Het leuk hebben in je eentje

 

Alleen wonen, alleen werken, alleen studeren, alleen koken of alleen leuke dingen doen klinkt minder stoer dan het is. Wanneer je bijvoorbeeld geen partner hebt of in je eentje (op kamers) woont, kun je je soms best wel eens eenzaam voelen of geen motivatie hebben om er aan te beginnen. Toch is het onwijs belangrijk om het ook in je eentje gewoon leuk te kunnen hebben en dingen te ondernemen. Maar hoe doe je dat?

Toen ik net op mezelf ging wonen, vond ik het vaak heel gênant om in mijn eentje patat te bestellen bij de snackbar voor één persoon. Ik vond het zo zielig overkomen, terwijl ik dat helemaal niet was. Ik had gewoon trek in een patatje, maar was erg bezig met wat anderen daarvan dachten. 

date myself

Dingen alleen doen voelt soms een beetje lullig. In je eentje voel je je vaak wat kwetsbaarder, heb je niet echt afleiding en ben je echt zelf verantwoordelijk als er iets mis gaat. Hierdoor voelde ik mij in het begin toen ik op mezelf ging wonen ook weleens heel onzeker en ook als ik door de stad liep om te winkelen, stond ik ineens niet meer zo sterk in mijn schoenen. Gelukkig kan ik nu heel erg genieten van het doen van dingen in mijn eentje. Ik maak het gezellig voor mezelf, doe leuke dingen en geniet daarvan. Ik merk heel goed wat de voordelen zijn van in je eentje tijd doorbrengen.

Het is naast leuk, ook heel belangrijk om het leuk te hebben met je zelf, in je eentje. Uiteindelijk ben je in het leven toch echt enkel aangewezen op jezelf. Jij moet voor jezelf zorgen, jij moet er wat van maken. Een goede relatie met jezelf en het leuk hebben, ook zonder dat je daarbij per se iemand nodig hebt, is dus ontzettend belangrijk.

Kijk om je heen
Je kan naar een openbare plek gaan, zoals naar een terras of een parkje, om daar eens goed om je heen te kijken. Het is erg rustgevend om naar andere mensen of dingen te kijken en vaak maak je ook grappige dingen mee. Let niet alleen op jezelf en mensen die misschien naar je kijken, maar let op je omgeving. Je leert dan weer te genieten van al het moois wat om je heen gebeurt. Je komt er dan ook vaak achter dat je al die dingen op een normale dag eigenlijk niet meer ziet. Normaal gesproken ben je misschien wel op hele andere dingen gefocused en zie je eigenlijk niet meer wat er allemaal om je heen gebeurt. 

Wees creatief
Wanneer je alleen bent kan het leuk zijn om wat te creatiefs te doen. Je kunt doen of maken wat je wilt. Je kan een mooi gedicht schrijven, de tijd nemen om een schilderij te maken of de indeling in huis veranderen. Als ik geen idee heb wat ik wil gaan doen kijk ik vaak op Pinterest.  Daar staan leuke dingen die je kan maken van spullen die je vaak al in huis hebt. Probeer iets te maken wat je leuk vindt en waar je trots op kan zijn, dat geeft vaak een voldaan gevoel en zo ben je in je vrije tijd toch nog erg productief geweest. Als je in je eentje, zelf, iets hebt gemaakt geeft dat extra voldoening en zelfvertrouwen. 

Verwen jezelf
Wanneer je alleen bent heb je de tijd om jezelf te verwennen. Je kan ervoor kiezen om naar een schoonheidssalon te gaan, maar ook gewoon om thuis wat extra aandacht aan je uiterlijk te besteden. Hiermee wil ik niet zeggen dat het belangrijk is om make-up te dragen, maar het is wel fijn om jezelf even goed te verzorgen. Je nagels mooi bijhouden of gewoon tijd nemen voor een lekker bad of gezichtsmaskertje. Doe dingen die er anders bij in zouden schieten en ontspan!

spa
Spa

Doe wat je wilt
Wanneer je alleen bent kun je juist dingen doen die je anders nooit zou doen, zoals hard mee zingen met muziek of gewoon een scheet laten. Je kan juist dingen doen zonder dat anderen zich er aan storen. Het fijne is dat je niet met een ander rekening hoeft te houden. Je kan televisie kijken naar wat je wilt zonder dat anderen blijven zeuren dat ze wat anders willen kijken. Je kan rustig op de bank liggen zonder dat je het idee hebt dat je gezellig moet zijn voor anderen. Of op je gemak een boek lezen in de tuin of een woordpuzzel maken. Je hoeft alleen maar jezelf gelukkig te maken.

Voel je niet nutteloos
Vaak kunnen mensen niet de rust krijgen om te genieten van het alleen zijn, omdat ze het idee hebben dat ze iets missen of ze voelen zich niet zinvol genoeg. Als ik iemand spreek hoor ik vaak wat voor leuke dingen zij heeft gedaan, waarbij ik het gevoel krijg dat ik een saai en nutteloos leven heb, maar ook zij zitten wel eens rustig thuis op de bank. Je hoeft niet altijd iets om handen te hebben, rust is ook erg belangrijk. Het is juist een uitdaging om rust te kunnen nemen.

Onafhankelijk
Wanneer je alleen dingen doet kun je echt genieten van het leven dat jij wilt. Je bent onafhankelijk van anderen en hoeft geen rekening te houden met wat anderen willen. Het zorgt ervoor dat je zelfstandiger wordt en zelf keuzes kan en leert maken. In het begin kan het soms wat lastig zijn om dingen alleen te ondernemen, maar later zal je merken dat het veel voordelen heeft en dat het goed is voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde!

leuk hebben met jezelf

♥ Ruimte voor ontwikkeling
Als je samen met iemand woont of nog thuis woont bij je ouders, broers en zussen, word je erg beinvloed door je omgeving. Wanneer je alleen woont of vaker tijd neemt voor jezelf, ligt de focus juist meer op jou. Dit kun je als negatief ervaren, maar je kunt het ook positief draaien. Werk aan jezelf, je eigen mening en ontdek wie jij echt bent. Alleen zijn, met jezelf, is iets waarin je jezelf juist heel erg kunt ontwikkelen. Je komt dichter bij jezelf en hebt alle ruimte om jezelf te leren kennen en te ontwikkelen.

♥ Alleen zijn is niet eenzaam
Als je alleen woont en je een week wat minder vaak mensen ziet of problemen hebt en daar niet over kunt praten, kun je je wel eens flink eenzaam voelen. Maar dat je een paar avonden alleen bent, alleen woont of een avond helemaal in je uppie tv kijkt, betekent niet dat je eenzaam bent. Probeer jezelf niet te veel in die 'zielige' rol te plaatsen. Alleen zijn is af en toe namelijk best wel goed voor je. Ben je teveel alleen, dan is het echter wel weer belangrijk om regelmatiger mensen op te gaan zoeken. 

Doe jij veel alleen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Dinsdag 22 juli 2014 10:36
Hier dacht ik pas nog over na. Goede blog! Ik doe wel veel alleen ja.
Anoniemo - Dinsdag 22 juli 2014 10:52
Het lijkt me om eerlijk te zijn heel fijn om alleen te wonen. Alles inrichten precies zoals ik dat wil, mijn geld uitgeven zoals ik dat wil en mijn kleren neergooien waar dat ik dat wil haha. (:
D. - Dinsdag 22 juli 2014 11:10
Ik doe heel veel alleen en vind het heerlijk. Net nog drie maanden alleen op reis geweest. Ik ga ook wel in mijn eentje naar theater of de film. Het is veel minder ongemakkelijk dan je denkt. Zodra de voorstelling of film begint vergeet je toch dat je alleen bent. Gewoon proberen! Ik heb er echt een stukje karakter en zelfvertrouwen mee opgebouwd, weet dat ik anderen niet altijd nodig heb om mij goed te voelen :)
== - Dinsdag 22 juli 2014 11:15
Ik vind alleen wonen heerlijk. Alleen savonds alleen eten vind ik saai., dit doe ik regelmatig met buren, vrienden en familie. Ik ga ook wel dagjes alleen weg. Heerlijk tot rust komen en genieten. En winkelen vind ik zoveel fijner alleen. Maar dat komt omdat ik niet van winkelen hou en snel door de stad heen ga.
- - Dinsdag 22 juli 2014 11:27
Sinds ik studeer, ga ik regelmatig eventjes alleen de stad in.
Op het begin voelde ik me soms ook wat ongemakkelijk, maar het viel me al snel op, dat er héél veel studenten zijn die eventjes alleen gaan winkelen!

Nouky - Dinsdag 22 juli 2014 11:56
Deze blog komt echt op de goede moment!
Ik moet meer dingen op mijn eentje leren doen en ben ook ontzettend bang voor hetgeen wat anderen denken of om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Daarom is het fijn om te lezen dat het in het begin eng is, maar dat het nadien betert.
Sofie - Dinsdag 22 juli 2014 13:35
Ik vind het wel leuk om soms eens alleen te zijn... Dan kan ik rustig nadenken en ontspannen. Ook hoef ik dan met niemand rekening te houden (en niemand met mij ;-) )
kate02 - Dinsdag 22 juli 2014 13:57
Ik doe heel veel dingen graag alleen en zelfs nog het liefst alleen! Shoppen doe ik ook het liefst alleen! Alleen eten bestellen voor mij alleen zou ik nooit doen! Heb ik nog nooit gedaan ook niet!
Fleurtje - Dinsdag 22 juli 2014 16:13
tot ik twee jaar geleden ging studeren durfde ik niks alleen.
Nu gaat dat veel beter, ik ga inmiddels zelfs alleen naar evenementen; het leuke aan alleen ergens heen gaan is dat je heel snel nieuwe mensen ontmoet. Het ontmoeten van nieuwe mensen was goed voor mijn 'sociale zelfvertrouwen' (: en het is fijn om vrij te zijn, gewoon doen waar je zelf zin of behoefte in hebt
M - Dinsdag 22 juli 2014 16:51
Voor m'n relatie uit ging, kon ik gewoon niet in m'n eentje zijn. Toen het uit ging, heb ik dan ook een hele vervelende tijd gehad. Ik kon mezelf gewoon niet vermaken, en voelde me ook ontzettend eenzaam. Na een lange tijd begon het te wennen, en nu vind ik het zelfs lekker om alleen te zijn. Een paar jaar geleden geloofde ik mensen niet eens als ze dat zeiden, eerlijk gezegd dacht ik dat ze dat zeiden om zichzelf een beetje te troosten (hoe gemeen ook achteraf om dat te denken). Ik zie nu pas in hoe belangrijk het is om alleen te kunnen zijn, en niet je geluk af te laten hangen van iemand anders. Het geeft ook veel meer zelfvertrouwen, en ik wil nooit meer zo afhankelijk zijn!
sindy - Dinsdag 22 juli 2014 21:45
Tja, het wordt ook niet echt gestimuleerd vanuit de maatschappij om iets alleen te doen. Lunchen mag, maar alleen uit eten gaan kan eigenlijk niet (dan word je in een hoekje weggestopt, meestal dan...uitzonderingen daargelaten). Op reis gaan....denk aan de toeslagen voor 1 persoon, voordeel heb je ook nooit op maaltijden wat voordelig is zit in gezinsverpakkingen.
michelle - Woensdag 23 juli 2014 00:09
Ik ga helemaal alleen (met mn 2 katten ^^) wonen zeee binnenkort en ben al even aan het oefenen met dingen alleen doen. (O.a terrasjes, shoppen, lunchen, maskertjes etc.) Bevalt me tot nu toe prima! Is even leuk als met eeb vriendin samen! Neem gewoon een boek ofzo mee en geniet van de rust en de mensen! Volgend jaar wil ik alleen op vakantie met de tent naar de ardennen! Nu al zin in!
mira - Woensdag 23 juli 2014 16:45
mooie blog. Ik denk dat het alleen kunnen zijn met jezelf, en leuke dingen doen, een mooie basis is voor je zelfvertrouwen. Waarna je het met anderen kunt delen!
Shira_86 - Woensdag 23 juli 2014 21:38
Ik ben alleen een huis aan het verbouwen, dat is niet alleen erg zwaar omdat ik het combineer met een voltijdse job als leidinggevende maar vooral ook bij momenten erg eenzaam.
Je moet alle knopen in je eentje doorhakken, je moet bijvoorbeeld alleen je tegels gaan kiezen of de kleur van je muren. Je moet kiezen waar je stopcontacten komen en wat voor soort energie je wilt hebben.

Maar het brengt je inderdaad ook dichter bij jezelf! Ik heb een heel erg sociale job die het alleen zijn goed compenseert!
Zira - Vrijdag 25 juli 2014 02:34
Ik voel me ook vaak zeer eenzaam, onzichtbaar, vooral nu met de vakantie.
Maar ik denk dat het ook allemaal gewoon even tijd kost, voordat ik mn draai in alles wat kan vinden.
Lisette - Zaterdag 26 juli 2014 11:27
Heel fijn blog!
Ik ga binnenkort op mezelf wonen in Utrecht in een eigen appartement en twijfelde of ik er wel alleen moest gaan wonen of samen met een vriendin. Maar ik wil liever alleen omdat ik me én wil bewijzen dat ik het alleen kan maar ook alle vrijheid wil hebben om te doen en laten wat ik zelf wil. Ik was enerzijds wel bang om eenzaam te worden maar door dit blog weet ik zeker dat ik alleen wik wonen en dat ik dan niet gelijk eenzaam ben als ik alleen dingen onderneem of niet continu onder de mensen ben. Thanx!
anoniem - Woensdag 13 augustus 2014 19:49
Ik ben ook veel alleen, mn moeder is pas verhuisd en dat is wel een stukje rijden. Toen ben ik bij mn pa gaan wonen, en die is veel werken dus ik ben veel alleen thuis. Ik eet vaak alleen. En dit is nog niet zo lang, want ik ben pas met ontslag gegaan uit een eetstoorniskliniek en heb voor mn gevoel geen vrienden meer over.. Gelukkig kan ik bij mijn vriendje terecht als hij niet hoeft te werken.
Lena - Zaterdag 21 maart 2015 00:01
Zou wel alleen op vakantie willen maar durf dat niet echt, iemand tips..?
Chloe - Dinsdag 7 april 2015 22:34
Ik ben bijna 32 en woon al bijna 10 jaar alleen. Wel relatie gehad maar nooit samen gewoond. Ik denk dat het ergens een controle-ding is... Moet er niet aan denken dat iemand gaat bepalen waar ik mijn geld aan uitgeef of hoe ik mijn tijd indeel. Ik kan prima voor mezelf zorgen en leef dan ook met de overtuiging dat er niemand beter voor me kan zorgen dan ik zelf. Ik regel m'n eigen zaken en heb daarbij niemand nodig. Af en toe vind ik het wel eens zwaar. Bijvoorbeeld als ik ziek ben, het even niet zie zitten, of iets wil delen wat ik heb meegemaakt. Vooral toen ik even een tijdje werkeloos werd, dan voel je je echt nutteloos, ookal verveel ik me niet gauw. Misschien ben ik wel té independent. Dat i.c.m. Bindingsangst maakt het niet makkelijk om je leven te kunnen/willen delen met een ander.
Ik doe dus bijna alles alleen. Sporten doe ik wel samen, ik heb een aantal trainingsbuddys waarmee ik afspreek. Ik ken veel mensen, maar echt beste vriendinnen heb ik niet. Mensen kunnen mij 24/7 bellen met hun problemen en ik stap in de auto to the rescue! Zelf toon ik bijna nooit mijn zwaktes en durf ik geen beroep te doen op een ander wanneer ik in de problemen zit. De laatste jaren ben ik het steeds meer zat om zo veel alleen te zijn. Altijd thuiskomen in een leeg huis... Zeker nu iedereen om me heen gaat trouwen en kinderen krijgen is dat zeer confronterend.
Paradoxaal allemaal eigenlijk... Maar alles heeft z'n voor en tegens
Miranda - Woensdag 15 april 2015 16:12
Ik woon nu 8 jaar alleen na een relatie van 9 jaar(samengewoond)wordt bijna 33 en als je relatie na zo`n lange tijd plots verbroken word D.V.O dan is het omswitchen,ineens kun je niet meer de hele nacht feesten en ergens overnachten,want je moet oppas voor je dieren regelen,en je wilt naar plekken afgaan waar je samen ging,de herinneringen,maar ik heb een Bucket List opgesteld met de dingen die ik in mijn eentje ga ondernemen,restaurantje,terrasje,Bios,pretpark,maakt mij niet uit,ik haal er plezier uit,heb geen bindingsangst maar ik vindt het ook lekker om met niemand rekening te hoeven houden.ik kan mijn eigen tijd indelen,en zelf bepalen waaraan,gewoon je drempelvrees overwinnen en je schaamte opzij zetten! in sommige pretparken bijvoorbeeld heb je single-riders-lines,dan kun je een leeg plekje opvullen in een atractie,binnenkort in mijn eentje naar de Efteling,en ik heb er zin in,in je eentje ben je toegankelijker naar anderen toe dan wanneer je samen bent in een groep of zo,ik word ook vrij snel aangesproken en er komen leuke contacten uit voort met single-lotgenoten.ik ben nu regelmatig weg omdat het thuis maar stil is,heb mijn dieren maar daar kun je geen conversaties mee aangaan,en inderdaad ook hier trouwt iedereen om mij heen en krijgen kindjes,ik word toch soort van afwijkend aangezien terwijl ik er voor kies,in een relatie heb je verplichtingen en kan er wrijving ontstaan,je bent elkaar snel zat,ik ben heel snel op een man uitgekeken,dus zit een relatie er niet in,maar het is geen gemis,en tja,ik loop nu vaker de deur plat bij mijn ouders en familie omdat gezamelijke vrienden zijn weggevallen,als je elke dag de zelfde gezichten ziet ben je elkaar snel beu,dus lekker veel met het ov overal naartoe met een dik boek als je niet wilt worden aangesproken,en er letterlijk voor gaan!
han - Dinsdag 16 augustus 2016 19:09
Herkenbaar,
Ik heb tijdens een relatie meestal dat ik het heerlijk vind samen zijn. maar als het zoals nu uit is. tjah dan zit ik daar op een zonnige avond als deze alleen te koekeloeren.. niet dat ik niet genoeg mensen om me heen heb.. maar ik wil mensen niet met mijn dingen belasten.. ik moet het zelf doen.. er word wel eens gezegd dat ik te streng ben voor mezelf. ik vind alleen zijn een verschrikking. overdag niet hoor. maar rond avond eten en 's avonds en als ik naar bed moet en als ik vrij heb en er uit moet.. de dag lijkt saai en nutteloos. beetje voor mezelf zorgen.. is dat dan alles...
Caithlin - Donderdag 21 juni 2018 07:31
Hoe men het went of keert. Alleen zijn kan soms fijn zijn. Maar in feite wil iedereen toch een maatje? Ik vind alleen zijn niks aan. Alleen naar verjaardagen etc. Bah.