Help, examens!

 

Over 9 dagen, namelijk op maandag 13 mei, beginnen de eindexamens alweer. Als jij dit jaar examen doet, dan is dit waarschijnlijk een spannende tijd voor je. Misschien ben je niet meer uit de bibliotheek weg te slaan, of lig je stil in je bed te wachten tot het eind mei is, in de hoop dat het vanzelf allemaal goed komt. Het kan zijn dat je er goed voor staat en dus niet teveel zorgen maakt maar het kan natuurlijk ook dat je er echt nog even hard aan moet trekken om straks dat diploma binnen te kunnen slepen. We hopen je hiermee in ieder geval wat gerust te kunnen stellen.

Ik deed vijf jaar geleden eindexamen en weet nog hoeveel stress ik in die periode had. Ondanks dat het bij mij feitelijk onmogelijk was om te zakken omdat ik er heel goed voor stond, had ik toch allerlei rampscenario's in mijn hoofd bedacht waardoor het eventueel alsnog mis zou kunnen gaan. Ik had een strakke planning en zat dagen te leren. Als ik daar nu aan terugdenk weet ik niet meer hoe ik dat voor elkaar heb gekregen.

Als jij er ook zo goed voor staat, heb je veel geluk. Dat betekent echter niet dat je niet zenuwachtig kunt zijn. Het is begrijpelijk dat ook jij heel gespannen bent. Dit is nu eenmaal waar je al die jaren naar toe hebt gewerkt en je weet ondanks alle voorbereiding en trainingen nooit precies wat je kunt verwachten. Misschien ben je wel erg perfectionistisch en heb je last van faalangst waardoor je bang bent tijdens de examens volkomen dicht te slaan en ineens helemaal niets meer te weten.

stress

Het kan ook dat het van de examens afhangt of jij straks je diploma gaat halen of niet. Dit hoeft niet te zijn omdat je niet je best hebt gedaan of omdat je het niet kunt. Het kan ook zijn dat je vanwege je eetstoornis of andere problemen niet altijd even goed hebt kunnen leren of weinig concentratie had. Je bent misschien in behandeling of hebt gewoon erg veel aan je hoofd waardoor school eigenlijk geen prioriteit heeft.

Anderzijds kan het ook zijn dat je keihard je best doet maar dat het op de een of andere manier gewoon niet wil lukken en dat de examens daardoor extra zenuwslopend zullen worden. Geef jezelf hier in ieder geval niet voor op de kop. Je kunt er niets aan doen als je door omstandigheden je niet altijd in hebt kunnen zetten zoals je dat had willen doen, soms lopen die dingen zo en daar heb je niet altijd invloed op.

Hoe je de examens ook in gaat, de zenuwen zullen er zijn, voor iedereen. Onthoud dat wat er ook gebeurt, jij op jouw manier alles gegeven hebt. Je hebt je best gedaan om je goed voor te bereiden op de examens en je doet je best om ze goed te maken, meer kun je niet doen. Het lijkt van de zijlijn zo makkelijk gezegd omdat dit voor jou op dit moment misschien wel het belangrijkste in je leven is, maar uiteindelijk zijn het maar schoolexamens.

examens

Als je het niet haalt, dan vergaat de wereld ook niet. Dan zul je balen en je een tijdje heel rot voelen, maar dat gaat ook weer over. Nog een jaartje op school betekent niet het einde van je leven. Nu voelt dat wel zo, maar over een paar jaar zul je zien dat één jaar helemaal niets uitmaakt. Til er niet te zwaar aan, doe je best en ga van het positieve uit: het komt goed. Je bent al zover gekomen, dit kun jij ook. Heel veel succes, wij duimen voor je!

Lees hier 10 Tips om je examens voor te bereiden.

Heel veel succes!
Heb jij binnenkort examens?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Irmm - Zaterdag 4 mei 2013 18:59
Hier eentje die giga last heeft van examenstress.
Ben zoo bang om te falen en het niet te halen... Maar het lukt me op dit moment ook niet om te leren doordat het allemaal toch niet binnenkomt.
Nu maar keihard hopen dat ik het allemaal snap en alsnog ga slagen....
xXxpaula - Zaterdag 4 mei 2013 18:59
Jep, ik ben dit jaar de klos ;)
Tyrande Whisperwind - Zaterdag 4 mei 2013 19:02
ik heb ook examens nu en vind het zooo chill. Praktisch gezien heb ik al meer dan een week zomervakantie
A - Zaterdag 4 mei 2013 19:06
Vorig jaar ondanks mijn eetstoornis geslaagd, zie het nog steeds als een wonder!

Jullie kunnen het, vertrouw op jezelf :)
hockeymeisje95 - Zaterdag 4 mei 2013 19:11
Ik heb examen! Al een week hard aan de studie en het gaat goed :).

@Tyrande, serieus? Sta je cum laude dan, omdat je dus niet hoeft te leren?
Nikki - Zaterdag 4 mei 2013 19:13
Ja ook ik.. Moet echt nog flink aan de bak.
Myrtille - Zaterdag 4 mei 2013 19:43
Ik ga mijn examens doen komende weken en feitelijk gezien kan ik niet meer echt zakken, maar ik ben er toch bang voor. Bang dat ik me beter had moeten voorbereiden, bang dat ik niet alles eraan heb gedaan wat ik had kunnen doen, bang dat ik het niet goed genoeg doe.....
Maar ik denk inderdaad zo: ik doe mijn best, meer kan ik niet doen. Ik ga ervanuit dat ik slaag, maar als dat niet zo is overleef ik ook wel. Wat er ook gebeurt, het komt wel in orde. :)
Linda05 - Zaterdag 4 mei 2013 19:49
Ik doe examen in vier vakken. (VWO) Drie komen wel goed, één vak heb ik praktisch al een half jaar niets aan gedaan, dus dat wordt even een probleem. Ik vind het heel erg spannend, maar stiekem moet ik toegeven dat ik denk dat ik in ieder geval voor drie van de vier vakken wel ga slagen. Sterker nog, ik heb zelfs zin in het examen filosofie, haha! xD
precious - Zaterdag 4 mei 2013 20:40
Hier nog één die flink aan de bak moet, en dan vooral om de stress de baas te zijn.
vre-se-lijk die examens.
Maar hé, 1 juni heerlijk naar Spanje op vakantie. Daar denk ik dan maar aan :)
Tyrande Whisperwind - Zaterdag 4 mei 2013 20:40
@hockeymeisje95 nee, ik zeg ook niet dat ik helemaal niets doe he, maar ik sta er gewoon heel goed voor en weet dat ik het kan. Ik heb vwo gedaan, doe nu havo. Dus tis allemaal niet heel moeilijk. Maar zelfs al zou ik nog wel vwo doen.. Strijden is niet nodig, heb meeste kan je al!!!
precious - Zaterdag 4 mei 2013 20:40
En trouwens alle andere exmamen kandidaten:
HEEL VEEL SUCCES EN STERKTE!
Hoshi - Zaterdag 4 mei 2013 20:53
Fijn, even weer zo'n peptalk. Ik zou ze uit moeten printen en mijn kamer er mee behangen, het helpt wel wat tegen de stress :)
Emma - Zaterdag 4 mei 2013 21:09
Ik doe ook examen en moet echt nog gaan beginnen met leren. Ik heb het helemaal gehad met het VWO dat ik het leren niet kan opbrengen
Tineke - Zaterdag 4 mei 2013 21:43
Ik heb vorig jaar examen gedaan, mega gestresst maar uiteindelijk viel het erg mee en slaagde ik met prachtige cijfers. Het komt goed mensen, heel veel succes en sterkte voor alle examen-kandidaten!
Nerd - Zaterdag 4 mei 2013 22:07
Ja, stressvol! Ik doe dit jaar in twee vakken examen, omdat ik maar een paar weken naar school geweest ben, maar zelfs daar stress ik 'm erg voor. Iedereen heel veel succes in ieder geval!
Hockeymeisje95 - Zaterdag 4 mei 2013 22:35
@tyrande, aaah ik dacht dat je helemaal niks deed, omdat je het als weekje extra zomervakantie ziet(dus niet leren). Anders was ik jaloers.. Nee hoor;).
Maar begrijp je goed, als je van VWO af komt, is het toch allemaal iets makkelijker!
Succes he!
Maan - Zaterdag 4 mei 2013 22:56
Heel veel succes allemaal!!
Tyrande Whisperwind - Zaterdag 4 mei 2013 23:49
@hockeymeisje95 haha nee hoor, ik leer wel. Alleen niet zo veel. Laat zeggen, een half uurtje per dag ongeveer? Gewoon even een stukje oefenexamen maken en dan weer over op de leuke dingen haha. Ik geniet er nog maar even van, volgend jaar het HBO zal wel weer zwaar zijn, of ik nou van vwo af kom of niet!
Charlotte - Zondag 5 mei 2013 10:26
Jaa, ik zit ook in de examenperiode en gezien mijn cijfers is dat pittig spannend. Ik sta op slagen, maar beslist niet ruim en met die centraal examens die de helft van je eindcijfer bepalen is de druk best hoog. Maarrr ik heb de prioriteit gesteld op lichamelijk & geestelijk een goeie conditie hebben. Ik heb de afgelopen 6 jaar al heel wat stof geleerd, nu is het belangrijk dat ik me op het moment suprème fit voel en me goed kan concentreren. En verder leer ik ook wel hoor. :) Maar doe ook heel veel leuke dingen!
Amanda - Zondag 5 mei 2013 15:41
Oeeeeh mijnes morgen! Spannend! Al heb ik het eerste deel er gelukkig wel al opzitten
anoniem - Zondag 5 mei 2013 16:37
Mijn eindexamen is alweer wat jaartjes geleden. Ik was toen opgenomen in de kliniek. Toen vond ik het reuze normaal om onder zulke omstandigheden 'gewoon even' examen te doen, maar achteraf is het best een wonder dat ik alles in één keer en met goede cijfers gehaald heb.