Geef vandaag een complimentje

 

you look niceLig jij ook 's avonds wel eens uren te piekeren over de kritiek die je hebt gehad? Ik wel. Met complimenten heb ik dat echter veel minder, die blijven niet zo hangen. Ik hoor ze wel, maar eigenlijk vergeet ik ze best snel of wuif ik ze weg. Best jammer, want juist dat positieve is zo belangrijk. Vandaag is het Nationale Complimentendag 2013, en kun je dus wat extra stil staan bij complimenten en hoe jij daar mee omgaat. 

Iedereen vindt het fijn om gewaardeerd te worden, een schouderklopje of een compliment te krijgen. Maar vaak worden complimenten niet goed ontvangen. We luisteren er niet naar, nemen het niet serieus of laten het niet binnen komen. Het is belangrijk dat je een compliment goed kunt ontvangen, want pas dan kun je er wat mee doen en heb je er wat aan. Het geeft vaak zinvolle informatie, is goed voor je zelfbeeld en geeft je een goed gevoel over jezelf. Ik vond het zelf ook vaak lastig om met complimenten om te gaan, maar deze onderstaande tips hebben me erg goed geholpen.

1. Luister en onderbreek niet
Ik was vaak geneigd om zo snel mogelijk over een ander onderwerp te beginnen. "Ohja, hoe doen we het vanmiddag?" Ik praatte er overheen. Probeer dat vooral niet meer te doen. Het compliment komt zo niet binnen en het is ook niet netjes ten opzichte van degene die het compliment geeft. 

2. Zwak het niet af
"Dat shirt was heel goedkoop" of "Iedereen zou helpen als hij dat kon" zijn opmerkingen die ervoor zorgen dat we het compliment niet aan komt. Je tante geeft jou het compliment omdat ze het meent. Als ze vond dat iedereen zo behulpzaam was, zou ze dat compliment niet specifiek aan jou geven. Ontkracht het compliment dus niet meteen. 

3. Geef het niet meteen terug
Een complimenten geven we vaak al snel terug met "Jij ziet er ook goed uit". Maar probeer de tijd te nemen om het compliment goed op te nemen en niet meteen de aandacht op iets anders te vestigen.

compliments

Download deze poster met complimentjes HIER

4. Laat het binnen
Wat mij vaak helpt is vragen waarom die gene het vindt. "Wat vind je er mooi aan?" of "Waarom vind je dat dan?" zorgen ervoor dat je het compliment goed kunt opnemen en geeft je nuttige informatie waardoor je het onthoudt.  

5. Geniet ervan
Denk 's avonds nog eens terug aan het compliment of schrijf het in een complimentenboekje. Altijd fijn om terug te lezen! Je kunt natuurlijk ook complimenten aan jezelf geven. Waar kun jij trots op zijn? Of wat is vandaag goed gegaan? Kijk naar al het positieve om je heen. Er is altijd wel iets positiefs te vinden en complimenteer jezelf hiermee. 

Hoe geef je een compliment?

1. Wees oprecht
Het belangrijkste is dat het compliment oprecht is. Zeg niet iets wat je niet meent, want daar heeft niemand iets aan. Als je zelf vaak complimenten geeft die je niet meent, ga je misschien zelf ook twijfelen over complimenten die anderen geven. Wees dus eerlijk en zeg iets dat je echt meent. 

2. Wees persoonlijk
Laat duidelijk merken dat het compliment op die ene persoon gericht is. Geef geen algemeen compliment, waarbij ze moet gissen of je haar hiermee bedoelt. "Ik vind jou een goede vriendin" geeft veel meer waardering dan "Ik ben blij dat ik goede vriendinnen heb."

3. Overdrijf niet
Overdrijf niet bij het geven van een compliment, dan komt het onnatuurlijk over en zal niemand het van je aannemen. Blijf reëel en eerlijk, dan komt het compliment het beste over en zal de ander het compliment ook beter kunnen ontvangen.

4. Blijf bij jezelf
Ben jij iemand die recht door zee is, spreek zo dan ook jouw compliment uit. Ben jij juist iemand die gemakkelijker over de WhatsApp, via een brief of mail haar gevoelens uit, doe het dan op die manier. Het maakt niet uit hoe je het compliment geeft, het enige wat telt is DAT je hem geeft.

Vandaag is een mooie dag om te beginnen met het geven en ontvangen van complimenten. Als je het lastig vindt om een compliment te geven kun je op de site van Nationale Complimentendag een oorkonde maken om het compliment te geven, deze is op het plaatje te zien. 

Probeer vanaf nu elke dag een compliment te geven aan jezelf en een ander. Neem elk gekregen compliment mee naar bed, zodat je er lekker lang over kunt piekeren, in plaats van de kritiek die je kreeg.

Hieronder heb ik nog een leuk filmpje geplaatst om te laten zien dat veel mensen moeite hebben met het krijgen of geven van een compliment. Het is dus niet gek dat jij er moeite mee hebt, maar probeer het te verbeteren. Complimenten zijn leuk en heel belangrijk voor jezelf en een ander!

Complimentendag op Proud2Bme
Vandaag is het complimenten dag, en dat willen we met elkaar niet onopgemerkt aan ons voorbij laten gaan! Geef daarom eens een aantal leden op dit forum of in de chat een mooi en oprecht compliment. Probeer ook zelf complimentjes vast te houden die je krijgt. Succes!

Heb jij al een compliment gegeven of ontvangen vandaag?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lot1995 - Vrijdag 1 maart 2013 15:19
elke dag is een dag voor een compliment te geven of te ontvangen
Believe. - Vrijdag 1 maart 2013 15:34
Allebei, haha! Opeens werd er door een raam geroepen dat ze mijn haarkleur leuk vonden ;3 Superlieff, en uit het niks, ik fietste gewoon :o

En aan een vriendin dat ik het heel erg waardeerde hoe ze er voor me is(:
m. - Vrijdag 1 maart 2013 17:00
Ik heb zojuist mijn vriendin gesmst dat ze fantastisch is. Dat is ze ook en dat wou ik haar even laten weten :)
S. - Vrijdag 1 maart 2013 17:40
Ik kan inmiddels wel complimenten aannemen. Als in; ik laat diegene uitpraten en bedank diegene voor het compliment. Want ook al geloof ik er helemaal niets van, en denk ik dat diegene het niet meent. De persoon neemt in ieder geval de moeite om het compliment te geven, dat is ook wat waard. En bovendien, als je één van bovenstaande dingen doet, laat je je onzekerheid zien en daar kunnen mensen je dan alleen maar op pakken, dus dat doe ik niet meer.
Iris - Vrijdag 1 maart 2013 18:27
En laat vandaag nou niet alleen Nationale Complimentendag, tevens is het vandaag Self Injury Awareness Day, Wereldgebedsdag en de eerste dag van de meteorologische lente.

Voor mij is elke dag een dag om complimentjes te geven en te ontvangen, hoewel ontvangen zeker niet makkelijk is.

m - Vrijdag 1 maart 2013 20:28
Compliment naar mijn zus toe over dat ik het top vindt hoe ze altijd alles doet wat ze doet, zoals ze het doet
en een vriendin die nieuwe dingen is gestart, vond ik wel weer top, en ik kreeg compliment voor leuke strand-wandeling-foto en vertellen als je vandaag iets goeds doet, merk je morgen vaak het resultaat ervan of werkt het naaaaaa.. happy!
l - Vrijdag 1 maart 2013 23:34
Mijn compliment aan proud2bme: Ik vind echt dat jullie supergoede artikelen schrijven en hele fijne tips geven!
Ingrid - Zaterdag 2 maart 2013 14:07
Wat ik heel leuk vind is dat ik soms gewoon hardop zeg tegen iemand dat iemand bijvoorbeeld een heel lekker geurtje op heeft of een mooie jas aan heeft, ik dacht altijd die persoon denkt vast dat ik niet spoor haha, maar je moet het eens proberen je krijgt altijd zo een leuke reactie en vaak sta je opeens een tijdje te kletsen met iemand die je helemaal niet kent. Die spontane dingen kunnen mijn dag echt kleur geven.
In complimenten ontvangen ben ik minder goed ;) dan krijg je een uhm ehhh oh joh nee johh, oefening baart kunst ;)) Leren een compliment ontvangen en binnen laten komen ;)