Help, ik ga op introductiekamp!

 

Ergens in augustus 2009 ging ik met een koffer en een stoel (ja, die moest je meenemen) op weg naar Utrecht voor het introductiekamp van mijn nieuwe studie. Van daaruit gingen we naar een dorp op de Veluwe waar we drie dagen gingen kamperen. Ik vond het een regelrechte hel. Ik wilde absoluut niet op een kamp met onbekende mensen en ik overwoog bijna om die studie dan maar niet te gaan doen. De enige reden dat ik ben gegaan was omdat er in de brief stond dat je anders een vervangende opdracht moest doen om de studiepunten die je ermee kreeg in te halen.

tent
Bron foto

Van tevoren had ik alle rampscenario's in mijn hoofd al bedacht. Het zou vreselijk worden, er zaten vast hele stomme mensen, ik viel buiten de groep, we moeten vast allemaal gekke dingen doen die ik niet kan, het weer zou slecht worden, ik kon niet slapen in een tent en ik wist niet wat we zouden gaan eten. Met al die gedachten ging ik er naartoe, wat natuurlijk niet erg helpend was.

Op school aangekomen stonden er al een aantal eerstejaars met een koffer en stoel die ook allemaal gespannen stonden te wachten. Ik zag duidelijk dat zij het ook eng vonden en dit stelde me al enigszins gerust. Ook de docenten stelden iedereen gerust en zeiden dat het elk jaar hartstikke leuk was. In de bus wilde er gelukkig iemand naast mij zitten en eenmaal op de plaats van bestemming was het prima weer. Het verdelen van de tenten was even spannend, maar ook hierbij kwam ik bij mensen die me wel aardig leken.

Vooral de eerste dag vond ik erg eng. Het begon allemaal met wat rustige opdrachtjes om elkaar beter te leren kennen. Het waren van die standaard kennismakingsspelletjes maar dat was voor dat moment gelukkig niet zo spannend. Ik zat bij veel meisjes waar ik ook mee in de klas zou komen en die me best wel aardig leken. 's Avonds gingen we barbecueën wat ik minder leuk vond. Ik had toen nog erg veel last van mijn eetstoornis en voelde me ongemakkelijk om in het bijzijn van anderen te moeten eten.

vuurtje

Eerst was ik van plan om zo weinig mogelijk te eten, maar ik merkte dat dit gedrag juist erg opviel bij de anderen, iedereen was immers lekker aan het eten. De dag had heel veel energie gekost, dus iedereen had trek. Hierdoor lukte het mij om ook een normale hoeveelheid te eten, ondanks het schuldgevoel achteraf. Er was geen tijd om daar verder over na te denken, want al snel gingen we weer andere dingen doen. In de avond deden we een spel in het bos wat eigenlijk heel lachwekkend was en daarna mochten we gaan slapen. Slapen deed ik niet, ik vond de tent vreselijk en ik had het gevoel dat ik letterlijk op de grond sliep. 's Nachts kwam er ook nog een keer een heel groot eng beest langs mijn matje waardoor ik geen oog dicht deed.

De tweede dag begonnen de gekke spelletjes. We deden een achtkamp waarbij we bijvoorbeeld op een baan vol met sop moesten klimmen. Ik voelde me vaak ongemakkelijk maar omdat iedereen vies werd, was dat gevoel wel te verdragen. Het hielp erg te bedenken dat iedereen het spannend vond en dat de meeste mensen daarom, net als ik, vooral met zichzelf bezig waren. Iedereen wil een goede indruk maken.

In de avond was er een bonteavond wat uiteindelijk ook erg gezellig was. Aan het eind van de avond deden we zelfs met z'n allen de polonaise wat ik van tevoren nooit had kunnen bedenken. De dag erna deden we niet zoveel meer en gingen we halverwege de dag weer weg. Het was echt voorbij gevlogen en viel heel erg mee, maar ik was wel erg blij dat het klaar was.

Als ik er nu op terugkijk ben ik heel blij dat ik mee ben gegaan op het kamp. Ik leerde de mensen uit mijn klas al een beetje kennen en wist dus wat me te wachten stond toen school eenmaal begon. In de klas kwamen er uiteindelijk nog mensen bij die niet waren meegeweest op het kamp, en eigenlijk was heel het jaar te merken dat zij er toen niet bij waren. Degenen die op kamp waren geweest gingen allemaal met elkaar om en de anderen vielen er een beetje buiten.

Het eten was best wel een ding, maar eenmaal daar was het goed te doen. Je bent de hele dag fysiek druk bezig maar ook in je hoofd is er van alles gaande. Dit kost energie waardoor je echt wel trek krijgt en het eten nodig hebt. Bij mij op kamp werden de drie hoofdmaaltijden geregeld en tussendoortjes kon je zelf kopen of al van thuis meenemen. Bedenk vooral dat je in zo'n nieuwe omgeving direct opvalt als je niet eet of gek doet met eten in plaats van dat je gewoon mee eet met de rest. Dit was voor mij erg helpend want ik wilde niet extreem opvallen of buiten de groep komen te staan door niet of nauwelijks te eten.

touwtrekkenAls je ook uitgenodigd bent voor een introductiekamp, dan raad ik je aan hier echt heen te gaan, hoe eng je het ook vindt. Het werkt ontzettend in je voordeel in het verdere schooljaar als je bijvoorbeeld moet samenwerken in groepjes. Ook heb je een gezamenlijke ervaring wat toch een soort band schept en tevens zorgt voor een gespreksonderwerp. Misschien sta je niet te springen van enthousiasme, maar als je er eenmaal bent kan het best leuk zijn om van die gekke spelletjes te doen met anderen die zich op dat moment net zo ongemakkelijk voelen als jij. En zelfs als je het niet leuk vindt, dan ben in ieder geval wel geweest!

Hoewel het me alles meeviel, heb ik in de jaren erna nooit de behoefte gevoeld om als vrijwilliger mee te gaan op het kamp zoals een aantal studiegenoten (door de modder rollen is nu eenmaal niet zo mijn ding). Ik heb er echter zeker geen spijt van dat ik in het eerste jaar ben meegeweest, het heeft voor leuke contacten gezorgd en was echt niet zo eng als het van tevoren leek. Dat achteraf bleek dat je helemaal geen studiepunten kreeg voor het kamp maar dat dit een smoesje was om mensen zoals ik ook mee te krijgen, doet daar niet aan af ;).

Ga jij op introductiekamp?

Bron foto 2
Bron foto 3

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Liadan - Zondag 18 augustus 2013 12:32
Mijn introductie 'kamp' in het eerste jaar was een reis naar Parijs. Dus gewoon in een hotel. Dat was wel erg leuk!
xxx - Zondag 18 augustus 2013 12:52
als ik ergens anders naartoe ga, voel ik me altijd depressief de eerste dag. Hoe kan ik dit oplossen want als ik altijd vies loop, is dat ook niet leuk voor de anderen. En ik probeer dat zoveel mogelijk te verbergen, maar toch ziet iedereen dat het lastig is voor mij, alles is lastig, gaan wandelen, dingen doen, eten, ... alles is dan lastig. En dat had ik al voor mijn es... :s Ook als ik naar mijn papa ga, heb ik de eerste dag een beetje zo'n bui. Dan probeer ik me oftewel af te zonderen, als het echt heel erg is, oftewel probeer ik uit te breken, door weg te gaan, niet te hoeven denken aan die nieuwe omgeving. Ik ga trouwens ook niet graag op kamp. Ik doe dat gewoon niet graag. Maar als het maar 3 dagen zou zijn enzo, zou ik het wel doen, omdat het me wel goed lijkt om je klasgenoten te leren kennen. Maar als ik moest kiezen en ik mocht bv op sportkamp gaan of elke dag gewoon gaan paardrijden, dan zou ik dat laatste kiezen.
Anoniem. - Zondag 18 augustus 2013 12:55
Hihi ik ben uiteindelijk ook meegegaan, maar het was voor mij psychisch te zwaar, dus ben ik na 1 nacht naar huis gegaan. Maar al was ik er dan maar één dag; ik heb daar wel mensen ontmoet met wie ik nu nog steeds omga, of door wie ik via via weer andere mensen heb leren kennen waar ik mee omga!.. Dus je kan altijd nog weg, al is het misschien wel een paar uur reizen.
Ik - Zondag 18 augustus 2013 12:57
Ik vond mijn introductieweek vreselijk. Vooral de kroegentocht...in één nacht naar 8 verschillende kroegen in Utrecht met een paar honderd bezopen jongens om me heen.

En mijn studie heb ik nooit af kunnen maken, dus het was nog voor niks ook.
'Metaphor - Zondag 18 augustus 2013 13:00
Ik ben vorig weekend ook op zo'n introductiekamp geweest. Ik vond het ook heel erg eng.
Vooral omdat ik overal altijd het buitenbeentje was, en door iedereen ben buitengesloten (if not ook gepest.)
En als je LETTERLIJK niets anders hebt meegemaakt dat dat soort situaties, dan durf je eigenlijk gewoon niet.
Daarnaast is natuurlijk het 'niet kunnen beheersen wat je eet, en wanneer je eet' een issue, en zijn 3 maaltijden [gebruikelijk op kamp] heel moeilijk als je normaal 'vaker' kleine porties eet verdeeld op een dag.
Ook had ik nog de stress rond alcohol, ik drink niet (princiepekqestie, niet eetstoornis related) en 'val je er dan ook buiten, als je niet ingeeft aan de groepsdruk'

Maar. Ik ben erheen geweest, en ondanks dat ik behoorlijk moeilijke momenten met stress hebt gehad, heeft verder niemand daar denk ik echt iets van gemerkt, en heb ik ook gewoon tochwel een topweekend gehad.. :)

Lauralynn - Zondag 18 augustus 2013 13:08
Zo herkenbaar! Mijn introductie kamp is komende week, maar ik heb besloten om niet te gaan. Misschien krijg ik wel spijt, maar ben er nog niet klaar voor. Gelukkig is er over twee weken ook nog een kleine introducie waar je verplicht heen moet en die is in kleine groepjes. Dus ik hoop dat ik daar alsnog wat mensen leer kennen.
lot - Zondag 18 augustus 2013 13:10
Ik ben echt van studie geswitcht ivm de introductieweek.
Ik twijfelde al de hele tijd tussen twee studies uiteindelijk 1 gekozen. Maar toen ik de brief van de introductie binnen kreeg, heb ik mij last minute ingeschreven voor de andere studie. Nu vond ik deze studie super dus dat scheelt. Maar nu denk ik wel tocherg zonde dat ik het zo heb vermeden.
Hoshi - Zondag 18 augustus 2013 13:16
Ik heb net mijn introductieweek er op zitten! En volgende week ga ik dan ook nog op introductiekamp, dubbel feest dus ;) ik heb het héél erg naar mijn zin gehad. Ik heb zeker momenten gehad dat ik het even niet zo leuk vond, maar véél meer leuke momenten en fijne herinneringen. Ik zou iedereen ook zeker aanraden om wel te gaan!
Meisje14 - Zondag 18 augustus 2013 13:37
Fijn om te lezen!
Filou - Zondag 18 augustus 2013 13:41
Ik vond mijn introductieweken (middelbaar, universiteit, studentenvereniging) altijd geweldig! Soms was het even lastig met 'leuk genoeg' willen zijn en het eten, maar uiteindelijk leer je er veel leuke mensen kennen en is het echt wel waard :)
hockeymeisje95 - Zondag 18 augustus 2013 13:50
Oeeh krijg er alleen maar meer zin in! Volgende week twee dagen intro en in september gaan we met de opleiding zelf nog op kamp voor 2-3 dagen!
mitchie - Zondag 18 augustus 2013 14:23
Ik heb volg. week mijn introductie week.. een sprong in het diepe- qua eten, qua eetlijst loslaten, enz. En ook het uitgaan/de alcohol word heel eng, laatstaan het andere dagritme/omgeving. Echt een sprong haha.
Maar ik heb ook zoiets van: Ja, weetje, daar is alles ZO anders dan wat je nu al 3 jaar doet, dat je geen keus meer hebt dan loslaten. En dat hoop ik dan maar. Een ding weet ik zeker- terugvallen doe ik niet. :)
Ellie - Zondag 18 augustus 2013 15:09
Weet iemand misschien wat je zoal te eten krijgt op zo'n kamp..?
Ik weet niet of ik die vraag hier mag stellen, maar het lijkt me fijn om me er een beetje mentaal op te kunnen voorbereiden.
Isa1990 - Zondag 18 augustus 2013 15:09
Ik heb vrijdag een introductiedag en de maandag daarop beginnen de lessen al. Denk dus dat de introductie niet veel voorstelt: je voorstellen aan elkaar, docenten voorstellen, rooster en studieplanner krijgen... Zoiets, denk ik :) Vind ik wel fijn, want introductiekamp heb ik helemaal niks mee.
xLaura - Zondag 18 augustus 2013 16:36
ik zie er zooooooo erg tegenop.
Flower - Zondag 18 augustus 2013 17:32
Ik heb zo'n hekel aan introductie kampen. Niet iedereen houd ervan, maar dat is blijkbaar even onbelangrijk. Ik vraag me af waarom niet gewoon 3 dagen allerlei samenwerkingspelletjes op de school zelf ofzo. Altijd die stomme kampen. (slechte ervaringen)
Liadan - Zondag 18 augustus 2013 17:42
@Ellie: meestal is het zoiets als macaroni met saus en kaas, of pannenkoeken, of stamppot of soep ofzo. Iets wat makkelijk voor een grote groep is klaar te maken.
dees - Zondag 18 augustus 2013 18:19
Je bent niet verplicht, je kan ook gewoon weigeren en desnoods een vervangende opdracht doen.
Emma - Zondag 18 augustus 2013 18:20
Morgen begint mijn introductieweek en ik zie er echt tegen op, maar dit artikel helpt wel mijn angsten te relativeren haha
ChristinaS - Zondag 18 augustus 2013 19:33
Ik vond mijn introductieweek en introkamp van de studievereniging geweldig! Zo leuk dat ik de jaren daarna ook mee heb geholpen als vrijwilliger.
Ja, het is even eng met allemaal nieuwe mensen: maar je zit allemaal in hetzelfde schuitje!
En met het eten, ik vond juist dat niemand echt op je lette, en er was genoeg mogelijkheid om zelf eten mee te nemen. Alleen avondeten stond vaak wel vast, maar dat waren inderdaad standaard dingen als nasi en pasta, vaak goed te doen!

Ik kan iedereen alleen maar aanraden om wel mee te gaan! En als je bijvoorbeeld groepsdruk voelt voor alcohol enzo.. niet aan toegeven. Ik weet dat het moeilijk klinkt, maar als mensen je dwingen om alcohol te drinken, zijn ze het niet waard (en ook geen goede mentor of vrienden).
Ellie - Zondag 18 augustus 2013 20:53
@Liadan en ChristinaS Bedankt!

En wat overdag? Gewoon boterhammen of broodjes ofzo? En is er dan ook fruit?
@Ellie - Zondag 18 augustus 2013 21:22
Meestal gewoon brood inderdaad. Vaak zijn er ook wel iets van appels. Je kunt natuurlijk zelf ook wat meenemen.
Heidi - Zondag 18 augustus 2013 21:53
Intro, zeker doen! Ik zag er ooit als een berg tegenop, maar ben nu zo blij dat ik toen gegaan ben. Iedereen voelt zich net zo ongemakkelijk, soms is het misschien even niet leuk, maar juist in die ongemakkelijke situaties leg je vaak hele toffe contacten. Zeker doen!
Doritos - Maandag 19 augustus 2013 00:09
Hahahah introkamp, ik ben niet gegaan..
had geen zin..
vond het een beetje ehm.. boring en mss wel leuk maar kweenie.. gewoon geen zin en die studiepunten vond ik ook niet erg.
uiteindelijk was het zo dat je er wel 2 studiepunten voor kreeg en die kreeg je niet maar die hoefde je minder stage te lopen..
zonder dat je de intro meegedaan had moest je 72 uur stage lopen, als je wel mee gedaan had hoefde je maar 50 uur ofzo.

naja ik heb een leuke klas heel gezellig.
maar had misschien wel gegaan als het niet in mijn werkweek gevallen was.


de mensen die bij ons wel gegaan waren waren erg lacherig over die intro en vonden het erg kinderachtig(bonte avond, dropping en verkleed gebeuren)
ja leert wel direct je klas goed kennen want met de mensen van het kamp kom je ook in een klas!


maaar ga je niet op kamp kom je ook niet in de klas met mensen die wel op kamp geweest zijn.

ik zat dus in de klas met de luie nonchalante mensen die geen zin hadden in een kamp
ik - Maandag 19 augustus 2013 10:15
k ben in 2006 niet naar het introductiekamp gegaan en ik heb nooit spijt gehad. Uiteindelijk naar zo´n verplichte introductiedag gegaan en dat was prima.
MB - Maandag 19 augustus 2013 10:44
Mij heeft het zoo ontzettend goed gedaan om me te omringen met mensen die geen eetstoornis hebben en gewoon lekker doen waar ze zin in hebben. Mijn indroductieweek en de studententijd die daar op volgde heeft mij al voor een groot deel uit dat eetgestoorde denken kunnen trekken. Dan blijkt ineens dat niet de hele wereld om eten, niet eten en gewicht draait. Ik zou het dus zeker aanraden!
Fleurtje - Maandag 19 augustus 2013 11:36
Afgelopen jaar ben ik meegegaan met een introkamp. Ik zag ook al alle rampscenario´s voor me, maar uiteindelijk was het heel erg leuk en gaf het me meer zelfvertrouwen omdat ik merkte dat er mensen waren die met me om wilden gaan.

Dit jaar ga ik mee als bestuurslid van de studievereniging en ik wil proberen het iedereen zo snel mogelijk naar de zin te maken. Want ik weet nog hoe spannend het is om zo veel nieuwe mensen op een nieuwe studie te ontmoeten.
Caro - Maandag 19 augustus 2013 23:54
Volgende week drie dagen op kamp met mijn nieuwe klas!
Super spannend en zie er wel een beetje tegenop, maar wel leuk om op een 'relaxte' plek/manier iedereen te leren kennen! :)
Hieperdepiep - Dinsdag 20 augustus 2013 00:24
Ik was echt zoo ontzettend blij dat mijn studie geen introductieweek/weekend had. Alleen een introdagje op school zelf. Oh en we hadden misschien wel een weekje school nodig, maar hierna had ik echt een super leuke en hechte klas, en dat zonder survivalen en elkaar proberen af te troefen in genante sport en spelletjes en druk gedrag.

Ik vind de blog nou niet echt overkomen alsof het een aanrader is, continue die angst om buiten de groep te vallen gecombineerd met ongemakken.
Ik geloof best dat het leuk kan zijn hoor, en ik zit stukken beter in mijn vel dan toen ik net aan mijn studie begon, maar ik kan me nou niet echt voorstellen dat je er met al die angst echt van kan genieten.

Ellie - Dinsdag 20 augustus 2013 16:24
bedankt voor de antwoorden!
Waar ik ook bang voor ben is dat er bijvoorbeeld spelletjes zijn waarbij je alcohol moet drinken of waarbij je dingen moet eten. Heeft iemand dat wel eens gehad op introkamp? En heeft iemand het ook wel eens gehad dat je activiteiten moest doen die je echt niet wilde/durfde en dat je dat aangaf? Zoja hoe werd daar op gereageerd?
l - Zondag 25 augustus 2013 00:17
Mijn introductiekamp was wel echt voor studiepunten, maar ik wilde sowieso al gaan en het was dan ook echt tof. Veel leuke dingen gedaan en daarbij inderdaad de mensen alvast leren kennen. Het voordeel bij mij was dat we alles met onze klas deden (of met onze klas plus een andere klas).
-A - Woensdag 19 augustus 2015 17:44
Ik weet niet of iemand dit nog leest, maar ik wilde het toch nog even neerzetten. Misschien heeft iemand er iets aan.
Ik loop momenteel een introductie van 10 dagen en ik zag er 90 dagen (!) geleden al tegenop. Ik kan je zeggen.. het is super.
Ik maakte me zorgen om alcohol, een biercactus, stappen, ongezond eten bij verenigingen.

Wat wij tot nu toe op hebben:

Zondag: Barbecue (kan je dus zelf gewoon pakken)
Maandag: Broodje shoarma en als lunch eten in een cafeetje
Dinsdag Als lunch witte broodjes met beleg en als avondeten barbecue
Vandaag als lunch een subway broodje en vanavond eten we tapas

Ja het zijn enge dingen, maar ik ben geen gram aangekomen van deze dagen. Je sport zoveel en je beweegt de hele dag. En qua alcohol.. ik drink gewoon, maar bij ons groepje lust geen enkel meisje bier.. tja, dan niet weet je.

Dus gewoon lekker gaan! het is super leuk :)