Grote veranderingen

 

Het zit eraan te komen: ik ga het huis uit. Al ongeveer een jaar sta ik op de wachtlijst voor beschermd wonen. Het voelt als een eeuwigheid en heeft me veel stress, angst en onzekerheid opgeleverd. Maar nu is het eindelijk zo ver: er is een plekje voor me gevonden.

Afgelopen week heb ik samen met mijn moeder een kennismakingsgesprek gehad op de betreffende plek. Het is in een dorpje, ongeveer een halfuur fietsen van waar ik nu woon. Ik vind het er fijn, rustig en de mensen zijn (tot nu toe) erg vriendelijk. Wat ik ook heel fijn vind, is dat ik daar anoniemer ben. Ik zie het als een nieuw begin: mensen daar kennen me niet, weten niet van mijn verleden en zullen me niet zien als 'die transgender'.

Abel is sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Hij blogt onder andere over de LHBTQ+ community, zijn transitie, mantelzorger zijn en zijn eetstoornis. Wil je meer lezen van Abel? Dat kan via de tag 'Abel blogt'. Wil je zijn voorstelblog (nogmaals) lezen? Die vind je hier.


Bron foto

Eerder wilde ik altijd in de stad wonen: veel mensen, drukte. Nu ik ouder ben, waardeer ik juist meer de stilte en rust van dorpen, het platteland. Ik kan genieten van de uitgestrekte weilanden, de vogels die je hoort en de bossen die er zijn. Dit geeft me meer rust en omdat overprikkeling iets is waar ik snel mee worstel, lijkt dit een geschikte plek voor me.

Rondom de verhuizing voel ik veel: blijdschap, opwinding, trots, maar ook angst en onzekerheid. Ik vind het moeilijk om mijn ouders achter te laten, met name mijn moeder. Ik heb zo lang de zorg voor haar op me genomen dat ik het lastig vind om dat los te laten. Ook ben ik bang dat het te vroeg is, dat ik nog niet op mijn eigen benen kan staan en dat het misgaat. Dat ik terugval in mijn eetstoornis of zelfbeschadiging. Of juist dat ik me heel eenzaam ga voelen. Zo kan ik nog meer doemscenario’s bedenken waarom het zou kunnen mislukken, maar toch ga ik het aan.

Waarom? 

Omdat ik anders nooit zou weten of ik het kan, of het lukt.

Omdat het ook wel goed kan gaan.

Ik weet dat ik goede begeleiding krijg, dat ik mijn kat mee mag nemen, dat mensen me niet zomaar zullen laten vallen. Ik hoop dat ik meer rust kan ervaren, dat ik niet meer constant rekening hoef te houden met anderen of de zorg van anderen op me neem. Ik hoop dat ik wat meer kan genieten, ook van de kleine dingen en ik hoop ook dat ik voor mezelf zal leren zorgen. Onafhankelijk zijn.

Waar ik me ook snel zorgen om maak, zijn financiën. Ik ben bang dat ik niet rond zal kunnen komen, dat ik schulden ga maken. Momenteel ontvang ik een bijstandsuitkering, dat is niet iets waarvoor ik me schaam maar wel iets wat ik soms lastig vind. Het voelt alsof ik niks 'nuttigs' doe of 'maar een uitkeringstrekker' ben. Dat ik te lui ben om te werken, terwijl ik ergens ook wel weet dat ik mijn handen vaak al vol heb aan het gewoon 'zijn'.

Ik krijg en heb niet veel geld. Soms vind ik dat jammer, maar eigenlijk vind ik het ook wel oké. Ik heb niet veel geld nodig. Zolang ik maar klein en gelukkig kan leven, vind ik het prima. Bovendien: geluk zit niet in geld maar in andere dingen. Dingen als gezondheid, vriendschappen, liefde.

Ik hoop aankomende week de sleutel te krijgen, dan kan het schoonmaken, winkelen voor meubels en verhuizen beginnen. Ik vind het enorm eng en spannend, maar ben ook heel blij.

Ga je met me mee op avontuur?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

22
APR
Rokjesdag
3

Reacties

Malukah - Woensdag 11 mei 2022 13:03
Wat spannend zeg! Heel veel succes & plezier!
Zoey88 - Woensdag 11 mei 2022 13:12
Heel veel succes
Sterregoesforit - Woensdag 11 mei 2022 18:27
Veel succes en plezier!!!
britneyangel - Woensdag 11 mei 2022 19:10
spannend zeg,het is even wennen in het begin maar het komt goed! veel plezier.
A. - Donderdag 12 mei 2022 03:55
Heel veel success!
Op jezelf gaan wonen is best een grote stap in je leven.Toch went het gauw genoeg.
Alles moet je leren en zolang je positief blijft en aardig voor jezelf bent, wat er ook is, vind je je weg wel.
Myrthe - Donderdag 12 mei 2022 10:23
Wat een dappere stap! Logisch dat je het spannend vindt, want het is ook een enorme verandering. Neem vooral de tijd om rustig te wennen en je draai te vinden. Je hoeft je niet vanaf dag 1 helemaal thuis te voelen in je nieuwe huis.

Wb. je financiën: krijg je daar ook begeleiding bij vanuit het team van BW? Schulden zijn nooit chill, dus als je daar geen begeleiding bij krijgt, zou ik kijken of het buiten het BW mogelijk is. De meeste gemeenten in Nederland bieden budgetbeheer aan. Hierbij zorgt de Kredietbank ervoor dat van jouw uitkering eerst je vaste lasten worden betaald alvorens het geld naar jou wordt overgemaakt. Ook het uitschakelen van de optie ‘rood staan’, het wegdoen van je creditcard en iedere maand potjes maken voor verschillende dingen (boodschappen, uiteten/ergens koffiedrinken, kleding, OV, etc) voorkomt dat je voor verrassingen komt te staan. Oftewel, aan het begin van de maand €100,- in 1 van die potjes en als je halverwege de maand nog maar €25,- hebt in dat ene potje, weet je dus dat je op moet letten/iets minder moet uitgeven.
Financiële issues kunnen zoveel stress geven, dus ik hoop echt dat je daar begeleiding bij gaat krijgen of het aandurft dit te gaan zoeken!
E - Vrijdag 13 mei 2022 10:46
Ook een tip hierbij : het geld in de potjes ook voor de betreffende doelen gebruiken. Ik bedoel hiermee: zelf vind ik het "zonde" om geld uit te geven aan dingen die het leven leuk/aangenaam maken en koop ik alleen bet allernoodzakelijkste, bang om niet uit te komen aan het eind van de maand enz,
Maar al kan je niet veel met een uitkering toch is het belangrijk om jezelf ook gunnen wat er wel mogelijk is.

E - Vrijdag 13 mei 2022 11:09
Ik wens je veel success met alles.
Het zal best af en toe moeilijk zijn, maar daar kom je ook weer doorheen en elke keer word je sterker en ben je niet meer zo bang dat het mis gaat, want je weet dat je het aan kan, dat je jezelf redden kan.
Maar ook, het is fijn om jezelf te kunnen zijn en nieuwe dingen ontdekken, leren, uitvinden.
Het is zeker een avontuur !!

.