Harde levenslessen die sterker maken

 

In moeilijke periodes in het leven zegt men vaak dat je er sterker van wordt. What doesn't kill you makes you stronger. Ik heb me de afgelopen jaren geregeld afgevraagd in hoeverre dat waar is. Word je echt sterker door tegenslagen? Of lijkt dat soms maar zo omdat je nu eenmaal door moet gaan met het leven, of je nu wil of niet. Misschien is het wel een beetje van beiden. Onderzoek van het onderzoekscentrum SBP* uit Californië toont namelijk aan dat je letterlijk sterker uit een moeilijke periode kunt komen. Uit het onderzoek komt naar voren dat het ervaren van stress of een trauma ervoor zorgt dat het lichaam daarna extra sterke cellen aan gaat maken. Hierdoor is het lichaam in de toekomst voorbereid op eventuele nieuwe situaties die voor veel stress zorgen.

De onderzoekers geven aan dat het effect te vergelijken is met gewicht heffen. Als je een gewicht namelijk de lucht in tilt, dan ontstaan er kleine scheurtjes in het spierweefsel. Vervolgens zal een spier zich herstellen en bovendien de spier extra krachtig maken door meer spierweefsel aan te maken. Op die manier kun je de volgende keer een gewicht makkelijker de lucht in tillen. Misschien kun je dan zelfs wel meer gewicht aan en houd je het langer vol. Dit proces gebeurt ook na het ervaren van stress of een tijdelijk trauma en wordt ook wel autofagie genoemd. Dit onderzoek bewijst opnieuw hoeveel een mens aan kan.

Het leven komt nu eenmaal met voor- en tegenspoed en dit betekent ook dat ieder mens bepaalde lessen zal moeten leren. Sommige van die lessen zijn hard en niet altijd even leuk. Toch hoort ook dit bij het leven en daarom deel ik er in deze blog een aantal. Het is niet bedoeld om enkel negatief te zijn. Het leven biedt immers ook genoeg en misschien wel veel meer positieve kanten en mooie levenslessen, maar het is ook goed om stil te staan bij andere, realistische kanten en hoe je hiermee om kunt gaan.

1. Je zult je nooit echt geliefd voelen als je niet van jezelf houdt
Dit is misschien cliché, maar wel echt waar. Mensen met een laag zelfbeeld hebben vaak de neiging om liefde, bevestiging en goedkeuring te zoeken in en bij anderen in de hoop zich dan beter over zichzelf te voelen. Dit gaat vaak niet eens bewust. Het lastige is echter dat hoeveel liefde een ander je ook geeft, het kan nooit de leegte opvullen die je van binnen voelt. De leegte kun je enkel zelf vullen met liefde en mildheid voor jezelf en pas dan kun je ook de liefde van een ander echt ontvangen. 

2. Het leven is niet altijd eerlijk
Dat klinkt wat somber en negatief, maar is nu eenmaal wel zo. Het leven is soms gewoon oneerlijk. Er zijn momenten waarop degene die het minste werk in zijn presentatie steekt, het hoogste cijfer krijgt. Er zijn ook momenten waarop de ander een promotie krijgt terwijl jij al jaren hard werkt en misschien zijn er in jouw familie al meerdere mensen overleden aan kanker en lijkt het bij een ander allemaal voor de wind te gaan. Dat kan allemaal heel erg oneerlijk en naar voelen. Misschien is dat het soms ook wel, maar accepteren dat het zo is zonder daar maar tegen te blijven willen vechten, geeft al een stuk meer rust.  

3. Je kunt niet altijd krijgen wat en wie je wil
Ook dit is best wel hard. Soms wil je iets nog zo graag en werk je er nog zo hard voor, dan nog kan het zo zijn dat het niet lukt om een bepaald resultaat te behalen. Dit kan gaan om kleine dingen zoals een goed cijfer voor een proefwerk halen, maar ook om grotere dingen zoals het willen laten slagen van een relatie terwijl dat in de praktijk gewoon niet blijkt te lukken. Als je merkt dat dit niet lukt en je dus niet krijgt wat je eigenlijk wil, dan is dat erg pijnlijk. Toch is ook dat de realiteit. Soms moeten we het doen met iets anders, wat overigens niet per se betekent dat dat ook minder is.  

4. Je zult gekwetst worden
Mensen zullen je pijn gaan doen. Dat kunnen mensen zijn die een keer een haatcomment onder een leuke foto van jou plaatsen of een groepje jongens die iets lulligs naar je roepen op straat. Het kan ook je geliefde zijn of je beste vriendin. Misschien wel je moeder of iemand die je altijd blind hebt vertrouwd. Dat is heel rot en mensen doen dit niet eens altijd expres, maar soms gebeuren er nu eenmaal dingen in het leven waardoor we elkaar pijn doen. Hoe je hierop moet reageren, hangt erg af van de situatie. Vaak is het belangrijk om in contact te blijven en met elkaar te praten. Geef aan dat de ander je heeft gekwetst en wat de situatie met je doet. Bekijk ook of er een mogelijkheid is om de relatie te herstellen of neem misschien tijdelijk wat afstand om na te denken over wat er gebeurd is. 

5. Je kunt anderen niet veranderen
Dit is soms heel frustrerend maar wel waar. Soms willen we een ander graag veranderen. Dit kan in een vriendschap of relatie zijn, maar ook op het werk. Het kan gaan om kleine veranderingen omdat je vriend nooit eens de wc-bril naar beneden doet na het plassen, maar vaker gaat het om grotere veranderingen waarbij je bijvoorbeeld zou willen dat iemand zich anders op zou stellen in een relatie. Wellicht hoop je stiekem dat er toch nog een moment komt waarop je je moeder belt en je de steun krijgt waar je al je hele leven naar verlangt. Als zij dan koud en afstandelijk reageert, blijft dat pijnlijk, hoe oud je ook bent. Het enige wat je hierin kunt veranderen, is hoe je zelf met deze situatie omgaat om ervoor te zorgen dat het jij er niet aan onderdoor gaat. Dit betekent overigens niet dat je het niet moeilijk mag blijven vinden.

6. Degene die het minste geeft, heeft de meeste macht in een relatie
Dit geldt voor alle soorten relaties die mensen met elkaar kunnen hebben. Het gaat om relaties in de liefde, maar ook om vriendschappen, werkrelaties en relaties met studiegenoten. Om contact goed te houden, zul je allebei moeite moeten te doen. Als een iemand dat niet of minder doet, dan zorgt dat aan de andere kant vaak voor vragen, frustratie en/of een gevoel van onmacht. Dit betekent dat de ander, die dus nog wel veel tijd en moeite in de relatie steekt, hier ontzettend veel mee bezig is terwijl de eerste persoon vrij weinig doet. Die eerste krijgt hierdoor steeds meer macht over de relatie, het contact én de ander. Het is belangrijk om je dit te beseffen als er iets niet goed loopt in het contact met iemand. Wil je hier je energie echt aan besteden? En heb jij nog wel controle over deze relatie? Hoe zou je dit terug kunnen pakken? 

7. De meeste mensen doen maar wat
Toen ik nog op de middelbare school zat, waren er heel veel mensen in mijn klas die al wisten wat voor vervolgopleiding ze gingen doen en wat ze wilden worden. Ik had daar helemaal niet zo'n duidelijk beeld van. Ik was destijds erg bang dat bijna iedereen een beeld voor zich had voor hoe de toekomst er uit zou moeten zien en dat ik de enige was die dat niet had. Door de jaren heen hield dat gevoel aan. Nu ik wat ouder bent, zie ik dat dit helemaal niet klopt. Natuurlijk zijn er mensen die bepaalde doelen hebben en daar echt naartoe werken, maar als ik kijk naar mijn huidige vriendenkring en andere mensen om me heen, dan zijn er genoeg mensen die gewoon maar leven zonder een hele duidelijk visie voor de toekomst. Niemand weet precies hoe het leven moet en hoe het gaat lopen. Mocht je het gevoel hebben dat jij de enige bent die maar wat loopt aan te modderen: dat is echt niet zo. Uiteindelijk doet iedereen maar wat.

Welke lessen heb jij de afgelopen jaren geleerd?

*Bron 
Fotografie: Loredana Lavino

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Annemarie - Dinsdag 28 februari 2017 10:27
Goede blog Sandra! Fijn! Vooral punt 1 is toch wel een eye-opener voor me. Goed om te lezen.
En een fijn vooruitzicht dat mijn ptss me uiteindelijk sterker zal maken. Dat is er iets positiefs aan over kan houden als ik het een plaats heb weten te geven. Dat het geen beschadiging blijft, maar een sterkte wordt.
AnaMan - Dinsdag 28 februari 2017 11:13
Goede blog, thanks! :)
Kim - Dinsdag 28 februari 2017 11:52
Goede blog!, mooi omschreven. Vooral punt 1, de overige hebben ook duidelijk iets wat herkenbaar is. Deze blog zette me ook echt even aan het denken..Geïnspireerd!
Lisaxxx - Dinsdag 28 februari 2017 12:22
Vooral het laatste punt merk ik de laatste tijd erg veel. Ik ben 18, zit in het eerste jaar van mijn studie psychologie en dan komen toch echt de vragen vanuit mijzelf en anderen wat ik ermee wil doen en hoe ik mijn toekomst voor mij zie. Eerlijk, ik heb geen idee. Ik weet niet welke master ik wil gaan doen en wat ik uberhaubt wil doen. Ik maak mij steeds meer zorgen om de toekomst en tegelijkertijd geniet ik ervan dat ik nu nog kan dromen van de toekomst en kan geloven dat het, ooit, goed gaat komen. Nu tikt de tijd nog niet zo hard en kinderen, een eigen huis en een goede baan zijn nog niet in zicht. Daar heb ik nog tijd voor gelukkig.
RosieV - Dinsdag 28 februari 2017 13:00
Goede blog, vooral dat stukje van zelfbeeld herken ik wel goed. Dat moet ook eens gebeuren liefde hebben voor jezelf. Dat los waarschijnlijk ook blokkades op.

Alleen het stukje '' het leven is niet altijd eerlijk ''. Ja dat klopt maar in sommige families is er echt een overdosis pech en sommigen hebben nergens last van.
Dat snap ik dan niet.
*** - Dinsdag 28 februari 2017 13:36
Wat ik heb geleerd, en wat mij nu helpt, is dat mensen die gemene dingen zeggen of kortaf reageren, vaak degene zijn die met zichzelf worstelen. Heeft mij op twee vlakken geholpen: 1. als ik mezelf graag zie, dan straal ik dat ook uit. en 2. als anderen iets grof zeggen of me kwetsen, dan ligt dat niet per se aan mij, maar misschien voelt die persoon zich gewoon niet goed in zijn vel.
Kim - Dinsdag 28 februari 2017 21:20
Slik. Herkenbaar!
Erna - Donderdag 2 maart 2017 08:44
Goede blog!

Ik heb de laatste jaren geleerd dat het niet zozeer gaat om de uitkomst, of je slaagt in het leven, maar meer of je groeit als mens. Dat iedereen verschillende lessen te leren heeft in dit leven en dat je jezelf tegen blijft komen als je de lessen niet wilt leren.

Punt 6 vond ik goed om te lezen!

Maak niet iemand ,voor wie jij een optie bent ,jouw prioriteit.


Erna - Donderdag 2 maart 2017 09:43
En ook
Leer GOED te communiceren!
Zo veel dingen lopen verkeerd omdat mensen elkaar niet goed begrijpen .
Leer GOED te communiceren!
Zo veel dingen lopen verkeerd omdat mensen elkaar niet goed begrijpen.
En ook ,probeer ook te begrijpen in plaats van( eerst))begrepen te willen worden.
X - Dinsdag 22 oktober 2019 18:11
8. Je mag helemaal niets behalve betalen, we weten je alleen te vinden als je moet betalen.
9. Verbondenheid rennen we voor weg, we gaan ze niet verwennen he?
10. Ik heb helemaal geen man nodig, wij zijn financieel zelfstandig en kunnen onze eigen boontjes doppen. Een man is net zoiets als een vis met een fiets.