Eetstoornis vrij: Nog zo'n lange weg

 

In plaats van je aandacht altijd maar te richten op hoe veel je nog moet bereiken, is het beter om regelmatig eens de tijd te nemen om te bedenken hoe ver je al gekomen bent. Ookal lever je op dit moment nog een zware strijd en ben je soms wanhopig over de toekomst, dit doet niets af aan het feit dat je al tijden een zware strijd hebt geleverd en al heel veel stapjes hebt gezet. Het is belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden en jezelf hiervoor voldoende te waarderen. 

Herstellen van een eetstoornis of andere psychische problematiek kost veel tijd. Het is niet bepaald een proces dat je kan versnellen of dat je moet ophaasten. Veelal werkt dat zelfs averechts. Boos op jezelf worden omdat je nog steeds niet genezen bent of nog niet zover bent gekomen als je zelf zou willen zijn, helpt je niet verder vooruit. Je herstel zal hierdoor niet ineens versnellen. Waarschijnlijk zal het voortdurend boos op jezelf zijn ervoor zorgen dat je herstel wordt vertraagd omdat je zelfbeeld door het boos op jezelf zijn nog lager wordt. Ook kan je je aandacht en energie op die manier niet volledig richten op je herstel omdat je het voor een deel richt op je boosheid.

positief aardig voor jezelf zijn proud2Bme

De weg naar herstel mag misschien heel traag verlopen, maar uiteindelijk zal je wel ergens belanden waar het beter is. En je kunt, ondanks dat het soms hopeloos is, je soms verkeerde keuzes hebt gemaakt, je door sommige andere mensen ben opgegeven, wel zeggen dat jijzelf nooit hebt opgegeven. Je bent altijd blijven vechten en daarvoor is heel veel kracht en doorzettingsvermogen nodig. Enkel dat is al iets om heel trots op te zijn.

Probeer die strengheid richting jezelf wat te verminderen, probeer wat aardiger voor jezelf te zijn en het idee dat je 'al veel verder had moeten zijn' los te laten. Het levert je niets op. Het is goed waar je nu bent. Accepteer de plek waar je nu bent. Natuurlijk is dat niet eenvoudig, maar probeer het dan eens 1 dagje en ervaar hoeveel ruimte en rust dit je kan geven. Heb er vertrouwen in dat je niet altijd op dit punt zult blijven hangen en dat je de komende tijd met hele kleine stapjes vooruitgang zult boeken. Heb er vertrouwen in dat je uiteindelijk zult belanden waar je wilt zijn. 

you are good enough

Je doet iedere dag je best om te vechten tegen je problemen en meer dan dat kan je niet van jezelf vragen. Dat is voldoende. Je doet het goed genoeg. Wees trots op jezelf

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Flower - Donderdag 5 september 2013 19:24
Wow, super dit, precies op het goede moment! Bedank!
emmax - Donderdag 5 september 2013 19:26
precies op het goede moment!
Vera - Donderdag 5 september 2013 19:33
BE PROUD
xMaureen - Donderdag 5 september 2013 19:48
Inderdaad precies op 't goede moment, dit had ik even nodig, bedankt! :)
Fayee - Donderdag 5 september 2013 19:55
Heel mooi!
aniet - Vrijdag 6 september 2013 10:21
idd just on time...
Lola - Vrijdag 6 september 2013 13:28
Apart, inderdaad echt even wat ik nodig had.
Denisee.. - Vrijdag 6 september 2013 16:09
Mooie blog!
Sanne - Vrijdag 6 september 2013 17:29
Mooie blog. Goede moment. Dankjewel!
K - Vrijdag 6 september 2013 18:49
Mooie blog.
Met heel veel waarheid in.
Deze kwam net op het goede moment, waarvoor dank.
autigirl - Vrijdag 6 september 2013 19:14
Mooie blog.
(ik heb hem uitgeprint..)
laartje - Zaterdag 7 september 2013 10:45
Mooie blog , Ik krijg ook vaak een beetje een gevoel van druk van mijn omgeving...


Maar idd echt een blog op het goede moment !


xxxx
jesse - Dinsdag 10 september 2013 19:54
idd, had ik erg nodig, ik baal ook dat ik nog niet verder ben, ga nu weer een nieuwe behandeling starten, 10 jaar geleden kwam ik voor t eerst bij de psycholoog denk ik steeds, is t nu dan nog steeds niet klaar, ben ik dan zo'n sukkel ? Ik weet wel dat dat niet zo is en dat t niet helpt zo te denken, daarom ga ik t nu gewoon doen, ook al vind ik t lastig, want een paar jaar terug zei een therapeut me wel dat t echte leven de beste therapie is en dat je t op een gegeven moment wel gewoon aan moet gaan. Maar ja, ik heb t geprobeerd en dat is niet gelukt, en mn huidige behandelaar zegt dat t wel goed is dat ik dit ga doen, dat is wel fijn, nu hopen dat de mensen bij wie ik me aanmeld dat ook vinden ...