Help, ik moet weer naar school!

 

Iedere dag je bed uit wanneer je zin hebt, geen wekker die je ruw uit je dromen wegrukt. Gezellig drankjes drinken in de zon op een terrasje of op de fiets naar het strand. In de vakantie moet niks en mag (bijna) alles. Maar helaas komt, zoals aan zoveel fijne dingen, ook aan die vakantie weer een einde. De tijd is aangebroken om nieuwe boeken op te halen, te kaften en om weer naar school te gaan.

Voor de sommigen van jullie zal het einde van de vakantie iets vervelends zijn, voor anderen wellicht een opluchting. Voor vele van jullie zal zo'n nieuw schooljaar echter een iets zijn waar je een beetje tegenop ziet, bang voor bent.

Er kunnen heel veel vragen door je hoofd spoken aan het begin van zo'n schooljaar: Zal je het dit jaar weer lukken om voldoendes te halen? Zal het een fijn jaar worden? Zal je geen ruzie krijgen met klasgenoten? Zal het leren niet te moeilijk gaan? Zal je niet te veel huiswerk krijgen?

Ik zag altijd vreselijk op tegen het nieuwe schooljaar. Ik was extreem bang dat ik het dit nieuwe jaar allemaal niet mee zou kunnen. Ik was doodsbang om onvoldoendes te gaan halen en te blijven zitten. Ik zag op tegen de grote hoeveelheden huiswerk en tegen het in mijn hoofd stampen van geschiedenisboeken, topografie en rijen Engelse, Franse en Duitse woordjes. Bij het ophalen van het grote aantal nieuwe schoolboeken sloeg de stress nog eens extra toe. En na het thuis openslaan van het wiskunde en natuurkundeboek zag ik het al helemaal niet meer zitten. Mag het alsjeblieft weer vakantie zijn? Mag dit jaar alsjeblieft voorbij zijn?

En dan volgde het urenlange kaften van de boeken. Ik ben niet erg netjes ingesteld, dus de hoekjes van mijn boeken waren nooit strak. Ik zou nu gewoon naar de Hema gaan en daar eenvoudige kant-en-klaar hoezen (booksox) kopen, want blijkbaar is er iemand zo slim geweest om iets te verzinnen op dat kansloze kaften.

school facebook

Eenmaal alle boeken gekaft.... op naar de winkels om schriften, potloden, pennen, mappen en meer te kopen. Mijn geodriehoek ging ieder jaar of kapot of raakte kwijt, dus ook die moest ik ieder jaar opnieuw kopen. Helemaal geen zin in school, maar toch maar mijn beste beentje voorzetten en leuke spulletjes kopen. Tot slot nog het belangrijkste: de schoolagenda. Dat was altijd een bijzonder iets. Ik dacht daar meestal nog een paar dagen over na....

De eerste weken op school is alles nog nieuw en schreef ik overal heel netjes in. Mijn agenda zou dit jaar echt mooi blijven. Ik zou er niet slordig in gaan schrijven. Ook beloofde ik mezelf dat mijn schriften dit jaar geordend zouden blijven. Ik zou op tijd mijn huiswerk doen en ook het leren niet vooruitschuiven tot het allerlaatste moment.... right. Nog geen 1,5 maand later was mijn agenda een puinzooi, maar schriften waren chaotisch en ik liep al aardig wat pagina's van het geschiedenisboek achter wat betreft leren.

Voor het eerst weer, na een lange vakantie, woordjes in mijn hoofd stampen was een drama. Het lukte niet en ik zou het ook nooit meer kunnen...althans dat was waar ik bang voor was. Ik kreeg het gewoonweg niet in mijn hoofd en dat maakte me panisch! 'K*tschool! Ik stop ermee! Ik kan het niet!' Gelukkig... met een beetje doorzetten en steun van mijn moeder, kwam ik er weer in en ging het leren met iedere dag weer een beetje beter. De angst om onvoldoendes te halen bleef echter tot ongeveer de laatste dag voor de nieuwe zomervakantie ;) Zonde, want eigenlijk was al die angst niet gegrond en quite useless, want onvoldoendes haalde ik nauwelijks. Ik moest wel heel hard werken voor goede cijfers, maar het had me veel negatieve emoties gescheeld als ik wat minder angstig was geweest.

Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw nieuwe schooljaar net wat fijner verloopt dan normaal? Hier volgen een aantal leuke en eenvoudige tips:

1. Kaften: Maak iets leuks van je boeken. Kaften is niet leuk om te doen, behalve als je er iets origineels mee doet! En behalve als je het samen met iemand doet.

 • Kaft je boeken in een egale tint, bijvoorbeeld zachtroze. Koop een rol zwart kwaftpapier erbij en knip hier grote strikken, brillen of snorren uit. Plak de zwarte strikken voorop je boek. Sweet!
 • Kaft je boeken met krantenpapier of tijdschriften.
 • Koop een aantal goedkopen landkaarten van de landen waar jij graag heen wilt en kaft hier je boeken mee.
 • Laat je eigen foto's printen op speciaal kaftpapier van Bruna
 • Kaft je boeken met een leuk stofje en maak er lintjes, knopen en strikjes aan vast.
 • Beplak je met zwart gekapte boeken met studs. Ok, misschien een beetje onhandig om mee te nemen, maar wel heel hip.

2. Koop een agenda waar je zelf nog wat mee kan doen:

 • Zoek op internet (of in de Proud2day van Proud2Bme) mooie motiverende zinnen op. Print die uit en plak ze op en in je agenda.
 • Maak met een polaroid en/of met Instagram foto's van dingen die waardevol voor jou zijn. Laat ze afdrukken of print ze zelf en beplak jouw agenda ermee.
 • Vraag vrienden korte stukjes voor je te schrijven op en in je agenda.
 • Zoek via weheartit mooie plaatjes op en maak daarmee op jouw agenda een collage.
 • Beplak je agenda met zachte vintagestofjes en linten.
 • Beplak je eenvoudige (1 kleur) agenda helemaal vol met studs.

3. Koop bijzondere pennen en potloden of maak ze zelf:

 • Bij diverse winkels (Claires, Hema, Accessorize, V&D) kan je mooie originele pennen en potloden kopen. Maak het voor jezelf vrolijk tijdens het huiswerk maken en besteed daarom iets meer geld aan die ene leuke pen.
 • Beplak jouw pen met bling, veren, of uitgeknipte kleine hartjes.

pen pen

4. Verwen jezelf met een nieuwe outfit om op je eerste dag mee naar school te gaan.

school

5. Niet stressen!
Iedereen kent de uitspraak 'De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest' wel... en hij is echt waar! Het heeft geen enkel nut je angstig te maken voor het nieuwe jaar. Het levert je alleen een naar gevoel op. Het verandert niets aan het nieuwe schooljaar, buitenom dat je er minder positief instapt.

stress

6. Maak iets leuks van je broodtrommel
Koop ergens een eenvoudig broodtrommelje en pimp het door er stof en pailletjes op te plakken. Je zou hem ook kunnen 'bekladden' met watervaste stiften. Leuke motiverende woordjes, hartjes etc. Ben je minder creatief, koop dan een originele broodtrommel voor jezelf, gewoon eentje waar je vrolijk van wordt. Bijvoorbeeld onderstaande koffertjes. Zeker als je moeite hebt met eten op school door een eetstoornis, kan het helpen er iets positiefs van te maken.

broodtrommel broodtrommel

broodtrommel

blikkenenblozen.com

7. Geef jezelf de tijd om te wennen
Accepteer dat je het spannend vindt, dat gevoel hoort erbij. Bijna iedereen vindt de eerste schooldag spannend, ookal zie je dat aan veel mensen niet. Deel die spanning en zeg het gewoon tegen de mensen met wie je praat. Vaak kan dat al een hoop spanning verminderen. Geef jezelf gewoon minstens een week om weer te wennen. Houd er rekening mee dat je flink moe bent als je in die eerste week thuiskomt uit school. Gun jezelf dan wat rust en iets lekkers om te eten. Wees lief voor jezelf.

tijd

8. Maak een motiverende collage voor aan de wand in je kamer
Zeker die eerste weken weer op school, kan je wel wat extra steun en motivatie gebruiken. Maak daarom voor jezelf een vrolijke, motiverende collage. Gewoon iets om af en toe naar te kijken als je boven je huiswerk hangt en het allemaal niet meer kan overzien.

Zie jij op tegen weer naar school gaan?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rain - Zondag 19 augustus 2012 17:10
die trui!
waar komt ie vandaan?
Mercedes - Zondag 19 augustus 2012 17:18
vreselijk naar school gaan, helemaal naar een jaar alles op pauze te hebben gezet, en al bijna over spannen raken van vakantiewerk.
Idee om druk te zijn geeft me een benauwd gevoel.
Irene_e - Zondag 19 augustus 2012 17:24
Helemaal met Mercedes eens. Ik ben er vanaf mijn ziekenhuis opname (Begin voor schooljaar) een jaar tussenuit geweest om aan te komen etc. En nu moet ik dus weer voor het eerst naar school, als een vetzak :(. Bang voor de reacties, en voor de prestatiedruk die het met zich mee brengt.
Cherry- - Zondag 19 augustus 2012 17:34
Omg hier precies hetzelfde..
Dit jaar opgenomen geweest, in behandeling geweest en heel veel aangekomen. En straks begint school weer.. brr het beangstigd me.
lot1995 - Zondag 19 augustus 2012 17:34
ik zie er enorm tegenop.
gewoon die druk die dan weer op je schouders komt.
vindt het anderzijds wel spannend en ook leuk, nieuwe mensen, nieuwe contacten en na 1 jaar niks te hebben gedaan gewoon weer het ''normale'' leren op te pakken..
Suus - Zondag 19 augustus 2012 18:00
Ik zit meer met de angst om alleen in de pauzes te staan, en geen nieuwe vrienden te kunnen maken... iemand tips?
Jasmina - Zondag 19 augustus 2012 18:31
echt wel! huiswerk, pesterijen... ik haat het echt, elke dag weer hoop ik dat de school in brand is gevlogen!
Moonlight16 - Zondag 19 augustus 2012 18:35
Mijn leuke klas is wel de reden om uit mijn bed te komen. Ze vrolijken me altijd op!
Waar ik dus wel tegenop zie is zijn alle verplichtingen + dit jaar moet ik 2 dagen lang 8 uur stage lopen in de horeca. Geeft me nual stress, het idee van een nieuwe plek die je niet kent, keihard werken... :(
Rain - Zondag 19 augustus 2012 18:50
Ik heb eigenlijk enorm (nouja, een beetje dan) zin in school.
Eindelijk weer het normale leven oppakken na er zo lang uit geweest te zijn. Eindelijk weer een daginvulling hebben. heerlijk
Sophie - Zondag 19 augustus 2012 19:16
Ik vind het vreselijk om weer naar school te gaan! Ik moet halve dagen omdat mijn gewicht nog te laag is om hele dagen te gaan. Maar nu lees ik van anderen dat die gewoon een jaar vrij kregen om tegen hun eetstoornis te vechten. Ik zou dat ook wel willen omdat ik ook nog heel veel moet aankomen en dat met school psychisch gewoon heel zwaar wordt....
M.M - Zondag 19 augustus 2012 19:37
Ik zie er onwijs tegenop.. Nieuwe klassen, nieuwe mensen..
Maar aan deze blog heb ik wel echt veel.
Goed geschreven!!!
Dolphin - Zondag 19 augustus 2012 19:46
Ik zie heel erg op tegen school, omdat ik het jaar over moet doen krijg ik een nieuwe klas, waar alle mensen elkaar al kennen (ik ken enkel 1 jongen die blijft zitten, maar is niet mijn type). Als ik niet was blijven zitten had ik gewoon dezelfde klas gehad als de afgelopen 2 jaar (wat een superfijne klas was).
En ik zie ook op tegen die stapels huiswerk en stage opdrachten die ik moet doen. Als het in mijn hoofd een chaos is, is het ook een chaos met wat ik allemaal voor school moet doen. En het is echt veel te druk, die dagplanningen die ik heb enz, daar zie ik ook enorm tegenop vooral omdat ik nu, na 4 weken vakantie, nog moe ben van afgelopen schooljaar.
anoniem - Zondag 19 augustus 2012 20:08
Tja, ik denk dat iedereen er wel tegenop ziet. Zelf zou ik graag de volgende techniek met jullie willen delen die ik zelf bedacht heb en mij erg helpt:
1 Leef met de dag - stapje voor stapje.
Iedereen raakt gestrest om het hele jaar voor je te nemen, vandaag is vandaag en morgen is morgen
2 Zorg dat je een veilig gevoel voor jezelf creeert. Je bent NOOIT alleen want je hebt ten alle tijen jezelf. Sta met beiden benen op de grond en wees je bewust van alles wat van jou is. Je mooie agenda, schoolspulletjes, je ademhaling, die alleen jijzelf kan voelen. Wees je bewust dat je altijd je grenzen aan kan geven.
3 En begin de dag niet met:, o jee hoe ga ik deze dag overleven. Stapje voor stapje, eerst lekker douchen, op de fiets enz.
Echt waar, vindt de rust en kalmte in jezelf en leef STAPJE VOOR STAPJE
4 O ja, en ga niet op school denken, straks lekker naar huis maar dan moet ik nog bakken met huiswerk maken. Je gaat eerst nog lekker op de fiets, thuis even knuffelen met huisdieren o.i.d. en bijvoorbeeld even lekker wat drinken. En dan, in alle rust STAPJE VOOR STAPJE huiswerk maken.
anoniem - Zondag 19 augustus 2012 20:09
Kortom : DONT WORRY!
B. - Zondag 19 augustus 2012 20:31
Ik ben er ook een jaar tussenuit geweest, ik kon niet meer naar school door heel veel angsten. Heb een jaar in therapie gezeten en bleef daardoor natuurlijk automatisch ook zitten. Komend jaar dus een nieuwe klas, nieuwe mensen.. ik vind het heeel eng...
xChicksterr - Zondag 19 augustus 2012 21:24
Vreselijk, ik heb een hekel aan school!!! Maar ook aan vakantie dus moet toch altijd aan een van de 2 geloven.
Berna - Zondag 19 augustus 2012 22:07
Ik heb er echt zin in. Eindelijk weer mijn normale (eet)ritme...
Berber - Zondag 19 augustus 2012 22:41
tja, wat zou ik graag gewoon naar school willen. maar ik zit hier. opgenomen om te vechten tegen mijn anorexia. ): succes allemaal!
Francisca1994 - Zondag 19 augustus 2012 23:22
Ik ben blij dat ik weer naar school kan omdat ik weer een fatsoenlijk dagritme krijg daardoor en omdat ik weer hele dagen het huis uit kan.

maar tegelijkertijd ben ik bang om te falen, onvoldoendes te halen, dat mijn klas me niet mag, dat ik iemand telleur zal stellen, dat ik het niet kan....

dus heel dubbel, maar waarschijnlijk komt het allemaal vanzelf wel weer goed!
Sanniej93 - Zondag 19 augustus 2012 23:24
Ik ben zooooo bang om naar school te gaan!
Elien - Zondag 19 augustus 2012 23:34
Ik zit al 14 maanden in een psychiatrische instelling ( mag eind september weg ^^) voor mijn eetstoornis & had het vorige schooljaar niet moeten gaan (blij? ENORM!) . Maar nu moet ik mijn angsten overwinnen om terug te gaan. Ik moet mijn jaar overdoen dus nieuwe mensen, nieuwe vrienden, toch? Ik heb enorm veel STRESS!!! Wie weet wat zullen ze zeggen over mij? Ik moet wel vanuit mijn behandeling groep naar school & 's avonds terugkeren. Maar mag ook wel alle woensdagen in de behandeling groep blijven voor dan toch mijn belangrijke therapieën te volgen :s WishMeLuck! :D
Linde - Zondag 19 augustus 2012 23:37
Ik vind het ook juist fijn om weer naar school te gaan!
Eindelijk weer een normaal ritme. Dan kan ik me weer
op school storten .. Dat vind ik fijn ...
E - Maandag 20 augustus 2012 08:43
Ik ga dit jaar nog niet naar school, maar ik mis het enorm!
Maar tegelijkterteid ben ik der ook heel bang voor :P
Hoi - Maandag 20 augustus 2012 10:02
@anoniem, goed om te onthouden! Thanks :)
tazz - Maandag 20 augustus 2012 10:04
goede tips :)
paula - Maandag 20 augustus 2012 11:26
Ja opzich wel. Ik weet dat ik altijd moet wennen en veel janken al zit ik al voor het derde jaar bij dezelfde mensen...weird, maar het went.
Charlotte - Maandag 20 augustus 2012 13:19
Ik kijk er wel naar uit. Eindelijk weer een normaal ritme, niet meer zo nutteloos voelen na dagen niets doen (want je bent toch op zn minst naar school geweest). En al mijn vrienden weer regelmatig zien vind ik ook niet erg. :)
Al vind ik sommige dingen natuurlijk ook nog wel spannend. Maar ben vooral heel blij dat het 'gewone leven' weer begint.
Lexii - Maandag 20 augustus 2012 20:49
Volgens mij is de snor, naast Nijnemans, inmiddels een icoon voor Proud... ;-)
\
Amanda - Maandag 20 augustus 2012 23:31
ik zie er echt gigantisch tegen op om naar mijn tweede stage te gaan!! bang om het teniet goed genoeg mijn. werk te doen etc.. onzin is het, ik heb namelijk mijn eerste stage goed afgesloten..
kim300808 - Dinsdag 21 augustus 2012 11:16
Als ik dit zo lees, wou ik dat ik creatief was, maar ik heb er het geduld voor en ben te perfectionistisch... Leuke tips!
Ellie - Woensdag 22 augustus 2012 12:21
Heb er helemaal geen zin. Nouja nu is het ook al begonnen, vandaag eerste schooldag. Vind het fijn dat het gewone leven weer begint na al die opnames, maar contact maken met medeleerlingen... gaat 'm niet worden.
heb 't zelfde @suus maar niet echt tips dus.
h0neybee - Donderdag 23 augustus 2012 19:21
kan echt niet wachten! ik weet dat het zwaar gaat worden en lastig en alles,
maar ik vind het echt niet leuk dat ik nu geen vaste planning en dagbesteding heb, en met school is dat natuurlijk wel zo. =)
happyme - Donderdag 19 september 2013 17:53
ugh school niemand vind het leuk thnx voor de leuke tips ik hoop dat het dit jaar weer goed gaat met school wand dit jaar is het echt heel lastig nouja wens me suc6
NoSpanGirl - Dinsdag 6 mei 2014 16:17
Heel erg zin in spullen kopen. Natuurlijk NIET in school!!!!!!!!!!!!!!
fatine - Woensdag 1 april 2015 17:58
eigenlijk is het gewoon zo school moet je leuker maken met je spulletjes dat je jezelf kan zijn, je moet daarom ook je eigen smaak van spullen kiezen (en niet je vriendinnen nadoen alleen als je het mooi vind)
bellefleur - Vrijdag 8 mei 2015 00:59
Vorig jaar een Blanco papieren map gekocht en er zelf een tekst op geschreven: god schiep de dag, wij slepen ons erdoorheen. Dikke zwarte stift in mn etui en elk vrij moment even kliederen.

Bedenk me nu dat je boeken kaften met wc-papier en daaroverheen plastic inpakfolie ook erg leuk was geweest.. (waarschuwing vooraf: plasticfolie is echt een hell om mee te kaften. Wel heel erg de moeite waard als je die gehate dingen toch netjes 'moet'/moet houden na een jaar de plakbandjes doorsnijden en ze kunnen zo weer op het volgende deel van de serie)

Alvast excuses, dit is slechts vreemde, (naar docenten bedoelde) provocerende 'humor' van een zeer ehhh... enthousiaste en gemotiveerde ex-leerling.. niet kwetsend etc. bedoeld.
Van sommig onderwijs krijgt een mens? heel aparte hobby's..