Herstellen met een bullet journal

 

Elke keer als ik bij de psycholoog of psychiater ben geweest ben ik vergeten wat ze zeiden. Deels komt dat sowieso door mijn epilepsie maar deels denk ik ook door de eetstoornis en spanning ofzo… Ik weet het niet. Hebben meerdere van jullie daar last van?

Waar ik bijvoorbeeld 100 keer naar vraag is: “Waarom doe ik zo?” Ik ben het elke keer kwijt. De psycholoog had bijvoorbeeld als tip: schrijf het op leuke ansichtkaarten en plak die op je spiegel of aan de wand ofzo. Dat vond ik stom… waarom zou ik er ook aan toegeven he ;-).

♥ Bullet journal
Voor mijn studie was ik al bezig in een bullet journal. Hierin maak ik mindmaps en wordclouds etc. Een bullet journal is een “notitieboek” met allemaal stippen. Door die stipjes blijf je ongemerkt recht schrijven en je kan er makkelijk door tekenen. Je houdt hier dingen in bij uit het dagelijkse leven, kan het gebruiken als geheugensteuntje, als agenda, als dagboek, voor verjaardagen, tekeningen, quotes en zo nog veel meer.

Nu heb ik nog een bullet journal aangeschaft. Een bullet journal voor mijn vrije tijd met onder andere een stukje eetstoornis erin. Het schrijven en tekenen in een bullet journal werkt voor mij ontspannend en relativerend. De dingen die ik bespreek met de psycholoog en psychiater schrijf ik hierin op. Ik gebruik verschillende lettertypes, maak er tekeningetjes bij en gebruik daarvoor verschillende materialen. Ik haal mijn inspiratie van onder andere Pinterest.

Hij werkt relativerend door alles wat ik noteer uit een gesprek met de psycholoog, psychiater en soms de verpleegkundige. Ook verwerk ik mijn gevoelens in de bullet journal. Het werkt voor mij ontspannend doordat ik wat te doen heb en ik het heerlijk vind om te doen. Het is ook een soort afleiding.

Ik deel mijn bullet journal in in maanden. Elke maand heeft een eigen washi tape en andere kleuren. De kleuren van juni zijn blauw/paars/roze/blauw. Juni heeft, zoals je ziet, de washi tape in de kleur blauw.

 

Elke maand heeft ook een mood tracker. Ik heb gekozen voor een mozaïek mood tracker. Links heb ik twee tekeningen van Nola en Liam geplakt. Ik denk aan de kinderen wanneer ik even niet zo happy ben ;-). Je ziet dat de eerste dag van de maand al happy begint! Ik ben deze dag namelijk aan het pakken voor de vakantie en het gaat mij prima af.

Op de volgende bladzijdes wil ik bijvoorbeeld postcards vanuit mijn vakantie in Frankrijk plakken. Verder staan er nog wat grappige dingetjes in als een Wishlist met wat ik nodig heb en met wat ik graag zou willen. Je zou daarnaast je financiën nog bij kunnen houden, maar dat is voor mij niet nodig.

Ook houd ik dingen bij voor mijn eigen blog:

♥ Blog, to do
♥ Blog, ideas (inspiratie voor mijn eigen blog en die van Proud2Bme)

Deze hebben ook hun eigen bladzijdes.


♥ Psychologische stukjes
De dingen die gezegd worden bij hulpverleners en die ik moet onthouden schrijf ik elke keer tussendoor op en geef ik rechts bovenin de hoek een extra washitape.

Voeding
Momenteel zitten er ook dingen in die ik in verloop van tijd er uit moet halen of wat moet gaan veranderen, maar voor nu vind ik het leuk en inzichtelijk. Het gaat om de weight tracker en kcal tracker. Goed en stimulerend voor mensen die deze op een gezonde manier gebruiken.

Een trigger voor mensen die er gevoelig voor zijn en in een kwetsbare periode zitten en een houvast/veiligheidje voor iemand met een eetstoornis. Trots ben ik op de trackers en misschien trots als ik ze straks niet meer in mijn bullet journal heb staan. Voor nu denk ik: Ik kan in de loop van het jaar zien hoe deze zich ontwikkeld.

Hiernaast wil ik de volgende dingen nog graag verwerken in mijn bullet journal:

♥ Every day a Line (van Nola en Liam)
♥ Every day a word (van mij)
♥ Important dates (bijvoorbeeld deze maand een intake bij een kliniek)
♥ Birthdays

In de toekomst, wanneer ik in behandeling ben, zal er in mijn bullet journal meer over mijn behandeling voor komen. Dan kan ik er misschien nog wel een blog over over schrijven.

Zoals jullie zien is bijna heel mijn bullet journal geschreven in het Engels. Ik begon zo automatisch omdat de voorbeelden op Pinterest vaak in het Engels zijn. Ik vind het ook wel leuk. Meestal zijn alleen de headers in het Engels. Door de bullet journal heb ik wat meer inzicht en kan ik dingen makkelijker relativeren. Mijn gevoelens en de eetstoornis. Een eetstoornis vind ik maar een ingewikkelde ziekte. Voor mensen om mij heen maar ook voor mezelf.

Leuk om zo creatief bezig te zijn en om op deze manier inzicht te krijgen in onder andere je gevoel. Ook als je geen eetstoornis hebt uiteraard! Wie weet schrijf ik weer eens een blog als ik verder ben in mijn bullet journal! Ik heb de bullet journal bij de Bruna vandaan maar je kan ze ook bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com. Deze is van de uitgeverij Mus. Verder gebruik ik verf, washitape, pennen etc. van de Hema, Action en Bruna.

Vergeten jullie ook vaak dingen die gezegd worden tijdens een gesprek bij een hulpverlener? Wat is jullie manier om inzicht in jezelf en de ziekte te krijgen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jolijn - Maandag 11 juni 2018 13:41
Echt heel leuk!
Blue - Maandag 11 juni 2018 14:39
Ik gebruik ook mijn bullet journal voor herstel, hierdoor worden mijn doelen zichtbaarder en wordt ik er elke dag mee geconfronteerd als ik hem opensla. Het is voor mij mijn agenda, structuur, dagboek en hobby in 1 :)
Anoniempiee - Maandag 11 juni 2018 15:27
Ik heb zelf ook een bullet journal en het werkt indd echt heel fijn! Je kunt jezelf uiten en tegelijkertijd je creativiteit erin kwijt. šŸ’—
Anoniempiee - Maandag 11 juni 2018 15:27
Ik heb zelf ook een bullet journal en het werkt indd echt heel fijn! Je kunt jezelf uiten en tegelijkertijd je creativiteit erin kwijt. šŸ’—
Nicole - Maandag 11 juni 2018 15:55
Ik vind bullet journals echt heel tof, maar het is totaaaal niks voor mij
s - Dinsdag 12 juni 2018 07:16
Inderdaad heel herkenbaar! Van de 3 jaar dat k gesprekken had weet k meer dan de helft niet meer. Volgens mn psycho zou dat komen doordat k aan het "overleven" was en dat de (voor mij) minder belangrijke dingen direct weer uit m'n geheugen zijn. Ook van mn opleiding weet k zo goed s niets meer ....heel frustrerend!!
Demphia - Dinsdag 12 juni 2018 20:51
Hier nog eentje die verslaafd is aan haar Bullet Journal. Ik kan echt niet meer zonder. Het is mijn kalender, agenda, dagboek, gratitude lijst... Maar ik hou er ook een lijst met leuke/inspirerende quotes, een boekenlijst, lijst met (teken)films die ik heb en belangrijke info in bij...
Mijn inspiratie haal ik van Pinterest en YouTube... Maar vooral van BohoBerry :)
Demphia - Dinsdag 12 juni 2018 21:04
Je hoeft trouwens geen (dure) 'dotted' journal te kopen. Voor mijn eerste Bullet Journal heb ik een notitieboekje van de Action gebruikt en nu gebruik ik een notitieboekje van de Hema... Dat werkt even goed om het concept uit te testen.

En voor degene die niet artistiek zijn aangelegd en er daardoor niet mee starten. Dat hoeft Niet! Je gebruikt zoveel kleurtjes en je tekent/doodled er zoveel in als je zelf wilt...
De orginele 'Bullet Journal' van Ryder Carroll bestaat uit 'alleen maar lijstjes met bullets' ;)

Daan - Vrijdag 15 juni 2018 20:55
Leuk om te zien!