Help, slechte concentratie

 

Midden in een zin ineens stoppen en hem niet meer afmaken. Met drie dingen tegelijkertijd bezig zijn. Je bril zoeken terwijl je deze op hebt. Geld pakken voor een collectant en in plaats van terug naar de deur lopen gewoon weer verder gaan met stofzuigen. Zinnen in een boek 5 keer lezen en nog niet beseffen wat er staat. Dit zijn allerlei dingen die kunnen voorkomen wanneer je concentratieproblemen hebt en die voor deze mensen waarschijnlijk heel herkenbaar zijn.

Als ik denk aan concentratieproblemen, dan kom ik al vrij snel uit bij herinneringen uit mijn studietijd. Over het algemeen kan ik mij best goed focussen als ik ergens mee bezig ben, en in de meeste gevallen lukt het ook om mijn aandacht daarbij te houden. De ene keer vraagt dit wat meer en duurt het wat langer voordat ik mij kan concentreren, maar ik heb geen echte concentratieproblemen op het moment. Natuurlijk kan ik mij de ene keer beter concentreren dan andere keren, maar echte problemen heb ik niet.

concentratieproblemen
Bron

Dit is wel heel anders geweest. Toen ik niet lekker in mijn vel zat en veel aan mijn hoofd had, vond ik het heel moeilijk om mij niet af te laten leiden. Ik heb tijdens mijn opleiding heel wat momenten gehad dat ik in mijn slaapkamer aan een bureau zat en soms een uur voor mij uit zat te staren. Na die tijd vroeg ik mij af wat ik ook alweer aan het doen was en wat ik in de afgelopen tijd gedaan had. Geen idee. Gewoon even wegdromen en niet meer bezig zijn met hetgeen dat nodig was. Verder heb ik in die tijd ook heel wat dingen in mijn kamer bekeken en vastgehouden waar ik nooit aandacht aan schonk. Ik moest eigenlijk een heel boek uit mijn hoofd leren, en in plaats van dat doen, was ik gekke dingen in mijn kamer aan het observeren.

Misschien is mijn ervaring met concentratieproblemen al heel herkenbaar voor je, maar er zijn nog veel meer dingen waar je je in kunt herkennen.  

Herkenbaar?

» Alles kwijt zijn
Inmiddels ben je zo ver dat je sleutels, tassen, portemonnee, riemen en andere dingen een vaste plek hebben gekregen in huis. En dan nog krijg je het voor elkaar om altijd van alles kwijt te raken. Net voordat je het huis wil verlaten, kom je er achter dat je je sleutels kwijt bent. Je zoekt overal en haalt alles overhoop. Dit zorgt voor chaos en het gebrek aan tijd werkt ook niet echt mee. Op gegeven moment ga je op de onrealistische plekken zoeken omdat je het toch echt niet kunt vinden. En dan kan het ook nog wel eens voorkomen dat je sleutels gewoon in je jaszak zitten.

» Iets halen en terugkomen met niks
Dit is iets wat bij mij nog best regelmatig gebeurt. Ik loop bijvoorbeeld naar de woonkamer om mijn oplader te halen, naar de badkamer om mijn bril te pakken of naar mijn slaapkamer om sokken te zoeken omdat ik koude voeten heb. Wat het ook is en hoe hard ik het ook nodig heb, het komt regelmatig voor dat ik naar die ruimte ben gelopen en dat ik dan niet meer weet wat ik daar ging halen. Ook al heb ik koude voeten.

» Gesprekken niet kunnen volgen
Gesprekken volgen kan iets zijn wat voor iemand met concentratieproblemen moeilijk is. De ene keer kun je een gesprek heel goed volgen en de andere keer raak je echt het overzicht kwijt. Het gaat over vanalles en het gesprek neemt allerlei wendingen aan. Op gegeven moment voel je dat je een beetje wegzakt en hoor je het gesprek ergens op de achtergrond. Je bent er nog steeds bij maar je krijgt het eigenlijk niet meer mee. En als jou dan gevraagd wordt om je mening te geven, wordt je 'wakker geschud'. Wat natuurlijk net zo goed kan, is dat je niet echt wegdroomt, maar dat je het overzicht verliest in gesprekken en dat je het niet meer kunt volgen.

meisjes
Bron

» Herinneringen
"Weet je nog, toen we naar dat feestje gingen en dat meisje ging op de bar dansen? Dat was echt een hilarisch moment. Misschien wel de beste avond die we hebben gehad samen".... Leuk als een vriendin zoiets tegen je zegt en jij denkt alleen maar 'eh welk feestje? ik heb geen idee waar je het over hebt'. Ik heb dit wel eens gehad. Er gebeurde op dat moment heel veel en mijn vriendin wist nog in detail te vertellen hoe ons dagje samen er uit zag. Ik wist alleen nog dat we naar het strand waren geweest, maar waar we het over gehad hadden, wat er allemaal gebeurde en hoe hilarisch en geweldig het toen was, wist ik echt niet meer. Hoeveel ze ook vertelde, ik kwam er echt niet meer op. Natuurlijk kan dit ook te maken hebben met wat je belangrijk vindt, maar in dit geval had het zeker te maken met concentratie. Ik was er echt niet bij met mijn hoofd en was met van alles tegelijkertijd bezig. Niet heel mindfull.

» Afspraken vergeten
Afspraken vergeten en dubbele afspraken maken is iets wat waarschijnlijk ook erg herkenbaar is voor mensen die zich moeilijk kunnen concentreren en snel afgeleid zijn. Je bent op een feestje en je wordt gebeld door een vriendin met de vraag hoelaat je naar haar toe komt. Op dat moment besef je al dat het mogelijk is dat je weer iets bent vergeten en je hebt ook geen idee wat dat was. Als je in je agenda kijkt besef je dat je een bioscoop afspraak had en moest oppassen op je neefje. Oeps.

» Je kunt niet blijven zitten
Dit is iets waar ik op de basisschool wel last van had, maar ik herinner mij nog wel wat andere jongens en meisjes die dit probleem veel erger hadden. Constant wiebelen op hun stoel, steeds anders gaan zitten en duidelijk niet de rust hebben op je enkel en alleen te concentreren op het werk dat je moet doen. Ik heb dat nu soms ook wel. Dat ik echt mijn draai niet kan vinden en dat als ik eenmaal goed zit en aan het werk ben, allerlei andere dingen door mijn hoofd schieten die ik nog moest doen. Dit zorgt soms voor best wat chaos in mijn hoofd. Als ik thuis werk, zit ik ook nooit op één plek maar verplaats ik steeds. Dit gaat best goed.

meisje
Bron

» Impulsieve ideeën en onafgemaakte projecten
Vanuit leuke ideeën en plannen wordt dan wel actie ondernomen, maar het afmaken is soms wat lastiger. Inmiddels heb je een halve songtekst van een liedje dat je wilde schrijven, de inhoudsopgave en de titel van de autobiografie die je tot een boek wilde maken, je bent inmiddels met 2 studies gestopt en je bent begonnen aan een cursus schilderen. Veel ideeën en leuke dingen, maar alles gebeurt door elkaar en niks is af.

» Berichten typen maar niet versturen
Je wacht de hele tijd op een berichtje van die vriendin aan wie jij een paar uur geleden een vraag hebt gesteld. Althans, dat denk je. Op het moment dat je het gesprek opent, zie je dat je het berichtje wel hebt getypt, maar nooit hebt afgemaakt en niet op verzenden hebt geklikt.

» Lezen
Een boek of tijdschrift lezen kan voor mensen met concentratieproblemen soms best lastig zijn. Je leest een zin een paar keer omdat je er niet met je hoofd bij bent en dan nog weet je niet wat er stond. Zeker in het bijzijn van anderen kan dit heel lastig zijn.

Concentratieproblemen kunnen soms voor hilarische momenten zorgen en hoeven lang niet altijd vervelend of belemmerend te zijn. Maar je kunt ook gek van jezelf worden en het kan zeker een probleem vormen en vervelend zijn. Lees in dit geval deze blog eens met tips voor als je je nergens toe kunt zetten.

Waar herken jij jezelf in?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Iris - Vrijdag 8 mei 2015 20:04
Tip:
Als je je moeilijk kunt concentreren op een taak (school/werk/huishouden), kun je gebruik maken van een timer. Je zet de timer bijvoorbeeld op 60 minuten. Gedurende die 60 minuten moet je proberen om geconcentreerd met je taak bezig te zijn. Na die 60 minuten zet je de timer op 30 minuten en heb je een half uur pauze. Als de pauze voorbij is, zet je de timer weer op 60 minuten en begint het proces van vooraf aan. Als 60 minuten te lang is, kun je de timer ook op 30 minuten zetten. Je hebt dan een pauze van 15 minuten.
Iris - Vrijdag 8 mei 2015 20:07
Nog even een aanvulling: ook al ben je in die 60 minuten niet veel opgeschoten met je taak, neem toch een half uur pauze. Je bent namelijk wel 60 minuten met je taak bezig geweest. Dit vergt mentale en/of lichamelijke inspanning.
Birdy - Vrijdag 8 mei 2015 21:02
Echt zo herkenbaar, alles! Maar ik heb wel allemaal truckjes om de schade beperkt te houden. Zo heb ik ipv fietstassen een mand aan mijn stuur, want ik vergeet gegarandeerd alles eruit te halen wat er in mijn fietstas zit. En ik koop alleen tassen met een band voor over je schouder, want een tas met alleen hengsels laat ik in no time staan in de trein of waar dan ook. Bij college blijf ik non stop aantekeningen maken, en mag ik van mezelf niet rondkijken in de zaal, want dan word ik zo afgeleid dat ik niks meer meekrijg. Ik heb echt een miljoen van die truckjes en nog steeds gaat er veel fout :p

Ik gebruik ook de gratis Forest-app. dan plant je een zaadje en daar groeit in 30 minuten een boom uit. Maar dan moet je wel met je poten van je telefoon afblijven, want zodra je het scherm aanraakt gaat de boom dood en moet je opnieuw beginnen :p Helpt mij soms wel om iig niet afgeleid te worden door mijn telefoon.
Als je boom 'af' is, kun je hem in je bos planten.
In mijn bos staan nu, met heel veel moeite, twee bomen :')
d - Vrijdag 8 mei 2015 22:24
Jee, zeg, heel herkenbaar. Wel hilarisch van dat feestje, ik lag in een deuk. Maar ik heb er echt last van; ik vind het ook heel erg jammer. Vòòr mijn eetprobleem had ik echt heel goede concentratie. Toen ik eetprobleem kreeg was ik steeds gefocust op HOE los ik het op en hoe kom ik van mijn angsten af, met als gevolg dat het gewone dagelijkse leven erbij inschoot, in veel dingen maar ook vwb concentratie. Het sluipt er dan langzaam in. Ik vergeet ook veel sneller: dat WAT ik geleerd heb sindsdien. Ik schrijf van alles op in allerlei boekjes, maar ja als ik dan iets moet zoeken, een wachtwoord bv, is het van WELK boekje was het ook alweer.
Beyanoniem - Zaterdag 9 mei 2015 00:16
Heel erg herkenbaar, wel fijn om zoveel herkenbare dingen te lezen.. wat ik ook doe, ik blijf 'afwezig' ik kan nooit stil zitten op de stoel in de kantine of op school, moet altijd wel bewegen en anders wel met me voeten.. Thuis ben ik zo snel afgeleid, dat ik gewoon niet meer in mijn boeken kijk.. en als k moet leren, doe ik het open en ben k alweer afgeleid ga ik lopen en vergeet ik gewoon wat ik aan het doen was en komt het pas later in de avond in me op, waardoor ik het wéér ga proberen en dus nacht werk word en het dus niet meer zo veel nut heeft.. waardoor ik weer een film ga kijken, of staren... wat ook stom is, is dingen kwijt raken.. net voordat je weg gaat, achter komen dat je je sleutels niet hebt of je telefoon, zoeken zoeken en zoeken.. en waar ligt het? gewoon voor je neus, op tafel of in je hand/zak.. die je dan gewoon niet meer ziet omdat je teveel met andere dingen bezig bent of weer wat anders ziet.. dat je weer afleid.. zo vervelend..

bedankt voor deze blog xx
Eline - Zaterdag 9 mei 2015 09:25
ik herken me eigenlijk wel overal in! ;) Moest wel lachen toen het voorbeeld kwam dat je iets beneden wilt halen maar je weet niet meer wat, dat overkomt mij wel dagelijks! Of net op het moment dat je weg wilt gaan en iets kwijt bent en daardoor alles overhoop haalt haha dat gebeurt bij mij ook elke keer als ik weg ga! Haha tips zijn zeker welkom!
yoyootje - Zaterdag 9 mei 2015 12:11
Heel herkenbaar..
Inmiddels hebben een aantal dingen een vaste plek, dat maakt het iets makkelijker, maar kan inderdaad zo iets kwijt zijn, een dubbele afspraak maken en dat soort gekheid.
xxJustMexx - Zaterdag 9 mei 2015 13:46
Onwijs herkenbaar weer, aankomende weken eindexamens en ik moet ALTIJD mijn toets inleveren doordat ik gewoon niet meer tijd heb, zit vaak gewoon een half uur random voor mij uit te staren en word dan door iemand aangetikt.. Ik hoop echt dat ik mijn hoofd er wel bij heb bij mijn eindexamen..
Iris - Zondag 10 mei 2015 17:04
Ik heb het vaak met gesprekken volgen. Er hoeft maar iets in de omgeving te gebeuren en m'n focus gaat daarnaar en vergeet ik wat diegene zegt.
Kan ook slecht stil blijven zitten, loop dan altijd te wiebelen of te frummelen met m'n vingers. Ideeën/projecten afmaken, lukt ook nooit. En met lezen een zin tig keer lezen en hem nog niet begrijpen.