Een onvoldoende gehaald, wat nu?

 

exam tips

Onvoldoendes halen is niet leuk. Ik spreek helaas uit ervaring. Ooit was ik een ster in het behalen van lage cijfers. Helaas niet echt een talent waar je veel aan hebt. Waar het door kwam was heel verschillend per vak. Soms had ik mijn best gewoon niet gedaan, een andere keer juist wel of was het gewoon een vak wat mij niet zo goed lag. Haal je een keertje een onvoldoende dan kun je er misschien nog wel mee omgaan. Als je meer onvoldoendes haalt is dat lastiger en schiet je waarschijnlijk flink in de stress.

Ons eerste advies is niet: Blijf kalm. Ik weet namelijk zelf dat dat gewoonweg soms echt niet lukt. Je voelt je rot over jezelf, over wat je ouders ervan zullen zeggen en de leerkrachten en bent misschien wel bang om niet over te gaan. Een aantal gedachtes en tips die wel kunnen helpen vind je hieronder.

 Voel
Je kunt natuurlijk heel stoer doen en zeggen dat het je niets kan schelen, maar daarmee onderdruk je een hoop gevoelens. Gevoelens van frustratie, boosheid of verdriet. Ik snap best dat je niet om iedere onvoldoende in de klas wilt gaan huilen, maar bij je vriendinnen, bij je ouders of je oma mag dat best. Zeg gerust tegen iemand hoe erg je ervan baalt en dat je je er best wel rot over voelt.

 Doe
Heb je stilgestaan bij wat je voelt en erover gepraat dan is het na een poosje ook gewoon weer tijd om iets leuks te gaan doen. Even je gedachtes verzetten. Ook als jij die onvoldoende hebt gehaald omdat je je best niet had gedaan, is het belangrijk om iets leuks te gaan doen. Juist om even wat nieuwe energie en motivatie te krijgen. 

 Ontspan & Relativeer
Tot rust komen lukt natuurlijk niet wanneer je net pas gehoord hebt dat je een onvoldoende hebt gekregen. Maar je kunt wel zorgen dat je niet helemaal in paniek raakt. Let op je ademhaling, ga even naar het toilet, drink een slokje water en voel hoe je voeten op de grond staan. Je hebt een laag cijfer gehaald voor een toets op school. Het is niet zo dat de hele wereld instort.

Ook de dag nadat je het lage cijfer hebt behaald is het belangrijk om ontspanning te zoeken. Niet alleen omdat je dat verdient hebt na het leren en na alle stress, maar vooral ook om nieuwe energie op te doen, zodat je het cijfer een volgende keer weer op kunt halen!

 Schuldig
Soms heb je een laag cijfer gehaald terwijl je er best wel goed voor had geleerd. Je bent dan gefrustreerd en zou het liefste de leerkracht, het vak, de school of de toets de schuld geven. Dat lijkt misschien het makkelijkste om te doen, maar je kunt beter naar de leerkracht toe stappen en eerlijk vertellen hoe lastig je het vindt dat je een onvoldoende hebt gehaald. Je leraar stelt dat waarschijnlijk erg op prijs en hierdoor kun je samen kijken wat je de volgende keer beter of anders kunt doen of kun je oefenmateriaal krijgen. 

 Boos
Ga niet boos zitten zijn op jezelf. Boos zijn op jezelf werkt blokkerend. We denken vaak dat boos zijn op onszelf helpt om dingen voor elkaar te krijgen, maar dat is absoluut niet zo. Lief zijn voor jezelf en geduldig zijn werkt veel beter. Kijk naar wat er mis ging en hoe je dat een volgende keer beter kunt doen. Probeer jezelf te vergeven en het perfectionisme dat je misschien hebt over school een beetje los te laten.

 Beter
Je kunt natuurlijk bij die ene onvoldoende blijven hangen en daar van gaan zitten balen, maar het is beter om te kijken naar wat je een volgende keer anders zou kunnen doen. Bespreek de toets met je leraar en vraag om advies. Kijk ook naar hoe je het had aangepakt met leren en wat je daarin misschien anders kunt doen. Vraag ook hulp bij het maken van een planning en vooral het nakomen daarvan. Soms kunnen je ouders of leraren en misschien ook vriendinnen daarbij helpen. 

 Motivatie
Misschien ben je wel niet echt gemotiveerd voor school. Het is lastig om dat eerlijk toe te geven. Maar misschien kun je tegen je mentor zeggen dat je het lastig vindt om motivatie te vinden. Vraag gerust of ze je daarbij kunnen helpen. Ook een vertrouwenspersoon op school kan jou daar eventueel bij helpen. Je hoeft er niet in je eentje mee rond te lopen, als je er hulp of begeleiding in kunt krijgen.

Ook deze onvoldoende ga je overleven. Het is maar een cijfertje. Hopelijk heb je wat aan de tips en eindig je als nog met een fijne cijferlijst of een diploma. Heel veel succes! En geloof een beetje in jezelf!

Plaatjes: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

PeanuttButterfly - Maandag 22 april 2013 15:58
Helaas heb ik wel wat aan deze blog.. :')
De onvoldoendes houden van mij.
mojo - Maandag 22 april 2013 16:01
pfff, tja ik was een ster in onvoldoendes halen. het was alleen verre van nodig, ik deed mijn best niet, haalde ze expres. mijn gedachte toendertijd:'beter expres een 2 halen dan mijn best doen en maar een 6/7/8 halen." Hoe krom...
ThinkBelieveAchieve - Maandag 22 april 2013 16:28
Voldoendes halen is een zeldzaam iets geworden voor mij.
Zoo frustrerend nu ga ik met 5 tekorten het centraal examen in...
Maarja inderdaad "gewoon" proberen het te accepteren en doorgaan met extra hard leren. Echt school is zo'n stressfactor.
Manu - Maandag 22 april 2013 16:53
Oh, zo veel onvoldoendes gehad.. Maar net als bij Mojo; ik deed m'n best niet. Ik vond eigenlijk vooral dat ik wel boeiendere dingen te doen had..
JustMeXx - Maandag 22 april 2013 17:38
Beste tip: Neem het leven niet zo serieus op!
Wat wil je in je leven? Plezier maken? Bijleren? Wss staan goede punten daar niet bij. Het is slechts een middel tot... Zolang je uiteindelijk erdoor bent is er geen probleem :) En dan nog... de wereld vergaat echt niet.
JustMeXx - Maandag 22 april 2013 17:38
Beste tip: Neem het leven niet zo serieus op!
Wat wil je in je leven? Plezier maken? Bijleren? Wss staan goede punten daar niet bij. Het is slechts een middel tot... Zolang je uiteindelijk erdoor bent is er geen probleem :) En dan nog... de wereld vergaat echt niet.
UnknownAngel - Maandag 22 april 2013 17:52
@mojo
Heel herkenbaar, ik doe ook mijn best niet genoeg... Maar heb gelukkig nog geen onvoldoende gehaald buiten voor LO :')
sindy - Maandag 22 april 2013 19:29
Nouska, ik schrijf het misschien te weinig, maar jouw blogs zijn een 10+ waard!
Ondanks dat je een keer vele onterechte negatieve reacties kreeg verscheen er die dag erna weer een blog van jou! Ik kan echt een voorbeeld aan jou nemen. Als dat mij zou overkomen zou ik twijfelen of ik ooit nog wel een blog zou schrijven, maar jij pakt de draad meteen weer op, echt klasse.
Nouska - Maandag 22 april 2013 20:17
Wat lief van je Sindy. Bedankt voor je berichtje!

Sophia-Lauren - Maandag 22 april 2013 20:55
@sindy: wat mooi en lief van je , om dit op te schrijven en Nouska dit terechte ( vind ik ook namelijk! ) fijne compliment te geven! :) word ik Blij van Sindy!
A - Maandag 22 april 2013 21:41
Goed artikel!
Rianne - Maandag 22 april 2013 22:25
Goed geschreven! Helaas neem ik m'n opleiding ook echt veel te serieus wat dat betreft. Zelfs m'n begeleidster heeft gezegd dat ik wel een stap terug mag doen en er weer wat meer plezier uit mag halen.
Ik vind het ook zo'n onzin om mezelf zo te pushen dat ik alleen nog maar denk aan 'ik moet mezelf wel bewijzen', maar het is toch lastig om die gedachtes om te buigen...
proudbeelies - Woensdag 24 april 2013 16:43
Ik haatte onvoldoendes, omdat de klas van mij verwachten dat ik een hoog cijfer haalde, dan word je steeds perfectionistischer met je cijfers en als ik dan toch een keer een onvoldoende haalde werd mijn cijfer uitgebreid in de klas besproken. Verschrikkelijk.
herkenbaar - Maandag 26 juni 2017 15:10
Dat is heel herkenbaar. Wek vervelend maar trek er niets van aan
Noa - Donderdag 28 november 2013 16:15
ik heb nu 2 dikke onvoldoendes gehaald ik baal er heel erg van is het slim om voortaan nachten te gaan leren?
Rianna - Dinsdag 17 december 2013 19:47
Ik heb een onvoldoende op wiskunde gehaald. Ik vind wiskunde ook heel lastig. Mijn vader is altijd super chill met onvoldoendes bij mn broer, maar bij mij wordt hij gewoon super kwaad. Dat zegt hij dat hij zijn tijd wel beter kan gebruiken dan met mij te leren voor een toets waar ik toch een onvoldoende op haal. This sucks.....
Linda - Dinsdag 22 april 2014 17:37
Ik ben echt bang dag mn ouders boos worden ik sta een 2voor bio en ik ben boos op mezelf ik ben ook niet echt gemotiveert
Floor - Vrijdag 16 mei 2014 14:39
ik zit in 1G ( 4 jarig stroming) en ik moet 5 jarig stroming doen gelukkig mag ik tl blijven doen , ik moet echt beter mijn best doen ik had een 1 voor wisk natuurlijk is een saai vak.....
iemand - Maandag 6 oktober 2014 17:26
ik blijf maar onvoldoendes halen , ik ga der kapot van zelf weet ik niet zo goed wat ik moet doen ik wil niet naar het KB alsjeblieft ik heb meer nodig ik heb veel ruzie met men ouders maar ik sta gemiddeld nu 7 onvoldoendes op havo en 6 op mavo ik ga dood van binnen en wil gewoon heel goed staan 0 onvoldoendes op mavo en 0 op mavo dus kan iemand me helpen?
lianna - Vrijdag 24 oktober 2014 09:07
iemand : ik haal ook steeds onvoldoendes, dat vind ik ook niet fijn ik ben bang dat ik halverwege het jaar naar de mavo moet en dat wil ik niet ik sta al 3 onvoldoendes en heb al 8 onvoldoendes in totaal gehaald ik stress helemaal . ik kan er zelf niets aan doen ik heb gewoon goed geleerd
kan iemand tips geven hoe ik beter kan leren en geconcentreerd blijf??
Laila - Maandag 19 januari 2015 20:52
Nou ik heb me aan de regels gehouden maar haal nogsteeds onvoldoendes heb 8 onvoldoendes ik weet niet meer wat ik moet doen wordt gek wil alles opgeven
adriana - Donderdag 22 januari 2015 18:41
Ik heb tot nu toe geen onvoldoende gehaald maar ik heb vandaag een so geschiedenis gehad en daar ben ik niet zo zeker over. Dat zegt gelijk niet dat ik een onv. heb gehaald maar dan ben ik tenminste voorbereid :) Ik hoop dat het geen onv. wordt.
:'( - Donderdag 22 januari 2015 19:40
ik sta nu 3 onvoldoendes en ik doe echt mijn best maarja :l
ashley - Dinsdag 3 februari 2015 18:39
ik heb net een 2 gehaald voor mijn wiskunde, ik voel me echt vreselijk.
ik heb mijn ma beloofd dat ik m'n best zou doen en nu durf ik niks te zeggen over die onvoldoende, ik stress me echt dood :(
wiskunde is ook niet mijn beste vak en dat weet mijn moeder ook maar toch ben ik bang dat ze echt woedend word
anoniem - Dinsdag 10 februari 2015 10:10
Ik vindt dat er handige tips gegeven zijn en ik ben ook gestrest om mijn cijfer waar ik om baal. Ik denk dat ik een paar lage cijfers heb gehaald door vermoeidheid en dat ik het toen een periode heel druk had en weinig rust nam voor mezelf het. Ik had het idee dat het ook invloed had op mijn cijfers en dat ik beter kon presteren dat ik had gedaan, daar was ik teleurgesteld over van mezelf. Maar ik had wel gedaan wat ik kon doen en dit zijn handige tips om ermee verder te komen.
Katje - Maandag 16 februari 2015 20:15
Ik maakte een wiskunde toets en dat ging niet goed ik had er goed voor geleerd maar het ging slecht en mijn moeder mailde die leraar dat het slecht ging en of ik hem over mag doen dat mag nu wel want ik heb een 2,5 ik baal zo dan gaat het vast weer fout en donderdag heb ik ook al een andere toets van een vak dat ik moeilijk vindt!!!!!
Katje - Maandag 16 februari 2015 20:18
En oh ja, donderdag mag ik hem dus over doen maar dan heb ik al een toets en ik heb niet zin om zo veel te leren dan heb ik ook te veel stress en haal dan vast op allebei een onvoldoende dus doe er liever niet 2 per dag
de steen /henk - Donderdag 12 oktober 2017 11:00
rotrotorotrotorotorotorotorotto rot DAG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bellefleur - Vrijdag 8 mei 2015 00:42
Een troost.. veel lager dan een twee voor scheikunde kan het niet..

wel balen, van altijd hoge cijfers naar hopen op een hoge onvoldoende..
anoniem - Zondag 27 september 2015 23:22
Ik heb net een onvoldoende gehaald op geschiedenis ik had echt heel goed geleerd en er heel veel tijd aan besteed :( ik baal zo erg :'(
Anoniem - Dinsdag 27 oktober 2015 14:53
Ik ook, anoniem, ik had een 4,3 en sta nu een 5,5 op geschiedenis. Ik had eigenlijk een zes op zijn minst verwacht..

Maar er is iemand in onze klas die een 1,9 gemiddeld op wiskunde heeft, dan valt die 4,3 hartstikke mee. ;)
Julia - Dinsdag 27 oktober 2015 15:42
Ik sta 3 onvoldoendes, niet hele zware maar ik zit er gewoon heel erg mee omdat al mijn vriendinnen super hoge cijfers halen. Ik denk dat het vwo voor mij misschien iets te hoog gegrepen is, want iedereen verwacht zo veel van je, en die druk is moeilijk te verdragen. Ik wil echt niet naar de havo want ik weet zeker dat ik dan zo teleurgesteld wordt in mezelf.
Adonaii..niempje - Zondag 20 december 2015 16:57
Ik sta 5 onvoldoendes en ik leer goed voor toetsen maar het gaat nog steeds slecht haal veel 1 en 2 voor wiskunde en sta gemiddeld een 2.7 en ik wil op de havo blijven en niet blijven zitten!! Maar het gaat zo slecht weet niet meer wat ik moet doen en ouder gesprekken komen ere aan omg... Stresss helemaal😱😱😵😵😵😥😥
Anoniem - Dinsdag 12 januari 2016 22:21
Ik doe altijd heel erg mijn best en leer een week vantevoren maar ik krijg vaak black-outs en kan dingen niet goed onthouden dat is heel frustrerend en irritant, ik sta 2 onvoldoendes gemiddeld maar voor de rest nog maar net een 6je. Het lukt gewoon niet om voldoendes te halen


Xx Anoniempje
anoniem - Woensdag 20 januari 2016 20:11
Ik ben serieus vijf weken van te voren begonnen met leren voor mijn tentamens en ik krijg het nog steeds voor elkaar om een 4 te halen. Mijn vriendinnen kunnen natuurlijk alles gemakkelijk en hebben tijd voor plezier, terwijl ik me alleen maar rot voel. Hoe ga ik ooit slagen? Voor mij voelt een zes aan als een tien, onhaalbaar.
anoniem - Donderdag 21 januari 2016 20:16
ik haal op zich niet zo veel onvoldoendes heb er pas 2 gehaald dit jaar, maar mijn zus haalt wel veel onvoldoendes en nu word mijn moeder ook boos als ik er een haal. ik heb nu mijn tweede onv. het is allebei een 5,3 maar toch wil ik het niet vertellen
bam - Maandag 1 februari 2016 18:36
tja jammer genoeg helpt het niet heel veel. ik heb dyslexie en haal voor Frans lage cijfer. bij so's haal ik 7s en voor PW 4 eren. ik heb net een nieuw cijfer binnen gekregen en verwachte een 8. NOU EN WAT KRIJG IK EEN 1,3. ik weet dat ik niet boos oo me speelt moet zijn maar dat ben ik enorm. want wat heeft het nog voor nut om me kapot te leren als ik toch een 1 krijg. kan iemand helpen? want ik doe zo me best maar het lukt gwn niet! en bij ons is er geen bij les
Anoniem( - Donderdag 18 februari 2016 15:10
Nou, ik doe kbl-gl en ik vindt het moeilijk.. really de onvoldoendes die houden van mij me cijferlijst tot nu toe is echt verschrikkelijk en ik baal der diep van dat ik er bijna van moet huilen wil gewoon overgaan en trots zijn zo wel ik me ouders leerkrachten vrienden.. dit is me 2de jaar en dit zijn me cijfers" Nederlands een 6, Nederlands extra een 8, duits een 4, engels een 6, wiskunde een 3, economie een 4, biologie een 5,nsk1 een 6, mens en maatschappij een 3, techniek een 5, beeldvorming een 3, Lo een 6, en LOB een onvoldoende... WAT MOET IK DOEN HELP MIJ!!???
Anoniem( - Donderdag 18 februari 2016 15:13
En sta een 5,2 gemiddeld dit jaar please tips echt really heb zo een stress😢...
@Anoniem - Donderdag 18 februari 2016 15:40
Wat naar dat het niet zo goed gaat op school. Misschien kun je eens met je mentor praten hierover. Soms is het mogelijk om wat bijles of hulp te krijgen voor een aantal vakken. Wees niet te streng voor jezelf, je doet je best en meer kun je niet doen.

Liefs
Anoniem( - Donderdag 18 februari 2016 18:29
Heb ik al geprobeerd maar me mentor luistert niet echt en zo ga ik niet over ..
Anoniem( - Donderdag 18 februari 2016 18:29
Maar toch bedankt xx
Anoniem - Maandag 27 juni 2016 10:29
Ik heb 4 onvoldoendes en ik moet het op halen binnen 2 weken wat kan beter doen
HG - Maandag 11 juli 2016 14:51
Ik stond eerst voor natuurkunde een 5,4 en die heb ik opgehaald en ik was dus super blij en nu heb ik net mijn aardrijkskunde punt omlaag gehaald naar een 5,4 terwijl ik net zo blij was om een alleen nog maar voor een vak onvoldoende stond en nu heb ik het weer verknalt met een ander vak. :(
iemand - Zondag 23 oktober 2016 21:34
IK BEN GWN D.O.M.

ik sta 5 onvld.


help :´´´´´´´´´´´´´´´´´´(
Rinoa - Vrijdag 8 december 2023 17:00
My friend u are not dumb

You’ve got this!! I believe in you!!👏👏

Zelf heb ik ook we 4,6 gehaald maar ik ga gewoon door en geef niet op👏
PizzaLover - Vrijdag 11 november 2016 15:47
Dankjewel❤❤
J. - Maandag 12 december 2016 22:15
Ik heb toetsweek & vandaag dus mijn 6e onvoldoende gekregen. Ik ben bang dat ik zak. Gemiddeld sta ik wel voor alles goed...
N- - Donderdag 25 mei 2017 15:55
Ik haal ( tot vandaag ) hoge cijfers op school. 8en,9ens enz. Ik ben nu in Parijs en ik krijg net te horen dat ik een f*cking 4 heb voor mijn aardrijkskunde... Ik baal er heel erg van en ik had niet verwacht dat hij zo slecht ging.. Ik heb zelf wel een beetje faalangst en ik wil mij er niet zo druk om maken.. Maar het ruïneert nu heel mijn vakantie... Iemand tips?
X- N

P.s ik sta nog wel voldoende op rapport (6,5) maar het is vergeleken met mijn andere cijfers niet zo goed. Mijn ouders zijn juist niet boos, gelukkig maar..
F. - Dinsdag 20 juni 2017 19:22
Ik ben vaak een ster in het halen van goede cijfers, nu zul je denken dat ik dat als geluk zie maar vaak is het een ontzettende blokkade, je wil het gemiddelde goed houden en dat gaat soms tenkoste van jezelf. Stiekem zou ik zelf ook wel een keer een onvoldoende willen halen maar dat houd mijn perfectisonissme dan zelf tegen dan zit ik de hele dag achter m'n bureau naar een paar velletjes papier te staren.
Anoniempje - Dinsdag 4 juli 2017 17:09
Ik doe Gymnasium, er ligt soms zo'n druk op mijn schouders. Vanochtend had ik kennistoets Latijn, wat denk je? Een 4.6 terwijl ik al 5 weken bijna elke dag me rot zat te leren! Ik ga ws wel over en iedereen die een onv. haalde mocht de toets na de zomervakantie overdoen maar voel me toch kut, al die moeite voor niets ;-;
Curaçao - Vrijdag 22 september 2017 21:22
Ik doe havo 4 nu voor de tweede keer opnieuw met het pakket nt en ik haalde een 4 voor de eerste natuurkunde toets ik had er had voor geleerd en vorig jaar had ik wel een voldoende voor die toets gekregen ik was dit jaar bijna de enige met een onvoldoende , terwijl ik eigenlijk de gene moet zijn die voor iedereen is omdat dit mij 2 de keer in havo 4 is . Mij excuses als er veel gramatika fouten in dit bericht ziten want me Nederlands is niet al te goed.
Emmatje - Maandag 20 november 2017 22:03
Ik doe Mavo en zag net toen ik bij cijfers wou gaan kijken een 5 voor wiskunde... hij was rood. Maar ik kan me geen toets herinneren behalve een met assenstelsel waarbij je lijnen moet trekken.. Een 5 kan ik best hebben maar de gedachte dat ik niet weet wat ik fout heb gedaan frustreert mij.
zouski - Zondag 6 januari 2019 16:48
ik vindt het echt heel irritant om mijn ouders te laten zien dat ik een onvoldoende heb want dan gaan ze weer schreeuwen en zeggen dat ik beter moet leren maar aan een kant snap ik het wel omdat ze willen dat ik vwo haal, echt vervelend.
Menno_14 - Woensdag 15 januari 2020 17:37
Echt een heel goed artikel voor mij heeft het geholpen en de stress een beetje verzacht en ik zat er dit keer minder lang mee dan vroeger heel fijn:)
Jet-Black Wings - Dinsdag 3 november 2020 14:58
Ik zit op vwo klas 2, ik ben overgestapt van schakelklas naar havo naar vwo. Ik had eerst zelden onvoldoendes maar nu heb ik er al 7 gehad... Mijn gemiddelde cijfers:
Nederlands: 5,0
Latijn: 6,3
Grieks: 6,0
Frans: 7,3
Duits: 5,7
Engels: 6,1
Geschiedenis: 5,7
Aardrijkskunde: 6,1
Wiskunde: 5,4
Natuurkunde: 6,0
Biologie: 5,5
Beeldende vormen: 8,3
Muziek: 8,5
Techniek: 8,3
Godsdienst: (nog geen cijfer)
LO: 7,8
zabi banan - Donderdag 7 januari 2021 18:25
ik doe ook 2 vwo heb net een 6.2 gehaald voor wiskunde en heb me rot gehuilt maar jahe wat kan je eraan doen DEZE SHIT HEEFT ME STRES WEL OMLAAG GEHAALD tnx
mariam - Donderdag 7 januari 2021 18:27
Doe 2 vwo vind het wel lastig heb net een 6.2 gehaald voor wiskunde en heb me rot gehuilt. je kan me mischien wel een overdrijver vinden maar ik lijd een syndroom die heet PERFECTIONISME dus voor mij komt het even hard aan net als een onvoldoende.
M_oeps - Maandag 26 juni 2023 13:04
Ik zit in 1 vwo en begin dit jaar haalde ik alleen maar negens, nu voor alles ongeveer achten. Ik vond wiskunde heel makkelijk en zit nu in een traject waar ik wiskunde versnel. Probleem: Ik heb nu mijn eerste onvoldoende (4.4) voor wiskunde gehaald!! Ik ben heel bang dat ik uit het traject word geschopt en dan alles opnieuw moet doen, want ik scoorde uberhaupt steeds minder goed voor wiskunde. Maar als ik opnieuw moet beginnen wordt het helemaal niets. HELP!
Isis - Maandag 14 augustus 2023 21:48
Ik heb net mijn eerste jaar op de middelbare achter de rug zonder onvoldoende. Maar ik weet zo goed als zeker dat ik volgend jaar een onvoldoende ga halen. Ik stel me nu al voor hoe ik me ga voelen; als of ik van binnen sterf. En dan zeggen volwassenen altijd: Is het het einde van de wereld? - nee, maar zo voelt het voor mij wel
saartje - Vrijdag 1 december 2023 17:09
ik zit op het gymnasuim en ik voel best vaak de druk . dat ik d ebeste cijfers moet halen. maar ik doe al het hoogste en het is niet haalbaar om alleen tienen te halen . ik heb nog nooit een onvoldoende gehad tot nu . op het vak klassieke talen . ik wou echt gaan huilen . maar ik zij niks. ik voeld eme super rot .
Rinoa - Vrijdag 8 december 2023 16:57
Ik heb een 4,6 gehaald voor wiskunde en voelde me heel erg slecht maar door dit voel ik me gelijk een stukje beter en ik denk dat ik het met mijn moeder en mijn mentor het er over gaan hebben wat ik misschien de volgende keer weer beter kan doen. Bedankt!!
LostSilver - Woensdag 20 december 2023 09:30
I don´t have a failing grade yet....So far I have only got passing grades but i feel like that i´m gonna have a lot of struggles next year..... maybe that´s where I fail.... Idk...