Eten op een festival

 

Augustus is een maand uit het Nederlandse festivalseizoen. Een maand waarin veel mensen op vakantie gaan en festivals bezoeken. Op dit moment kun je naar de Parade, ben je misschien wel op Zsiget of heb je plannen om naar Lowlands te gaan. Ook Pukkelpop, Festival The Brave en verschillende festivals in Parken en kleinere steden komen er nog aan. Gezellig, maar als je een eetstoornis hebt, ook best ingewikkeld.

Toch kan het leuk zijn om naar die festivals toe te gaan. Zelf vond ik dat ook, maar af en toe raakte ik daardoor best wel gestrest. Door alle indrukken werd ik ook nog eens erg vermoeid, bovenop mijn eigen drukke brein of de zorgen die ik had. Ik vond het maken van keuzes, zoals wat ik zou gaan eten dan nog moeilijker, reageerde kortaf op mijn vriendinnen of was dagen daarna dood en doodmoe. Niet altijd fijn en zeker niet zo leuk voor mijn vriendinnen. Tegenwoordig zoek ik voor en na zo'n druk weekend met een festival juist bewust rust voor mezelf op. En ik eet beter en heb een gezond gewicht, dat scheelt ook een hele berg.

eten

En dan moet je ook nog kiezen wat je gaat eten. Hoe laat? En wat verkopen ze allemaal? Wat eten je vrienden? Is het niet te duur? En wat eet je tussendoor? Mag je zelf eten en drinken meenemen of mag dat niet? Het is goed om sommige dingen van te voren natuurlijk uit te zoeken. Zelf iets meenemen is altijd handig voor tussendoor. Maar het is op zich wel gebruikelijk, en gezellig, om op het festivalterrein met je vrienden iets te eten te kopen. Tegenwoordig wordt daar op festivals vaak veel aandacht aan besteed. Mijn vriendinnen en ik lopen altijd eerst een rondje om te kijken wat er allemaal te koop is. Dan weten we dat alvast en kan iedereen in groepjes eten gaan halen rond etenstijd bij de verschillende tentjes.

Je kunt veel verschillende maaltijden halen. Zo at ik laatst Iranees, Thais of Turks, maar er is meestal ook een burger, frietjes, salade, pizza of zelfs een pannenkoek te krijgen. De porties verschillen naar mijn idee soms best wel. Ik ben wel eens twee keer een pannenkoek gaan halen, omdat ik nog trek had. Of ik vond het patatje een beetje klein en had nog trek, dus haalde nog wat loempia's. Met al dat lopen, dansen en kletsen verbruik je heel wat, dus moet je ook goed eten. Let daar dus goed op en voel je niet raar als je nog wat gaat halen. Tussendoor is er ook van alles te krijgen. Loempia's, zoals ik al zei, of ijsjes. Maar je kunt natuurlijk ook een frietje, broodje of churro's tussendoor nemen op een festival.

Afhankelijk van jouw herstelproces en de fase waarin je met het opbouwen van je eetpatroon zit, is het aan jou wat je gaat doen met eten. Soms is het fijn om van te voren met je diëtist te overleggen wat je gaat eten of wat verschillende opties zouden zijn. Je kunt natuurlijk ook zelf een goed lunchpakketje en tussendoortjes meenemen als je er nog niet aan toe bent en dit is toegestaan op het festivalterrein. Doe vooral wat haalbaar is voor jou, maar daag jezelf ook voldoende uit om stapjes te zetten tegen je eetstoornis in.

eten

Heb je last van eetbuien, dan kan al dat lekkere eten best wel lastig zijn. Worstel je daarmee, dan is het ook belangrijk dat je voldoende eet. Zorg voor een goed ontbijt, ga niet teveel snacken tussendoor, maar houd je een beetje aan een bepaalde structuur. Eet wel wat tussendoor, maar niet van alles door elkaar. Dit kan voelen als een eetbui of snaaigedrag uitlokken. Maar ook te weinig eten kan ervoor zorgen dat je al je geld er doorheen jaagt en van alles gaat eten wat je eigenlijk niet zou willen. Dat geeft je dan een rotgevoel en dat is zonde van de leuke avond, het weekend of de hele week dat je op een festival bent.

Die structuur kun je heel goed inbouwen, ook op een festival. Natuurlijk kun je een beetje schuiven en wisselen, maar overslaan is niet zo handig. Je kunt prima met je vriendinnen afspreken om na of voor een bepaald optreden avondeten of lunch te gaan scoren bijvoorbeeld. Ook kun je voor ontbijt zakjes Brinta, havermout of fruit meenemen, zodat je dat altijd bij de hand hebt. Met een klein gasbrandertje kun je dan een lekker ontbijtje maken bij je tent.

Je kunt ook afspreken hoe je de dag een beetje inricht met eetmomenten, als je dat nodig hebt. Luister ook goed naar je lichaam en gevoel en pak af en toe een momentje voor wat rust om stil te staan bij hoe jij je voelt. Heb je behoefte aan een momentje in het grasveld, kun je nog wel even door of wil je even naar de tent? Zorg goed voor jezelf en bespreek ook wat jij graag wilt en nodig hebt met de mensen met wie jij bent.

Ik hoop in ieder geval dat je kunt genieten van deze overige weken van het festivalseizoen. Ik ben ook benieuwd naar welk festival jij gaat en wat jou helpt om daar goed voor jezelf te zorgen.
Heel veel plezier!

Welke festivals heb jij bezocht of ga je nog bezoeken?

Fotografie: Helen

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M - Donderdag 13 augustus 2015 14:20
Ik ga veel naar festivals en vaak krijg je wel wat te eten mee naar binnen. Een vriendinnetje van me nam de vorige keer een zakje snoep en wat Kit Kats mee. Vrienden van me nemen ook wel eens een pakje koekjes of appels mee. Je hebt wel kans dat het wordt afgepakt want vaak mag het niet. Maar als je lief lacht naar de bewaker dan komt het vaak wel goed haha.
- - Vrijdag 14 augustus 2015 13:44
Ik neem altijd zelf eten mee, maar dat is omdat ik gewoon geen zin heb 3 uur in de rij te staan om 5 euro te betalen voor ene klein bakje patat...:P
Lisa - Zaterdag 15 augustus 2015 23:14
I love festivals maar wat zijn ze duur !
Meestal ga ik niet voor een gewoon frietje, maar kies ik liever iets thaïs of marrokaans, wat meestal massa's geld kost.
Ook vind ik het vaak heel moeilijk om te kiezen wat ik ga nemen en kan zeker 5 rondjes lopen om zeker te zijn dat ik "het perfecte eten" vindt, terwijl dat helemaal niet het belangrijkste is op een festival. Een festival is er om je te amuseren met je vrienden en te genieten van de muziek, niet om je eetstoornis te laten bepalen wat je wel en niet mag eten. Maar oefening baart kunst: ondertussen lukt het me steeds beter om te zeggen dat ik NU iets moet kiezen en dan ga ik ook daarvoor en probeer ik er ten volle van te genieten. Viel het toch niet zo mee? Jammer dan, straks weer een eetmoment waar het wel goed zal gaan :D x
Lot1995. - Zondag 16 augustus 2015 09:35
solar, 2e jaar oo rij, super maar dit keer zonder gedachten en heb enorm geniten ten oozichte van vorig jaar n verschil, al genoot ik toencook wel maar minder door alle gedachten rondom eten en drinken.
Ik gun iedereen dit, want het is veels te leuk er niet van te kunnen genieten en je druk te maken om wat je eet en drinkt.
Iedereen eet en drinkt anders en miss meer maar voor een keer is dat echt niet erg.
Sparkle1991 - Zondag 16 augustus 2015 22:07
Als ik naar festivals ga- en dat is ieder jaar, word ik moe van het eten. Je staat ontiegelijk lang in de rij, en het is vaak zo karig! En niet eens lekker:-(