Een partner met een eetstoornis

 

Niet alleen als je zelf een eetstoornis hebt, is het fijn tips te krijgen over hoe je dit aan je omgeving moet vertellen of hiermee om kunt gaan. Ook als je een relatie hebt met iemand met een eetstoornis, kan dat behoorlijk lastig zijn. Daarom hebben we in dit blog een aantal tips opgeschreven, waarvan wij denken dat ze binnen een relatie met iemand met een eetstoornis heel waardevol kunnen zijn.

Als je verkering hebt, getrouwd bent of samenwoont met iemand met een eetstoornis, kun je tegen behoorlijk wat dingen aanlopen. Iemand die een eetstoornis heeft, heeft een probleem. Niet alleen met eten. Het probleem speelt dagelijks een rol en komt voor uit andere problemen. Een ingewikkelde ziekte waar je misschien wel bang van wordt als omstander.

partner


Want het idee dat iemand zichzelf zo behandelt is waarschijnlijk onvoorstelbaar voor degene die heel veel van deze persoon houdt. Jij staat er bij en kijkt er naar, wat moet je doen? Waarom doet hij of zij dit met zichzelf? Als vriend of vriendin heb je misschien wel heel veel verdriet om wat je partner doet met zichzelf. Je voelt onmacht en hebt het gevoel met lege handen te staan en niets te kunnen doen.

Soms ontstaan er ook relatieproblemen door een eetstoornis. Het is lastig als iemand waar jij van houdt, niet van zichzelf kan houden. Je kunt het haar 100 keer vertellen, maar als zij het niet ziet, kun je op een gegeven moment niet meer doen dat je doet. Het is frustrerend, moeilijk en verdrietig om je partner zo te zien worstelen met zichzelf. En wat kun jij doen?

 Blijf een relatie hebben

Dat klinkt een beetje gek. Want als het om wat voor reden dan ook niet meer loopt, is het natuurlijk niet gek dat het uit gaat tussen jullie. Maar als je wilt dat het weer goed komt of juist goed blijft gaan is het belangrijk om niet alleen elkaars steunpunt te worden. Blijf juist die liefdesrelatie onderhouden. Doe romantische dingen, ga er samen op uit, doe iets liefs en zoek contact.

Die liefdesrelatie is de reden dat jullie bij elkaar zijn. Het staat misschien op een lager pitje omdat een van de twee veel bezig is met haar problemen. Maar als er nog steeds liefde is en jullie het allebei willen, is het heel belangrijk die liefdesrelatie te onderhouden. Maak het bijvoorbeeld gezellig in huis, doe lieve dingen, schrijf kaartjes of verras elkaar. Want vanwege die liefde zijn jullie bij elkaar.

partner


 Hoe steun ik haar?
Je kunt je vriendin (of vriend) op heel veel manieren steunen. Soms alleen al door elke dag te vragen hoe het echt met haar gaat en daar voor te gaan zitten. Vraag ook waarom het goed of niet zo goed gaat. Probeer echt te luisteren, zonder meteen de problemen op te gaan lossen. Soms is; ‘Wat rot zeg' of ‘Ik begrijp dat dat heel moeilijk voor je is' al heel fijn om te horen en voldoende voor haar om te voelen dat ze gehoord wordt.

 Begrijpen 
Natuurlijk snap je niet meteen hoe zo'n eetstoornis nou werkt, als je er een boek over gelezen hebt. Maar het is wel goed om dat te doen. Kijk bijvoorbeeld de documentaire Mij Niet Gezien, of lees eens wat blogs over hoe het is om te leven met een eetstoornis. Dat jij je er in verdiept, laat ook zien dat je haar wilt helpen.

Ga er niet vanuit dat je het helemaal zult gaan begrijpen. Maar dat je er iets meer van weet, kan jou wel heel veel inzicht geven. Je zult haar sneller begrijpen als ze iets uitlegt en kunt haar misschien ook beter helpen.

♥ Vragen en praten
Buiten dat je informatie kunt verzamelen, is het natuurlijk heel erg belangrijk om met elkaar te praten over wat er aan de hand is. Hoe voelt het voor haar? Wat denkt ze? Wat maakt ze mee? Vraag eens door en praat ook over hoe jij het vindt. Je kunt het ook hebben over wat je voor haar kunt doen. Het kunnen hele grote dingen zijn of juist hele kleine dingen die jij als partner kunt doen om je vriend of vriendin te ondersteunen.

love me


Soms kan het fijn zijn dat je als partner niet over het eten praat, tijdens het eten. Het kan ook helpen dat jullie voortaan samen ontbijten, in plaats van net wanneer je er zin in hebt. Voor jou een kleine verandering, voor haar misschien wel een goede en helpende stok achter de deur. Afleiding zoeken als ze gespannen is, kan ook fijn zijn. Ga samen even een eindje wandelen met de hond, kijk een film of nodig haar uit om gezellig langs te komen als je niet samen woont. Als partner kun je een goede stok achter de deur zijn, iets leuks waar ze niet onderuit kan wanneer ze geneigd is zich terug te trekken.

 Verantwoordelijkheid
Natuurlijk kun je iemand veel steun bieden als partner zijnde. Maar je bent niet volledig verantwoordelijk voor de situatie van de ander. Hoe lastig dat ook is en hoe graag je haar ook zou willen helpen, uiteindelijk moet ze zelf de stappen zetten en er voor gaan. Het is lief dat je je verantwoordelijk voelt, maar geef haar ook zelf de mogelijkheid om de keuzes te maken en stappen te zetten op eigen kracht.

 Hulpverlening
Ook is het niet zo dat jij haar hulpverlener bent of dat een partner voldoende hulp is om van een eetstoornis af te komen. Je kunt haar ondersteunen tijdens haar proces, maar bent vooral gewoon haar liefdespartner. Dat betekent dus niet dat je ervoor geleerd hebt om iemand van haar eetstoornis af te helpen. Betrek dus zeker de hulpverlening bij de problemen die er spelen. Een eetstoornis gaat meestal niet over zonder goede gespecialiseerde hulp. Je kunt eventueel samen naar de huisarts gaan om er over te praten en advies te vragen.

Soms kun je ook samen in behandeling, naast haar eigen behandeling. Je kunt dan af en toe een gesprek hebben met een systeemtherapeut of relatietherapie volgen. Daar hoef je nog niet eens hele grote problemen in je relatie voor te hebben. Een paar gesprekken kunnen heel fijn zijn om de relatie goed te houden of juist wat meer uit te vinden wat jullie van elkaar nodig hebben.

 Aan jezelf denken
Natuurlijk is het goed dat je je soms opoffert voor de ander, maar hierin is het wel belangrijk soms ook aan jezelf te denken. Net zoals bij het kopje ‘verantwoordelijkheid' is het belangrijk tot op zeker hoogte de aandacht ook naar jullie samen en naar jou te leiden. Want ook jij hebt er verdriet van en hebt soms een luisterend oor nodig. Door het daar over te hebben en dat ook goed te houden, blijft de relatie evenwichtig en gelijkwaardig.

Het is belangrijk dat jij ook goed voor jezelf blijft zorgen. Ten eerste omdat het belangrijk is voor jezelf, maar ook voor haar is het natuurlijk fijn als het goed gaat met jou. Praat ook met andere mensen over jouw zorgen, want ook jij hoeft er niet alleen mee rond te lopen. 

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en jullie er samen weer bovenop komen. Heb je nog meer tips, laat die dan gerust achter bij de reacties!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sasha - Zaterdag 8 februari 2014 17:00
Goede tips
peanutbutter - Zaterdag 8 februari 2014 17:49
Super blog! Kunnen jullie hier misschien vaker aandacht aan besteden?
Roos - Zaterdag 8 februari 2014 22:04
Zo fijn om dit te lezen, ik ga hem ook aan mijn vriend laten lezen.
Inmiddels hebben wij ook partnergesprekken bij de kliniek waar ik in behandeling zit en dat helpt ons enorm. Alleen al door dingen uit te spreken, waar iemand bij zit die er uitleg bij kan geven.
Van mij mag hier ook veel meer aandacht aan gegeven worden, want ik besef heel erg goed dat de eetstoornis ik een vreselijk kreng kan zijn. En zo wil ik helemaal niet tegen hem doen, dat maakt ons beide verdrietig. Het is gewoon heel erg lastig om samen te wonen, terwijl ik de strijd aan het voeren ben en hij eigenlijk vanaf de zijlijn toen moet kijken en maar af moet wachten hoe ik nou weer reageer op een situatie.
Lastig is het en blijft het voorlopig, maar onze liefde blijft wel, juist door te praten en door leuke dingen te doen.
Sterker nog, over 4 maanden gaan wij trouwen. Samen zijn we zover gekomen en we willen de rest van ons leven ook nog samen delen.. je kan er samen uitkomen!
Ingrid - Zondag 9 februari 2014 15:36
Wat een fijn en goed geschreven blog Nouska, iets wat mij en mijn vriend veel bezig houdt. We proberen steeds weer bij de basis van onze relatie te komen, de reden dat we verliefd werden op elkaar en hoe veel we van elkaar houden en we kunnen lachen samen. Hij is niet mijn therapeut of genezer maar wil wel veel luisteren en begrijpen ik voel me vaak schuldig omdat ik een "normale" vriendin wil zijn. Erover praten samen helpt maar daarnaast leuke dingen doen of gewoon thuis een beetje lummelen, het is goed zoals het is.
Mijn vriend blijft ook gewoon zijn eigen ding doen, ook op dagen dat het met mijn minder gaat, dat wil ik juist. Ik moet er toch steeds zelf doorheen en ja soms voel ik me dan heel bang en alleen maar als we dan weer samen op de bank een film kijken denk ik weer zie je wel, hij komt altijd weer terug naar huis naar jou. Het is niet makkelijk maar liefde is gelukkig ook heel sterk!
@Roos Heel veel geluk samen! Wat een mooi vooruitzicht!
anoniem - Maandag 17 februari 2014 11:43
Een super stuk en heel herkenbaar.
Lucas - Dinsdag 16 februari 2016 11:05
Mijn vriendin heeft een eetstoornis en ik vind het heel erg moeilijk! We hebben veel ruzie en zij denkt steeds dat ik een ander wil omdat zij zichzelf niet mooi vindt. Ik wil helemaal geen ander maar leg dat maar eens uit!
We hebben nu iets nieuws, zij vindt dat ik ook te dik ben (ik heb een gezond BMI) en gaat nu koekjes tellen in de la als ze thuis komt. Hoeveel heb ik gesnoept en wordt dan vervolgens heel erg boos dat ik dat doe. Ze houdt bij hoeveel dagen ik "slecht" eet en vraagt me iedere dag hoeveel ik weeg. Weet iemand hoe ik hiermee om moet gaan want ik heb echt geen idee!!
Hezzy - Vrijdag 11 augustus 2017 20:05
Dankje voor dit! Much appreciated😊
Nicole van Doorn - Zaterdag 30 december 2017 08:45
Mijn vader heeft een eetstoornis en het is fijn om tips te krijgen. Het is echt verschrikkelijk omgeving zien hoe hij vermagerd en mijn moeder verdrietig maakt. Dank je wel voor de tips. Groetjes Nicole
Sofie - Woensdag 23 januari 2019 20:00
Mijn vriend heeft eetstoornis gaat na het eten altijd braken en ik confronteer hem er mee en betrap hem soms en toch blijft hij beweren dat hij het niet doet. Ik weet me geen raad meer met hem.