Een soort stem in mijn hoofd

 

Je moet dood, je bent niets waard, slik de pillen niet, neem er teveel, spring voor de trein, hang jezelf op, snijd jezelf en maak er een einde aan. Dit zijn een aantal voorbeelden van uitspraken die ik dagelijks te horen krijg, het zijn niet mijn eigen gedachten. Ik wil niet dood, ik wil leven. Toch twijfel ik aan mijn bestaan, ben ik dan zo slecht dat ik dood moet? ben ik echt niets waard? elke dag lever ik de strijd tegen stemmen horen. Of eigenlijk is het er één. Eén hele nare en gemene stem. Eentje die je overtuigt niets waard te zijn.

Ik was 14 toen ik voor het eerst in aanraking kwam met het horen van stemmen. Heel plotseling ontstond er een mannenstem in mijn hoofd. Het begon vrij onschuldig: je bent een loser als je maar een 7 haalt, kan je dan echt helemaal niets? Het is geen vwo dat je doet hoor. dat soort opmerkingen ontstonden er, ik vond het vreemd en vervelend, want ik kon me zo helemaal niet meer concentreren op leuke en positieve dingen. Als ik een 7 haalde was het niet goed, een 8 was ook niet goed, een 9 ook niet het was nooit goed genoeg. Alleen met een 10 kon ik tevreden zijn, maar niet te blij reageren want voor een ander vak heb je maar een 6je gehaald.

Een soort stem in mijn hoofd

Dit ontwikkelde zich door. Het bleef niet bij uitspraken over school en wat daar allemaal niet goed aan was. Hij begon mij neer te halen, zeggen dat ik dood moest en hij gaf daar graag voorbeelden bij. Een paar keer per dag een stem horen over school ging over op het continu een stem horen over de dood. Ik kon niet meer slapen want ik hoorde de stem, haalde steeds slechtere cijfers en werd overdreven druk op school. Dat was het enige waar ik nog invloed op had. Het onderhouden van een hechte vriendengroep en lol trappen.

Na een jaar ging het niet meer. Van de stem mocht ik niet naar de dokter, maar ik heb dit toch gedaan. Ik ben doorgestuurd naar de GGZ in Amsterdam. Ik had gesprekken met de psychiater die mij en mijn ouders vertelde dat dit alleen behandeld kon worden met medicatie. Mijn ouders wilden dit eigenlijk helemaal niet, wat ik begreep. Toch besloten mijn ouders, ik en de psychiater toch om medicijnen te slikken. Ik leed er te erg onder en kon niet meer functioneren, want inmiddels begon ik ook nare dingen te zien. De stem liet mij mensen zien die voor de trein sprongen. In het begin schrok ik ervan en wilde ik 112 bellen. Na een tijdje, toen ik er gewend aan raakte heb ik mezelf aangeleerd om naar andere mensen te kijken als ik zoiets zag. Reageren zij niet? Dan zie ik het alleen.

Een soort stem in mijn hoofd

De stem besloot niet gelijk weg te gaan. De medicijnen werden opgehoogd en ik raakte afgevlakt. Toch was ik heel erg opgelucht. De stem was eindelijk weg! Ik kon me weer concentreren op de leuke dingen in het leven.

Ondertussen 6 jaar later is de stem helaas weer terug, slik ik andere medicijnen en is er veel gebeurd. De stem is er niet continu, maar valt mij vooral aan als iets goed gaat. Oh, je voelt je goed en begint aan een nieuwe studie? Denk je dat jij dat kan? Denk je nou echt dat je ooit naar de universiteit kan? Dood moet je, en ga je! Daar zorg ik voor! Het is erg frustrerend, maar voor mij een motivatie om hard te werken in therapie, zodat de stem weer verdwijnt en ik sterk genoeg word om me er tegen te verzetten.

Heb jij ook last gehad van stemmen en hoe ging jij daar mee om?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Zaterdag 7 april 2018 19:09
vervelend voor je! sterkte
Anoniem - Zaterdag 7 april 2018 20:37
Zo herkenbaar en zo naar te horen dat jij hier ook last van hebt lieve Shinga-Lana! Het verhaal en de dingen die je hoort van de stem zijn zo naar, maar helaas ook zo herkenbaar! Ik hoop dat je hier snel hulp bij krijgt! En lieve Shinga-Lana onthoud dat die stomme stem geen gelijk heeft! Jij bent het waard en mag trots zijn op het feit dat jij wilt vechten tegen deze stem! Xx.
xdiedev - Zaterdag 7 april 2018 20:49
Herkenbaar ! Sterkte !
Zeg ik niet - Zondag 8 april 2018 01:48
Heel mooi geschreven shinga en stoer om het te delen!
Jij hebt sowieso de capaciteiten om door te studeren!! Die stem is gewoon jaloers :(
Zet hem op strijder:)

Xxx Groetjes!

You got this!
Roos - Zondag 8 april 2018 09:19
Heel herkenbaar. Ik ben hiervoor naar de stemmenpoli in utrecht geweest, mizzchien is dar wat?
Denise - Zondag 8 april 2018 12:41
Ik heb denk ik ook stemmen in mijn hoofd.
Ik twijfel omdat ik niet goed weet of het mijn eigen gedachten zijn of stemmen.
Hoe weet je of het stemmen zijn of mijn eigen gedachten?

Shinga-Lana - Zondag 8 april 2018 13:40
Hey Denise,

Ik kwam daarachter omdat het niet mijn eigen stem was, ik was het niet eens met de stem en had er geen controle over. Daarnaast begon ik een persoon te zien die bij de stem hoorde, toen wist ik zeker dat het niet mijn eigen gedachten waren.

Liefs en sterkte,

Shinga-Lana
Jolie - Zondag 8 april 2018 13:20
PMS klachten kunnen ook oorzaak zijn
Nico B - Maandag 9 april 2018 11:41
Lieve Shinga-Lana,

Naar dat je weer achtervolgd wordt door een stem, die het niet bij het juiste eind heeft. En wat goed dat je alles kunt opschrijven. Zo zorg je voor je eigen tegenstem en die van anderen! En die van mij mag je ook horen: jij bent dwars tegen alles in iemand die bereikt wat ze wil. Je knokt ervoor en je hebt je dromen die de moeite waard zijn. Heb jij al eens alle zevens die je behaalde bij elkaar opgeteld? Na drie zevens zit je al op eenentwintig. Ik ben er van overtuigd, dat je na al je ervaringen nog slechts een echo hoort. Een echo sterft weg. Daarna weet je weer wie er eigenlijk recht van spreken heeft.

Dikke kus
Meester Nico.

Denise - Maandag 9 april 2018 11:46
Hey Shinga-Lana
Bedankt voor je reactie!!
Jij ook heel vee liefst enl sterkte!!
gekke stuiterbal - Maandag 9 april 2018 13:46
Ik herken mezelf ook hierin. Maar bij mij is het geen mannenstem maar het klinkt als mijn eigen stem. Ik zie ook mensen die zelfmoord plegen alleen dan de hele tijd hetzelfde meisje die hetzelfde doet (ik heb hier een keer over geschreven). Het is fijn om deze blog te lezen. Het stelt me gerust en ik weet nu dat ik niet de enigste ben en je er iets aan kunt doen.
Shinga-Lana - Maandag 9 april 2018 18:39
Hey gekke stuiterbal,

Ik vind het heel fijn om te horen dat je het fijn vind om deze blog te lezen, dat is ook exact de reden dat ik het geschreven heb en heb gedeeld. Je bent niet alleen en het is zeker de moeite waard om er tegen te vechten! Jij bent sterker, alleen kun je dit niet alleen. Ik hoop dat je hulp hebt en het anders overweegt om hulp te zoeken.

Liefs,

Shinga-Lana
wietje24! - Dinsdag 10 april 2018 11:17
heel herkenbaar sterkte !!
Petra Lodewyckx - Woensdag 27 februari 2019 16:56
Emdr zou helpen tegen stemmen horen
popo - Woensdag 4 december 2019 20:19
Het is elke dag een gevecht, tegen dingen in mijn hoofd die een normaal leven onmogelijk maken.De liefde voor mijn kinderen, ik heb er twee en ben zo ontzettend trots op ze, voor hun ben ik doorgegaan en ik dank God dat ik de chaos in mijn hoofd een tijdje kon parkeren. Maar het zal nooit weggaan en het enige advies dat ik kan geven is: blijf bij de wereld, alles is belangrijk, en niets is het waard om ongelukkig van te worden. Ik ga een kaarsje aansteken voor iedereen die een lichtpuntje verdient. Voor jullie allemaal: Een hoopvol 2020!
TARIK - Dinsdag 13 oktober 2020 18:18
Ik begrijp je ik hoor al 13 jaar stemmen ik hoor ze 24 uur achter elkaar het is zwaar omdat ze je de hele dag door pesten en nare dingen zeggen die niet leuk zijn ze zijn bij mij begonnen in 2006 in de zomer ze waren vriendelijke en gaven me adviezen en lieten me lachen toen ineens in de Nieuwjaar begon ze negatieve dingen zeggen en nu heb ik het al 13 jaar