Help! Hoe kom ik de vakantie door

 

De bel van de school luidde en de hele klas juichte, iedereen was blij. Het was eindelijk zomervakantie. Velen hadden hier al weken naar uitgekeken en de dagen afgeteld. Vriendinnen hadden grootste plannen. Ze gingen naar festivals en met hun ouders of met elkaar op vakantie naar de Waddeneilanden of het buitenland. Ik niet. Ik zag op tegen deze vakantie. Ik zag er vreselijk tegenop. Ik zag een enorme berg van ruim 6 lege weken. Weken waarin ik me eenzaam zou gaan voelen en waarin ik niet wist wat ik moest doen. Ik had geen idee hoe ik die weken door kon komen.

Het ging thuis allemaal niet zo goed, ik was erg bezig met rommelen met eten en ik zat slecht in mijn vel. Je kunt misschien wel zeggen dat ik depressief was. Ik had namelijk ook nergens meer zin in. Naar het strand gaan op een warme dag hoefde voor mij niet. Ik zat liever binnen met een boek of voor de televisie. Ik wilde misschien nog best weleens iets leuks doen met vriendinnen, maar de meesten waren op vakantie. Ik stond iedere ochtend op zonder enig benul wat ik die dag zou gaan doen. Het voelde allemaal vreselijk leeg en eenzaam aan. Ik telde de dagen af. Ik had geen zin om weer naar school te gaan, maar ik wilde wel graag dat de leegte van die zomervakantie afgelopen was.

meisje
bron foto

Wanneer je lijdt aan een eetstoornis of andere psychische problemen hebt, kan een vakantie een stuk minder positief aanvoelen dan de blijdschap die het andere mensen oplevert. Je hebt de structuur van school of een baan misschien wel hard nodig om je dagen door te komen en je aandacht van je problemen af te halen. Valt die structuur ineens weg, dan ben je veel meer op jezelf aangewezen en krijgen je problemen in je hoofd alle ruimte om zich groter en groter te maken. Als je van jezelf weet dat een vakantie lastig is voor jou, dan is het goed om hier van tevoren rekening mee te houden en een vakantie een beetje voor te bereiden.

In deze blog beschrijf ik een aantal dingen die je kunnen helpen bij het doorkomen van een lange vakantie. Weten wat helpend kan zijn is 1 dingen, maar dat wil helaas nog niet zeggen dat je dit ook daadwerkelijk gaat doen. Die daadwerkelijk stap zetten ligt bij jou. Probeer echt iets te ondernemen in plaats van te wachten totdat je een nare rotvakantie hebt.

meisje
Bron foto

1. Een (dag)planning
Wat mij altijd enorm hielp om lege weekenden en vakanties een beetje positief door te komen is door een dagplanning te maken. Soms deed ik dit op de betreffende dag in de ochtend, soms deed ik het de avond ervoor al, als ik wist dat de dag erop anders lastig zou worden. Gewoon heel eenvoudig een A4tje nemen en hierop globaal de tijden opschrijven met wanneer je wat wilt gaan doen. Ik schreef dan bijvoorbeeld op dat ik uiterlijk 10 uur ging ontbijten, daarna tot half 12 een boek ging lezen en wat opruimen. Dan ging ik om 12 uur even wandelen naar de stad. Ik had daar vrij weinig te zoeken, maar deed dat puur om mezelf bezig te houden en eruit te zijn. Rond 2 uur lunchen en dan mocht ik van mezelf bijvoorbeeld een uurtje naar een leuke serie kijken. Door mijn dag zo in te delen voelde het een stuk minder leeg en eenzaam. Ook had ik hierdoor minder de neiging om weer naar mijn bed te gaan of enkel uren voor de tv te hangen.

2. Afspraken
Ookal waren de meeste mensen op vakantie, ik wist dat het goed voor mijzelf was om zo nu en dan even met iemand te praten. Dat hoefde geen diepgaande gesprekken te zijn, al ging het enkel over het weer, dat was al prima. Juist door even contact met iemand te hebben kom je als het ware 'uit je hoofd' en verzet je je gedachten. Ik voelde me hierdoor altijd een stuk positiever na een praatje. Kan je even niet afspreken, dan kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een standaard belafspraak met iemand te maken of gewoon met jezelf af te spreken dat je minstens 2 keer per week even met iemand belt. Je denkt nu misschien dat dit weinig nut heeft, maar dat heeft het wel degelijk. Probeer het en houd het een aantal weken vol. Wat heb je te verliezen?

meisje
bron foto

3. Uitjes
Ook als je niet op vakantie gaat kan je voor jezelf in de vakantie kleine uitjes plannen. Dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Je kunt al een uitje voor jezelf plannen naar de ezelboerderij of de ijhallen. Het is goed voor je stemming om nieuwe dingen te zien en te ondernemen. Als je dit niet alleen durft kan je op zoek gaan naar mensen die graag met je meegaan. Je bent heus niet de enige die zich verveelt tijdens de vakantie. Ga via internet op zoek naar leuke dingen die je eens zou kunnen bezoeken. Het is niet raar om ergens alleen naar toe te gaan, juist stoer. Probeer jouw vakantie voor jezelf leuk te maken, ookal voel je je niet zo happy. Van binnenzitten ga je je sowieso niet beter voelen. Het is niet altijd makkelijk om jezelf over de drempen van je voordeur te krijgen, maar als het je eenmaal lukt zal je je hierna sowieso beter over jezelf voelen.

4. Hobby
Ik had gewild dat ik in mijn tijd al een website kon bouwen en kon bloggen. Ik had dan zoveel uurtjes heerlijk knutselend en schrijvend achter de computer door kunnen brengen. Het is ontzettend fijn en handig om een leuke hobby te hebben tijdens vakanties. Hier kan je jezelf even heerlijk in verliezen, het geeft je een positief gevoel en het vult leegte op. Misschien heb je nu nog geen idee wat je zou kunnen doen. Daarom is het belangrijk om, voordat het vakantie is, uit te zoeken wat je leuk lijkt. Ga online eens op zoek naar leuke creatieve dingen. Misschien vind je het wel superleuk om te leren breijen of wil je graag leren longboarden. Er zijn zo enorm veel dingen die je zou kunnen doen, zelfs zonder daarvoor het huis uit te moeten.

5. Grote schoonmaak
Tijdens het schooljaar kom je er misschien nooit aan toe (of je wilt er niet aan toekomen), maar in de vakantie is er eindelijk tijd voor: Een grote schoonmaak. Ruim je huis of kamer eens helemaal op. Orden alles in laadjes. Er zijn op YouTube ook uitgebreide opruimvideo's te vinden met hoe je al je spullen op leuke en creatieve wijze kunt opruimen. Zo zou je bijvoorbeeld, als je veel kettingen hebt, een stuk hout kunnen zoeken en hier deurknopjes in maken als hangsysteem voor in je kamer. Als je kamer eenmaal opgeruimd is, kan je ook gaan kijken hoe deze op te leuken. Zoek online creatieve ideetjes, heel veel dingen zijn super eenvoudig te maken.

kapstok
bron foto

6. Steun zoeken
Voordat de vakantie start is het goed om bij jezelf na te denken wie je zou kunnen contacten als het allemaal wat minder goed met je gaat. Misschien kan je hier voordat de vakantie begint al afspraken over maken. Om het steun vragen eenvoudiger te maken kan je nu alvast beginnen met zo nu en dan die persoon bellen. Ga het steun vragen in de vakantie niet uit de weg. Mensen willen je graag helpen. Neem initiatief, wacht niet totdat iemand je redt.

7. Het nieuwe schooljaar
Om de vakantie door te komen kan het soms ook helpen om alvast vooruit te kijken. Misschien helpt het je wel om al een beetje bezig te zijn met het nieuwe schooljaar. Ga op zoek naar leuke nieuwe schrijften, naar een handige agenda en onderzoek alvast welke boeken je nodig hebt. Het kan zijn dat je voor verschillende vakken verplicht een aantal romans moet lezen. Breng een bezoekje aan de bibliotheek en kijk of je al zin hebt om een aantal van die boeken te lezen. Dat helpt je nu om lekker bezig te blijven en straks om tijdens het schooljaar wat rustiger aan te kunnen doen.

8. Vakantiebaantje
Tenslotte zou je ervoor kunnen kiezen om voor de vakantie op zoek te gaan naar een baantje. Ik heb een aantal jaar bij de Albert Heijn gewerkt. In de vakanties werkte ik hier dan gewoon 40 uur per week. Ik vond dat ontzettend fijn. Het hielp me door de dagen heen, ik had contact met andere mensen én ik verdiende lekker wat geld. Soms hangen er in winkels wel briefjes met dat er vakantiekrachten worden gezocht, maar vaak helpt vragen of ze nog mensen nodig hebben ook.

Hoe kom jij de zomervakantie door?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Roeline - Woensdag 24 juni 2015 13:44
Die kom ik wel door! Die van mij is goed verdeeld: 2 weken thuis met mijn dochtertje, dan 2 weken op vakantie als gezin en dan weer 2 weken thuis met mijn dochtertje. In die 4 weken thuis is mijn man elke maandag ook vrij dus wat leuks doen en mijn dochtertje is die vrijdagen bij mijn ouders, dus tijd voor mezelf. Met mijn dochtertje ga ik leuke dingen doen, dat komt helemaal goed, ik heb er mega veel zin in!!
B - Woensdag 24 juni 2015 13:52
Deze post komt als geroepen! Ik weet dat twee dagen van mijn week gevuld zijn met deeltijdtherapie, maar moet zelf een invulling geven aan de andere dagen. Over een maand kan ik beginnen met vakantiewerk, maar het is de vraag of dat met mijn gezondheid wel kan... Ik ben nu erg aan het zoeken naar leuke dingen om in je eentje te ondernemen. Heeft iemand tips?
xxJustMexx - Woensdag 24 juni 2015 14:19
Mijn hele vakantie is ingepland met rijlessen, werken, met mn vriendje zijn en helaas ook nog 2 weken naar Zuid-Frankrijk
Beyanoniem - Woensdag 24 juni 2015 15:36
Mijn vakantie is totaal leeg, en ik heb geen idee wat k moet doen... zitten wel leuke tips bij, leuk!

- bedankt voor deblog. xx
Paula. - Woensdag 24 juni 2015 15:53
Heel erg bedankt voor het delen! Ik heb al wat rond gesnuffeld op Proud voor dit soort blogs, omdat ik wist dat er al zoiets was. Toch vind ik dit soort blogs echt super fijn!

Eigenlijk heb ik genoeg ideeën om te doen, maar de stap is zó enorm groot om dat ook daadwerkelijk te gaan doen.. Zelfs een simpel computerspelletje spelen kost vaak al moeite...
Ronja - Woensdag 24 juni 2015 16:27
Ik maak standaard een dagplanning en voor de vakantie maak ik ook altijd een planning. Het eten gaat dan ook gewoon beter.
Uitjes ondernemen vind ik nog wel heel lastig. Daar krijg ik ook geen goed gevoel van als ik het wel doe, dus dat laat ik nog maar even.
Voor hobby's heb ik eigenlijk ook geen puf, maar ik heb wel een lijstje gemaakt met dingen die ik kan doen als het goed gaat.
UnknownAngel - Woensdag 24 juni 2015 18:34
Werken, en voor de rest vind ik deze blog wel handig, want ik kijk er ook wel een beetje tegenop..
Jansje - Woensdag 24 juni 2015 22:34
Dank je wel voor deze blog. Want ik zie erg tegen de vakantie op.
Nu zal ik het grootste deel van de vakantie in opname zijn, maar dan zijn juist de weekenden moeilijk omdat veel mensen zoals familie en vrienden wel op vakantie zijn.... De tips zijn dan erg handig denk ik.
bloempje - Donderdag 25 juni 2015 00:14
Jaa bij 4 hobbyen, longboarden is echt een aanrader! Het is echt heerlijk! Maar eerst nog even mijn 3 laatste toetsen maken!
liil - Donderdag 25 juni 2015 08:25
fijne blog :)