Eetstoornis en kanker 1

 

Een eetstoornis is heftig, is onberekenbaar, is ongrijpbaar. Toch leerde ik de eetstoornis te omarmen, zodat deze langzaam uit mijn leven kon verdwijnen. Juist op het moment dat de eetstoornis verdween, kroop er een nieuwe sluipmoordenaar mijn leven binnen. Het gebeurde op een doordeweekse dag. Ik stond onder de douche voluit te genieten van mijn mooie lijf. Tientallen jaren was ik door de anorexia streng voor mijn lijf geweest. Ik durfde het nauwelijks aan te raken, of ernaar te kijken. Douchen was een luxe die ik mezelf nauwelijks toestond. Luieren was uit den boze. Het lichaam had ik lang niet de voedingsstoffen gegeven die het zo nodig had. Ik had mijn lijf uitgeput. Het lijf mocht er niet zijn en de laatste jaren kon ik eindelijk een beetje van mijn lijf genieten.

Ik leerde om barmhartig voor mezelf te zijn en van mezelf te houden. Het lijf te geven wat het nodig had. Ik begon ook van het warme water op mijn lijf te genieten. We hadden een hottub gekocht. Ik had ook heerlijk geurende douchegel gekocht en begon me steeds meer te verbazen over de soepelheid en de lenigheid van mijn lijf. Vooral als het warme water langs mijn huid gleed, genoot ik van haar zachtheid. Ik masseerde met plezier mijn borsten.

Elisabeth Riphagen is moeder, schrijfster en sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Ze schrijft over haar ervaringen met een langdurige en verborgen eetstoornis en met ongeneeslijk ziek zijn. Over de lessen die ze heeft geleerd en wat ze jou daarvan wil meegeven. Regelmatig verschijnen er blogs van haar op Proud2Bme. Wil je meer van haar lezen? Dat kan via de tag 'Elisabeth blogt'. Haar voorstelblog, in de vorm van een interview, vind je hier. Dit is deel 1 van haar vierdelige reeks over het gevecht tegen kanker en een eetstoornis.


Bron foto

Toen ik op een morgen opnieuw de huid van mijn rechterborst masseerde voelde mijn hand een bobbeltje. Tot drie keer toe zocht mijn hand het bobbeltje. Wat was dat? Het zou toch niet iets zijn wat daar niet hoorde te zitten? Even nam ik mijn ongerustheid serieus. Overdag wist ik door het gevulde leven de aandacht voor het knobbeltje weg te duwen. In de stilte van de nacht zocht mijn hand het knobbeltje weer op. Vier weken lang hield het knobbeltje mij bezig. Was het werkelijk zo dat het knobbeltje groter werd? Moest ik hiermee naar de huisarts? Of liep ik te hard van stapel?

Mijn dochter had borstkanker gehad en moest voor controle terug. Haar chirurg wilde wel naar mijn borst kijken. Hij deed een punctie en het bleek geen kanker te zijn. Intussen groeide het bobbeltje vrolijk verder. Ik vertrouwde het niet en vier maanden later ging ik toch naar mijn eigen huisarts. Hij bevestigde de diagnose van de chirurg: het was beslist geen kanker. Ik hoefde mij geen zorgen te maken. Twee maanden later was het bobbeltje in mijn borst uitgegroeid tot een vreemde peervormige bobbel. Dit was niet oké. Inmiddels had ik een nieuwe huisarts. Ik moest voor een aantal vragen naar hem toe. Toen we klaar waren en ik op de drempel stond om afscheid te nemen, draaide ik me om en zei: ‘Ach, ik vergeet nog iets. Ik heb een knobbeltje in mijn borst ontdekt.’ Hij wilde mijn borst zien. Toen hij voelde, pakte hij de telefoon en maakte met spoed een afspraak in het ziekenhuis. Het was te laat. Bij de operatie bleek de kanker uitgezaaid te zijn. Later vertelde de huisarts mij dat vrouwen dit vaker doen. Op de drempel van het afscheid iets aanroeren waar je je ongerust over maakt. Het zit diep in mij: niet lastig zijn en vooral zo weinig mogelijk ruimte innemen.

Zowel de chirurg van mijn dochter als de vroegere huisarts boden hun excuses aan. Tijdens de puncties hadden de artsen er helaas naast geprikt. Toen ik hoorde dat ik nog een half jaar te leven had, zei ik uit baldadigheid: ‘Dat bepaal ik zelf, hoelang ik nog heb te leven.’ Inmiddels leef ik al acht jaar verder met uitgezaaide kanker.   

Verschillende mensen die van mijn eetstoornis afweten vragen hoe de eetstoornis in verhouding staat tot de kanker. ‘Naast een eetstoornis, nu ook kanker!’, riepen ze jammerlijk. Inmiddels weet ik dat mijn eetstoornis niet over eten ging. Mijn eetproblemen waren een dekmantel voor mijn weggestopte en opgekropte emoties en angsten. Mijn leermeester heeft mijn ogen geopend. Hij sprak mij aan op mijn mooie en goede kanten, die ik door de eetstoornis allang niet meer kon ervaren. Hij vroeg mij op een dag of ik gespreksgroepen wilde opzetten. Ik keek hem verbaasd aan. ‘Weet u niet dat ik eetproblemen heb. Hoe kan ik mensen begeleiden terwijl het een janboel bij me is?’ ‘Dat maakt niets uit’, zei hij. ‘Ik zie jouw talenten en daar spreek ik je op aan.’ Dat was voor mij het keerpunt in mijn eetstoornisgedrag. Ik werd door hem gezien, als mens en niet als patiënt. Het is de start geworden van mijn weg uit de duisternis naar het licht. Helaas, toen werd ik door een nieuwe sluipmoordenaar de duisternis ingetrokken. Tenminste, dat dacht ik even. Het tegendeel is waar. In mijn volgende blogs beschrijf ik de weg die ik ging tussen eetstoornis en kanker.  


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Vrijdag 16 september 2022 16:15
wat heftig zeg, echt zo vervelend voor je! dat is niet makkelijk, hoe ga je ermee om met zulke heftige dingen? ik vind het zo sneu voor je! hoe gaat het nu met je dochter, is ze helemaal beter?
beterschap en sterkte
Elisabeth Riphagen - Zaterdag 17 september 2022 10:59
Hallo Britneyangel, dank voor je lieve warme woorden. Met mijn dochter gaat het goed. In de volgende blogs vertel ik verder hoe ik hiermee om mag leren gaan. Het is niet gemakkelijk, maar ik heb veel geleerd! Een fijn weekend voor jou!
britneyangel - Zaterdag 17 september 2022 11:55
ik vind kanker zo erg en ook zielig en zo vervelend, ik zou het liefste willen dat het niet bestond, ik zou ook willen dat het over ging bij je! ik ben benieuwd naar je blog!

fijn weekend!
sewy - Vrijdag 16 september 2022 18:35
Enige maar meest heftige overeenkomst tussen kanker en eetproblematiek die is uitgegroeid tot een stoornis: je kunt er dood aan gaan!
Elisabeth Riphagen - Zaterdag 17 september 2022 11:28
Hallo Sewy, Je hebt helemaal gelijk, je kunt er dood aangaan. Dank voor je reactie. Liefs
Marielle - Vrijdag 16 september 2022 18:47
Ik reageer hier nauwelijks, maar nu wil ik dat toch graag doen. Omdat het me zo raakt. wat heftig maar ook mooi geschreven dit alles, en wat komt het binnen bij mij. Iets aanvoeren op de drempel bij het afscheid, wat eigenlijk iets heel groots blijkt te zijn. Iets waarover je je zorgen maakt, maar wegwuift om niet lastig te zijn. Dat een eetstoornis niet over eten gaat. Dat iemand jou zag, jou talenten en jou daar zo direct op aansprak, ondanks je eerste weerstand. En dat dat het keerpunt was in je eetstoornis, prachtig. Ik zie er naar uit om meer van je te lezen.
Elisabeth Riphagen - Zaterdag 17 september 2022 11:31
Lieve Marielle, jouw reactie ontroerd mij. Ik wil je bedanken. Hopelijk raken de volgende blogs jou ook. Uiteindelijk willen we er voor elkaar zijn en elkaar ondersteunen in de weg die we gaan. Veel goeds voor jou. Liefs Elisabeth
Sterregoesforit - Vrijdag 16 september 2022 20:39
Wat een heftig verhaal en wat ben je sterk. Het raakt me en ik vind het zo verdrietig voor je. Maar wat een kracht heb je ook! Ik kijk uit naar je blogs.

Liefs,
Sterre
Elisabeth Riphagen - Zaterdag 17 september 2022 11:33
Lieve Sterre, Dank voor je reactie. Het helpt mij om door te gaan. Ik vind deze vorm van communiceren erg moei. We kunnen zoveel aan elkaar hebben. Ik ben niet zo sterk hoor. Het is meer de wijsheid van de ander die mij raakt en waar ik veel mee doe. Veel liefs voor jou in de weg die je gaat. Elisabeth
Anne - Zondag 18 september 2022 12:06
Zo vaak begrijpen vooral mannelijke artsen helemaal niets van wat er in ons lichaam gebeurt en zeggen ze veel te snel dat er niets aan de hand is. Ze hebben de juiste kennis niet. Het is treurig.En toch doen ze uitspraken die iemands leven helemaal kunnen breken.
Ik vind het zo erg voor je dat dit gebeurd is.De reactie van je laatste huisarts was toch ook erg! Je was immers al veel eerder met je klachten gekomen al was het niet bij hem.
Het is zo herkenbaar dat wij niet tot last willen zijn. We laten ons met een kluitje in het riet sturen en slikken ons gevoel maar in en dat al op zichzelf kan je letterlijk ziek maken.
Ik doe het zelf ook. Veel vrouwen denk ik.
Ondertussen blijven de klachten doorsudderen en voelen wij ons ziek, maar onbegrepen,ongeholpen


Hoe belangrijk is het niet dat iemand je ziet als wie je bent, door de e.s heen kijkt? En hoe fnuikend is het wanneer het tegenovergestelde gebeurt.
Ik lees je blogs graag, en ik kijk uit naar het vervolg van je verhaal.
Elisabeth Riphagen - Zondag 18 september 2022 19:48
Hallo Anne, dankjewel voor je antwoord en je begrip. Ik merk dat jij het zo goed begrijpt. Het is fijn om via Proud op deze manier met elkaar te communiceren. Ik wens jou ook een goede tijd toe. Vooral een warme groet en ik merk dat jij me echt ziet. Dank. Elisabeth
Hanneke - Maandag 19 september 2022 22:52
Elisabeth een vrouw die ik intens bewonder voor haar kracht en haar moed om over dit onderwerp een boek te schrijven en ook je blogg, ik hoop dat je velen mag raken en zien dat ze er niet alleen in staan , ook in ken die eenzame weg en het is zo fijn om verhalen van een ander te lezen die het zelfde heeft mee gemaakt en dat de weg heel eenzaam kan zijn , lieve Elisabeth ik zie uit naar je vervolg šŸ˜˜
Hanneke - Maandag 19 september 2022 22:52
Elisabeth een vrouw die ik intens bewonder voor haar kracht en haar moed om over dit onderwerp een boek te schrijven en ook je blogg, ik hoop dat je velen mag raken en zien dat ze er niet alleen in staan , ook in ken die eenzame weg en het is zo fijn om verhalen van een ander te lezen die het zelfde heeft mee gemaakt en dat de weg heel eenzaam kan zijn , lieve Elisabeth ik zie uit naar je vervolg šŸ˜˜