Gebruik jij een dagboek

 

Toen ik jonger was hielden veel vriendinnen een dagboekje bij. Ik zag het nut er niet van in en dacht dat ik toch niks interessants te melden had. Daarnaast vond ik het lastig om stil te staan bij de dag, de gebeurtenissen, de gevoelens en gedachtes die ik had. Nu merk ik dat het juist goed voor me is en ben ik erg blij dat ik mijn eigen dagboek heb.

Ik had het altijd erg druk in mijn hoofd. Als ik wakker werd voelde ik een steen in mijn maag zitten en dat gaf een heel benauwd gevoel. Soms had ik het idee dat het kwam door een nachtmerrie of dat ik gewoon slecht geslapen had. Echter wist ik wel dat ik me gewoon veel zorgen maakte of dat ik stress had maar daar niet aan toe wilde geven. Ik wilde het wegstoppen, maar dat bleek echter niet te werken. Ik kreeg steeds meer buikpijn en voelde steeds meer onrust.

Dagboekje

Rust
Toen ben ik begonnen met schrijven over mijn gevoel. Zo ben ik stil gaan staan bij het gevoel wat ik ervoer en de gedachtes die erachter zaten. Mij hielp het om te werken in thema's. Alle dingen die bij elkaar hoorde zette ik onder dezelfde alinea. Ik zelf vond het te lastig om een echt verhaal te schrijven, maar schreef alles met steekwoorden. Dit zorgde ervoor dat mijn gedachtes geordend werden. De chaos in mijn hoofd werd wat minder en ik had een duidelijker beeld waar ik tegenaan liep. Doordat dit zoveel verlichting gaf ben ik begonnen met dagelijks een dagboek bij te houden.

Jouw dagboek
Jouw dagboek, is jouw eigen dagboek. Je kunt er in schrijven wat jou bezig houdt. Het is dus helemaal van jou. Ikzelf hield mijn dagboek thuis bij. Het was een roze boekje en ik schreef er altijd met dezelfde pen in. Het is iets wat helemaal van mij zelf is. Ik kan er zelf in teruglezen, in schrijven en mezelf in blootgeven.

Je kan ervoor kiezen om een dagboekje op het forum van Proud2Bme te beginnen. Je kan daar dan je verhaal doen wanneer je wilt. Je kunt er steun krijgen, je vragen stellen of gewoon je verhaal kwijt. Het kan goed zijn om op je verhaal feedback te krijgen of een lief berichtje van de andere leden, ervaringsdeskundigen of professionals. Je kunt ook met anderen meelezen en daar van leren.

dagboek

Inzicht
Je kan schrijven wat je wilt, want het is jouw dagboekje. Schrijven gaat langzamer dan praten, en kan er dus voor zorgen dat je inzichten krijgt. Je denkt net even wat langer na en komt op ideeen of oplossingen. Als je een dagboekje op het forum van Proud2Bme hebt, kunnen ook de reacties je inzicht bieden. Probeer dus lekker te schrijven wat je wilt en je niet in te houden. Laat alle gedachten maar gewoon komen en schrijf ze op.

Wees jezelf
Je hoeft echt geen schrijfster te zijn om een dagboek bij te houden. Je verhaal zal misschien wat minder spannend zijn, maar ook jij beleeft dingen. Je hoeft je in jouw dagboek niet interessanter voor te doen dan je bent. Je leeft zoals je leeft. Als je het terug leest vind je het vast weer heel interessant. Onthoud dat je schrijft voor jezelf, niet om een prachtige bestseller te verkopen.

dagboekEnjoy
Een dagboek kan je helpen herinneren dat er ook nog leuke dingen zijn. Wanneer je een baaldag hebt is het goed om terug te bladeren naar dagen waarop je veel leuke dingen meemaakte. Dit kan je weer positieve energie geven om er weer voor te gaan en die positieve mood te herpakken.
Lees ook het stukje over positieve dingen opschrijven in het blog ''Parelduiken: Positief denken''.

Creatief
Daarnaast is schrijven ook gewoon goed voor je. Je leert je gedachtes en gevoelens weergeven en leert je op een leuke, creatieve manier schrijven. Het zorgt er voor dat je stil staat bij je gevoel en aandacht besteeds aan de dingen die jou bezig houden.

Van je af schrijven
Schrijven kan heel erg opluchten en je helpen je hoofd leeg te maken. Als je een moeilijke dag hebt, kan het heel goed helpen dit op te schrijven. Daarna voel je je meestal heel erg opgelucht. Het helpt dus echt om gewoon even zonder er lang over na te denken, alles op te schrijven.

Geheimen
Ook is het fijn om een dagboek te gebruiken als geheimenboek. Dan heb ik het niet over opkroppen van dingen, maar juist over het niet doorvertellen van dingen die je bijna niet voor je kunt houden. Soms vertelt een vriendin, broer of zus dingen die je niet mag doorvertellen. Het kan dan fijn zijn om dat neer te schrijven zodat je het voor je gevoel kwijt bent. Wanneer je er echter heel erg mee in je maag zit, is het goed om het nog eens met diegene te bespreken. Sommige dingen zijn nou eenmaal beter te bespreken dan enkel weg te schrijven.

Memories
Een dagboekje bijhouden is ook gewoon erg leuk. Het is leuk om later dingen terug te lezen van je schooltijd of wanneer je voor het eerst alleen op vakantie ging. De dingen die zwart op wit staan gaan nooit verloren. Je kunt het dus ook gebruiken om dingen op te schrijven die je nooit wil vergeten. Ga er creatief mee om en plak er gerust foto's of papiertjes bij ter herinnering.

Heb jij een dagboek?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Flower - Zaterdag 21 december 2013 12:31
Ik heb er diverse gehad, maar ik hield het regelmatig schrijven nooit lang vol.
Flower - Zaterdag 21 december 2013 12:31
Ik heb er diverse gehad, maar ik hield het regelmatig schrijven nooit lang vol.
Rosa_Hope - Zaterdag 21 december 2013 13:14
Ik heb een dagboekje op het forum maar ook een echte van papier.
autigirl - Zaterdag 21 december 2013 13:18
Ik heb meerdere malen een weblog gehad. Ik vond het erg fijn om feedback te krijgen. Nu heb ik geen weblog meer. Maar wel een dagboekje hier op het forum. Het helpt goed om van me af te kunnen schrijven. Je krijgt echt fijne helpende/steunende feedback. ;)
Rebecca - Zaterdag 21 december 2013 13:25
Ik houd al vanaf het moment dat ik net kon schrijven dagboeken bij haha. (ook al schreef ik vroeger heel erg weinig).
Van mijn 14e tot mijn 17e schreef ik echt hele boekjes vol, tegenwoordig schrijf ik nog 1 of 2 keer per week.

Jammer genoeg heb ik ooit een heleboel dagboeken weggegooid omdat ik niet wilde dat het gelezen zou worden. Tegenwoordig bewaar ik ze wel gewoon, maar ik lees ze ook nooit terug of zo.
Liadan - Zaterdag 21 december 2013 13:49
hier hetzelfde als Rebecca. Ik heb ook ooit eens al mijn dagboeken weggegooid en daar heb ik nu echt heel erg spijt van.
Leonie_06 - Zaterdag 21 december 2013 16:55
Ik heb een dagboek hier op het forum, maar heb ook een 'echt' dagboek waarin ik regelmatig schrijf, maar lang niet elke dag.
J. - Zaterdag 21 december 2013 17:38
Vanaf de basisschool hou ik al dagboeken bij, de afgelopen 3 jaar wat structureler. Ik zou niet kunnen zonder pen en papier om mijn 'HSP-hoofdje leeg te schrijven en te ordenen, heerlijk!
Roos_ - Zaterdag 21 december 2013 18:04
ik hou nu ook al 10 jaar non-stop dagboekjes bij, sinds m'n 11e. vroeger elke dag, nu Max 1x per week.. het helpt heeel erg om alles van me af te schrijven als jet slecht gaat, maar het is ook heel fijn om alle goede en fijne dingen op papier te zetten. maakt me dankbaar voor de leuke dingen :)
Roos_ - Zaterdag 21 december 2013 18:06
conclusie: t geeft heel veel rust in je hoofd !!
S. - Zaterdag 21 december 2013 18:10
Voor iedereen die wel een dagboek bij wil houden maar geen zin/tijd heeft om veel te schrijven: op bol.com is er een dagboekje dat je kunt kopen dat heet 'one line a day'. Je schrijft iedere dag maar een heel klein stukje en je kan het wel vijf jaar bijhouden! Hij ziet er ook nog eens mooi uit. Ik schrijf er nu bijna een maand in en ben er echt heel blij mee.
MChantalle - Zaterdag 21 december 2013 18:18
Vroeger heb ik wel veel dagboekjes bijgehouden. Nu schrijf ik af en toe wat in mijn telefoon, wat ik naar mezelf opstuur en dat dan vervolgens print en in mijn 'dagboek' plak waar ik ook in teken, schrijf en héél af en toe een foto plak.
Het probleem is dat ik het niet volhoud omdat ik alles zo mooi mogelijk wil verwoorden. Als dat dan niet lukt, dan stop ik met schrijven. Het zou me wel helpen. Om het weer meer bij te gaan houden.

Het moet niet als iets verplichts gaan voelen is mijn advies aan anderen. :)
Kikkie - Zaterdag 21 december 2013 22:18
Toen ik er achter kwam dat mijn moeder hem systematisch las ben ik gestopt. Ik mis het schrijven, want het verlaagde de spanning en onrust. Als ik weer begin, weet ik echter dat mijn moeder hem weer zal zoeken&lezen. Het voelt niet veilig meer.
Bibi - Zaterdag 21 december 2013 22:58
Ja,
Elk jaar neem ik een dagboek, voor elk jaar.
Het is ook gewoon fijn, om gevoelens, gedachtes op te schrijven, die je niet doorverteld, of niet durft te vertellen.
Het is fijn, vertrouwd,
en miss fijn voor later om later terug te lezen hoe je je voelde toen.
AnaMan - Zondag 22 december 2013 14:04
Ik schrijf een a twee keer per dag hier in mijn Proud dagboekje.
Het van je afschrijven en feedback krijgen zijn ZO waardevol!!!
Sophie - Woensdag 25 december 2013 12:43
Ik heb heeel veel dagboekjes proberen bij te houden, maar het is me nooit echt goed gelukt hahahah :P
. - Donderdag 2 januari 2014 15:45
in de tijd dat mijn vriend was opgenomen in een psychatrische instelling schreven we beide elke dag in een dagboek. Ik las dat van hem 1x per week, hij dat van mij niet. nu, een tijdje later lees ik de boekjes (die van hem heb ik ook) nog wel eens. het heeft me erg goed gedaan en het was erg fijn om elke dag te schrijven over mijn dag en mn gedachten , gevoelens etc. met hem praten kon niet dus we schreven "aan"elkaar in de boekjes.
een aanrader in situaties als dit
Dilara - Woensdag 5 augustus 2015 18:57
Ja.... Maar ik ben hem kwij... 0.0 Waar ligt dat ding?!
Dilara - Woensdag 5 augustus 2015 18:57
Kwijt*
Christien - Woensdag 24 mei 2017 22:01
Ik schrijf iedere dag veel pagina's vol. Ik doe het al sinds m'n zevende en ik ben nu 14 jaar. Het helpt goed want nu maak ik ruimte voor m'n gedachten en krop ik het niet meer op.