Geslaagd, wat nu?

 

En, ben je geslaagd? Zo ja, van harte gefelictieerd! Maar misschien heb je nog een hertentamen en ben je daarna pas geslaagd. En als je niet geslaagd bent, ben je waarschijnlijk in het begin vooral heel verdrietig. Helaas slaagt niet iedereen in één keer. 

Je kunt er behoorlijk van balen. Het is je helaas niet gelukt dit jaar, maar volgend jaar krijg je een nieuwe kans! Natuurlijk is het ongeloofelijk naar dat de rest van je vriendinnen geslaagd is en jij niet. Voor jou komt er een andere moment, een moment waarop ook jij er klaar voor zal zijn! 

Ook als je gezakt bent ga je kijken naar volgend jaar. Wat ga je dan doen en zal het dan wel lukken? Het kan zijn dat je volwassenenonderwijs gaat volgen om de vakken waarvoor je gezakt was alsnog te behalen. Maar misschien vind je het ook juist beter om het jaar over te doen. In ieder geval kom je er wel, ook al is het een jaartje later. Vergeef het jezelf en kijk naar de nieuwe kansen die voor je liggen!

Ben je geslaagd, dan ben je waarschijnlijk hartstikke blij. Tegelijkertijd vind je het ‘'geslaagd zijn'' misschien ook wel heel erg spannend. Want wat gaat er nu allemaal gebeuren?

De basisschool was veilig en vertrouwd. Alles werd voor je geregeld, je hoefde alleen maar gewoon aanwezig te zijn en mee te doen. Later kwam er ook wat huiswerk bij, maar ook dit was te doen en wanneer je niet zo goed mee kon komen, werd je geholpen of kreeg je extra begeleiding.

Op de middelbare ging het weer een stapje verder. Je moest zelf zorgen dat je op tijd was, je eigen roosten ophalen en goed indelen wanneer je je huiswerk maakte, zodat je alles af kreeg. Ook moest je samenwerken in groepjes, wat de nodige wrijving gaf en soms waren er onverwachte of gewoon veel te moeilijke repetities en tentamens.

studie

De examens waren zwaar, veel en groot, maar ze zitten er eindelijk op! Het succes wensen is voorbij en mensen zullen je nu vragen wat je volgend jaar wilt gaan doen. Want wat ga je doen volgend jaar? En weet je het eigenlijk wel zo zeker? Hoe is zo'n MBO, HBO of Universiteit en kun jij dat wel aan?

Dit is het moment waarop je enorme grote beslissingen moet maken, beslissingen voor de toekomst. Eigenlijk weet je nog helemaal niet wie of wat je wilt zijn in die toekomst, je voelt je misschien wel veel te jong en onervaren om deze beslissingen te maken. Anderen kiezen misschien wel braaf wat hun ouders hen aanbevelen of kiezen iets wat ze al jaren wilden gaan doen.

‘'Ik wist absoluut niet wat ik wilde worden. Hoe kan ik nou op mijn 17e beslissen wat ik tot mijn 67e wil gaan doen? Ik weet het gewoon niet, ik heb geen idee!''

Het is heel begrijpelijk dat je niet weet wat je moet kiezen. Daarom is het ook zo belangrijk om alle opendagen af te gaan en foldertjes over opleidingen aan te vragen. Je hoeft niet meteen te beslissen wat je wilt gaan worden in de toekomst. Met de meeste opleidingen kun je veel verschillende kanten op.
Ook kun je na een jaar altijd nog overstappen op een andere opleiding. Voel jezelf dan niet verkeerd of mislukt. Er zijn zoveel mensen die niet meteen weten welke opleiding ze willen doen na de middelbare. Voor sommige mensen is het op dat moment gewoon nog even te vroeg. Geloof me, uiteindelijk kom je echt wel waar je zijn moet. Zelfs ook al heb je nu nog geen flauw idee!

‘'Ik ben gewoon niet echt iemand die van leren houdt. En ik weet wel dat niemand dat leuk vindt, maar ik wordt ongelukkig van studeren en het studentenleven. Het is niks voor mij.''

Kijk niet alleen naar wat je graag wilt worden in de toekomst, maar kijk ook naar wat voor persoon jij zelf bent. Ben je een doener, kies dan eerder voor een HBO dan Universiteit of voor een deeltijd opleiding. Kijk ook eens naar de vakken die jij voorheen leuk vond op school en waarin je plezier hebt. Leg deze meest leuke vakken eens naast een aantal opleidingen en kijk welke opleiding de leukste vakkenpakketten heeft. Doe vooral waar jij goed in bent. 

studiekeuze

Ten eerste wordt de opleiding op die manier leuk en haalbaar en ten tweede zal het beroep wat daaruit voort kan komen ook het beste bij jou passen. Kijk dus niet alleen naar een beroep dat uit de opleiding voortkomt, maar ook naar een opleiding waarin jij interesse hebt, het vakgebied dat jou aanspreekt. Als je een brede opleiding kiest in een richting die jou interesseert, kom je later altijd waar je zijn moet.

Sommige mensen vinden het juist heerlijk om met hun neus in de boeken te zitten, uren lange colleges te volgen en boekwerken te maken als werkstukken. Informatie vergaren is wat sommige mensen juist ook weer ontzettend veel voldoening geeft. 

Een jaartje werken kan natuurlijk ook een fijne overbrugging zijn. Zeker wanneer je echt geen idee hebt wat je wilt doen. Je kunt dan eventueel (vrijwilligers)werk gaan doen in verschillende vakgebieden. Zo kun je eens gaan kijken bij de zorg, een kantoor of op de universiteit. Vraag in je omgeving eens rond of zij een meeloopdag voor je kunnen regelen bij een bedrijf.

Verwijt jezelf niet dat jij niet weet wat je moet kiezen. Misschien lijkt het wel alsof de hele klas weet wat hij wil worden later en jij de enige bent die twijfelt. Laat je daardoor niet van slag brengen. Degene die het meest zeker is dat hij arts wil worden, wordt misschien uiteindelijk wel gewoon timmerman, omdat hij dat toch leuker vond!

flowers

Je kunt ook een jaartje stoppen om aan jezelf te werken en je eetstoornis de deur uit te schoppen. Op die manier loop je geen lesstof mis en ga je het jaar daarna helemaal fris en hersteld aan de slag! Eis dus niet van jezelf dat je een opleiding kiest en deze koste wat kost gaat beginnen. Kijk naar jezelf en wat jij nodig hebt op dit moment. Praat in je omgeving met mensen die jou kennen. Maak een keuze waarbij jij je goed voelt. Je kunt altijd nog anders beslissen! Daarnaast kun je ook altijd nog in februari met een opleiding beginnen. Maak dus geen overhaaste beslissingen.

Helaas kun je de toekomst niet plannen en eigenlijk is dat maar goed ook. Geef het een gooi en zie waar je terecht komt. Zorg goed voor jezelf, dat is stap één. Daarmee bedoel ik niet alleen dat je goed moet eten en hulp moet vragen in geval van nood, maar vooral ook dat je lief en geduldig met jezelf moet zijn. Verkeerde keuzes bestaan niet. Je komt altijd waar je zijn moet, met welke omweg dan ook!

Geniet van de zomer!

Weet jij al wat je volgend jaar gaat doen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

someonee - Woensdag 13 juni 2012 16:54
Nederlandse taal en cultuur. Maar ik hoor morgen pas of ik geslaagd ben ;p
p - Woensdag 13 juni 2012 16:55
Ik krijg morgen pas de uitslag, maar als ik ben geslaagd, ga ik SPH studeren.
Loesssss - Woensdag 13 juni 2012 17:02
VMBO vandaag, Havo en VWO morgen.... spannend
loveturnen - Woensdag 13 juni 2012 17:04
Ik hoor 't morgen pas.. en als ik slaag ga ik HBO-V studeren (Verpleegkunde).
nicole - Woensdag 13 juni 2012 17:40
ik ga volgend jaar naar een mbo dansopleiding
UnknownAngel - Woensdag 13 juni 2012 18:06
Ik twijfel al heel het jaar... Maar ik zit nu best nog in stress tijdens de examens ! (middelbare school hihi)
Anne - Woensdag 13 juni 2012 18:09
Ik ben vorig jaar geslaagd voor mijn havo en ik was er gek genoeg niet blij mee!
Ik wou op school blijven, ik durfde niet los te laten, kreeg ook hulp van een goede maatschappelijk werker en ik vond het wel fijn hoe het ging.
Ik heb gekozen voor een tussenjaar en heb gewerkt voor een reis naar canada.
Nu begin ik in september met opleiding Engels en wil ik daar mijn propedeuse in halen zodat ik daarna naar een universiteit kan als ik dat wil.

Mijn keus hoef ik zo dus pas volgend jaar te maken

Prue - Woensdag 13 juni 2012 18:57
Fijn dat de examens voorbij zijn, maar mijn tentamens zijn nog in volle gang...
proudbeelies - Woensdag 13 juni 2012 22:07
Ik ben 3 jaar geleden al geslaagd voor de Mavo. Maar vandaag is mijn zusje geslaagd voor d'r kader. Ben echt supertrots op haar!!!
chanel - Woensdag 13 juni 2012 22:12
Wat een spanning vandaag zeg! Ik ben gelukkig wel geslaagd!! Alleen wel jammer dat al mn vriendinnen gezakt zijn :( Ik ga na de vakantie beginnen met de opleiding Leisure and Hospitality (recreatie) waar ik echt heeeeel veel zin in heb.

Xx chanel
meisje14 - Donderdag 14 juni 2012 08:07
Ik weet nog niet of ik geslaagd ben, maar ik weet ook nog niet OF ik een opleiding ga doen. Zo niet, wat ga ik dan doen? Zo ja, welke? pff..
Ik heb dit nog niet gelezen, maar ga het zeker doen, ziet er goed uit!
Judith - Donderdag 14 juni 2012 09:24
AAAAAAAAAHH IK BEN GESLAAGDD!! :D

Volgend jaar gaa ik naar het MBO opleiding PW
Super veel zin in, maar ook wel spannend!
Romy - Donderdag 14 juni 2012 14:53
Ze kunnen ieder moment bellen nu,, ben zoooo zenuwachtig
GLM1993 - Donderdag 14 juni 2012 16:23
Gefeliciteeeerd, geslaagden!! =D

Ik heb nu een heel lange time-out gehad vanwege mn eetstoornis.
Dit schooljaar heb ik vrijwilligerswerk op een basisschool gedaan om mijn conditie weer wat op te bouwen. En ik heb toch zó'n leuk jaar gehad!

Komend jaar ga ik ””eindelijk!! studeren! MWD..!
Gwendolyn - Donderdag 14 juni 2012 19:19
Ik ben geslaagd, heb desondanks mijn eetstoornis een gymnasiumdiploma kunnen halen!

Ga volgend jaar American Studies doen.

Ik ben zo blij dat ik het gehaald heb. Het voelt als een eerste stap tegen die eetstoornis.
Xottiex - Donderdag 14 juni 2012 23:26
@ gwendolyn, Gefeliciteerd echt super goed gedaan van je. Dit is zeker een stap tegen je eetstoornis. ik wens je nog veel succes in je herstel en natuurlijk ook in je opleiding!

Enne ik ben ook geslaagd :D aah zo blij mee. morgen cijfertjes ophalen ^^
Kianne - Vrijdag 15 juni 2012 13:05
Ik ben al een aantal jaren geslaagd...Ik heb de Mavo/ vmbo tl plus een extra vak gedaan bij het volwassen onderwijs. Op de middelbare school werd ik gepest en had ik eetproblemen die ik geheim hield.Dus heb in totaal er 6 jaar over gedaan tot ik eindelijk geslaagd was! Op mijn 20ste.! En had na de middelbare school, zonder diploma dus een tussenjaar gedaan en op kamers gegaan, maar de problemen werden alleen erger maar ben er sterker uit gekomen .dus in het volwassen onderwijs ging ik er voor de volle 100% voor!!
Petra - Vrijdag 15 juni 2012 15:02
hmm.. Eer herexamen.. Voor scheikunde. Ik vind het echt heel erg spannend!
Gefeliciteerd alle geslaagden!
Leonie_06 - Zaterdag 16 juni 2012 22:58
Aangezien ik geslaagd ben weet ik dat ik mag beginnen aan de opleiding Verzorgende IG. Ik wil later héél erg graag in het ziekenhuis werken (een paar jaar), daarna over naar de ambulance en dįįrna naar het buitenland. Grootse plannen dus!
Lianne - Maandag 18 juni 2012 11:16
Ik ben net geslaagd voor mijn mbo opleiding, ben echt heel blij. Geen idee of ik hierna wil doorleren of wil werken, zie het eigenlijk alle twee niet zo zitten, dus ik neem een tussenjaar om dingen te doen waar ik tijd voor nodig heb, en ondertussen lekker orienteren, beetje vrijwilligers werk doen misschien.