Geen goede voornemens

 

Je ontkomt er niet aan. Als je niet zelf al aan het denken geslagen bent, word je vaak wel overladen met de goede voornemens van anderen. Goede voornemens van je familie, je vrienden of zelfs van totaal onbekenden. Je slaat een tijdschrift open en er worden al tal van suggesties gedaan. Op deze vlakken kun jij jezelf allemaal verbeteren vanaf deze maand. Terwijl je er ook voor kunt kiezen om niet mee te doen. Het vergt wat moed, maar een keuze heb je altijd. Je hoeft geen goede voornemens te hebben, want je hebt ze nergens voor nodig. Je hoeft geen nieuwe start te maken, want je bent eigenlijk gewoon al lekker bezig.

Eerder schreef ik al eens over de fuck-it-list, de tegenhanger van de bucketlist. Over de dingen die je niet nodig hebt. Dingen die je niet hoeft te doen en nooit hoeft af te strepen, als jij dat niet wilt. Hoe heerlijk is het om een overzicht te hebben van alles wat je niet hoeft te doen en dat vervolgens los te mogen laten. Neem eens een moment om kijken naar wat je allemaal niet nodig hebt en waar je je allemaal niet druk om hoeft te maken. Dat kan al een enorme opluchting zijn! Zeker nu!

Nieuwe start, nieuwe jij? 

Oud en nieuw is bij uitstek zo’n moment waarbij je niet ontkomt aan die nieuwe-start-gevoelens. Het uitgelezen moment om flink aan de lijstjes te gaan. Het lijkt namelijk zo'n fijn beginpunt. Een schone lei. En die zijn maar wat verleidelijk om opnieuw in te kunnen vullen. Je krijgt een nieuwe start, op een presenteerblaadje, je zou toch gek zijn als je die kans niet zou grijpen?

Niet dat ik die druk niet voel natuurlijk. Ook ik denk na drie glazen champagne, rond een uurtje of 1 's nachts, ineens aan wat er allemaal anders moet het komende jaar. Want ik wil nog zo veel en er kan nog zo veel. Maar dat is ook het probleem, het is te veel. Ineens denk je tijdens dat confronterende moment aan wat er allemaal niet goed gaat en wat er allemaal anders moet. Alles, is echt heel erg veel.

Dat is helemaal niet haalbaar, dus voelt het vaak veel te overweldigend. Op één avond kijk je naar een totaal plaatje dat je in details wilt gaan bijschaven. Maar je eetpatroon, je sociale leven, je huishouden en je hobby's, ga je niet allemaal de komende maand aan kunnen passen en 'beter' kunnen doen. Niet omdat jij daarin faalt, maar omdat dat onmenselijk is. Maar als het je niet lukt, ben je misschien wel teleurgesteld in jezelf. Dat is sowieso geen fijn begin van het nieuwe jaar.

Hoe wapen je je ertegen? 

Eigenlijk ben je dus pas écht gek als je je zo gek laat maken. Dat het anders kan, betekent niet dat het ook anders moet. Als het anders had gemoeten, had je dat allang gedaan en de meeste veranderingen kosten nu eenmaal tijd. Tijd die jij er al in aan het steken bent. Dat dat op 1 januari misschien nog niet gelukt is zoals je zou willen, betekent niet dat je niet op de goede weg bent. Het betekent vooral dat we rond de jaarwisseling allemaal ineens heel ongeduldig zijn. 

Er valt echt een last van mijn schouders als ik bedenk wat ik allemaal niet nodig heb dit jaar. Waar ik allemaal niet aan mee hoef te doen. Als ik bedenk wat ik allemaal niet hoef, blijft er ineens zo veel ruimte over voor de dingen waar ik wél blij van word. Ook dit jaar gaat er vast weer genoeg mis, heb ik genoeg om handen en maak ik mij ongetwijfeld weer genoeg zorgen om van alles. Maar ik hoef me gelukkig geen zorgen te maken om de nieuwste voedselhypes. Na jarenlang schaven aan mijn eigen eetpatroon, durf ik met een gerust hart meer te vertrouwen op mijn eigen boodschappen-ritueel dan op het nieuwste artikel in de krant. Dat nieuwste onderzoek over voeding is vast waar en vast helpend voor iemand, maar niet voor mij! Wat een rust! 

Ik hoef godzijdank ook niet bezig te zijn met kleding waar ik mij niet goed in voel. Te klein, te groot, te oud, te kapot... Eigenlijk alles in mijn huis of kledingkast waar ik niet blij van word of wat geen fijne functie heeft, hoef ik mij niet meer druk om te maken. Al die kleding heeft als enige functie; om mij een fijn en mooi gevoel te geven. Dat is wel zo overzichtelijk!

Alles waar ik onzeker van word, heb ik niet nodig in mijn leven. Natuurlijk, mijn onzekerheid is mijn eigen struggle. Maar alles wat mij daarin negatief beïnvloed, hoef ik gelukkig niet op te zoeken. Alles op social media, maar ook alles in mijn eigen dagelijkse leven waar ik mij onzekerder of minderwaardig door ga voelen, mag ik laten voor wat het is. Het is soms al lastig genoeg met jezelf en je eigen hoofd. Dus alles van buitenaf, waarbij je merkt dat het je geen positief gevoel over jezelf geeft, mag je met rust laten. Omdat jij rust verdient en omdat er dan genoeg tijd en energie overblijft voor dingen die jou wel laten stralen dit jaar.

Je deed het al prima

Goede voornemens geven eigenlijk indirect aan dat je het niet goed deed. Dat de koers die je had, niet goed was of niet goed genoeg. Het moet anders, omdat het anders kan. Dat gevoel geeft het mij vaak. Maar moet het echt anders? Ging het echt zo slecht? Dat vind ik van weinig vertrouwen spreken naar jezelf toe. Je hebt een heel jaar geploeterd en nieuwe stappen gezet. Zou dat op 1 januari allemaal teniet gedaan moeten worden? Dan moet het roer ineens om, maar waarom eigenlijk?

Als je al zo gefixeerd bent op hoe het afgelopen jaar beter had kunnen gaan, kun je dat op z’n minst eerlijk proberen te doen. Dus kijk ook eens -in net zo veel detail- naar wat er wél goed ging het afgelopen jaar? Wat deed je goed? Welke stappen heb je gezet? Met andere woorden; wat hoeft er helemaal niet anders? Wat wil jij juist meenemen? Welke overwinningen wil jij juist meenemen in dit nieuwe jaar? 

Je gaat namelijk geen ander mensen worden het komende jaar. Hoe graag we soms misschien anders zouden willen zijn. Hoe graag we onszelf op onze slechtste dagen zouden willen inruilen, we zullen het met onszelf moeten doen. Ook dit jaar weer. Maar je bent jezelf de afgelopen jaren al volop aan het creëren. Je bent al die tijd jezelf en tegelijkertijd ben je al zo veranderd. Dat deed je uit noodzaak of uit pure overlevingsdrang. Met wilskracht, motivatie en doorzettingsvermogen. Gewoon op die ene moeilijke maandagochtend in juli. Of juist tijdens dat heerlijke weekend in september. Dat deed je niet omdat het ineens een nieuw jaar werd, maar omdat jij de komende jaarwisselingen op een andere plek wilt zijn met jezelf. Maar ook voor alle maandagochtenden en alle weekenden die nog komen gaan. 

Dus vertrouw op die weg die jij het jaar hiervoor al bent ingeslagen. Je hoeft niet opnieuw te beginnen, jij hoeft niet 'beter'. Je bent al goed, goed genoeg. Ook dit jaar

Wat heb jij niet nodig in dit nieuwe jaar?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Keeshe - Woensdag 1 januari 2020 19:28
Ik ben eigenlijk het hele jaar al zo bezig met reflecteren, lijstjes en voornemens dat ik het altijd juist wel lekker vind om dat met oud en nieuw juist even niet te doen.
Aine - Woensdag 1 januari 2020 20:26
Ik heb zelfs de fuck it scheurkalender besteld :)
Prue - Woensdag 1 januari 2020 21:41
Wat ik niet nodig heb... is een volle agenda. Dit jaar wil ik meer tijd voor mezelf. Door omstandigheden (is nogal lang verhaal dat er inhoudelijk niet toe doet) heb ik afgelopen twee jaren weinig tijd vrij kunnen plannen. In 2020 kan ik voor het eerst sinds 3 jaar weer eens echt op vakantie. En daar ga ik van genieten!
Sanne - Vrijdag 3 januari 2020 20:37
Goede voornemens doe ik lekker ook niet aan!
Anne - Zaterdag 4 januari 2020 11:11
Ik noem het intenties. Ik heb de intentie om op de goede weg te blijven met mijn leven. Maar ik heb niet bijvoorbeeld nodig om mijzelf op te leggen dat ik dit jaar genezen moet zijn.
Ik wil wel het gevoel hebben dat ik een richting geef aan het jaar, maar niet met lijstjes van dit moet lukken dit jaar en dat moet ik nooit meer doen! Zo is het leven niet šŸ™‚
Lisa - Zondag 5 januari 2020 22:30
Prachtige foto's. Warme tekst.
Mooie reminder, zachter zijn voor onszelf šŸ’•
Liefs en beste wensen voor jullie allemaal.
Lisa - Zondag 5 januari 2020 22:42
Prachtige foto's. Warme tekst.
Mooie reminder, zachter zijn voor onszelf šŸ’•
Liefs en beste wensen voor jullie allemaal.