Griep hebben en een eetstoornis

 

Je bent vroeg je bed ingekropen omdat je je de avond van tevoren al niet lekker voelde. Helaas word je wakker met 39 graden koorts, knallende hoofdpijn en kun je geen eten binnenhouden. Alles wat je er in kiept, komt er binnen een half uur weer uit. En deze keer niet omdat je dat wilt!

Ziek zijn en een eetstoornis hebben kan nogal voor wat problemen zorgen. Want wat als je afvalt, terwijl je juist aan moet komen? Of wat als je juist heel veel trek krijgt en alles binnen handbereik is, omdat je de hele dag thuis bent? Misschien maak je wel misbruik van de situatie en sla je dan maar al het eten over, omdat je toch niks binnen houdt. Een ''mooie'' reden om nog minder te eten... 

Tegelijkertijd kan dat bankhangen en in je bed liggen je ongeduldig maken of misschien wel drang geven om te bewegen. Ook krijg je door het niets-doen enorm veel piekergedachten. Ziek zijn is voor niemand leuk en brengt voor iedereen problemen met zich mee. Maar als je een eetstoornis hebt kan het nog net even een tikkie lastiger zijn. Maar daar zijn gelukkig een aantal goede tips voor!

Ik weet nog goed dat als ik ziek was, ik misbruik maakte van de situatie. Ook als ik niet misselijk was of overgaf, at ik heel weinig op die dagen. Ik had heus wel honger en wist dat ik moest eten om beter te worden, maar toch maakte ik er misbruik van. Dit gaf me een vrijbrief of minder te eten en wat af te vallen. Want tja, ik was ziek. Later heb ik geleerd dat juist niet te doen. Het brengt je weer dieper in je eetstoornis en als je daarna weer beter bent, moet je er tien keer zo hard tegenaan om daar weer uit te komen!

''Eetbuivoedsel'' dat in je buurt is, kan ook een groot probleem opleveren. En van al dat piekeren ga je je sowieso niet beter voelen. Maar onthoud dat je je ook van een eetbui niet beter gaat voelen! Misschien helpt het om afspraken te maken over eten of te kijken of er iemand thuis kan blijven voor jou. Helemaal niet gek als je ziek bent. Wat ook kan helpen is mensen vragen langs te komen. Dit helpt je om je piekergedachten te kunnen spuien, maar geeft ook wat afleiding. Als je echt ziek bent, slaap je daarna vast heerlijk en heb je meteen een paar uurtjes dagbesteding gehad. 

Zorg dat je een dagboek bij de hand hebt of pen en papier. Als er wat te spuien valt of je zit jezelf gek te maken met gedachten, kladder die dan eens lekker neer op dat papier. Even alles van je hoofd naar het papier verplaatsen. Klap daarna je dagboek of kladblok dicht en zeg tegen jezelf: ''Het staat op papier, en nu even niet meer in mijn hoofd.'' Zo voorkom je dat je maar door en door blijft gaan met piekeren. 

Dat je niet kunt bewegen is trouwens helemaal niet erg. (voor zover dat uberhaupt erg kan zijn). Je lichaam heeft alle energie nodig om de zieke cellen te verslaan en jou beter te maken. Als je dan gaat bewegen, wordt je alleen nog maar trager beter en zul je nog langer op de bank liggen. Probeer jezelf daarom gerust te stellen met de gedachte dat je echt niet zomaar dik wordt van een paar dagen stil zitten. Zelfs niet als je gewoon goed eet. 

Gezond eten heb je hard nodig als je ziek bent. Je hebt het jùìst nodig als je ziek bent. Doordat je misschien al langere tijd veel voedingsstoffen mist, heeft je lichaam extra moeite om te herstellen. Want waar gaat je lijf die voedingsstoffen vandaag halen als jij geen goede reserves hebt opgebouwd? 

Ik heb het hier trouwens niet alleen over ondergewicht. Iemand met een ongezond eetpatroon of selectief eetpatroon heeft ook slechte reserves en kan ook tekorten hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Onthoud dit als nog een reden om beter te eten en een complete eetlijst aan te houden. Je hebt eten niet alleen nodig als je er trek in hebt. Eten is vooral nodig om alle organen in je lijf gezond te houden en reserves op te bouwen voor als je ziek wordt. 

Neem het jezelf niet kwalijk als het je wel lukt om dat eten te eten, maar je het niet binnen kunt houden. Eet dan wat lichtere voedingsmiddelen, zoals beschuit, wit brood, rijst en soep. Zo krijg je toch één en ander binnen, maar doe je jezelf geen pijn doordat je steeds moet overgeven. Dat jij nu niet je lijst kunt volgen, daar kun je ook niks aan doen. Ga niet boos worden op je lichaam, het doet zijn best te herstellen. En jij doet je best er gezonde voeding in te stoppen. Beiden heel goed, maar wees lief voor jezelf. Je doet dit niet express. 

Ook het missen van lessen, werk of toetsen is niet jouw schuld. Je bent ziek en daar kun je niks aan doen. Dat overkomt je en iedereen heeft het wel eens. Het enige wat jij kunt doen is zorgen dat je vitamines binnen krijgt en je resereves ondersteund. Heb geduld met jezelf, dan voel je je ook eerder weer beter. Forceer het niet, maar ziek goed uit. Even een paar dagen onder een dekentje liggen en lief zijn voor jezelf kan geen kwaad. 

Ga niet weg liggen kwijnen in zelfmedelijden of ongeduld naar je lijf toe. Maar wees lief voor je lichaam, kijk een stapel dvd's, zoek afleiding, nodig bezoek uit en probeer te eten wat lukt! Hoe beter je uitziekt, hoe eerder je weer de oude bent!

Beterschap!

Ollie Crafoord

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Espoir - Maandag 20 februari 2012 15:26
Oooh fijn dat ik dit nu lees :) Ben ziek..
Vooral beweging vind ik nu heel moeilijk, maar dit helpt wel even.. bedankt voor de tips! Lekker verder slapen :p
Roosje - Maandag 20 februari 2012 15:49
Wow dit komt precies op het juiste moment! Ik ben nu namelijk ziek en zit de hele tijd te denken dat ik niet de hele dag stil mag zitten
Emily - Maandag 20 februari 2012 16:29
Ik ben ook ziek. Het heerst echt heel erg.
bente - Maandag 20 februari 2012 16:45
hee ik ben ook ziek haha en ik herken het ook helaas :(
M - Maandag 20 februari 2012 16:52
Beterschap!
sanne - Maandag 20 februari 2012 17:08
oh echt toevallig ik ben ook ziek , voel me echt schuldig dat ik al een tijdje in bed lig en wil liever bewegen maar nu ik dit lees geeft het me wel rust !
happy-pinkie - Maandag 20 februari 2012 17:14
en ook ik ben al een week ziek en er lijkt nog geen vooruitgang te komen!
veertje8910 - Maandag 20 februari 2012 19:19
lig net ziek op de bank. het is idd heel erg moeilijk om de hele dag te liggen en denken aan al de lessen en toetsen die je mist.
mn moeder heeft me echt thuis moeten houden, anders was ik gewoon naar school gegaan....
L - Maandag 20 februari 2012 20:14
Ik ben ook ziek. Haha, toevallig!
Charlotte - Maandag 20 februari 2012 20:54
Jeetje wat een zieken, beterschap allemaal!
Ik ben zelf net weer beter van 3 weken longontsteking, met daarna nog een hele nasleep waarin ik heel snel moe en benauwd werd.

Ik vond het bewegen ook ontzettend moeilijk, maar wat bij mij hielp was dat de dokter mijn hartslag meette, en die veel hoger was dan normaal. En dat beurt in principe ook als je sport. De gedachte dat mijn lijf praktisch continu aan het sporten was, ook al lag ik thuis op de bank, hielp mij heel erg. :)
Faye - Dinsdag 21 februari 2012 19:14
Ja heel herkenbaar, misbruik maken van de situatie.. ook heel verleidelijk om dan juist misbruik er van te maken. Maar probeer altijd als ik ziek ben verder het juiste te doen, zodat ik gauw beter ben en weer kan presteren!
-- - Woensdag 22 februari 2012 17:03
beterschap
Shasta - Woensdag 23 januari 2013 16:04
En toch voelt het heel verkeerd om de hele dag op de bank te zitten, niets te doen, maar je wel redelijk aan je eetplan houden. Volgens mij kan ik het vet er net zo goed direct bij aan plakken... Ik heb echt het gevoel alsof ik me tonnetje rond zit te eten, ik vóel mezelf gewoon dik worden... Ik word gek van mezelf...
roby - Maandag 25 februari 2013 19:28
ook ziek helaas! maar het eten gaat best goed, ik ben gelukkig amper misselijk.
Carleen - Dinsdag 26 november 2013 17:11
ik heb nu griep en ik.kan.indd niks binnen krijgen .. en .eet al heel erg slecht
en.dat bewegen.vind ik.moeilijk dat dat niet kan nu .. ik kan alleen maar op de bank liggen..
xx
Carleen - Dinsdag 26 november 2013 17:13
en.ik maak indd misbruik ( wat een naar woord^^) van deze situatie.. al.ben.ik.ook.wel echt misselijk.en.kan.ik.echt niks..
xx