Het komt wel weer goed

 

Heel vaak heb ik gedacht dat het allemaal vast niet meer goed zou komen met mij. Dan weer bleef ik zitten, kreeg ik ruzie met iemand, had ik een eetstoornis, angststoornis, problemen met school, een slechte concentratie, er gebeurde nare dingen, mijn vader kreeg een hartstilstand, mijn moeder was ziek, mijn broers hadden problemen of mijn verkering ging uit. En nu ik dit schrijf zou ik zo kunnen zeggen dat er altijd wel iets is waardoor ik weer bij die gedachte terug kan komen.

mislukt

Als er veel gebeurt en zeker wanneer dit achter elkaar plaatsvindt, kan het lastig zijn om nog te geloven dat er weer rust in de tent komt. Ik zag een tijd lang in mijn leven alleen maar de periodes van ongeluk in plaats van de periodes waarin ik me wel goed voelde. Tot op de dag dat ik besloot dat ik er zelf voor kon kiezen of ik gelukkig wilde zijn met mijn leven of niet.

Wilde ik terug kijken op ellende, een moeizame jeugd en falende jaren op school? Wilde ik alsmaar dat meisje dat een eetstoornis heeft gehad zijn, of wilde ik voor overwinnen door gaan? Ik kon terug gaan kijken op jaren vol zorgen, maar ik kon er ook een andere draai aan geven. En dat heb ik eigenlijk van de een op andere dag ook echt gedaan.

Ineens was ik er klaar mee. Klaar met mijn eigen gezeur over mijn verleden. Ik kon er treurig over gaan doen, diagnoses op willen plakken. Maar ik ben gewoon Nouska. En ja, ik ben een miljard keer blijven zitten op school, heb mijn opleiding meerdere keren moeten afbreken en voortzetten vanwege mijn eetstoornis en andere ellendige stomme dingen. En er zal inderdaad vast nog wel eens iets in mijn leven gebeuren waarvan ik denk ‘Het komt niet meer goed'. Maar toch wil ik niet in die gedachte blijven hangen.

life

Want als ik wil dat het weer goed komt met mijn leven. Als ik wil dat nare dingen verleden tijd zijn, dan kan ik daar voor kiezen. Ik heb besloten om zeker nog wel eens te treuren, maar niet meer zo vaak als ik deed. Natuurlijk zijn dingen jammer, vervelend of verdrietig geweest. Maar na een tijd van verwerken en herstellen heb ik het niet meer nodig daar steeds maar aan terug te gaan zitten denken. Mijn leven gaat door en ik wilde dat weer met open armen gaan ontvangen.

Die armen die ik openhoudt voor geluk, liefde, maar zeker ook gewoon voor tranen of pijn. Want helaas dat hoort er bij. In sombere periodes vergeet ik wel eens dat huilen net zo belangrijk is als lachen. Maar als je huilt vol overgave en oprechtheid, kun je ook lachen met tranen in je ogen van geluk.

Ik voelde me lange tijd een mislukkeling omdat ik problemen en een eetstoornis had gehad. Ik was raar, gek, anders en in ieder geval niet echt een positief geval. Zelfs niet omdat ik het overwonnen had. Ik zag het niet. Ik was alleen maar aan het wachten tot er weer iets vervelends zou gaan gebeuren.

Ik heb zo ontzettend vaak gedacht dat het allemaal voor niets zou zijn en ik toch nooit echt gelukkig zou kunnen worden. Anderen wel, maar ik niet. Ik zou nooit van die rottige eetstoornis af gaan komen en zou altijd terug blijven vallen. Door veelvoudig terugvallen en meerdere behandelingen leek dat ook waarheid te zijn voor mij. Ik geloofde er niet in en probeerde soms dan maar te accepteren dat het voor altijd zo zou zijn. 

life

Toch heb ik het steeds weer een kans gegeven. En bij iedere, ook mislukte behandeling heb ik dingen bijgeleerd. Maar ook de jaren die het duurde hebben mij geholpen. Tijd is leerzaam. Dus blijf niet denken dat het niet meer goed komt met jou, want dan krijg je enkel de bevestiging. Misschien zie je het nu niet, maar over een tijdje of misschien al een paar maanden, kijk je terug en zie je dat er veel meer mogelijk is dan je zelf had durven denken. 

En natuurlijk gaat je leven dan niet ineens voor de wind. Zeker niet, want er zijn altijd dingen die niet lopen zoals je zou willen. Maar laat je daardoor niet omver blazen. Je bent niet meteen hopeloos als je een tijdje in de put zit. Onthoudt dat dingen uiteindelijk altijd wel weer goed komen. 

Ik voelde me ook lange tijd mislukt, maar intussen durf ik mezelf te zien als een overwinnaar. Het is allemaal niet vanzelf gegaan. Maar ik denk dat weinig mensen dat geluk hebben. Maar ik mag trots zijn op waar ik sta. Op een leven dat ik zelf heb ingericht. In mijn eentje. En natuurlijk steun van vriendinnen, familie en mijn lieve kat. Maar ik ben er wel. Ik sta hier en ben geen mislukkeling. Integendeel. Ik voel me meer een overwinnaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rachel - Zondag 13 oktober 2013 12:18
Wauw, wat een dappere blog! En wat ben je sterk!
Goed van je dat je jezelf nu als overwinnaar ziet. Dat noem ik zelfvertrouwen. En met zelfvertrouwen kan je alles aan wat er op je af komt.
Cinn - Zondag 13 oktober 2013 13:58
woow...

op dit moment zit ik dus zo slecht in me vel en heb precies het zelfde.. Elke keer als ik denk dat het weer even goed gaat gebeurd er wel weer iets.. Het lijkt wel alsof het nooit stopt..
en ik voel me ook altijd een mislukkeling, alsof ik nooit iets goed kan doen..
ik stortte net in en nu lees ik ineens dit.. het komt echt op t goeie moment..
Heel erg bedank xx
stroopwafel - Zondag 13 oktober 2013 15:28
mooie blog Noukska!
UnknownAngel - Zondag 13 oktober 2013 15:32
Precies wat ik nodig heb, bedankt Nouska!
michelle - Zondag 13 oktober 2013 17:06
Eens met unknownangel. Zeker op deze ietwat sombere dag (zie het weer) een hoopgevende blog! Fijn!
anoniem - Zondag 13 oktober 2013 18:19
heeel herkenbaa! thnx voor deze bloig
M - Zondag 13 oktober 2013 21:34
Wauw je mag zeker trots zijn op jezelf! Bedankt voor dit steuntje in de rug!
someone64 - Zondag 13 oktober 2013 21:54
Hele mooie blog!
sanne - Maandag 14 oktober 2013 09:47
Bedankt voor het schrijven van dit artikel! Ik ga momenteel door zoiets en dit artikel zet me (nogmeer) aan het denken!
Anne-fleur - Maandag 14 oktober 2013 10:47
Wat mag jij trots op jezelf zijn, ik krijg er een kriebel van in m'n buik dat je nu zo over je verleden kan praten en waar je nu staat zoals je zelf al zegt. Het lijkt me ook leuk voor jou dat je dit blog hebt geschreven, sta je er weer even bij stil wat je bereik hebt! Ik hoop dat je nog heel lang mag blijven stralen en dat wij ooit allemaal met je mee kunnen praten! Dit geeft in ieder geval heel veel positieve energie! Dankjewel daarvoor!! :)
riann - Maandag 14 oktober 2013 17:09
thanks!!!!
L. - Dinsdag 15 oktober 2013 10:37
Wat mooi, oprecht en motiverend geschreven! Ik word er al meteen positiever van!
f. - Woensdag 12 maart 2014 07:07
Ik vind het eem heeeeellllllleerrr mooie blog..
anoniem - Zondag 8 juni 2014 13:17
Voor zolang als het duurt; hoe vaak ben ik al niet gevallen en weer opgestaan.. en nu dacht ik dat ik er vanaf was, en het komt gewoon weer keihard terug.. De reden; omdat mijn zoon met zijn gezin wil langskomen en ik gewoon op mijzelf wil zijn op deze zondagmiddag... en ik voel me schuldig daarover, maar de 'zwarte hond' zit op mijn schouders en wil er niet af.... het is gewoon klote