Help, ik moet naar het UWV

 

Als je ziek bent of wordt en hierdoor niet in staat bent om te werken, dan kun je te maken krijgen met het UWV. Het UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en zorgt, zoals de naam al zegt, voor de uitvoering van de werknemersverzekeringen in Nederland zoals de WW, WIA, WAO, Wajong, en Ziektewet. Daarnaast is het UWV verantwoordelijk voor de re-integratie van mensen die geen werk hebben en van mensen die arbeidsongeschikt zijn. In de praktijk is het UWV bij veel mensen bekend als de organisatie die uitkeringen verstrekt.

Als je een eetstoornis en/of andere psychische problemen hebt, dan kan het zomaar zijn dat je niet, of niet volledig kunt werken. Hierdoor verdien je mogelijk niet voldoende geld om rond te komen. In veel gevallen kun je dan in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke) uitkering van het UWV, afhankelijk van je situatie.


Bron

Het UWV is een grote organisatie wat voor veel mensen erg spannend is. Er zijn veel ingewikkelde regels en hoe alles precies verloopt, is helemaal afhankelijk van je situatie. Het is daarom ook lastig te zeggen wat er precies gaat gebeuren als je aanklopt bij het UWV. Wel kan ik je, op basis van mijn kennis er ervaring wat handige tips geven die kunnen helpen en mogelijk wat gerust kunnen stellen.

Als je je afvraagt of je misschien in aanmerking komt voor een uitkering, dan kun je natuurlijk als eerste even bellen met het UWV om je situatie uit te leggen. Ook is het UWV steeds meer bezig met digitalisering en daarom is er veel informatie en zijn de meeste formulieren omtrent uitkeringen te vinden op de website. Als je zeker wil weten of je wel of niet recht hebt op een uitkering, dan kun je dus het beste de stappen op de website volgen en aanvraagformulieren voor een uitkering invullen. De website leidt je vrij eenvoudig naar de juiste formulieren. Als je deze invult en opstuurt kan een medewerker van het UWV je situatie goed beoordelen en kijken of je mogelijk recht hebt op een uitkering.

Als je eenmaal een aanvraag hebt gedaan, dan krijg je een gesprek met een arts om te bekijken wat precies de problemen zijn en in hoeverre je wel of niet in staat bent om te werken. De arts zal vooral van jou willen weten wat precies de klachten zijn, hoelang deze al spelen, hoe je leven eruit ziet et cetera. Hier kan hij of zij vervolgens een rapport over schrijven. Ook kan er, met jouw toestemming, informatie opgevraagd worden bij een arts of therapeut over je situatie.

Na zo'n gesprek wordt bekeken in hoeverre je nog in staat bent om te werken en op basis daarvan krijg je veelal een gesprek met een arbeidsdeskundige. Samen kijk je naar wat de mogelijkheden zijn qua werk. In mijn geval studeerde ik nog dus was werken geen optie, maar als blijkt dat je bijvoorbeeld voor twintig procent geschikt bevonden wordt om te werken, dan kan het UWV je helpen om passend werk te vinden.

Als besloten is dat je niet of maar gedeeltelijk in aanmerking komt voor een uitkering terwijl je daar zelf een andere mening over hebt, dan kun je hierover in bezwaar gaan. Je hebt hiervoor zes weken de tijd. Een andere medewerker zal dan opnieuw naar de beslissing kijken. Vaak wordt er dan contact opgenomen om de beslissing te bespreken. Als blijkt dat er een fout is gemaakt, wordt deze hersteld.

Als dit niet zo is, de medewerker de beslissing nogmaals uitlegt en je hier het nog steeds mee eens bent, dan volgt er een hoorzitting op een UWV-kantoor. Als je het ook met de uitslag van het bezwaar niet eens bent, is er zelfs de mogelijkheid om in beroep te gaan. Dit betekent dat je naar de rechtbank gaat en dat de rechter zich gaat buigen over het oordeel van het UWV. Tot slot is er nog een Hoger Beroep mogelijk.


Bron

Indien je eenmaal je uitkering hebt, dan is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat dit op een juiste manier verloopt. Mijn ervaring, en ik weet ook dat dit de ervaring van heel veel andere mensen is, is dat er helaas nog weleens wat dingen mis gaan en daarom is het belangrijk om goed te controleren dat je het juiste bedrag krijgt. Als je het idee hebt dat je te veel geld ontvangt, dan is het belangrijk om hierover contact op te nemen met het UWV zodat dit aangepast kan worden. Uiteindelijk wordt dit immers toch wel ontdekt en dan moet je heel veel geld terugbetalen. Daarnaast is het van belang om altijd wijzigingen in je situatie door te geven. Het gaat hierbij om veranderingen in je gezondheid, maar ook veranderingen qua therapie of school of werk. Het UWV moet overal van op de hoogte zijn en je ben verplicht dit allemaal op tijd door te geven.

Heb je vragen of twijfels over de gang van zaken, vraag het dan na en wacht niet te lang af. Zoals ik al zei is het UWV nu eenmaal een grote organisatie en gaan veel zaken langs heel veel personen waardoor er nog weleens iets misgaat of het heel lang kan duren voordat je iets hoort. Het is dus van belang dat je voor jezelf opkomt en zelf overal achteraan gaat.

Wat is jouw ervaring met het UWV?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ik - Dinsdag 11 juli 2017 10:35
Is het niet zo dat je nu alleen nog Wajong kunt aanvragen als je voor altijd arbeids-ongeschikt zult zijn? Ze zijn daar een stuk strenger in geworden dan een aantal jaar geleden.
X - Dinsdag 11 juli 2017 12:01
Dat klopt idd! Je kunt alleen een Wajong krijgen als je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent, dus dat je eigenlijk nooit meer kunt werken. Ze zijn dus veel strenger dan voorheen en de kans dat je het krijgt is dan ook een stuk kleiner...
Ly - Dinsdag 11 juli 2017 11:02
Klopt Ik de regels zijn veranderd wel heel fijne blog. Ik ben altijd zo zenuwachtig voor dit soort afspraken
Lost girl - Dinsdag 11 juli 2017 12:47
Ik was er altijd wel wat zenuwachtig voor maar de laatste paar keer ging het gewoon even per telefoon en werd er vrij makkelijk bepaald dat ik 100% afgekeurd ben en dus in de wajong mag blijven. Tis geen heel groot bedrag en meestal kom ik er niet van rond, maar de zekerheid dat je iig qua financien veilig zit is een prettig gevoel.
Lost girl - Dinsdag 11 juli 2017 12:47
Ik was er altijd wel wat zenuwachtig voor maar de laatste paar keer ging het gewoon even per telefoon en werd er vrij makkelijk bepaald dat ik 100% afgekeurd ben en dus in de wajong mag blijven. Tis geen heel groot bedrag en meestal kom ik er niet van rond, maar de zekerheid dat je iig qua financien veilig zit is een prettig gevoel.
AnaMan - Dinsdag 11 juli 2017 12:57
Een goede blog, weer! Thanks! :)
Ik zou het samenvatten als "Niet geschoten is altijd mis!". ;-)
Stellar - Dinsdag 11 juli 2017 14:31
klopt niet helemaal, ik zit al 1,5 jaar in de ziektwet, heb een hoorzitting gehad etc. maar het uwv helpt je NIET met zoeken van een passende baan of functie, zij hebben duidelijk aangegeven dat dit NIET hun taak is, helaas doet de WW niet door niet.
Je moet het gewoon zelf uitzoeken basically, erg jammer
P - Dinsdag 11 juli 2017 15:27
Tijdens het jaar dat ik een zw-uitkering kreeg is het contact met het uwv best goed verlopen. Pas bij het gesprek met de arbeidsdeskundige na de eerstejaarskeuring gingen mijn oren klapperen. Ze had mijn profiel door het computerprogramma met arbeidsopties gehaald en daar kwam uit dat ik onder andere wel dozen kon gaan inpakken.... ik was echt geschokt. Is er zo weinig oog voor iemands capaciteiten? Laat je je baseren op de uitkomst van een computerprogramma? Met even logisch nadenken zou ze toch moeten bedenken dat dat voor een academicus niet echt een passende job is te meer ik dan alle tijd heb om na te denken hetgeen ook niet handig is met een angststoornis. Mijn zoekkader was heel breed, wilde dolgraag weer aan het werk maar zo weinig inlevingsvermogen in mijn situatie en kunnen schokte me wel.
Anoniemer - Dinsdag 11 juli 2017 15:29
Heb zo veel problemen met UWV ze gebruiken je en zette druk op je als je je grenzen aangeeft gaan ze er over heen voel me net een hond door hun
M. - Dinsdag 11 juli 2017 17:28
Ik zit momenteel ook in de ziektewet via "eigenrisicodrager", dus niet via het UWV. In eerste instantie was ik daar sceptisch over maar als ik hier de verhalen lees, bof ik hiermee (de arbo-arts is heel menselijk). Nu ben ik bijna een jaar in de ziektewet, dus de kans is groot dat ik dan toch bij het UWV terecht zal komen als de therapie niet snel aanslaat.
Iris - Dinsdag 11 juli 2017 17:55
Heb een hekel aan het uwv, stelletje prutsers daar. Helemaal na dat m'n werkgever bezwaar had gemaakt tegen de loonwaarde, dit komt omdat de arbeidsdeskundige er een zooitje van heeft gemaakt. Ik sta volledig achter m'n werkgever. Dit heeft een half jaar geduurd. Sindsdien vertrouw ik niemand meer vh uwv. Heb meer een hekel aan de witte envelop met een blauw logo dan aan de verdwijnende blauwe envelop.
Over als je te veel krijgt. Nou daar zijn ze als de kippen bij hoor.
Daarom ben ik blij dat ik een jobcoach heb.
Ik heb een wajong (de oude wajong) vanwege m'n autisme.
Wat ik ook
Coco - Dinsdag 11 juli 2017 18:29
Iris hoe kom je aan jobcoach en bij welk bedrijf is dat?
S. - Dinsdag 11 juli 2017 18:52
Inderdaad erg belangrijk alles goed te checken en bij vragen contact op te nemen
mt het UWV.
Mijn ervaring is wisselend. Soms werd ik goed te woord gestaan of
had ik een herkeuring met een begripvol persoon.
Helaas soms ook erg bot en waren regels blijkbaar alleen van belang.

Gelukkig kan ik deels werken in het onderwijs en heb ik lieve collega's.
Wel werk ik detacheringsbasis en heb ik steun van een organisatie
die voor mij een vangnet vormt op het moment dat ik even gas terug moet nemen.
muus83 - Dinsdag 11 juli 2017 20:06
Ik heb de ervaring dat het uwv mij echt enorm goed begeleidt! Na twee jaar ziektewet en een jaar WIA ben ik (weliswaar bij mijn "oude" werkgever, waar ik nog een slapend contract heb) gaan reintegreren met behoud van uitkering. Op die manier loop mijn "oude" werkgever geen risico en kon ik toch mijn belastbaarheid uittesten en opbouwen. Nu werk ik alweer drie dagen en is het plan dat ik vanaf september weer voor 24-28uur betaald werk ga doen. Omdat niet zeker is dat mijn oude werkgever dan een plek voor me heeft, krijgik via het het uwv begeleiding van een reintegratie bureau. Bij heb volg ik het trajcet 'naar werk' waarbij ze me ondersteunen bij alles wat bij solliciteren komt kijken. Echt een heel uitgebreid en goed traject. Kortom, ik ben heel tevreden over het uwv!
Mandy - Woensdag 12 juli 2017 00:49
@P: Het beste kun je in dit soort gevallen eisen voor psychologische expertise. Er wordt dan uitgebreid onderzoek gedaan naar je capaciteiten, je interesses en je persoonlijkheid. Ook wordt er duidelijk gemaakt wat je arbeidsbeperkingen zijn op basis van het psychisch functioneren.
P - Woensdag 12 juli 2017 11:38
Dank voor je reactie, dat Wist ik niet. Gelukkig ben ik inmiddels alweer 2,5 jaar aan het werk en heb ik op eigen kracht ruim 2 jaar geleden een leuke en uitdagende baan gevonden.
Snoezel - Woensdag 12 juli 2017 00:52
Ik ben inmiddels na 2 jaar uit de ZW. Zo blij!
Sebastiaan - Woensdag 12 juli 2017 05:51
Mijn probleem met het uwv is. Dat je elke wijziging moet doorgeven.
Persoonlijk voel ik me net een crimineel. En in plaats om het werken aantrekkelijker te maken. Worden we gewoon in de bijstand gezet. Kortom echt motiverend is het allemaal niet. In de tijd dat ik 88 uur per maand werkte kreeg ik 75 euro meer. achteraf verdiende ik 35 euro teveel. Laten ze eerst maar die 20% maar verhogen. Voordat ik weer op zoek ga.
ann - Woensdag 12 juli 2017 21:14
Sebastiaan: het kan zijn dat jij te maken hebt met een armoedeval, en dat is heel zuur. Als je kunt werken, loont werken op den duur altijd. Misschien in het begin niet - maar uiteindelijk wel. Als je werkt bouw je namelijk pensioen op, je krijgt weer werkervaring, er zijn misschien andere voordelen (ziektekostenverzekering korting etc).
Ik - Woensdag 12 juli 2017 10:48
Ik adviseer zo duidelijk mogelijk te zijn.
Door zelf een logboek bij te houden. Dat doet het UWV ook van de gesprekken met jou.
Door een begeleider mee te nemen naar decgesprekken.
Door medische informatie van je behandelaars te overleggen over je kwalen en je beperkingen.
Door medicijnlijst van apotheek mee te nemen
Door tijdig advies te vragen bij Juridisch loket als je het niet eens bent met een beslissing.
Waarom? Omdat UWV een grote instell8ng is die de wet moet uitvoeren. Daartoe worden ook externen ingehuurd die hun target moeten halen. En dat kan zomaar ten koste van jouw belang zijn.
Dus...bereid je goed voor op het gesprek mrtcde verzekeringsarts!

Ik spreek uit eigen ervaring. Tijdens WW in ziektewet. Nu WIA 80-100%. Na herkeuring weer 80-100%. Na laatste herkeuring 54%. De arts was geen verzekeringsarts. Nu zit ik in bezwaarperiode.
britneyangel - Woensdag 12 juli 2017 21:14
het is een heel gedoe zo te lezen
Irisw - Vrijdag 14 juli 2017 15:03
Als student zijnde met een eetstoornis heb je niets aan het uwv...
of heeft iemand nog tips?:)
M. - Vrijdag 14 juli 2017 23:12
Regeling met DUO?
ann - Dinsdag 18 juli 2017 22:32
Aankloppen bij je instelling - de decaan kan je helpen hoe je dit kunt aanpakken!
Life - Zondag 16 juli 2017 09:52
Ik heb een Wajong en ben gedeeltelijk afgekeurd.
Mijn oude jobcoach ben ik niet bepaald over te spreken. Ze had (helaas) veel contact met mijn moeder en daardoor ging het met mij helemaal mis. Aangezien het spanningen thuis veroorzaakte (woonde toen nog bij mijn ouders helaas) ik raakte door haar bemoeierij (en helaas empathie voor mijn manipulerende moeder) bijna dakloos...

Heb ook niet veel baantjes gehad daar ik echt iets aan had die tijd en raakte erg gespannen omdat ik door mn ouders mishandeld werd en door mn ex.

Na mijn studie (die ik helaas niet kon afmaken vanwege depressie en mishandelingen)
Werd ik weer opgeroepen om te werken.
Ik wilde beginnen met 1 dag werk per week en dan opbouwen. Maar moest gelijk 3 dagen per week werken.
Ik had het erg naar mijn zin op het werk en vond het erg leuk. Helaas kreeg ik heel erge last van flashbacks, herbelevingen en nachtmerries in het verleden. (woonde toen al niet meer thuis) Ik durfde mijn werk niet af te bellen als het niet goed ging en liet mn vriend vaak bellen.
In die tijd helaas vaak suïcidaal geweest en opgenomen ook. Dus werd mijn werk alsnog stilgezet.

Ik vind het erg jammer dat ik niet verder kon met mijn werk aangezien ik het daar zo naar mijn zin had. Het geeft het gevoel van falen dat ik het niet aankon...
Rachelle - Dinsdag 18 juli 2017 22:50
Ik heb een opleiding gedaan bij een school die verbonden is aan het UWV.
De bedoeling is dat je gelijk na zo'n opleiding aan het werk gaat. Helaas was dat op dit moment niet helemaal haalbaar omdat ik intensief in behandeling ben. Ik vind het erg moeilijk om dan zo duidelijk te moeten maken dat ik 'ziek' ben want ik schaam me er al zo erg voor en ik voel me al heel schuldig dat ik een last ben voor de maatschappij.
Nu mocht ik het werken een paar maanden uitstellen maar binnenkort heb ik wel een gesprek en dan moet ik weer duidelijk maken dat ik nog vervolgbehandeling ga doen en dus nog steeds niet kan werken. Ik merk nu zo ontzettend hoe moeilijk een 'onzichtbare' aandoening is. Ik weet best dat ik leuke praatjes kan houden en gezond overkom, maar was het maar zo simpel dat het daarmee opgelost was..