Geen bucketlist, maar fuck it list

 

Je hebt vast wel eens gehoord van een bucketlist en misschien heb je er ook wel eentje gemaakt, of twee of drie inmiddels.. Wanneer ik een bucketlist samenstel kan ik de positieve energie en motivatie door mijn lichaam voelen stromen. Vol goede moed en overladen met nieuwe plannen kijk ik dan de toekomst weer in. Tegelijkertijd bekruipt mij soms ook een heel ander gevoel. Jeetje, wat moet ik eigenlijk nog veel. Dat kan heel leuk zijn, want het biedt weer leuke vooruitzichten, maar het kan ook een beetje op mijn zenuwen werken. Om die zenuwen een beetje tegen te gaan is er nu een fijne tegenhanger. Ik introduceer: de Fuck-it-list!

De fuck-it-list is eigenlijk precies het tegenovergestelde van de bucketlist. Het gaat over alles wat je zeker niet hoeft te doen, helemaal klaar mee bent en je al helemaal nooit meer druk om gaat maken. Al die dingen, die je eigenlijk in een klap op kunt schrijven en meteen weer van je af kunt laten vallen, kun je verzamelen in deze lijst. Deze lijst is voor alle dingen waar je ‘fuck it’ tegen wil zeggen, want je kunt prima zonder!

Het klinkt misschien een beetje gek, want waarom zou je dat moeten doen? Waarom zou je tijd besteden aan een lijst waar je toch niets mee wilt gaan doen? Nou, misschien juist om de simpele reden dat je helemaal niets mee hoeft. Deze hele lijst heb jij niet nodig in je leven en niets of niemand kan jou wijsmaken dat je hier iets mee zal moeten. Je hoeft er niet aan te beginnen, het niet af te maken en je hoeft er niemand mee tevreden te houden. Een soort to-do-lijst die je in één ruk af kunt strepen, want je kunt jezelf alvast geruststellen dat je hier nooit aan hoeft te beginnen. 

Dingen die je al gedaan hebt, maar nooit meer wilt doen. Dingen die jou niet helpen en waar je vanaf wilt. Dingen die je hebt meegemaakt en nooit meer wilt meemaken. Of dingen waar je anderen altijd over hoort, maar totaal niet de behoefte voelt om aan mee te doen. Alles waar jij alleen maar 'nee' tegen wil zeggen. Dat is jouw fuck-it-list.

Alles wat jij niet wil in je leven, alles wat jij lekker niet nodig hebt, dat mag je overboord gooien. Zelf vind ik weinig dingen zo bevredigend als een complete opsomming van alles wat ik niet nodig heb in het leven. Wat hoeft er toch eigenlijk weinig, denk ik dan. Wat heerlijk, wat een bevrijding! In een oogopslag zie ik alles waar ik lekker geen tijd en energie aan hoef te verspillen. Des te meer blijft er over voor de dingen ik wél echt belangrijk vind.

Misschien staan er dingen op jouw lijst waar je fuck-it tegen wil zeggen, maar die misschien wel in je dagelijks leven terugkomen. Dan kan dit een goed moment zijn om daar nog eens bij stil te staan. Waarom vraagt het toch nog steeds je aandacht en belangrijker nog; waarom wil je daar juist vanaf? Jij bent de baas over jouw leven en jij bepaald waar jij aandacht aan wil geven. Wat zijn jouw doelen en waar wil jij je niet meer door laten afleiden?

Om af te trappen deel ik graag mijn persoonlijke fuck-it-list met jullie. Het is, net als met elke lijstje denk ik, wel iets wat per dag kan veranderen. Gelukkig is geen enkele lijst goed of fout, nog zo’n voordeel!

- Bungeejumpen en bergbeklimmen. Godzijdank hoef ik dat lekker nooit.
- Een leren bank. Het lijkt me koud in de winter en plakkerig in de zomer.
- Beginnen aan een dieet. Het hoeft lekker nooit meer. Ik ga er gewoon nooit meer aan beginnen.
- Kleren kopen waar ik niet verliefd op ben. Anders trek ik het toch niet aan. Soms is het zo fijn om alles weer terug te hangen en zonder iets de winkel uit te lopen.
- Dingen perfect moeten doen. Het hoeft gewoon niet! Hou ermee op, het lukt vaak stukken beter als dit niet hoeft.
- Zeuren over het weer. Eigenlijk is het elke dag best prima en dat weer regelt zichzelf wel.
- Een reuzenrad in. Ik word er niet blij van, dus wat heerlijk dat dat niet hoeft. 
- Mij irriteren als ik in de ‘verkeerde’ rij sta. Ik ben de enige die op dat moment een probleem heeft en die zich irriteert. Dat hoef ik lekker niet meer te doen dus.

Wat staat er op jouw fuck-it-list?

Fotografie: neonbrand

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

*** - Zaterdag 5 januari 2019 15:33
Haha wat leuk!
- Mensen toevoegen op Facebook die ik amper ken omdat ik bang ben hen anders te kwetsen
- Na iedere maaltijd de afwas doen (op het einde van de dag afwassen kan ook nog ...)
- m'n benen ontharen in de winter :p
- de rommel van huisgenoten opruimen
- uitgaan in de studentenbuurt (vreselijk die veel te luide muziek en dronken mensen)
Corinne - Zaterdag 5 januari 2019 18:18
Haha, ik ben het helemaal eens met je punt over dat benen ontharen ;)
Iris - Zondag 6 januari 2019 08:32
Geweldig het punt van je benen ontharen in de winter geweldig.

Zo heb ik een lange wandeling maken met me hulphond als ik te veel pijn heb.
(Ze heeft liever een dachtje niks als ik pijn heb want ze ontspant niet op z'n moment en zonder dat ik pijn heb wel)
egel - Zaterdag 5 januari 2019 16:33
Wat een leuk idee! Allemaal dingen waar je je niet meer mee bezig hoeft te houden of druk moet om maken! Ga ik ook eens doen. Ik denk dat het een lange lijst zal worden...
Co - Zaterdag 5 januari 2019 16:58
Heerlijk!
#fairytale - Zaterdag 5 januari 2019 17:41
Wat een goed idee, even je frustratie van je afschrijven.
Esther - Zaterdag 5 januari 2019 17:41
Wat een goed idee!! Dit ga ik zeker maken!šŸ˜
Maya - Zaterdag 5 januari 2019 19:20
Haha, deze vind ik wel grappig!
Silent-Tears - Zaterdag 5 januari 2019 20:49
zie ook het boek " F*ck itlist book. Heel veel dingen die je vooral niet gedaan moet hebben!" van Jacob & Haver, aanrader!
A. - Zondag 6 januari 2019 09:40
Dit vind ik echt een goed iets ! šŸ˜Š
Eline - Zondag 6 januari 2019 19:48
1. Skiƫn
2. Een bikini dragen. Voel ik mij niet goed in, waarom zou ik? Hoi mooie badpakken!
3. Winkelen bij H&M, Primark etc. Haat aan fantasieloze fast fashion met dubieuze herkomst
4. Doen alsof ik rosƩ lekker vind. Bah!
5. Een serie kijken die ik niet leuk vind 'om erover mee te kunnen praten'

Leuke lijst, kan vast nog meer bedenken.
A. - Maandag 7 januari 2019 06:39
Ik heb het geprobeerd,maar ik ontdekte dat ik dit eigenlijk moeilijker vond om te doen dan een bucket lijst !

Ingrid - Maandag 7 januari 2019 18:18
Deze blog is echt supertof! Ik kan wel een fuck it list maken, fijn!
Sydney - Woensdag 9 januari 2019 11:51
Wauw super leuk idee dit! Ik heb zeker wel heel veel dingen die ik absoluut niet wil of niet meer wil doen in mijn leven. Eigenlijk is dit gewoon veel leuker ook dan een bucket list en lekker ontspannend! :-)