Festivals en een eetstoornis

 

Het festivalseizoen is weer begonnen. In Nederland zijn we er gek op! Het is vaak mooi weer, iedereen ziet er leuk uit, de muziek is goed, er is genoeg eten en drinken en je bent gezellig met je vrienden. De sfeer die op muziekfestivals hangt vind je eigenlijk nergens anders. Voor de meeste mensen is een festival dus een heerlijke, onbezorgde dag. Toch is dat niet voor iedereen zo. Als je een eetstoornis hebt, kan je tegen nogal wat dingen aanlopen als je een festival bezoekt.

Ik ben zelf een groot fan van festivals. In de zomer ga ik er heel wat af. Naast festivals die een dag duren, heb ik ook wat weekendfestivals bezocht. Ik vind het geweldig om met vrienden te kamperen daar. Het voelt als een minivakantie met allemaal mensen die dezelfde interesses hebben als ik. Maar zulke dagen en weekenden zijn slopend.

festivals eetstoornis

Een festival bezoeken kost dus nogal wat energie. Je bent vaak veel aan het lopen en natuurlijk aan het dansen. Je verbrandt dus een hoop calorieën op zo’n dag. Het is daarom belangrijk dat je genoeg eet en ook voldoende drinkt om het allemaal vol te kunnen blijven houden. Maar ja, eten op een festival is natuurlijk anders dan thuis.

Mijn ervaring is dat ik op zulke dagen sowieso heel anders eet dan normaal. Als ik een festival bezoek, eet ik minder vaak maar eet ik wel ongezonder. Ik probeer er wel altijd voor te zorgen dat ik de drie hoofdmaaltijden op een dag binnenkrijg, maar de tussendoortjes schieten er vaak bij in. Op een weekendfestival gaat dat vaak nog wel, omdat ik dan eigen eten mee heb genomen van thuis. Maar als ik een dagfestival bezoek neem ik geen tussendoortjes mee.

Met weekendfestivals ontbijt ik meestal vrij laat, maar dan kan ik gelukkig nog wel iets eten wat ik van huis heb meegenomen. Als je een dagfestival bezoekt kan je ook nog gewoon thuis ontbijten en lunchen. Voordat ik ga, eet ik vaak een vrij grote lunch zodat ik de eerste paar uur op het festival nog geen honger zal krijgen.

Als je eenmaal op het festival bent, ben je afhankelijk van het eten daar. Soms mag je eten van huis meenemen, maar verder staan er op elk festival een hoop kraampjes waar je eten kan kopen. Eigenlijk eet ik op festivals bijna altijd iets van pizza, friet of een hamburger. Ik eet dit dan ook vaak even snel tussendoor, zodat ik daarna weer verder kan gaan dansen.

Het eten op festivals vind ik altijd bijzonder duur. Voor een pizzapunt betaal je al gauw vijf euro. Tegenwoordig gaan festivals steeds meer mee in de healthy food trend, maar daar betaal je vaak dan wel de hoofdprijs voor. In de supermarkt betaal je ook meer geld voor gezond eten en op een festival is dat dus net zo. Mij maakt het niet zoveel uit of ik die dag nou gezond of niet eet. Ik eet vooral wat ik lekker vind. 

Op een festival eet ik vaak ook op andere tijden. Als ik thuis ben, dan eet ik meestal gewoon rond zes uur. Soms iets eerder, soms iets later. Maar op een festival is dat vaak anders. Soms draait er net een dj die ik graag wil zien waardoor ik eerder of later eet dan normaal. Het kan ook zo zijn dat vriendinnen graag even willen zitten en dat we dan besluiten om er maar meteen even wat bij te eten. We eten hierdoor dan vaak ook op een ander tijdstip dan normaal.

Ik kan me voorstellen dat het eten op een festival lastig is als je een eetstoornis hebt. Het is dus vaak wat ongezonder dan wanneer je thuis zou eten, het is duurder en bovendien eet je op andere tijden. Hoewel dit allemaal lastig is, is het wel heel belangrijk dat je iets eet. Zoals ik al zei is een festival vaak een intensieve dag waar je het eten hard nodig hebt.

eetstoornis festival

Naast de zorgen die je kan hebben over het eten op een festival kan alcohol natuurlijk ook een probleem zijn. Wie weet vind je het lekker om alcohol te drinken, maar zorgt dit tegelijkertijd voor stress. Ik telde alcohol bijvoorbeeld in calorieën en vond het dan moeilijk om daar ook nog bij te eten. Maar alcohol drinken op een lege maag is natuurlijk geen goed idee waardoor het heel belangrijk is dat je wel voldoende eet. 

Hetzelfde geldt voor drugs. Op festivals is de kans aanwezig dat je in aanraking komt met drugs. Nu moet je natuurlijk sowieso goed opletten als je drank of drugs gebruikt, maar al helemaal als je ondergewicht hebt of niet goed eet. Op een lege maag zal de opname van alcohol en drugs veel sneller gaan dan met een volle maag.  

Festivalstips
Maak van tevoren met vrienden afspraken over het eten
Maak voordat je naar het festival gaat met vrienden afspraken over het eten. Het kan fijn zijn als zij weten wat je lastig vindt, zodat er daar rekening mee kan worden gehouden. Spreek bijvoorbeeld af hoe laat en wat jullie gaan eten. Vaak is er ongeveer een week voordat het festival begint de timetable bekend. Hierop staat aangegeven hoe laat welke dj of band waar draait of speelt. Als je dat weet, dan kan je er ook rekening mee houden en afspreken wanneer jullie zullen gaan eten. Op die manier kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Dit geeft houvast waardoor je met een wat vrijer gevoel het festival kan bezoeken.

Neem zelf eten mee
Dit kan niet op elk festival, maar soms mag je eten mee naar binnen nemen. Het is niet heel handig om complete maaltijden mee te nemen, maar boterhammen of tussendoortjes kunnen wel handig zijn. Dit kan veiliger voelen dan lunchen met friet of een broodje op het festival. Zoek dus van tevoren op of het mogelijk is om zelf eten mee te nemen.

Pas op met drank en drugs
Pas goed op als je drank of drugs gebruikt tijdens een festival. Zorg er echt voor dat je voldoende gegeten hebt en dat er mensen zijn die op je letten. Mocht het toch misgaan, dan zijn er gelukkig mensen bij de EHBO die jou kunnen helpen.

Geniet!
Het allerbelangrijkste: vergeet niet te genieten! Festivals zijn gezellige dagen waarin je zo min mogelijk zorgen zou moeten hebben. Probeer je te focussen op alle leuke, positieve dingen en maak er een mooie dag van!

festivals zomer eetstoornis

Festivals aankomende zomer
♥ Pinkpop (3 t/m 5 juni)
♥ Down the Rabbit Hole (23 t/m 25 juni)
♥ Defqon 1. (23 t/m 25 juni)
♥ Zwarte Cross (13 t/m 16 juli)
♥ Tomorrowland (21 t/m 23 en 28 t/m 30 juli)
♥ Solar Weekend Festival (3 t/m 6 augustus)
♥ Lowland (18 t/m 20 augustus)
♥ Decibel Outdoor (18 t/m 20 augustus)

Ga jij nog naar festivals deze zomer?

Fotografie: Eva Rinaldi, Carol C. & Incase

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

LeRose - Zaterdag 3 juni 2017 20:39
Gebruik sowieso geen drugs...
Krissy18 - Zondag 4 juni 2017 13:09
Bedankt Danique, ik ben net opweg naar Pinkpop en dit wordt de eerste keer dat ik geen aanvraag heb gedaan voor eigen eten mee te nemen. Dus heel spannend, maar ik heb wel zin in deze dag. De blog is natuurlijk weer heel herkenbaar!
doubleki - Zondag 4 juni 2017 22:41
7 dagen sziget! Zo goed als hersteld van mn es maar toch blijft het spannend hoe ik me die week ga voelen door het andere eten. Vooral omdat je dan niet na n paar dagen weer gewoon je eigen ritme op kunt pakken