Heb ik te veel gegeten?

 

Heb ik te veel gegeten? Als je een eetstoornis hebt, is het denk ik een heel bekend gevoel dat je jezelf afvraagt of je niet te veel hebt gegeten. Na elke maaltijd ontstaat er weer die twijfel over of het wel voldoende was, maar vooral ook over of het niet te veel was. Ik kon mezelf daar in ieder geval elke keer weer behoorlijk gek mee maken. Uren kon ik er daarna nog over piekeren. Als je een eetstoornis hebt, is het gewoon heel moeilijk om in te schatten of je te veel gegeten hebt of niet.

Eigenlijk voelt alles als te veel als je een eetstoornis hebt. Bij elke hap die je neemt, heb je het gevoel dat je er kilo’s van aan komt. Zo voelde het in ieder geval voor mij. Soms at ik ook zeker wel te veel, zeker in de tijd dat ik boulimia had. Toen kon ik echt de hele dag door eten. Voor mijn gevoel had ik dan de hele dag door een eetbui die ik meerdere keren compenseerde.

heb ik te veel gegeten

Voor mijn gevoel at ik te veel als ik anders at dan normaal. Op een doordeweekse dag ontbeet ik bijvoorbeeld standaard met hetzelfde. Voor mij was dat overzichtelijk en dat gaf rust. Daar had ik wel vrede mee. In het weekend was dat echter anders. In het weekend hoefde ik niet naar school te fietsen en dat vond ik al erg, maar vooral de zondag was lastig. We ontbeten dan vaak met het hele gezin aan tafel. In plaats van saaie boterhammen aten we dan vaak croissantjes, pistoletjes of witte bolletjes. Ook kookten mijn ouders soms een eitje en we hadden er altijd een vers sapje bij. Heel anders dan mijn standaard ontbijt van doordeweeks, want dat was niet zo uitgebreid.

Het is natuurlijk heel normaal om af en toe eens lekker uit te pakken met het ontbijt, maar voor mijn eetstoornis was dat lastig. Het was namelijk dan al gauw te veel, omdat het anders was. Bij iedereen vond ik het normaal dat ze anders aten, maar voor mij golden er andere regels. Ik mocht dat niet. Ik zou ervan aankomen, de rest niet.

Tijdens mijn eetstoornis was ik geobsedeerd met wat andere mensen aten. Tijdens het eten bekeek ik ook vaak wat de mensen om mij heen aten. Als ik dan zag of van iemand hoorde dat diegene minder had gegeten, zorgde dat direct voor frustratie. Hoe kan jij nou zo weinig hebben gegeten? Je moet nu wel echt meer eten, want dit kan niet. Als jij zo weinig eet, dan heb ik vast veel te veel gegeten. Wat moet ik nu doen? Super onrealistisch om zo te denken, want meer eten dan iemand anders betekent niet dat je dan gelijk te veel gegeten hebt.

Op sommige dagen doe je meer dan normaal. Andersom doe je op sommige dagen ook juist weer minder dan normaal. Op die laatste dagen is het mijn ervaring dat het al gauw aan kan voelen alsof je veel te veel gegeten hebt. Je hebt tenslotte voor je gevoel minder verbruikt dus dan is het te veel als je dan ‘normaal’ eet. Ik had ook dat ik op drukke dagen weleens meer at, omdat ik gewoon meer honger had. Dat voelde dan ook verkeerd, want het was dus ook ‘meer dan normaal’. Ik vond het heel moeilijk om dit dan te relativeren.

Doordat ik eigenlijk geen eetlijst had, was ik vaak al gauw het overzicht over mijn eten kwijt. Ik wist niet zo goed wat ik allemaal precies had gegeten waardoor elke hap daarna als te veel voelde. Toen ik echter wel een eetlijst had en daar iets van afweek, ontstond er opnieuw paniek. Het stond tenslotte niet op mijn eetlijst dus dan was het te veel.

Eigenlijk had ik dus altijd wel een reden waarom ik zogenaamd te veel zou hebben gegeten. Vanuit de eetstoornis gezien was het toch nooit goed. Ik denk dat ik soms misschien ook wel echt opzoek ben gegaan naar redenen over waarom het te veel zou zijn. Verstandelijk wist ik vaak heus wel dat het niet echt te veel was, maar mijn gevoel zat me dan zo in de weg.

Nu is dit wel anders. Het klinkt misschien raar, maar ik heb wel heel goed in de gaten dat ik op sommige dagen meer eet dan normaal. Ik weet dan alleen niet of ik dan echt te veel heb gegeten of dat het nog wel binnen de marge is. Ik let namelijk niet op de hoeveelheid calorieën die ik eet waardoor ik op sommige dagen meer of minder calorieën binnenkrijg.

heb ik te veel gegeten

Op andere dagen is het me wel echt duidelijk dat ik te veel gegeten heb. Je kan het je misschien niet voorstellen, maar ik sta daar dan nooit echt lang bij stil. Ik heb weleens dat ik me in de avond lichamelijk gezien gewoon ongemakkelijk voel, omdat ik dan echt te veel gegeten heb, maar het is niet dat ik dan compleet in paniek raak. Ik ga dan gewoon lekker naar bed en eet de volgende ochtend weer een normaal ontbijt. Ik merk ook niks anders aan mijn lichaam dan. Het is niet zo dat ik opeens kilo’s zwaarder ben of dat je aan mijn lichaam kan zien dat ik de dag ervoor te veel gegeten heb.

Ik kijk hier op een heel nuchtere manier naar. Ik ga niet dood als ik een keer te veel gegeten heb en ik kom er ook geen kilo’s van aan. Af en toe te veel eten is niet erg. We doen het allemaal en het betekent niet dat we dat direct moeten compenseren. Ons lichaam kan af en toe wat meer eten echt wel aan en het zal niet meteen aankomen in gewicht.

Heb jij vaak het gevoel dat je te veel gegeten hebt?

Fotografie: Blanca

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

marleen - Donderdag 22 maart 2018 19:10
constant... hoe is dat gevoel bij jou veranderd?
Vienna - Donderdag 22 maart 2018 19:13
Idd.... ik heb ook altijd het gevoel dat het te veel is...
rijstwafel31 - Donderdag 22 maart 2018 19:15
ik heb dat ook
Anoniem - Donderdag 22 maart 2018 19:38
Ik heb er ook constant last van. Daarom weeg ik ook alles af.
. - Donderdag 22 maart 2018 20:29
meestal tegelijk honger en het gevoel te veel te hebben gegeten. heel iritant...
Sabine - Donderdag 22 maart 2018 21:29
Wat herkenbaar... daarom worden mijn maaltijden ook steeds kleiner en kleiner. En nu mijn man ziek is, en dus weinig eet, raak ik compleet in paniek. Vreselijk gevoel!
Meisje89 - Vrijdag 23 maart 2018 12:32
Ik zit op dit moment helemaal vast in me eetstoornis. Ik heb zoveel honger dat ik in de nacht wakker word en mijn “toegestaande” producten in de nacht op eet omdat ik niet slapen meer kan. Maar dat betekend dat ik overdag helemaal niks meer eet waardoor ik een een afschuwelijke cirkel terecht gekomen ben. Ik zou hier zo graag van af willen.
twiggy - Vrijdag 23 maart 2018 12:37
Héél herkenbaar gevoel, heb dit ook steeds, ik weeg ook veel af.
Zéér vermoeiend is dat vind ik.
Maar gevoel té sterk om te laten.
Daffie@1991 - Zaterdag 24 maart 2018 14:20
Heel herkenbaar vooral het feit dat ik in paniek raak als andere om me heen meer eten en het lijkt dat ik heel veel of vaak pak of grotere handjes en porties. Geen idee hoe ik hier vanaf kom.. heb t vooral tijdens uitdagingen als ik controle los laat!