Eerste hulp bij verkoudheid

 

verkoudheidDit zijn de maanden van de snottebellen. Als je van buiten komt moet je voortdurend je neus ophalen. Als je in bed ligt zit je neus zo dicht dat je de volgende ochtend wakker wordt met een ondergekwijld kussen, omdat je door je mond moest ademen. Heel fijn... Daarom deze Eerste Hulp Bij Verkoudheid! 12 Tips om gezond & snel van je verkoudheid af te komen.

1. Neem voldoende rust en vermijd stress
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar een absolute voorwaarde voor genezing. Even de boel de boel laten en je lichaam laten rusten.

2. Stomen
Een bak kokend water, kamille of eucalyptus erin en met je hoofd erboven hangen (theedoek erover heen). Alles komt hierdoor los. En het is ook nog eens heel goed voor je huid!

3. Handen wassen
Vooral als je buiten bent geweest is het verstandig om regelmatig je handen te wassen om te voorkomen dat je nieuwe bacterieen meeneemt.

4. Kippensoep
Een ouderwets middeltje uit oma's tijd. Maar schijnt nog altijd goed te werken. Vooral met een hete peper erdoorheen. Voor de vegetariers onder ons: een goedgevulde groentesoep doet het ook prima!

5. Water drinken
Het is belangrijk dat je lichaam de afvalstoffen kwijt kan raken. Dus drink voldoende. Kruidenthee is ook goed. Drink ook weer niet teveel, want dan worden ook de gezonde vitamines en mineralen afgevoerd.

6. Vaseline op je neus
Van al dat snuiten gaat je neus kapot. Smeer dus vaseline op de randen van je neusgaten ter bescherming. Helpt ook om stofdeeltjes buiten te houden,w aardoor je vrijer kan ademen.

7. Verkoudheidsbalsem
Bijvoorbeeld van Dampo. Inwrijven op borst, rug, hals, nek en warm toedekken.

8. Paracetamol
Een paracetamol voor het slapen gaan kan je lichaam helpen de rust te krijgen die het nodig heeft. Let wel: paracetemol is geen geneesmiddel. Het lost een verkoudheid niet op, het creëert alleen wat ruimte voor je lichaam om zich te herstellen.

9. Niet roken
Roken breekt de vitaminen in je lichaam af, zorgt ervoor dat je je nog benauwder voelt en je loopt de kans om naast de verkoudheid ook flink te gaan hoesten.

10. Vitamine C
Vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor een gezond lichaam. Vitamine C zit onder andere in paprika, bloemkool, citroen, grapefruit en spruitjes.

vitamientjes


11. Zoutwater oplossing en eucalyptus
Neusdruppels werken op de korte termijn verlichtend. Maar je mag het niet meer dan een paar dagen gebruiken. Als je het langer gebruikt is het ook moeilijk om zonder te gaan. Neem dus liever zoutwater oplossing of gebruikt eucalyptus olie om vrijer te ademen.

12. Lachen
Lachen helpt het immuunsysteem versterken! Dus gebruik je verkoudheid als het moment om de afleveringen van Friends terug te kijken of laat een goede vriend of vriendin je aan het lachen maken!

Tot slot een interessant nieuwtje over verkoudheid: Britse experts hebben een onderzoek gedaan naar rijvermogen bij verkoudheid. Daaruit bleek dat dat verkouden rijden even gevaarlijk is als rijden met 4 dubbele whiskey's op! Je reactievermogen wordt namelijk langzamer bij griep en verkoudheid. Met name niezen achter het stuur is erg gevaarlijk. Dus het is beter om niet achter het stuur te kruipen als je verkouden bent...

Bronnen: www.mamashealth.com, www.medicinenet.com, www.everyday-wisdom.com, www.nu.nl
Foto 2: https://www.flickr.com/photos/brandijordan/
             

Heb jij nog goede tips?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lianne - Vrijdag 10 februari 2012 12:35
Nog een tip als je het idee hebt dat je een dezer dagen verkouden of ziek wordt: Eet 's ochtends op een nuchtere maag (!) een appel! Dus voor je begint aan je ontbijt, eerst een appel.
Werkt echt. Een tip van 'Oma's gezondheidsboek'.
Vs - Vrijdag 10 februari 2012 13:20
Dampo op je voeten smeren en dan warme sokken aan na 3 dagen ben je weer fit.

Klinkt raar weet ik, maar ze zweren er bij, zeker bij kinderen.
de - Vrijdag 10 februari 2012 13:51
een ui naast je bed neerleggen, het gaat wel enórm stinken, maar volgens mn moeders theorie helpt het!
m - Vrijdag 10 februari 2012 14:10
wel goeie tips, alleen snuit ik nooit,

nav een tv programma waar ze die tip gaven,
even gegoogled waarom nou precies ook al weer niet...

Je mag je neus niet snuiten
Je neus ophalen is beter dan je neus snuiten. Het virus dat verkoudheid veroorzaakt, vermeerdert zich namelijk in je neusslijmvlies. Door je neus te snuiten oefen je veel druk uit op dat slijm en pers je het in de verschillende holtes in je hoofd. Het gevolg: een verhoogde kans op voorhoofdsholte-, bijholte- of zelfs oorontsteking.

Als je je neus ophaalt, zuig je het slijm (en dus ook de virussen) juist weg uit je hoofdholten. Minder aangenaam voor je omgeving wellicht, maar dus wel beter voor je zelf. Wil je toch liever je neus snuiten, doe het dan neusgat voor neusgat. Dan is de overdruk in je neus, en dus het 'perseffect', een stuk minder.

ik merk ook dat ophalen stukken prettiger is uiteindelijk,
hoe 'goor' het misschien voor sommigen ook mag klinken,
het houdt dan ook een keer op,je hoeft niet continu op te halen en je neus gaat ook niet irriteren,
dus valt het wel mee...
bij snuiten krijg je al snel een loopneus en blijf je aan het snuiten en krijg je zo'n rooie toeter:)

- Vrijdag 10 februari 2012 15:03
Dat doe je toch altijd neusgat voor neusgat, als je je neus snuit? Ik in ieder geval wel. Als ik me neus steeds maar blijf ophalen, dan wordt het alleen maar erger!
Juist als ik mijn neus blijf ophalen krijg ik een loopneus!
Evy - Vrijdag 10 februari 2012 15:41
Ik zweer bij Dampo! Gewoon het kruitvat of trekpleister merk werkt ook! Smeer het op je borst, rug en bij winterhanden/voeten ook op je voeten en handen.
Je ademd direct meer lucht in! X
ariane de greve - Woensdag 19 februari 2014 20:38
als je een verkoudheid hebt rust dan heel veel en blijf binnen zo wordt je helemaal beter