Heb jij hier spijt van?

 

Wij mensen vinden het op de één of andere manier heel lastig om knopen door te hakken, om belangrijke beslissingen te nemen. Natuurlijk geldt dit voor de een meer dan voor de ander, maar over het algemeen is dit niet ons sterkste punt. En waarom? We zijn bang dat we de verkeerde keuze maken, dat we te overhaast beslissen en dat en uiteindelijk spijt krijgen. Of we zijn bang voor de gevolgen van onze keuze of het oordeel van anderen. Ons hele leven zit vol met belangrijke en minder belangrijke dilemma's waar wij voor komen te staan. In deze blog komen 10 belangrijke beslissingen aan bod waar je geen spijt van hoeft te krijgen.

meisje geluk
Bron

1. De keuze om gelukkig te zijn
We zijn een groot deel van onze tijd bezig met het streven naar geluk en misschien is dit ook wel ons belangrijkste levensdoel. Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit wat je allemaal doet, als je maar gelukkig bent. Toch? En misschien is dat dan net die baan of die relatie met je partner die daaraan bijdraagt, maar uiteindelijk gaat het om dat fijne geluksgevoel. De keuzes die leiden naar jouw geluk zijn dus allemaal goed, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je jezelf toe staat om gelukkig te zijn. Gelukkig zijn zit vaak niet in de grotere dingen, het is allereerst een keuze. Maak de keuze om gelukkig te willen zijn en geef jezelf die toestemming. Daar kun je geen spijt van krijgen.

2. De keuze om goed voor jezelf te zorgen
Tussen alle drukte in het leven door, is een van onze belangrijkste taken om goed voor onszelf te zorgen. Wij moeten ons hele leven nog met ons lichaam verder. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk om goed te kunnen blijven functioneren, om ziektes te voorkomen of te bestrijden, om er verzorgd uit te zien, etc. Dat eerste gedeelte lijken de meeste mensen wel te begrijpen, maar ook het gedeelte van er verzorgd uitzien moet niet onderschat worden. Je kunt dan namelijk veel meer bereiken (denk aan werk, het aangaan van relaties, etc.) en je zult je ook veel beter voelen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar jezelf en je eetstoornis, dan ben je op het moment dat je teveel in je eetstoornis zit, niet bezig met het goed voor jezelf zorgen. Op het moment dat je er tegenin gaat, ben je dat wel. Die keuze lijkt misschien in eerste instantie niet de juiste omdat je eetstoornis dan enorm kan gaan trekken, omdat er nare gevoelens zoals schuldgevoelens en schaamte omhoog komen, maar uiteindelijk zal je jezelf dankbaar zijn en zal je geen spijt hebben dat je naar je lichaam hebt geluisterd. Ook heb ik het over de emotionele en psychische kant. Ook op deze manier kun je goed voor jezelf zorgen door je emoties toe te laten en hulp te vragen als je dat nodig hebt.

3. De keuze om een stapje terug te doen
Soms merk je aan je lichaam maar mentaal dat het tijd is om een stapje terug te doen en rust te nemen. Veel mensen hebben de neiging om steeds maar door te gaan en daarmee ga je al snel voorbij aan jezelf en wat je eigenlijk nodig hebt. Hierdoor kunnen op den duur allerlei lichamelijk en psychische klachten (zoals een burn-out) ontstaan. De keuze om een stapje terug te doen is een keuze voor jezelf en voor wat jij nodig hebt. Dat is alleen maar goed.

4. De keuze om vriendelijk te zijn
Wanneer iemand voor je voeten loopt in een drukke winkelstraat of per ongeluk net iets te hard tegen je aanloopt, kan dit vervelend zijn en resulteren in een hoop gemopper. Dit is vaak je eerste en makkelijkste reactie. De keuze om vriendelijker te zijn en meer mee te leven in dit soort gevallen is vaak beter. Zelf de deur open houden voor iemand of glimlachen is een klein gebaar wat een groot verschil kan maken. We voelen ons er zelf beter door en we maken de wereld om ons heen een beetje mooier. Je zal niet snel spijt krijgen van de keuze om vriendelijk te zijn voor jezelf en anderen.

5. De keuze om jezelf te behandelen zoals jij jouw geliefden behandeld
Op de een of andere manier zijn wij vaak veel strenger voor onszelf dan voor anderen. Ik merk het bijvoorbeeld al aan iets heel kleins als dat ik gemakkelijk veel geld uitgeef voor iemand van wie ik hou dan dat ik zoiets duurs voor mijzelf zou kopen. Daarnaast leggen wij de lat voor onszelf ook vaak veel hoger dan voor anderen. Maak de keuze om jezelf te behandelen zoals jij de mensen behandeld van wie je houdt. Dat recht heb je en daar kun je toch geen spijt voor krijgen?

meisjes
Bron

6. De keuze om positief te zijn
Soms voelt het leven als een donkere wolk die constant boven je hoofd hangt. Er gaat van alles fout en je voelt je vreselijk. De negativiteit overheerst en hier heb je -voor je gevoel- geen invloed op. Dat is dus niet waar. Je kunt er voor kiezen om het positieve in dingen te zien en om hier bewust mee bezig te zijn, bijvoorbeeld door elke dag positieve dingen op te schrijven en je dromen en doelen voor ogen te houden. Het is niet altijd makkelijk hoor, maar kiezen voor positiviteit is al een hele stap.

7. De keuze voor jezelf en jouw wensen en behoeften
We leven in een wereld waarin veel verschillende wensen en behoeften bestaan en eigenlijk hebben we hier constant mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan die momenten dat je vriendin vraagt of je mee uitgaat maar dat je zelf eigenlijk liever een avondje thuis blijft. Je komt dan op een punt dat behoeften niet overeenkomen en dat is soms wel lastig. Natuurlijk moet je je in het leven soms aan elkaar aanpassen en moet je ook rekening houden met een ander, maar de keuze om te doen wat goed is voor jou of voor wat jij wilt, is eigenlijk bijna nooit fout (natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld als het schadelijk of gevaarlijk is voor jezelf of een ander).

8. De keuze om iets voor jezelf te kopen waar je enorm van kan genieten
Ondanks dat het leven en gelukkig zijn niet gaat om materiële dingen, zijn er wel dingen waar wij heel blij van kunnen worden maar wat we onszelf niet altijd toestaan. Zo ben ik bijvoorbeeld enorm blij met mijn nieuwe dekbed met dons. Iedere keer weer voel ik een intens geluksmomentje als ik er onder lig. Ik had het niet heel hard nodig, maar ik heb het mijzelf gegund en ik ben nog elke dag blij dat ik dit heb gekocht.

9. De keuze om jezelf toe te staan om te leren
Het is mens eigen om dingen goed te willen doen en sommige mensen vinden dan ook dat goed goed genoeg is. Helaas zijn er ook heel wat mensen die het zichzelf wat moeilijker maken. Die altijd het onderste uit de kan willen en super perfectionistisch zijn. Zelf ben ik ook enorm perfectionistisch wat mijn leven niet altijd makkelijk maakt. Wanneer je de keuze maakt om jezelf toe te staan om te leren, zal er een wereld voor je open gaan. Je mag fouten maken want dat hoort bij het leven en bij jouw ontwikkeling. Als alles maar perfect gaat, leer je veel minder en juist fouten verrijken je leven. Jezelf toestaan om te leren is jezelf toestaan om fouten te maken.

10. De keuze om te durven kiezen
Ik ben er van overtuigd dat een keuze die je maakt, op dat moment de beste keuze was. Deze gedachte helpt mij om na een overweging toch knopen door te hakken en hier ook achter te staan. Ik heb zelden spijt van mijn keuzes omdat ik weet dat het ergens goed voor was. Daarnaast kan een keuze die uiteindelijk anders uitpakt, wel een nieuwe weg zijn met inzichten en ervaringen waar je nog veel aan kan hebben in je leven. Het niet kiezen gaat je weinig opleveren dus het is een mooi voornemen om te beslissen dat je durft te kiezen. Hoe dan ook zal elke keuze je iets opleveren.

Weet jij nog keuzes waar je geen spijt van zult krijgen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Zondag 20 november 2016 22:22
het contact met me vriendin beeinigen, ik heb er nog steeds geen spijt van en het was een moeilijke maar goeie keuze geweest!
Miekio - Zondag 20 november 2016 22:44
Sommigen ervaar ik niet als keuze als ik eerlijk ben, zoals "keuze" om gelukkig te zijn...was het maar zo :)

Ik vind keuzo voor jezelf eentje waar je gren spijt van kan krijgen. Denk eigenlijk noit"had ik maar" dus heb niet snel spijt.
G. - Zondag 20 november 2016 23:55
:) als je het zo leest: zou ik spijt hebben als.. dan krijg je wel een "leuk" effect. Lijkt het net alsof je je realiseert: hela, waarom idd ook niet, wat houdt mij eigenlijk tegen.

Fijne blog!