Eetstoornis experimentjes

 

Als je een eetstoornis hebt, zit je vaak vast aan bepaalde gewoontes. Als je je rot voelt, grijp je bijvoorbeeld naar eten. Of als je gespannen bent, ga je je heel streng aan een dieet houden. Voor iedereen met een eetstoornis is dat weer anders. Wil je jouw eetstoornis verslaan, dan is het goed om de bepaalde dingen anders te gaan doen. Super eng, maar super goed voor je herstel. Als je uitdagingen aangaat, kun je angsten overwinnen en word je weer sterker dan je eetstoornis. Dit blog gaat dan ook over een aantal leuke experimenten die je zelf of samen in therapie kunt ondernemen.

Sommige uitdagingen lijken misschien heel gek of een beetje vreemd. Toch kunnen ze heel goed zijn om te gaan doen. Deze kleine en grote experimentjes kunnen je helpen om de obsessie met eten en de controle los te leren laten. Een aantal van deze uitdagingen heb ik zelf moeten doen tijdens mijn behandeling. Sommige nog erg in het begin, anderen aan het eind van mijn behandeling. Kijk dan ook zelf goed of ze voor jou al haalbaar zijn of dat je ze misschien onthoudt voor over een tijdje.

hotdog
Bron

Bepaalde uitdagingen, zoals een keer een ijsje eten, je tussendoortje een uur later nemen of bepaalde andere enge producten eten, ken je misschien wel. Deze uitdagingen zijn ook zeker heel goed om te blijven doen, te herhalen en zo te overwinnen. De uitdagingen die ik hieronder beschrijf zijn meer een overtreffende trap. Ze kunnen daardoor super eng lijken, maar je kunt er ook veel mee bereiken.

♦ Wissel maaltijden
Een goede uitdaging kan het zijn om je maaltijden eens om te wisselen. Eet bijvoorbeeld eens je ontbijt als lunch en je lunch als ontbijt. Of eet je avondeten in de middag, of juist als ontbijt. Sommige omwisselingen zijn helemaal niet zo raar. Mensen in de zorg eten bijvoorbeeld heel vaak in de middag warm. Begin bij de wissel die jou het minst moeilijk lijkt en ga daarna verder. Het voelt misschien wat nutteloos, maar zolang het bij jou angst of grote weerstand oproept is het iets dat je kunt leren doorbreken met deze oefening.

Ik zelf heb deze opdracht ook een keer gedaan. Het voelde op zich niet zo heel raar. Ik miste wel mijn warme avondmaaltijd in de avond. Ontbijten met een pizza vond ik ook wel een beetje gek. Maar eigenlijk was het best wel lekker. Ik doe het zelf nu ook nog wel eens met een paar punten als ik die over heb van de dag ervoor. Natuurlijk riep het van te voren wel angst op, maar ik heb gemerkt dat ik er niets aan verlies en ook niet van aankwam. Een dagje gek eten, betekent niet dat je compleet de controle verliest over je emoties of eetgedrag.

♦ Beken al je smoesjes
Dit is er eentje voor de echte stiekemerd. Veel mensen met een eetstoornis zijn toch niet 100% eerlijk. Ze hebben allerlei achterdeurtjes waardoor ze vaak langer in hun eetstoornis blijven hangen dan ‘nodig'. Als je van je eetstoornis af wilt komen, is het belangrijk dat je al die achterdeurtjes een opbiecht in therapie of ze allemaal opschrijft en met jezelf afspreekt ze niet meer open te zetten. 

Een voorbeeld van zo'n achterdeurtje kan zijn dat je nog extra chocoladepasta eet met je mes na het eten, terwijl je juist aan het proberen bent om niet meer te snaaien vanwege eetbuien. Een ander achterdeurtje kan te maken hebben met boter weglaten, weinig smeren, twee koekjes nemen in plaats van drie en ga zo maar door. Je weet het zelf waarschijnlijk maar al te goed. Wees eerlijk. Niet alleen tegenover je eigen therapeut, maar vooral omdat het jou gaat helpen. Schrijf alle smoesjes en stiekeme dingen eens op en beken ze naar jezelf en de mensen die jou ermee kunnen helpen.

chance
Bron

♦ Doe eens niet wat je van plan was
Dit klinkt heel logisch. Als je een eetbui wilt hebben, doe dit dan een keer niet. Als je wilt braken, kies er dan voor dit niet te doen en als je wilt gaan lijnen, ga dan juist gewoon normaal eten. Toch is het goed om sommige van deze dingen gewoon te gaan doen. Als je merkt dat je een eetbui wilt hebben of wilt gaan lijnen, spreek jezelf dan tegen. Doe het express niet. Ga iets totaal anders doen, zoals naar een vriendin, huilen, praten, dansen, wandelen of de hond uitlaten. Ga tegen je drang in en geef er niet aan toe. Uitzitten is een van de moeilijkste, maar ook meest functionele experimenten.

Natuurlijk ga je je dan even heeeeeel erg rot voelen, wil je huilen, word je boos of vind je het super ***. Zeker weten. Maar het gaat minder worden. Je leert langzaam of juist heel snel om op een gezonde manier met dingen om te gaan. Ook komt er eindelijk ruimte om met de problemen die er zijn om te gaan, omdat je ze niet meer wegstopt.

♦ Lootjes trekken
Als je het moeilijk vindt om bepaalde strenge gewoontes vanuit je eetstoornis of eetlijst los te laten, kan het helpen om lootjes te trekken. Dat klinkt kinderachtig en op zich kan ik ook wel meer volwassen dingen bedenken, maar toch is het een leuk experimentje. Pak een potje en een heleboel kleine papiertjes. Schrijf daar bijvoorbeeld allerlei soorten beleg of tussendoortjes op. Als je dan aan tafel zit of een moment hebt waarop je een tussendoortje moet nemen, graai je in het potje en doe je op je brood, of eet je, wat er op het lootje staat.

Ik heb dit zelf ook een tijdje gedaan. Een groepsgenootje van mij heeft dit langere tijd en met meer soorten eten gedaan. Het werkte voor haar heel goed. Soms at ze die keer pindakaas, soms alleen maar hartig en soms juist allerlei soorten beleg. Je merkt in ieder geval heel goed dat je geen controle hebt en dat dit eigenlijk ook helemaal niet zo erg is.

hearts
Bron

♦ Eet een dag alles wat je eng vindt
Dit is ook een beetje een gek experiment, want ‘normale mensen' eten toch ook niet de hele dag alleen maar overheerlijk eten? Dat is zo. Toch is kan dit een goed experiment voor je zijn. Je hebt vast een denkbeeldige of letterlijke lijst van ontbijtjes, tussendoortjes, drinken, lunches en avondmaaltijden die je ‘eng' vindt. Sommige vanwege suiker, anderen vanwege vetten en weer anderen vanwege de hoge caloriewaarde. Toch kan dit een goed experiment zijn om los te komen van de angst om aan te komen van ‘ongezond' eten.
(Als je last hebt van eetbuien, is deze misschien tricky) 

Ik heb dit experiment ook een keer gedaan. Ik at een uitgebreid ontbijt, als tussendoortjes had ik onder andere een mars, een ‘enge' lunch, als toetje ijs, als avondeten pasta met roomsaus en ik mocht mijn tussendoortje voor de avond pas eten rond 21:30u, wat ik veel te laat en eng vond. Een hele flinke uitdaging dus. Ik was toen inmiddels al wel wat verder in behandeling. Maar weetje, ik heb het gewoon overleefd. Ik vond het eng, maar ergens had ik ook wel wat vertrouwen gekregen dat dit niet erg zou zijn. Als je een dagje wat meer eet, kom je niet meteen aan. En dat heb ik door dit experiment zelf ondervonden toen ik een week later bij mijn behandelaar gewogen werd. Toen ik een andere keer, met een ander experiment wel was aangekomen, merkte ik eigenlijk dat dit ook niet heel veel uitmaakte. Het was namelijk minimaal en had ook een gewone schommeling kunnen zijn. Wanner ik geen experiment deed, kwam ik ook wel eens iets aan. 

♦Andere experimenten
Andere experimentjes kunnen ook zijn dat je meerdere maaltijden buiten de deur eet. Als je op vakantie gaat, is dit soms al het geval. Maar als je in behandeling bent voor je eetstoornis, kan dit een goede uitdaging zijn. Ook kun je ervoor kiezen om eens mee te eten met een vriendin. Eet hetzelfde als zij eet en volg ook haar tijdstippen. Zo laat je jouw structuur steeds meer los. Je kunt er ook voor kiezen dat iemand anders bepaald waar jullie gaan eten of wat je bestelt in een restaurant. Je kunt dus kijken naar uitdagingen op het gebied van 'eng' eten (wat helemaal niet echt eng is), tijdstippen verschuiven of op bijzondere plekken in het openbaar eten. Zelfs alleen uit eten gaan, kan een angst zijn die je dan kunt overwinnen. Alle uitdagingen zijn natuurlijk heel persoonlijk en kun je ook persoonlijk maken of zelf of samen met je therapeut of diëtist bedenken.

Dit soort experimentjes kun je ook zelf voorstellen in therapie of misschien hebben zij een paar iedereen voor jou. Niet in iedere behandeling komen deze uitdagingen voor. Het zijn ook geen gewone uitdagingen, zoals ik eerder al beschreef. Het kunnen hele waardevolle experimentjes zijn. Ze kunnen je net even wat verder helpen, een muur doorbreken of je laten ervaren dat bepaalde angsten niet reëel zijn of afnemen. Blijf jezelf uitdagen, op welk niveau dan ook. Het helpt je verder en je zult merken dan angsten overwonnen worden door uitdagingen aan te gaan. Ik ben benieuwd of jullie bepaalde experimenten herkennen, ook hebben gedaan of juist nog meer goede uitdagingen weten. Deel ze gerust hier onder de blog!

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Neki - Zondag 26 april 2015 13:09
Ga een dag van social media af ( vooral instagram). Hielp mij heel erg om meer inzicht te krijgen.
R19 - Zondag 26 april 2015 13:19
die van die pot lootjes vind ik leuk! Wel spannend maar wel een mooie manier :)
--** - Zondag 26 april 2015 14:04
Dit zijn wel hele leuke experimentjes en hier sta ik ook wel voor open. Als ik weer therapie heb na mijn time-oit zou ik het er wel eens over hebben.
Bedankt!!!
AnaMan - Zondag 26 april 2015 14:09
"Mensen in de zorg eten bijvoorbeeld heel vaak in de middag warm. "
Oei, ik kreeg gelijk flashbacks van de maanden die ik vroeger in het ziekenhuis heb gelegen (zonder ES). Zo goor/smakeloos dat eten! :(
-flowers- - Zondag 26 april 2015 14:34
Ik vind dit echt een goede blog en het is ook best confronterend. Ik vind het wel heel eng allemaal maar als je dit zou doen, dan zou het ook heel veel patronen doorbreken. Ik ga dit denk ik ook bespreken thuis of met de behandelaar. Zouden jullie nog meer van dit soort blogs kunnen en willen schrijven?

Anne-Maria - Zondag 26 april 2015 15:32
Een beetje experimenteren helpt echt!
- Ik neem weleens een glas bowl (uit blik) op een verjaardag, ipv. fruit. Soms heb ik dan als tussendoortje 'al' gebak op.
- Gewoon tussendoortjes nemen overdag en 's avonds op een feestje tóch dat lekkere taartje :).
- Meerdere keren in de week ijs oid als toetje.
- Het is misschien iets heel kleins, maar ik vond het doodeng destijds: na de warme maaltijd een pepermunt.
Zo zijn er heel wat 'eet-variaties' te bedenken. 'Vergeet een keer je fruit, eet een maaltijd waarin weinig groente zit, 3x brood op een dag, een schep cruesli extra, varieer met yoghurt en cruesli.

Vooral: eet gezond! Beweeg voldoende en eet gewoon zoals de diëtist je voorschrijft, of zoals op de lijst staat. Vergeet alle aandacht voor bv. superfoods, nieuwe diëten, e-nummervrij eten, suikervrij eten, koolhydraatarm/-vrij eten. Het kan heel sterk trekken als je herstellend bent van een eetprobleem, te gaan focussen op één van de bovenstaande dingen, want: 'Dat is toch gezond?!' De kans is echter groot dat je dan daarin weer doorslaat en alsnog niet 'vrij' bent. Als je 'gewoon' doet wat je behandelaar je voorschrijft, is het oké. :)
Amanda - Zondag 26 april 2015 16:48
wel een goede blog.
Bepaalde experimenten vind ik wel super eng zoals een dag alles eten wat je eng vind. of wissel maaltijden. Maar die van die lootjes vind ik wel een goed iedee ik denk dat ik die ga bespreken op therapie.

liefs Amanda
marleen - Zondag 26 april 2015 19:20
ik vind dit heel goede tips...
alleen vooral gericht denk ik op mensen die al op gezond gewicht zitten
want als je nog moet aankomen en je eet een dag alles wat je eng vindt, ga je (net zoals, als het goed is, andere momenten) wél aankomen en dan kan je jezelf er dus niet van overtuigen dat het niet 'daaraan lag'.
ik ga zelf de lootjes eens proberen ivm mijn tussendoortjes denk ik.
Tips zoals 3 keer brood op een dag werken bij mij juist mijn es in de hand dus dat ga ik niet doen.
En 'doe eens niet wat je van plan was', dat probeer ik dus elke dag :)
S. - Zondag 26 april 2015 19:20
Heel veel van dit soort dingen heb ik ook gedaan tijdens mijn herstel. Was dan ook in vrij korte tijd heel wat angsten omtrent eten kwijt.
Maanmeisje - Zondag 26 april 2015 20:20
Goede blog!
Romy - Zondag 26 april 2015 20:23
Een heleboel experimentjes herken ik wel en ben ik ook aangegaan, maar de lootjes vind ik nog een hele leuke om nog wat mee te oefenen.
* ik heb zelf op examenreis ervaren hoe het is om alles los te laten en naar mijn vrienden en vriendinnen te kijken, hierdoor moest ik ook een wekelijkse keer wegen overslaan, wat het nog een stuk spannender maakte, maar er gebeurde niks geks.
* je kunt ook spontaan uit jezelf opperen om iets te doen, zoals bijvoorbeeld een ijsje halen of gaan winkelen en dan ergens lunchen. Naarmate je dat vaker gedaan hebt, wordt dit ook niet meer zo'n obstakel.

Liefs,
Romy
kim300808 - Zondag 26 april 2015 21:39
Lootjes trekken is vaste prik in de kliniek waar ik heb gezeten (voor beleg en koekjes) en werd mij ook aangeraden vanuit therapie. Om te leren variëren en omdat ik zelf moeilijk keuzes kon maken.
Ella - Maandag 27 april 2015 11:21
Hier heb ik echt heel veel aan, dankjewel!
Ikke - Maandag 27 april 2015 13:59
Nog een andere tip als je met meerderen aan tafel zit (in de kliniek of deeltijd bijvoorbeeld): smeer je brood zoals normaal en ruil eens met het bord van iemand anders. Of laat iemand anders bepalen wat je op je brood hebt.
d - Dinsdag 28 april 2015 09:54
Heb ik ook gedaan. Het enige puntje is dat je er wel echt van kan aankomen terwijl terwijl het aangaan van andere angsten vaak echt uitwijst dat er niets gebeurt. Helaas was ik in de experiment fase wel weekelijks aangekomen omdat je sowieso in de kliniek wat meer eet dan in de echte wereld (waar ik bijv nooit om 11 uur s ochtends zomaar een mars oid eet en we thuis ook geen speciale doos hebben met roze koeken enzo erin ;) experimenteren is dus goed maar niet te veel in korte tijd want dan kom je vaak toch aan en werkt het je angst weer in de hand. Ik moest na behandeling echt weer acclimatiseren van al die rare kliniekgewoonten en vond dat achteraf (nu 5 jaar genezen) te veel van het goede.
ikkemikke - Woensdag 29 april 2015 13:45
mooie goeie blog, thanks hiervoor