Een stap uit jouw comfort-zone

 

Je hebt mensen die graag uitdagingen aangaan, maar er zijn ook mensen die dingen doen zoals ze dat altijd gewend zijn en het zo veilig mogelijk houden. Ik kan zeggen dat ik mezelf zou plaatsen bij de tweede groep. Als het niet nodig is, ga ik spannende nieuwe dingen niet snel aan. Ik blijf het liefst in mijn eigen comfort-zone. Dit voelt veilig en bekend. Alleen hierdoor bleef mijn wereld wel erg klein...

Voor alles is een eerste keer en er zijn zat dingen die ik wel zou willen proberen, maar er zijn ook zat dingen die ik mezelf niet snel zie doen omdat het in mijn ogen te spannend lijkt. Hierbij kan je denken aan dingen als achtbanen of parachute springen, maar ook wat simpelere dingen zoals een keer alleen op een terras zitten of een keer gek doen op straat. Het kunnen de normaalste dingen zijn om te doen, maar het voelt toch buiten mijn eigen comfort-zone, waardoor ik het vaak achterwege laat.

gek doen

Zo lang ik het me kan herinneren hield ik me vast aan zekerheid en aan dingen die ik al kende. Ik vermeed niet altijd bewust bepaalde dingen of activiteiten, maar ik ging het gewoon niet aan. Telkens als er toch wat nieuws op mijn pad kwam, kon ik dit best spannend vinden! Het liefst had ik een reden waarom ik iets niet hoefde te doen en anders kon het me dagen bezig houden totdat het zover is. Dit had ik bijvoorbeeld vaak bij personeelsfeestjes, waarbij je activiteiten ging doen voor teambuilding.

Zo gingen we een keer winteractiviteiten doen zoals schaatsen, ijskarten en sjoelen op het ijs. Ik had nog nooit eerder op schaatsen gestaan en ik vond dit dood en doodeng. Het liefst bleef ik aan de kant staan en sloeg ik dit over. Ik voelde me ontzettend ongemakkelijk en gespannen bij elke activiteit. Achteraf voelde ik me niet meteen opgelucht omdat ik het wel had gedaan. Dit kwam een tijdje later. Ik zou het niet snel nog een keer doen, maar achteraf kon ik best trots zijn op mezelf. Ik kan helaas niet zeggen dat ik nu een held op schaatsen ben, maar het was fijn om te kunnen zeggen dat ik het heb geprobeerd en ik er achter ben gekomen dat het niets voor mij is ;)

Zulke uitdagingen kunnen echter ook zitten in minder grote dingen, bijvoorbeeld wanneer je iets alleen aan moet gaan voor het eerst of meegaat naar een verjaardag waar je niet eerder bent geweest of wanneer je een keer gek wilt doen op straat. Het proberen buitenshuis te eten, terwijl je dat een lange tijd niet meer hebt gedaan. Het zijn dingen die je spannend vind en waarvoor je uit jouw comfort-zone moet stappen om het aan te kunnen gaan. Dat kan als een drempel aanvoelen. Als je er eenmaal overheen bent, kan het best bevrijdend voelen. 

Ik noem het nu liever een uitdaging om mijn comfort-zone uit te breiden. Ik heb mijn comfort-zone een lange tijd vrij klein gehouden door dingen uit de weg te gaan. Ik hield alles veilig en dicht bij mezelf. Door dingen aan te gaan en dus mijn comfort-zone steeds uit te breiden, merk ik dat ik plezier kan vinden in veel meer dingen. Soms zijn het dingen die ik niet nog een keer zal doen, maar dat is ook prima. Ik heb het geprobeerd en ik kan nu met een reden zeggen dat ik iets niet leuk vind. Er zijn namelijk ook dingen die ik juist heel leuk ben gaan vinden, zoals lasergamen. Ik vond het heel spannend en ik was daarna echt kapot, maar ik vond het zo gaaf, dat ik het sindsdien nog een paar keer heb gedaan.

lasergamen

Stapje voor stapje breid ik mijn comfort-zone en daarmee mijn wereld uit en ik hoop dat jullie dit ook kunnen doen. Of dit nu in de vorm van sociale activiteiten of uitdagingen rondom het eten of angsten is, als je het maar aangaat. De uitdagingen kunnen groot of klein zijn, maar beetje bij beetje hoop ik dat je meer uit jouw eigen comfort-zone durft te stappen en kan merken dat het daarbuiten niet zo eng hoeft te zijn. Doe je met me mee? Ik heb hier een topic geopend waarin ik graag jullie stappen lees.

Doe je mee? Welke uitdaging wil jij binnenkort aangaan?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Zaterdag 2 december 2017 09:54
Bedankt Phoi cai! Fijn om te lezen
DragonFly1991 - Zaterdag 2 december 2017 13:46
Wat leuk zeg.
Vlien - Zaterdag 2 december 2017 19:14
Ja, ik doe mee! :-) Ik wil al een tijdje weer bodybalance doen maar voel me een stijve hark en durf niet te gaan. Ik moet het toch maar proberen komende week!