Gevecht tegen boulimia: de pre-groep

 

De aankomende vijf weken ga ik in een zogenaamde pre-groep samen met negen andere ‘eetgestoorden' mijn motivatie in kaart brengen. We volgen iedere dinsdag een dagprogramma dat bestaat uit de volgende onderdelen: Wegen, Gespreksgroep, Eetdagboek, Gezamenlijke lunch en Psychomotorische Therapie (PMT). Zo gaan we gaan ons voorbereiden op het intensievere, meerdaagse traject. De eerste bijeenkomst zit er op, maar was niet zo'n succes...

Ken je die posters met de tekst ‘This day is the first day of the rest of your life?' Zo voelde ik me vandaag. Heel bang ook. In de trein twijfelde ik of ik moest gaan. Zal ik bij het eerstvolgende station uitstappen en teruggaan? Aan de noodrem trekken? Ik kan nog terug! Maar ik ben blijven zitten. Niet veel later zat ik met negen andere meiden op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis, te wachten op ‘de rest van mijn leven.'

sanne

Die begon met een uitleg over de aankomende vijf weken. Het team, in dit geval allemaal vriendelijke jonge vrouwen, vertelden: ‘Het is hard werken, want hier wordt je kei hard met je eetstoornis geconfronteerd. Je gaat bijhouden wat je eet, hoe je je daar bij voelt, wat je doet om te compenseren en nog veel meer. De nadruk ligt op het in kaart brengen van de eetstoornis.' Waarschijnlijk ga ik deze cyclus twee keer volgen. Pas dan kan ik, en het team, goed beoordelen welke vervolgbehandeling bij me past.

Na de uitleg moesten we op de weegschaal. Paniek! Ik voelde me ongelofelijk opgelaten omdat ik in vergelijking met de anderen dik ben. Ik heb een gezond gewicht, maar zie dat zelf niet zo. Het wegen was ook voor de hele magere meiden moeilijk. Toen de dikke truien en shawls even af gingen (dat scheelt gewicht) zag ik hoe ongezond dun sommigen zijn. Ik probeerde niet te staren, maar kon mijn ogen maar moeilijk van hun skeletachtige lichamen en ingevallen gezichten houden.

Het magerste meisje werd apart genomen. Haar BMI bleek lager dan x en hiermee kon ze niet starten met de behandeling. Dat is onverantwoord, zowel fysiek als cognitief. Het meisje leek onbewogen bij dit nieuws, maar we wisten allemaal dat er achter die holle blik een intense pijn schuilging. Het raakte me. Wie kan haar helpen?

meisje
Bron

Dit voorval hakte er flink in bij de groep. We waren er allemaal stil en beduusd van. Ik kon me tijdens het groepsgesprek moeilijk concentreren en merkte dat de spanningen in mijn lichaam opliepen. Niet alleen het voorval met het meisje, ook de vloedgolf aan nieuwe indrukken brachten me uit balans.

Muren kwamen op me af, ademen werd moeilijk. Die gekke duizelingen die er na het braken zijn, voelde ik ook. Ik kon alleen nog maar denken aan vluchten. En dat is precies wat ik deed. Nog vóór het laatste blok was begonnen, meldde ik me ziek en ging naar huis. Alleen.

Het enige wat ik nu kan denken is, dit kan ik niet! Ik had vanmorgen toch aan de noodrem moeten trekken.

De hel is: ergens anders willen zijn dan waar je bent.

-Stephen Levine

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Vrijdag 5 juni 2015 13:31
Eng en spannend allemaal! De eerste stap is vaak de moeilijkste, hou vol. Ik ben benieuwd naar je volgende blogs. xx
Esther - Vrijdag 5 juni 2015 14:47
Wat bijzonder om je ervaring te lezen en ook enorm herkenbaar! Wat was dat voortraject enorm heftig. Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik vond de tweedaagse behandeling daarna wel fijner. Natuurlijk was dat ook enorm heftig, maar de eerste confrontaties gaven mij alleen een slechter gevoel. Terwijl ik in het traject daarna steeds beter zag dat ik vooruit ging en ook steeds meer fijne momenten had in mijn dagelijkse leven. Heel veel sterkte gewenst!
sanne - Vrijdag 5 juni 2015 15:03
Volgens mij zaten we samen in de pre groep! Tenminste, je komt me bekend voor en alles wat je schrijft ook!

Liefs
AnaMan - Vrijdag 5 juni 2015 15:06
Ik ben benieuwd wat dit je gaat brengen, hopelijk veel goeds!!!
Sterkte, en succes meid!!!!!!
Jimmy - Vrijdag 5 juni 2015 17:01
"De hel is: ergens anders willen zijn dan waar je bent."
Ik ben op plekken geweest waar ik eigenlijk niet wilde zijn, maar dat betekent niet dat ik in de hel was. Ik weet overigens wel wat hel is...
Black Tiger - Vrijdag 5 juni 2015 17:14
Suc6! believe you can and you are halfway ther!
x
lot - Vrijdag 5 juni 2015 17:27
Fijn om je verhaal te lezen. Ik ga waarschijnlijk ook zo'n pre groep doen.
Klinkt super heftig maar zo dapper dat je de stap hebt gezet.
Het in een strijd maar hou je doel voor ogen dan kom je er wel!
Lisa - Vrijdag 5 juni 2015 21:38
Sanne, je mag echt niet opgeven meid!
Toon dat je sterker bent dan die eetstoornis die tegen je zegt dat je dik bent en dus helemaal niet naar zo'n dingen hoeft te gaan.
Het is confronterend, maar het zijn eigenlijk niet meer dan gewoon de feiten,..
Ik kan wel geloven dat de sfeer meteen was omgedraaid toen dat extreem magere meisje niet mocht meedoen, wie gaat haar dan wel helpen?
Ik hoop dat ze haar niet gewoon naar huis gestuurd hebben, maar dat ze samen met haar naar hulp gaan zoeken die WEL bij haar past.

Heeft iemand soms een idee of dit soort pré-groepen ook in België bestaan?
Maria - Zondag 7 juni 2015 22:04
Wel goed om aan de noodrem te trekken maar dan liever die andere noodrem. Uit de vaart van de eetstoornis die je meesleurt. Succes.
Sanne Versteeg - Vrijdag 12 juni 2015 15:52
Dank jullie wel voor de lieve reacties. @Sanne: ja dat klopt. Ik weet denk ik ook wel wie jij bent :-) Hopelijk gaat het goed met jou…. x
Nienke - Vrijdag 3 juli 2015 20:53
Sanne, zat ik bij jou in de pre?