Eetbuien: het monster wint weer

 

Ik had vanavond naar een zelfhulpgroep gemoeten. Althans, niets moet, maar ik had het afgesproken. Met mijzelf en met mijn man. Zodra ik die ochtend wakker werd echter dacht ik al: oh oh, dit wordt er weer zo eentje. Zo'n dag waarop je eerste gedachte "ik wil niet ik wil niet ik wil niet" is. Zo'n dag die je wilt doorbrengen met louter een hele wijde joggingbroek - liefst zo een waar het elastiek uit is - oneindig veel Netflix en last but certainly not least Heel. Veel. Eten. Een verplichting aan het eind van de dag is dan het laatste wat je wilt. Want dat betekent dat een eetbui is uitgesloten... Met een pens vol suiker en vet die zelfs door zo'n figuurcorrigerend hemd van de HEMA niet meer verbloemd kan worden ga ik echt de deur niet uit en waag ik mij al helemaal niet onder de mensen. Ik neem de easy way out, laat mijn verslaving van me winnen en kies de eetbuien - en korte termijn genot - boven therapie en lange termijn geluk.

Ken je de Alien-films? Met dat monster dat Sigourney Weaver het leven zuur maakt? Het voelt alsof zij - dat monster - mij op dit soort momenten overneemt, mij bij elke goede intentie keihard dwarsboomt en mij vervolgens opdraagt precies het tegenovergestelde te doen. Namelijk datgene wat bij mij en mijn dierbaren het meest verwoest en schade berokkent. Alien is Het Stemmetje. En ik luister en gehoorzaam, want tegen zoiets kan ik toch niet op? Zij heeft de touwtjes in handen en ik ben haar marionet.

vrouw eetbuien

"Ach joh", zegt ze. "Jij hebt dat toch niet nodig, dat psychologische geouwehoer? Je kunt hier best zelf uitkomen. Je hebt nu immers alle rust om eruit te komen dus dan lukt het ook. Ze zullen je dik en lelijk vinden daar, bespaar jezelf het ongemak. Je avondeten komt erdoor in de knoei wat weer tot een eetbui zal leiden en dat kan toch ook de bedoeling niet zijn?" 

Het stemmetje is zoveel sterker dan ik en had ook dit keer zoals zovele keren eerder allang voor mij besloten dat ik niet zou gaan. En er valt niets tegen in te brengen. Niets.

Anyway, terug naar mijn mislukte therapie-avond. Ik vertrek op de tijd waarop ik zou moeten vertrekken om op tijd bij mijn zelfhulpgroep te arriveren. Ik zoen mijn kinderen gedag, roep zonder blikken of blozen naar mijn man "dag schat, tot later!" en duik linea recta de McDonalds in. Dat is nog zo iets: doen alsof en leugens vertellen worden een soort tweede natuur, je draait je hand er niet meer voor om. Alles voor die fix. Want het plan om een eetbui te hebben was er ´s middags al. Want, zo vertelde Het Stemmetje: "Morgen is er immers weer een dag en begin je gewoon opnieuw." Maar morgen komt dus nooit.

mcdonalds

Mijn frietjes en Cola Light zijn op. Light ja, hoe verzin je het. Ik consumeer 3748403930303030 calorieen tijdens een eetbui, maar o wee als de cola niet light is... Over een half uur kan ik weer thuis komen, dus ik wandel nog even de Albert Heijn oftewel Luilekkerland binnen. Ik koop chips, koeken, chocola, snoep én een netje mandarijntjes. Anders valt het bij de kassa zo op. "Kijk kassajuffrouw, het valt allemaal reuze mee hoor. Ziet u wel, ik heb namelijk ook mandarijntjes." Ik vraag me af hoe vaak de cassières, ondanks of misschien juist wel dankzij die mandarijntjes, denken: hm, boulimiapatiëntje?

Terwijl ik langs de schappen loop groeit de wanhoop. Ik wil dit helemaal niet doen en toch doe ik het. Het liefst zou ik een andere klant of een van de vakkenvullers aanklampen en hem of haar smeken: "Help mij, help mij alsjeblieft. Haal me hier in Godesnaam weg!" Maar dat doe je natuurlijk niet.

Hoe vaak gaat dit nog voorkomen? Dat ik als een soort dakloze van nog open winkel naar nog open winkel zwerf om de tijd te doden totdat ik weer naar huis mag? Het is zo averechts. Ik heb die zelfhulpgroepen keihard nodig, zoveel moge duidelijk zijn. In plaats van daar te zijn prop ik me weer vol met troep, waarvoor ik niet eens geld heb. Dit is het tegenovergestelde van de zogenaamde win-win. Dit is je reinste lose-lose.

Fotografie 1: Haley


Heb jij ook last van eetbuien en wil je graag doorpraten over dit onderwerp? Neem dan een kijkje op ons forum in het topic over boulimia en eetbuien.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Vrijdag 2 december 2016 19:07
Ik had last van eetbuien na anorexia maar heb deze zelf onder de knie gekregen en heb nu al 2 maanden geen eetbuien meer gehad... maar gewoon een goed eetpatroon aangeleerd..
lilie90 - Vrijdag 2 december 2016 19:11
wauw zo extreem herkenbaar.. van eerste tot laatste woord. ik wilde dat het niet zo was. gek maar wel fijn die herkenning. wat een rot ^****dat boulimia. ik heb nu ruim de helft van mijn leven een eetstoornis waarvan op één jaar restrictief anorexia na gekenmerkt door eetbuien (en compenseren)
je schrijft heel mooi. hoop dat je vaker stukjes hier zult schrijven.

ik hoop dat het je lukt van dat monster te winnen uiteindelijk. ik weet zeker dat jij dat kan!
Sarah - Vrijdag 2 december 2016 19:11
Knap!! x
Lalala - Vrijdag 2 december 2016 19:28
Zo herkenbaar! Dat netje mandarijnen, of een zak appels of een paprikamix. De leugens die ik heb verteld, de schaamte die ik heb gevoeld en vooral dat gevoel van machteloosheid. Tranen in m'n ogen. Dank je wel voor je verhaal.
Miep - Vrijdag 2 december 2016 19:40
Ik worstel al 40 jaar met een eetbuistoornis en herken me zo in dit verhaal. Altijd denken: vandaag nog even lekker proppen, morgen ga ik echt goed voor mezelf zorgen. Maar dat denk ik morgen ook en overmorgen weer enz. Ben nu bezig om onderliggende problemen aan te pakken en dat gaat met veel vallen en gelukkig ook weer opstaan. Ik blijf erop vertrouwen dat ik eens dat monster voor altijd kan laten zwijgen en alleen nog mijn eigen liefdevolle stem hoor voor mezelf.
Jansje - Vrijdag 2 december 2016 21:52
Dank je wel. Zo eerlijk en herkenbaar. Dat je MOET eten. Veel en snel. Dat gezwerf door de winkels om de tijd maar te doden. Soms al beginnen met eten voordat je thuis bent. En wat 'gezonds' kopen om de schijn op te houden. En nadien jezelf veroordelen en ROT voelen.
Toch lukt het me nu om 'al' 10 dagen eetbui vrij te zijn... Ik ben zo blij en wens dat dit jou ook zó gaat lukken.
Laura V - Vrijdag 2 december 2016 21:56
Prachtig geschreven Sarah! Ik herken mezelf letterlijk in elke zin uit je plog. Veel moed met je herstel. We komen er samen door. Uitspreken hiervoor, het taboe doorbreken, is een eerste stap die richting uit!
anoniem - Vrijdag 2 december 2016 23:42
Je hebt toch geen kinderen en man of was het als voorbeeld bedoeld dat stukje is niet echt duidelijk?
Barbara - Zaterdag 3 december 2016 00:45
heel mooie blog dank je wel
liza - Zaterdag 3 december 2016 14:28
Herkenbaar.
En vooral; als ik goed eet en daardoor veel groente/fruit in huis haalde; zo gezond mogelijk. Moest ik altijd wel een pot chocopasta, pak koekjes oid, om te laten zien dat ik echt wel ook snacks at (want ondergewicht juist). Dat ik niet als Anorexiapatient gezien werd; heb ik niet.
Maar ook als ik enkel en alleen; pakken stroopwafels in veelvoud, vele ontbijtkoeken en pakken boter en potten pasta en pindakaas in voordeelvarianten insloeg. En dan vaak.. Dan wisselde ik elke keer van winkel. Zodat het niet opviel; leek alsof ik weekboodschappen haalde, maar feit was dat ik elke dag kwam. Maar elke dag n andere supermarkt.
En dan altijd even iets anders ernaast.. Een broccoli, een courgette oid. En als ik echt niets "gezonds" nodig had, dan maar bakjes wattenstaafjes en een fles schoonmaakazijn; zodat ik hoopte dat de afleiding niet enkel naar alle snacks ging.

Herkenbaar..
En zo ga ik weer zwerven. Elke dag moet ik boodschappen doen. Elke dag.
Elke dag beslissen welke supermarkt en wat ik er dan kan halen. Hoe het niet of wel opvalt etc.

Nu mag ik niet meer eten (darmfalen) en drinken. Maar chewandspit de eetbuien enorm. Dus heb al jaar geen groente en fruit meer gekocht (want dat kan je niet kauwen), enkel snacks/koeken/cakes en taarten. Dat is wat ik elke dag nu wegwerk. Ik schaam me goed bij de kassa. Mager meisje, koopt voor major eetbuien aan eten bij de kassa.. Dat kan niet anders zijn dan; boulimiapatientje zeker? - Dat zullen ze wel denken - denk ik dan. Heb lig heel veel schoonmaakazijn en bleekmiddel en wattenstaafjes momenteel :')
J - Zaterdag 3 december 2016 15:52
Dit is de meest herkenbare blog die ik ooit heb gelezen!

Ik voel me niet 'ziek', want ik het enige wat ik heb zijn eetbuien. Ik wil niet compenseren. Dan ben je toch niet ziek hé? Ik plan op voorhand al dat ik een eetbui zal hebben. Overdag zit ik al te denken aan wat ik later op de avond zal gaan eten/snoepen. Dan is het toch gewoon geen karakter hebben hé? Dat is toch geen eetstoornis? Ik denk iedere dag opnieuw: vandaag is de laatste dag, morgen zorg je weer voor je lichaam. Ik durf geen hulp te vragen, omdat ik denk dat ik geen eetstoornis heb. Ik ben bang dat ik gewoon een aansteller ben, dat de psycholoog (of bij wie je ook hulp moet zoeken) mij gewoon gaat uitlachen en zeggen dat ik gewoon wat meer karakter moet hebben.

Lois - Zondag 4 december 2016 08:24
@J Ik ben momenteel in behandeling voor anorexia en bij mij in de groep zitten ook meiden met andere eetstoornissen. Een groot deel hiervan worstelt met precies dezelfde dingen als die jij beschrijft. Wees niet bang om hulp te vragen, je maakt het jezelf moeilijker op deze manier en ik bespeur in je reactie dat je eigenlijk zelf wel weer dat je hulp kunt gebruiken om hier vanaf te komen. Het is niet erg of zwak en het zal je zoveel vrijheid opleveren! :)
J - Zondag 4 december 2016 18:30
@Lois Dankje voor je lieve berichtje! Ik zou inderdaad hulp kunnen gebruiken, maar ben bang dat mensen me dan een aansteller gaan vinden. Ik ben bang dat mensen eetbuien niet als een eetstoornis zien, maar gewoon als 'geen karakter' hebben. Door jouw berichtje voel ik me wel wat gemotiveerder om toch maar die stap naar hulp te zetten. Al durf ik toch niet helemaal.
Franka - Zondag 4 december 2016 23:41
@ Anoniem: hoe is het je gelukt om zelf de eetbuien onder controle te hebben?
Echt super knap! Hoor graag hoe dit je is gelukt!
B. - Dinsdag 12 december 2017 13:40
Echt verschrikkelijk herkenbaar.
B. - Dinsdag 12 december 2017 13:40
Echt verschrikkelijk herkenbaar.