Haal het beste uit jezelf

 

Eigenlijk zijn wij ons hele leven bezig om de beste versie van onszelf te worden. Hoe kunnen we optimaal genieten van ons leven, doen wat we leuk vinden, ons omringen met mensen waar we om geven en tegelijkertijd ons werk goed doen en onszelf ontwikkelen en omgaan met problemen die op ons pad komen? Als je er zo over nadenkt is dit toch best een hele opgave. Maar eigenlijk is dat ook niet erg, we hebben er ons hele leven voor en we komen continu voor allerlei uitdagingen te staan waarin wij het beste uit onszelf kunnen halen.

Ergens denk ik dat hier ook het gevaar van perfectionisme ligt. Juist omdat je de beste versie van jezelf wil zijn en alles goed wilt doen, kan het zo zijn dat je de lat voor jezelf te hoog legt en dat je jezelf teveel druk op legt. Dit is iets wat juist niet de bedoeling is. Door er zo gefocust mee bezig te zijn, is het niet meer een leuke zoektocht maar wordt het een geforceerde ontwikkeling. Grote kans dat je voorbij gaat aan het hele proces en dat is juist waar je van leert en waar het om gaat.

vrouw voor het raam
Bron

Uiteindelijk is de weg er naar toe veel belangrijker en heel waardevol. Misschien bereik je het eindresultaat pas als je 80 jaar bent. Best zonde dan als je je constant alleen daar op hebt gefocust. Zie deze blog als inspiratie en kijk wat je er van kunt gebruiken om je eigen leven mooier en waardevoller te maken en misschien juist wat minder druk op jezelf te leggen.

♥ Maak onderscheid tussen wat jij leuk vindt en wat anderen leuk vinden
Het kan soms lastig zijn om onderscheid te maken tussen wat je zelf leuk vindt om te doen en wat je dan doet en wat anderen leuk vinden. Doe je die dingen omdat je het echt leuk vindt of meer omdat je denkt dat het hoort of dat anderen dat van je verwachten. Om het beste uit jezelf te kunnen halen is het belangrijk om te doen wat je zelf wilt en fijn vindt. Probeer hier onderscheid in te maken.

♥ Bedenk wat je zou willen bereiken als alles kon
Het kan ook heel nuttig zijn om jezelf de wondervraag te stellen: hoe zou je leven er uit zien als alles kon? Wat zou je graag willen bereiken als alles binnen jouw macht lag en er zou niks zijn wat in de weg staat?

♥ Maak een lijstje met dingen waar je energie van krijgt
Om het beste uit jezelf te halen is het belangrijk dingen te doen waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Maar om dat te kunnen doen, moet je wel eerst weten welke dingen daar onder vallen. Ga eens lekker zitten en maak een grote lijst voor jezelf van dingen waar jij blij van wordt en waar je weer meer energie van krijgt. Hang het ergens op waar je het vaak ziet en doe deze dingen zo vaak mogelijk.

♥ Vermijd energie zuigers
Energiezuigers kunnen dingen zijn die je moet doen en die je jezelf oplegt maar ook dingen die je bijvoorbeeld doet voor anderen. Daarnaast kan ook de omgang met bepaalde mensen veel energie vergen. Het is de vraag of je hier goed aan doet. Het is belangrijk om je te omringen met mensen die je energie geven en dingen te doen die je energie geven. Maak ook eens een lijst met dingen die veel energie van je vragen en kijk wat je hier mee kunt.

♥ Verminder kleine ergernissen
Ik ben ontzettend goed in dingen uitstellen, ook al weet ik dat het mij niet gaat helpen en het ding wat eerst zo klein was dan ineens groot wordt. Kleine ergernissen kunnen voortkomen uit gedragingen van jezelf of van anderen waar je je aan ergert, maar ook dingen als 'nog een knoop naaien aan dat vestje' kunnen ergernissen worden. Maak een lijst van ergernissen waar je nu direct iets aan zou kunnen doen en eentje waar wat meer nadenk werk voor nodig is. Mijn ervaring leert dat wanneer je dat op schrijft, je er ook eerder iets mee gaat doen. Plan voor jezelf een dag in dat je die kleine ergernissen gaat wegwerken en bedenk iets leuks wat je erna kunt gaan doen. Daar kun je dan naar uit kijken.

♥ Welke persoonlijkheidseigenschappen horen bij jou?
Ga op zoek naar de persoonlijkheidseigenschappen die bij jou horen. Op internet kun je er bijvoorbeeld heel veel vinden. Zoek ze op en schrijf degene op die bij jou passen. Zo leer je jezelf weer wat beter kennen en kun je ook proberen die eigenschappen op een positieve manier in te zetten.

♥ Doe beroepskeuze en persoonlijkheidstesten op internet
Heb je een keertje niks te doen? Doe dan eens een beroepskeuzetest of een persoonlijkheidstest op internet. Het kan interessante inzichten opleveren. Bijvoorbeeld op 123test.nl staan heel veel testen.

♥ Hoe zou jij jezelf het liefste zien?
En dan bedoel ik niet qua uiterlijk maar puur als persoon. Hoe zou je willen dat anderen je zouden omschrijven en in hoeverre voldoe je aan dat beeld?

meisje met vlecht
Bron

♥ Doe waar je goed in bent
We zijn allemaal ergens goed in en waarschijnlijk ook in meerdere dingen. Doe waar je goed in bent en waar je kracht ligt.

♥ Maak een persoonlijk leerboek
Koop een mooi boek of een mooie map en hou hierin bij wat je allemaal geleerd hebt op persoonlijk en professioneel gebied. Plak er foto's in, artikelen, quotes, schrijf over momenten, etc. Je kunt hier later op terug kijken en zien wat je allemaal geleerd hebt. Zelf neem ik mij al langere tijd voor om dit te doen en inmiddels heb ik besloten dat ik dit weekend een mooi boek ga kopen.

♥ Stel doelen op voor jezelf
Jezelf uitdagen en doelen nastreven sluiten goed aan bij onze persoonlijke ontwikkeling. Om het beste uit onszelf te kunnen halen is het van belang dat we haalbare en realistische doelen stellen die aansluiten bij ons en de periode waar wij ons in bevinden. Daarnaast is het goed om onderscheid te maken in korte en lange termijn doelen. Herinner jezelf regelmatig aan deze doelen en maak een plan om deze te behalen, maar leg jezelf niet teveel druk op.

♥ Doe af en toe iets wat je nog nooit hebt gedaan / wat je niet durft
Jezelf uitdagen kan ook door dingen te doen die je nog nooit hebt gedaan of dingen die je eigenlijk niet durft. Spreek bijvoorbeeld met een vriendin af om elke drie maanden iets te doen wat je nog nooit hebt gedaan. Misschien ontdek je wel een nieuw talent en vindt je het heel leuk.

♥ Geef jezelf vaker complimenten
Dit doen we veel te weinig en het is echt nodig! Erken vaker wat je goed doet en beloon jezelf hier voor. Geef jezelf vanaf nu elke dag een complimentje. Als je jezelf dit aanleert, wordt het vanzelf een gewoonte.

♥ Hoe zou jij je willen opstellen naar andere mensen?
We gedragen ons op een bepaalde manier naar anderen toe maar heel vaak gaat dit automatisch en denken we hier niet echt over na. Bedenk je eens hoe je met anderen wil omgaan en hoe je je wilt opstellen en hoeverre dit overeen komt met hoe je dit nu doet.

♥ Geef je fouten toe en leer ervan
Iedereen maakt fouten en dit hoort ook zeker bij de beste versie van jou. Het is menselijk. Geen fouten maken is onmogelijk, dus dan kun je ze maar beter toegeven zodat je er van kunt leren. Dit zorgt er ook voor dat mensen in jouw omgeving je meer zullen waarderen.

♥ Bekijk films over inspirerende en succesvolle mensen
Films kijken is iets wat ik graag doe maar wat mij ook veel leert over mijn interesses en over hoe ik ben als persoon. Daarnaast kunnen films mij ook ontzettend inspireren. Kijk naar films over inspirerende of succesvolle mensen. Bijvoorbeeld The Imitation Game en The Theory of Everything.

♥ Lees boeken van succesvolle mensen
Succesvolle mensen delen vaak hun geheimen of vertellen over hun ervaringen in een boek. Dit kan heel inspirerend en motiverend zijn om te lezen.

♥ Ontmoet nieuwe mensen
Nieuwe mensen ontmoeten kan erg spannend zijn maar tegelijkertijd ook fijn en verfrissend. Het is goed je te omringen met mensen waar je energie van krijgt en die geloven in jou en je kunnen motiveren.

♥ Bedenk wat jij de mensen in jouw omgeving geeft en hoe dat andersom is
Het is goed om te bedenken wat het contact met anderen jou oplevert maar ook wat jij anderen geeft. Soms is het moeilijk hier achter te komen en heeft het tijd nodig, maar neem die tijd om hier over na te denken.

vriendschap
Bron

♥ Bedenk waar jij motivatie uit haalt
Er zijn heel veel dingen waar mensen motivatie uit kunnen halen, bijvoorbeeld uit de wijze woorden van iemand uit de omgeving, boeken, films, levenslessen maar ook bijvoorbeeld uit doelen die je stelt.

♥ Ga je eigen weg
Heeeeel spannend, maar minstens zo belangrijk als alle andere dingen die hier staan, kies je eigen weg. Veel van ons volgen een weg van een ander omdat dit vertrouwd voelt en misschien makkelijker is, maar misschien is dit niet jouw weg naar geluk. Stop met volgen en bewandel je eigen pad.

♥ Stop met het streven naar perfectie
Bij het beste uit jezelf halen leggen veel mensen de link met perfectie. Ondanks dat het niet gek is dat deze link gelegd wordt, is het niet hetzelfde. Perfectie is niet haalbaar en de weg er naar toe frustreert alleen maar.

♥ Sta open voor opbouwende kritiek
Kritiek krijgen is echt niet altijd leuk, maar we leren er ontzettend veel van. Vraag om feedback en sta er open voor als je het krijgt. Het helpt je alleen maar om meer uit jezelf te halen.

♥ Ruim op
Opruimen helpt om je hoofd leeg te maken en ruimte te maken voor nieuwe dingen. Een opgeruimde leefomgeving voelt vaak als een bevrijding.

♥ Bekijk een probleem vanuit verschillende invalshoeken
Problemen benaderen wij vaak vanuit een bepaalde denkwijze maar het is veel zinvoller om het vanuit verschillende kanten te bekijken. Je hoeft het er niet perse mee eens te zijn, maar geef het een kans. Oefen hiermee en vraag om hulp.

♥ Neem meer tijd voor jezelf
Tussen alle drukte en verplichtingen door is het heel belangrijk ook tijd te nemen voor jezelf. Doe dingen die je leuk vindt maar geniet ook vooral van de rust.

♥ Verminder multitasken
Multitasken is in veel gevallen erg handig en fijn om dingen snel gedaan te krijgen, maar het helpt niet echt om dingen met aandacht te doen. Je leeft gehaast en dit wordt achteraf vaak niet als prettig ervaren. Verminder het multitasken en heb ook aandacht voor de dingen die je doet.

♥ Ontdek je standaard patronen
We hebben allemaal bepaalde patronen in ons gedrag waardoor we dingen vaak en onbewust doen. Ontdek deze en beoordeel of dit gezonde of ongezonde patronen zijn.

♥ Geniet van het moment
Geniet van de dingen die je doet zonder verder te denken aan wat je allemaal verder nog moet doen. Zonde! Leef meer mindfull.

Wat is jouw tip om het beste uit jezelf te halen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Door - Donderdag 1 september 2016 08:58
Wauw echt een hele fijne blog!! Bedankt :)
Melanie - Donderdag 1 september 2016 13:33
Deze is echt fantastisch, dankjewel!!!