Gewoontes voor rust in je hoofd

 

Rust in je hoofd, daar verlang ik regelmatig naar, omdat ik van nature gewoon altijd in mijn hoofd met 1001 dingen bezig ben. Soms met leuke zaken, soms met allerlei zorgen en soms ook met wat negatieve zaken. Om goed te kunnen functioneren is het belangrijk dat je regelmatig rust in je hoofd hebt. Ik heb verschillende dingen die me hierbij kunnen helpen, waaronder het opruimen van mijn huis of wandelen in het bos met mijn hond Sjors. Er zijn gelukkig nog veel meer dingen die je hierbij kunnen helpen. In deze blog beschrijf ik 10 gewoontes die jou kunnen helpen om wat meer rust in je leven én in je hoofd te creëren.

Laat gerust een reactie achter met daarin jouw tips. Hiermee help je wellicht anderen die deze blog ook lezen. Daarnaast ben ik benieuwd welke handige dingen er nog meer zijn om je hoofd wat rust te geven.

meisje
bron foto

1. Verkoop en gooi weg
Om meer rust in je leven te creëren is het handig om te beginnen bij daar waar je veel bent: thuis. Kijk eens kritisch naar alle spullen die in je huis of kamer staan. Welke spullen heb je nou echt nodig? Welke spullen hebben een daadwerkelijk doel en leveren jou iets positiefs op? Gooi de bezem erdoor en ruim eens flink op. Gooi spullen weg, verkoop eens een flinke hoop spullen, bijvoorbeeld bij de ijhallen. Tenslotte is het ook nog fijn om spullen weg te geven. Doe vriendinnen iets kado of doneer ergens wat spullen. Dat geeft rust in je huis, in je hoofd én een extra positief gevoel in je hart.

2. Organiseer je spullen
Naast het weggooien, verkopen en doneren van spullen is het goed om je huis of kamer eens goed te organiseren. Niet enkel je bureau, maar ook je kasten, lades, koelkast etc. Een hele hippe manier van opruimen op dit moment is volgens de methode van Marie Kondo. Het netjes alles op orde leggen en precies weten hoe en waar alles ligt kan zorgen voor veel rust.

3. Koop geen dingen die je niet nodig hebt
Leuk dat je alles hebt opgeruimd, verkocht en georganiseerd, maar dan is het natuurlijk wel van belang dat je niet allemaal onnodige spullen opnieuw gaat inslaan. Ga de komende tijd dus niet te veel onnodig shoppen. Vermijd winkels als Action, Primark en Xenos. Koop enkel kledingitems die jou voor langere tijd blij maken en die je niet puur aanschaft omdat het nu even een trend is of omdat ze zo goedkoop zijn. Zoek nieuwe spullen met zorg uit en denk er goed over na. Dit zorgt ervoor dat je minder onnodige rommel in je huis en in je hoofd zult hebben en langer zult genieten van eventuele nieuwe aankopen.

meisje
bron foto

4. JIJ gaat vóór je werk of school
Natuurlijk is je werk of school heel belangrijk, maar JIJ gaat altijd voor. Okay, er zijn wat uitzonderingen, want je hebt nu eenmaal he verantwoorderlijkheden, maar het is belangrijk om jouw gezondheid altijd bovenaan het lijstje te zetten. Jij bent belangrijker dan dat wat je verdient, dan de cijfers die je haalt en de prestaties die je levert. Onthoud dit goed bij alles wat je doet. Jij bent niet je werk/opleiding.

5. Vind iets waardoor je in het nu bent
Sommige mensen vinden het heerlijk om uren te mediteren, andere mensen - zoals ik - hebben daar vrij weinig mee. Toch is het goed om ook als je niets met mediteren hebt iets voor jezelf te zoeken wat ervoor kan zorgen dat je hoofd even helemaal leeg wordt. Iets wat je in het hier en nu brengt. Misschien werkt hardlopen voor jou wel of fietsen door het bos of wandelen langs het strand. Ikzelf ben sinds kort begonnen met longboarden en ik merk dat dit zeker iets is wat me rust geeft en in het hier en nu brengt. Onderzoek dus wat dit voor jou is en probeer dit met regelmaat te doen. Maak hier echt tijd voor.

6. Brand kaarsen
Oké, dit klinkt misschien een beetje suf en zweverig, maar het kan echt voor veel rust zorgen. Alleen de beweging van de vlam en het hier af en toe naar kijken kan al helpend zijn. Het is daarnaast gewoon goed om een sfeer in je huis of kamer te creëren die een zekere rust uitstraalt. Daar kunnen kaarsen goed bij helpen. Je zou ook nog kunnen kiezen voor en geurkaars, dat creëert nog wat extra sfeer. Ikzelf kocht een tijdje geleden ook een paar geurkaarsen en ik merk echt dat wanneer ik 's avonds de tijd neem om deze aan te steken, ik ook meer de tijd neem om het verder gezellig in huis te maken. Ik creëer dan automatisch meer rust en positiviteit voor mezelf.

7. Vervang koffie/thee door water of andere sappen.
Dit puntje vind ik lastig, want ik ben echt en beetje verslaafd aan koffie. Toch is het voor je rust beter om niet te veel koffie en thee te drinken. Wil je thee drinken, dan kan je beter kiezen voor groene thee in plaats van zwarte thee. Ooit wil ik nog weleens proberen om te minderen met koffie om te zien welk effect dit heeft op mijn stemming en gezondheid, maar nu drink ik graag nog even iedere ochtend een flink cappuccino.

8. Betaal enkel contant
Iets geheel anders wat kan zorgen voor de nodige rust is om een tijd lang enkel contant te betalen. Pin iedere week of maand een vast bedrag en gebruik dit om overal te betalen. Het geeft je direct meer inzicht, het zorgt ervoor dat je minder snel onnodige spullen koopt en het vermindert eventuele angst te veel te hebben uitgegeven. Je weet immers exact wat je iedere week/maand te besteden hebt en dagelijks uitgeeft.

meisje
bron foto

9. Positieve mensen en media
Je hebt soms niet door welke nagetieve invloed bepaalde mensen op je hebben. Je trekken enkel energie uit je, zijn voortdurend jaloers op je, zijn niet behulpzaam of bemoeiend zich op een negatieve manier met je. Denk eens goed na over alle contacten die je hebt en welke nou echt een positieve bijdragen leveren aan jou leven en gevoel. Ga hier meer mee om en ga minder om met de mensen die dit niet doen.

Onderzoek daarnaast ook eens waar je op een dag allemaal naar kijkt. Naar welke social media en andere media. Wat is nu helpend? Een vriendin van mij keek bijvoorbeeld iedere dag vele malen op Twitter. Daar zag ze de hele tijd ingen voorbij komen die in haar ogen leuker en beter dan haar waren. Iedere keer als ze op Twitter keek voelde ze zich achteraf slecht en minderwaardig. Toen ze dit ontdekte is ze gestopt met hier zo regelmatig te kijken. Dat heeft veel rust en posiviteit opgeleverd. Dit geldt natuurlijk ook voor andere social media, televisie, radio en internetsites.

10. Maak zelf eten
Ik weet hoe verleidelijk het is om kant-en-klaar maaltijden te kopen. Het is lekker makkelijk en snel klaar. Toch weet ik ook dat het beter is om zelf eten te maken. Het is vaak niet alleen gezonder, maar zorgt ook voor een positiever gevoel en meer rust. Juist door tijd te nemen voor het bezig zijn met ingrediënten en het klaarmaken van het gerecht, zul je meer rust ervaren. Misschien heb je het erg druk, probeer dan alsnog je planning zo in te richten dat er altijd ruimte is om voor jezelf te koken. Dit zorgt voor rust, een positief en verantwoordelijk én gezond gevoel.

P.s. Herken je je nou in bovenstaande én zou je het prettig vinden om hierover eens door te praten, kom dan gerust eens langs in onze dagelijkse chats tussen 19:00 uur en 21:00 uur of open een topic op ons forum.

Wat geeft jou rust?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

S. - Zaterdag 1 oktober 2016 11:38
- een lege, schone en opgeruimde kamer
- lezen
- (wandelen in) de natuur
- kleuren met muziek op de achtergrond
- na een drukke dag een kwartiertje op bed liggen
- een dag(deel) niet op internet
- stilte (is het hier nooit en ik mis dat heel erg)
Sabine - Zaterdag 1 oktober 2016 11:42
Heel erg bedankt voor deze tips Scarlet, precies op het juiste moment! ♥
Jo3101 - Zaterdag 1 oktober 2016 12:08
Mandela's kleuren geeft mij altijd veel rust
Melissa Otterman - Zaterdag 1 oktober 2016 12:54
Met dieren bezig zijn❤️ zoals de hond uitlaten of met de kat spelen😊 dat helpt mij ook om rust te creëren
avis amator - Zaterdag 1 oktober 2016 18:05
Die tip van kaarsen, heel hartelijk bedankt! ga hem zeker proberen. Geurkaarsen zal hem niet worden, daar ben ik vaak allergisch voor maar inderdaad dat vlammetje lijkt mij al heel rustgevend. Mijn tips voor rust:
-een stukje wandelen in de natuur (met muziek)
-alle dingen die je denkt opschrijven zodat ze als het ware 'uit' je hoofd zijn
-even op bed gaan liggen met je ogen dicht zodat er geen prikkels binnenkomen
-voel of je gespannen bent en zorg dat je alle spieren ontspant. Ik merk zelf heel vaak dat ik constant gespannen ben en dat zorgt ook voor onrust
-op een rustige plek zitten en muziek luisteren (eventueel wat gaan lezen/kleuren oid)
-duidelijkheid creeeren: wat moet ik nog doen, hoe lang ben ik daar mee bezig, wat heeft prioriteiten, wat kan ik doen om het minder stressvol te maken etc, ipv als een kip zonder kop maar aan de slag te gaan
-naar proud gaan en daar een blogje lezen helpt mij ook serieus! (of natuurlijke het forum oid)
-het geluid van stromend water of zacht pianomuziek kan voor rust zorgen
kylie90chic - Zaterdag 1 oktober 2016 22:32
ginie - Zaterdag 1 oktober 2016 22:45
Wandelen
Massage
Dagje sauna (lang leven badkledingdagen)
Kleuren voor volwassenen voor mij soort meditatie
Francesca - Zondag 2 oktober 2016 10:00
Wat mij helpt om te ontspannen:
• Koken of bakken, even lekker rustig
• Een middagje met familie zijn
• Lekker hersenloos een serie kijken
• 's Avonds naar sterren kijken
• Kaarsjes branden
XEvaexplorans - Zondag 2 oktober 2016 18:52
Vaak als het even te druk in mijn hoofd wordt verstop ik mijn mobiel! Het enige nadeel is dat ik hem vaak net iets te goed verstop waardoor ik hem weleens 3 dagen kwijt ben geweest ;p
Iris - Zondag 2 oktober 2016 22:32
Opruimen, positieve youtube filmpjes kijken en m'n konijn zien genieten.
balletlovertje - Dinsdag 4 oktober 2016 08:49
Huis opruimen en schoonmaken
Dansen!
Lesgeven
Puzzels maken
Tekenen
:)