school. Ik stap de deur uit, maar ik voel de grond onder me vandaan zakken. Voor de deur zak ik op de grond. Een omstander vraagt of het wel gaat. "Ja hoor, ja, ik voel me niet zo lekker vandaag." "Ga maar snel weer naar binnen dan!" Ja, ik denk dat ik dat maar doe…

Ik besluit dat ik altijd nog het tweede uur naar school kan. Ik moet mezelf gewoon even herpakken. Misschien moet ik dan toch maar wat eten? Ik smeer een boterham en eet hem met gemengde gevoelens op. Het voelt niet goed… Ik had ooit gelezen dat je nooit alles kan compenseren wanneer je een eetbui hebt gehad. Ik raak een beetje in paniek. Nee, help, help dit moet er uit. Zodra ik toegeef aan de paniek begint meteen een nieuwe eetbui. Huilend zit ik op de grond van de badkamervloer. Het lukt me niet, waarom lukt het me nou niet?

Oke, geen school vandaag, heb ik besloten. Het is niet anders. Morgen lukt het me vast wel weer. Wat kan ik in de tussentijd voor nuttigs doen? Ik kijk naar m'n bureau en zie een stapel formulieren liggen. Oh ja, ik zou dat nog invullen en naar m'n huisbaas sturen. Ik plof op m'n bureaustoel en bekijk zuchtend de formulieren. Hier en daar zitten er wat vette vingers en etensvlekken op het papier. Ze lagen al op het bureau toen ik hier gisteren een eetbui had. Het vieze papier triggert me. Bovendien ziet het er ingewikkeld uit en m'n hoofd doet pijn van de spanning en het braken van vanochtend. De tranen prikken achter mijn ogen en de letters dansen over het papier. Zie je wel, ik kan dit niet, ik ben hier te dom voor. Ik smijt de papieren aan de kant. Laat maar. 

Ik kruip terug m'n bed in kijk wat series op m'n laptop. Ik voel me zo nutteloos en de eetbuidrang is enorm. Ik baal dat ik m'n verplichtingen niet na kom en ik vind dat ik er iets aan zou moeten doen, maar elke keer als ik me probeer te herpakken slaat de eetstoornis weer toe. Ik hou me gedeisd, bang om weer in een eetbui te vervallen. Ondertussen heeft de berg afwas zich opgestapeld en slingeren de lege verpakkingen door het huis, maar het lukt me niet ze op te ruimen. Het hele leven lijkt momenteel één grote trigger. Het maakt me bang. Bang dat ik m'n leven aan me voorbij laat gaan. Bang dat ik dit nooit meer in kan halen en bovenal bang dat dit nooit meer goed komt.

Ik was niet elke dag zo ziek als de dag die ik beschrijf, maar op sommige momenten lukte het me niet om aan de meest simpele taken van de dag toe te komen. De was, de afwas, dat boek dat teruggebracht moest worden naar de bibliotheek, school, werk, op bezoek bij familie, afspraken nakomen. Het waren zulke simpele dingen, maar ik kon het niet. Mijn eetstoornis was op sommige dagen zo hard aan me aan het trekken en dan kon ik onwijs boos worden op mezelf. Ik vond mezelf een slappeling, ik vond dat ik me aanstelde, maar is dat eerlijk? Ik was ziek. Zou jij ook tegen iemand met een gebroken been zeggen dat ze maar gewoon moet lopen en zich niet zo aan moet stellen? Even door de pijn heen bijten? Nee toch?

Natuurlijk is het belangrijk om wel dingen te blijven doen. Om echt je best te doen en te doen wat mogelijkheid is. Om vrienden en familie te blijven zien. De deur uit te gaan. Deze verantwoordelijkheden brengen structuur, zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde met zich mee wanneer het lukt, maar wanneer het echt niet gaat heb je er niks aan om boos op jezelf te worden. Je doet je best en meer dan dat kan je niet doen. Probeer hier eerlijk in te zijn naar jezelf, maar ook naar anderen. Het is soms lastig om te begrijpen wat een eetstoornis allemaal inhoudt. Hoe het je leven over kan nemen. Je kan er dus niet altijd vanuit gaan dat iedereen het vanzelf maar begrijpt. Praat er daarom over. Laat weten hoe je je voelt en je zal merken hoeveel begrip die eerlijkheid met zich mee kan brengen. Dat is spannend, maar heel waardevol.

Je doet je best, dat zie ik. Een slechte dag betekent niet dat alles meteen verloren is. Accepteren dat het soms even niet lukt en een pas op de plaats is ook een manier van voor jezelf zorgen. Blijf vechten, blijf doorgaan, want de weg naar een eetstoornisvrij leven, die bestaat.

Het leven gaat je lukken.

Fotografie door: Pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eva_Eefje - Dinsdag 6 februari 2018 19:49
Ah wat lief dat jij je eetbui verhaal wil delen. Ik heb dezelfde eetstoornis. Ik had ook anorexia, maar wel een normaal gewicht. Ik laat me ook lijden door triggers, deze bloggen helpen wel :-)
Kan iemand me helpen? Ik kan niet op het forum inloggen.❤
Girlll - Dinsdag 6 februari 2018 19:52
Ben ik de enige bij wie dit soort blogs nogal triggeren? Niet vervelend bedoeld naar degenen die deze blogs schrijven, kan me ook voorstellen dat het voor sommigen herkenning en steun geeft! Ik merk dat ik de laatste tijd veel minder eetbuidrang heb, maar steeds als dit soort blogs voorbij komen denk ik; oja, een eetbui is ook een optie. ofzo. Of 'ik heb nog niks ongezonds gegeten vandaag, dan kan ik dus best een koekje pakken'. Terwijl ik hiervoor daar helemaal niet echt zin in had en eigenlijk geen honger heb. En als ik daar dan wel aan toegeef voel ik me schuldig en wordt het soms wel een eetbui, of gewoon 5 koekjes ipv dat ene koekje of geen koekje dat ik in de eerste plaats zou eten. Heeft iemand anders dit ook? Sorry, wil niet zeiken maar vraag het me wel af.
Fleur - Dinsdag 6 februari 2018 20:51
Helaas herkenbaar....
D - Dinsdag 6 februari 2018 20:18
Het is zo naar om zulke dagen te hebben, zo eenzaam en koud en het besef dat het echt mis aan het gaan is en je werkelijk verstrikt bent geraakt in een eetstoornis en de gevolgen letterlijk, pijnlijk zichtbaar worden. Als je dan ooit de kracht hebt om er voor te gaan en je hebt dit soort dagen (nog) in je hoofd zitten, kan het wel helpen om (nog meer) te beseffen wat je iig niet of nooit meer wilt en je daarmee kracht geven op moeilijke momenten om door te gaan dit los te laten.
anoniem - Dinsdag 6 februari 2018 20:46
echt mooi en herkenbaar! Dank je ! :)
Jansje - Dinsdag 6 februari 2018 21:00
Dankje wel voor deze blog.
Precies vandaag zo'n dag hier...
Het lukte me vanmorgen niet naar mijn vrijwilligerswerk te gaan omdat de nacht weer zo'n puinhoop was... En ik durf niet te zeggen waarom ik dan niet kom, dus ik stuur alleen een sms je dat ik niet kom. Dat kan ik ook niet blijven doen natuurlijk.
Ik voel me er wel schuldig om.

britt - Dinsdag 6 februari 2018 21:09
woww
ik heb nog nooit zo iets herkenbaars gelezen
vandaar mijn reactie
het doet me gewoon bijna pijn om te lezen
hoeveel ik me er in herken
Lezer - Dinsdag 6 februari 2018 21:15
"De was, de afwas, dat boek dat teruggebracht moest worden naar de bibliotheek, school, werk, op bezoek bij familie, afspraken nakomen. Het waren zulke simpele dingen, maar ik kon het niet."

Herkenbaar. Ik heb ook een eetstoornis gehad en ik herken het nog goed dat op zulke dagen alles te veel was en ik een eetbui kreeg alsof ik daarmee even aan die kluwen van taakjes kon ontsnappen. Toen dacht ik: als ik van die eetstoornis af ben, dan heb ik weer alle energie om dat soort dingen goed te doen.
Jammer genoeg was dat voor mij maar ten dele waar. Nog steeds kan ik vastlopen in die onontwaarbaar lijkende kluwen van dingen-die-nog-gedaan-moeten-worden. Dan kan ik geen keuzes maken waar ik moet beginnen, heb ik geen overzicht, geen energie, zie ik er huizenhoog tegenop.
Het liefst wil ik dan alles heel goed plannen, zodat ik al die taakjes in 1 dag af kan handelen. Maar dat lukt dus niet, ik raak verstrikt in het maken van zo'n planning en doe uiteindelijk maar wat losse dingen, zonder kop of staart, zodat het helemaal lijkt of het allemaal nooit af komt.

Ik weet niet goed hoe ik daarmee om moet gaan. Heb ook het idee dat ik me juist zo blindstaar op al die kleine bergen die nog verzet moeten worden als er eigenlijk iets anders speelt waar ik mee worstel, maar kan er nog niet zo goed de vinger op leggen wat dat dan is.

Eetbuien waren in elk geval niet de oplossing en ik voel me veel beter, gelukkiger en gezonder sinds ik die niet meer heb. Maar wat dan wel de oplossing is, daar ben ik nog steeds niet helemaal achter.

Misschien dat iemand dat herkent? (Ik ben ook een vrouw trouwens, had mezelf misschien beter lezeres kunnen noemen.) ;-)
Yentle - Woensdag 7 februari 2018 02:37
Wauw, dit is zo herkenbaar, vooral dat over dat het voelt als een kluwen aan klusjes. En dat je uiteindelijk maar wat losse dingen doet, zonder begin, zonder einde, en zo voelt het alleen nog maar chaotischer. Het spijt me, ik heb hier ook geen oplossing voor, ik kan je alleen maar vertellen dat je niet alleen bent.
Liefs
Laura V - Woensdag 7 februari 2018 10:40
Waw amai ik ervaar echt helemaal hetzelfde. To-do lijstjes opmaken waar ik me niet aan kan houden. Ik doe maar beetje vanalles zonder iets af te werken. De onrust, vies en zenuwachtig gevoel van chaos die ik dan ervaar... Het liefst van al kruip ik mijn bed in en tel ik de uren af naar de volgende dag.
Lezer - Woensdag 7 februari 2018 22:25
Dan zijn we al met drie. ;-) Voelt toch alweer wat minder eenzaam. Bedankt voor jullie reactie, en sterkte.
Vienna - Zaterdag 10 februari 2018 23:52
Nummer 4 hier! Haha.
Jannie - Zondag 11 februari 2018 11:01
Hier ook ♥
Conquer_ed - Dinsdag 6 februari 2018 23:10
Zo'n aanwinst deze blog. One of the most relatable ones I've ever read ❤
@Proud2BMe, komt er trouwens ooit nog een Proud2Meet?
Girlll - Woensdag 7 februari 2018 20:22
Daar ben ik ook wel benieuwd naar!
Laura V - Donderdag 8 februari 2018 00:51
ik ook :)
brigit - Woensdag 7 februari 2018 17:09
heel mooi geschreven.
Jelle - Woensdag 7 februari 2018 18:55
Zoveel herkenning, zo was ik ook... en nog steeds bij vragen..
Dan lukt echt niks.
Vlien - Woensdag 7 februari 2018 20:29
'Het hele leven lijkt momenteel één grote trigger.'
Tsja, dat is wel de spijker op de kop.
F - Donderdag 8 februari 2018 08:45
Zo herkenbaar.
Ik voel mij altijd ZO schuldig wanneer dingen mij niet lukken ! De angst en de stress als ik ergens heen moet...Dat ik ziek ben ,die gedachte,komt dan niet in mij op.Wat doe je hier aan ???
Bedankt voor het delen.