Eetstoornis door wantrouwen in ziek lichaam

 

Mijn vriendin staart uit het raam naar buiten. Het uitzicht is niet bijster interessant. Een andere vleugel van het ziekenhuis zorgt ervoor dat ik tegen een blinde muur aankijk. Niet het meest spannende uitzicht dus. Voor de muur staan een aantal grote kale bomen, die in de zomer vast prachtige bladerdekens hebben. Nu zijn ze kaal en kijk je er dwars doorheen. "Hoe doe je dat?" zegt ze ineens. "Weken in een ziekenhuis liggen en positief blijven. Ik zou hier echt zo somber van worden..." 
  
Voor de buitenwereld ben ik niet somber. Van binnen voel ik wel degelijk een verandering in mijn gemoedstoestand. Ook in mijn gedrag is dit merkbaar. Ik ben 24/7 aan het denken. Dit stopt niet en is erg vermoeiend. Non-stop alles beoordelen en beredeneren. Geestdodende puzzeltjes oplossen geeft geen voldoening meer, dus ik gooi het onbewust op een andere boeg. Zo weet ik nu exact hoe je een infuuspomp moet instellen en hoe je de hoeveelheid medicijnen moet omrekenen in de juiste infuusverhouding. Ook houd ik elke milliliter vocht bij die ik per dag naar binnen werk, in welke vorm dan ook. Verder weet ik op de gram af hoeveel ik aankom of afval. Afval dus eigenlijk alleen, want daar ben ik best goed in geworden de laatste weken. Allemaal zaken waar ik voorheen niet of nauwelijks interesse in had.  

Dit alles lijkt ineens super belangrijk en hierin merk ik een duidelijke verandering in mijn gedrag. Zinloos allemaal natuurlijk, ik weet het, maar ik kan er niet mee stoppen. De drang naar controle wordt alsmaar groter, naarmate ik hier langer lig. Ondertussen hangt de verpleegkundige een nieuwe zak medicijnen aan de infuuspaal. Ze stelt deze nauwkeurig in en zegt na enige tijd: "Zo, het infuus is aangesloten en over vier uur zal het doorgelopen zijn." "Vier uur en twaalf minuten", fluister ik zachtjes in mijzelf.  
Sorry, het gaat echt vanzelf. 
 
Dertien jaar geleden kreeg ik vanuit het niets plotseling veel uitvalsverschijnselen van mijn spieren. Een diagnose was al snel gesteld... Ik had een spierziekte. Doordat dit zich nogal heftig kan uiten en niet goed onder controle te krijgen was, werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Deze eerste opname duurde in totaal 8 maanden. Dit stond zo in contrast met mijn strak georganiseerde leventje en gaf zoveel gevoel van verlies van alle controle die ik dacht te hebben, dat ik indirect en ongewenst anorexia ontwikkelde. Het sluipt er in het begint heel subtiel en heel klein in, maar uiteindelijk is het zo groot dat het zich niet meer laat verjagen. Anorexia... Dat is iets dat mij nooit zou overkomen. Dit is wat ik altijd dacht, maar niets was minder waar. Opnames voor mijn spierziekte volgde elkaar rap op. Dieper en dieper zakte ik weg en het duurde erg lang voordat dit gezien werd en er ingegrepen kon worden. 
 
"Esther!" klinkt het bij de deur. Ferme stappen komen mijn richting op. Ik duik wat ineen. De professor stapt resoluut op mij af. "Wij doen er alles aan om u wat beter te krijgen, wat al met al een flinke puzzel is. De medicatie die u slikt wordt levensgevaarlijk als u nog meer in gewicht zakt. Ons doel is niet om u hiermee kapot te maken." Zijn blik staat streng. "Ik geef u een ultimatum. Het gewicht dat u vandaag heeft, is de bodem. Is er volgende week gewicht af, dan zien wij ons als artsen genoodzaakt rigoureus actie te ondernemen. Dit zal in de vorm zijn van dwangvoeding. Neem dit dus heel serieus en laat het alsjeblieft niet zo ver komen." Hij loopt weg en laat mij huilend achter. Het ‘niet-zo-ver-laten-komen' betekent aankomen en dit kan alleen als ik mijn drang tot controle loslaat. Maar niemand vertelt mij hoe ik dit moet doen.

"Let bij ziekte niet alleen op de lichamelijke kwaal, maar zie wat dit mentaal met iemand doet,"
schreeuw ik nu de wereld in. 

Tot grote opluchting van iedereen gaat het na vele weken afzien nu eindelijk beter. Met de woorden van de professor gezegd; "We hebben een wankel evenwicht bereikt!" Beter een wankel evenwicht als helemaal geen evenwicht, vind ik persoonlijk. De opname in het ziekenhuis loopt ten einde. Het is nu alleen nog wachten op groen licht voor ontslag. Mentaal gezien gaat het helaas wel bergafwaarts. De diepgewortelde angst die zich steeds hardnekkiger verankert in mijn gedachten, isoleert mij voortdurend meer. Voor mijn omgeving wordt het alsmaar moeilijker om mij nog te bereiken. De anorexia wint meer en meer terrein...
 
Tien jaar heeft het geduurd voor het eindelijk beter ging en ik de anorexia los kon laten. Zes jaar hiervan heb ik in opname gezeten. Laat dit alsjeblieft bij niemand anders gebeuren. Een radicale omslag in het leven door ziekte of andere ingrijpende gebeurtenis. Of je nu jong of oud bent, man of vrouw, het kan verstrekkende gevolgen hebben als er niet direct naar de mentale gezondheid wordt gekeken. Een eenduidig antwoord op hoe dit te voorkomen was geweest, heb ik niet. Wel ben ik na verloop der jaren tijdens opnames gaan tekenen. Uren aan één stuk. Dit hielp mij uit mijn cirkel van het denken te komen. Er kwam ruimte in mijn hoofd. En telkens iets meer rust. Deze rust en ruimte had ik nodig om een behandeling voor de anorexia aan te kunnen. 
 
De warboel in mijn hoofd zet ik om in geordende vormen op het papier. Alle vormen zijn met precisie en beleid getekend. Ik ontspan bij dit werkje. De tekeningen verschijnen zonder vast voorbedacht plan op papier. Het is vaak een herhaling van lijnen en structuren. Deze maken gezamenlijk een eenheid op mijn bladzijde. Heerlijk, wat een orde! De reflectie hiervan komt terug in mijn hoofd, het geeft ruimte in mijn denken. Ik word rustiger en meer benaderbaar. 

Op dit moment lig ik nog met grote regelmaat opgenomen in het ziekenhuis doordat mijn lichaam het even af laat weten. Deze opnames onderga ik nu gelukkig in rust en niet meer in de verstikkende onrust en spanning. Uiteindelijk heb ik de behandeling gekregen die ik nodig had. Voor iedereen die op dit moment nog middenin het moeilijke proces zit: houd vol en zoek naar de juiste behandeling. Kijk waar jij rust mee kan creëren in je hoofd.  

En vooral: geef niet op. 
 
Liefs, Esther.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Arwen - Woensdag 21 juli 2021 19:57
Lieve Esther wat vreselijk voor je van je spierziekte en anorexia wat moeilijk voor je en wat heb je veel meegemaakt wat goed dat je zo je best doet om beter te worden je bent goed bezig je bent een dappere vrouw ik hoop voor je dat het helemaal goed komt sterkte
Esther - Woensdag 21 juli 2021 20:16
Dankjewel Arwen
M. - Woensdag 21 juli 2021 23:05
Pfoe wat een verhaal.. Heftig dat je dit hebt, en nog steeds moet, doorstaan! Wel heel fijn om te lezen dat je de eetstoornis achter je hebt kunnen laten. Heel veel sterkte toegewenst voor toekomstige opnames!
Liefs
Esther - Donderdag 22 juli 2021 08:48
Dankjewel
ikkuh1985 - Donderdag 22 juli 2021 01:21
Jeetje wat heftig allemaal!Super knap dat je de eetstoornis hebt overwonnen!Wens je veel geluk en sterkte voor de toekomst!
Esther - Donderdag 22 juli 2021 08:49
Dankjewel šŸ™
Harald - Donderdag 22 juli 2021 06:43
Mooi stuk Esther! Ik ben nu in jouw boek bezig en als partner van iemand met anorexia kan ik niet anders zeggen dat het erg verhelderend is. Ik krijg nu een kijkje in de gedachtengang van mijn partner en begrijp haar nu veel beter! Dank hiervoor!

Ps. Het leest trouwens ook erg makkelijk weg.
Esther - Donderdag 22 juli 2021 08:48
Beste Harold wat fijn dat je herkenning en steun vind door het lezen van mijn boek. Dit is wat ik zo wenste tijdens het uitbrengen šŸ˜ ik hoop dat de herkenbaarheid jou handvatten kan bieden in de omgang met jou partner.
Heel veel sterkte
L - Donderdag 22 juli 2021 18:27
Hoi Esther, hoe heet jouw boek?
Ik heb ook een spierziekte en ben erg benieuwd naar je boek. Sterkte en liefs!
Esther - Vrijdag 23 juli 2021 08:40
Lieve I wat naar dat je ook moet dealen met een ziekte. Heb jij hierdoor ook anorexia of een andere eetstoornis ontwikkeld? Ik hoop dat je steun vind bij het lezen van mijn boek. Het heet: in opname
Liefs en sterkte
Eva - Donderdag 22 juli 2021 08:13
Wat voor behandeling heb je gehad voor de psychische klachten? Ik ben ook ziek en heb veel angst
Eva - Donderdag 22 juli 2021 08:13
Wat voor behandeling heb je gehad voor de psychische klachten? Ik ben ook ziek en heb veel angst
Esther - Donderdag 22 juli 2021 08:42
Lieve Eva . Wat rot om te horen dat je zoveel angst hebt op dit moment. Ik kan jou wel vertellen welke behandeling of kliniek mij zo goed geholpen heeft maar het belangrijkste is wat heb JIJ nodig. En dit is miss niet hetzelfde al daarbij nodig had. Wat voor mij hielp in de zoektocht, was dat ik een behandeling voor de achterliggende problemen nodig had, naast dat het eten op normaal niveau moest komen.en dit was dus mijn spierziekte/ opnames. Ik vond de klik/ match met de behandeling in tienen, Belgiƫ. Maar zoek echt naar wat jij denkt nodig te hebben. Heel veel liefs en sterkte
#Marjan# - Donderdag 22 juli 2021 10:57
Lieve Esther, hoe herkenbaar wat je schrijft. Hoe anorexia je meer en meer isoleert. Ik vind het zelf zo moeilijk om zelf uit te reiken of om nog verbinding te kunnen voelen met mijn omgeving.
En vooral, niemand vertelt mij hoe je die drang naar controle kunt of moet loslaten.

Jouw verhaal geeft me moed om niet op te geven. Bedankt om het te delen.

Heel veel liefs
Esther - Donderdag 22 juli 2021 14:06
Lieve Marjan Dit is altijd de moeilijkheid. Er word getrokken en geduwd maar niet uitgelegd hoe! Daar liep ik ook zo tegenaan. Het tekenen hielp mij om mijn cirkeltje van mijn denkpatroon te doorbreken maar toen was ik er nog niet. Wel was ik meer instaat te zien wat ik echt aan therapie nodig had.
Sterkte
britneyangel - Donderdag 22 juli 2021 22:50
wat een heftig verhaal zeg! heb je nog veel last van de spierziekte? ik vind het erg vervelend voor je! ik wou dat het allemaal over was voor je! veel beterschap en sterkte.
Esther - Vrijdag 23 juli 2021 08:54
Lieve Britney
De spierziekte gaat helaas niet over. Het is zoals het nu is en daar moet ik mee leren leven. De anorexia ligt nu wel na vele jaren achter mij en daar ben ik heeeel blij mee wat geloof mij anorexia hebben is heel erg zwaar en uitputtend.. dankje voor je lieve berichtje