Een hittegolf en zelfbeeld

 

Het is inmiddels echt zomer! We hebben al een aantal warme dagen achter de rug en de weersvoorspellingen beloven nog veel meer voor de komende dagen. Er wordt gesproken over temperaturen die oplopen tot misschien wel 35 graden. Voor sommige mensen is dit een moment waarop zij al maanden hebben gewacht maar wanneer je een eetstoornis hebt of andere psychische problemen, is de zomer lang niet altijd waar je op zit te wachten. Hoe is het om om te gaan met een hittegolf als je een eetstoornis hebt en hoe zit het met je zelfbeeld?

Ik heb zelf geen eetstoornis gehad, maar ik heb mij lang niet altijd goed gevoeld in de zomer. Ik weet nog hoe frustrerend het was als ik dan zag dat anderen zo gelukkig waren met het mooie weer en allerlei leuke dingen gingen deden, terwijl ik me slecht voelde. De zon lijkt dan ineens dingen op te lossen ofzo. Alsof ineens al je zorgen en problemen weg zijn op het moment dat de zon gaat schijnen. En dat terwijl het mijn slechte gevoel en verdriet alleen maar leek te versterken.

meisje op strand
Bron

De zomer betekent dat je blij moet zijn
Iedereen lijkt altijd een stuk opgewekter en vrolijker in de zomer... het lijkt dan bijna alsof het hoort. Het is lekker weer, je hoeft geen jas aan te doen, je hoeft niet binnen te zitten en buiten zijn er zoveel meer mogelijkheden. Dat maakt mensen blijkbaar blij. Mij nu ook hoor, maar ik weet ook heel goed dat er ook een andere kant is. Ik vond het heel frustrerend om te zien dat iedereen gelukkig leek te zijn terwijl ik mij alleen maar slechter voelde. Hierdoor kwam ik in een soort negatieve spiraal omdat ik mijzelf ging verwijten dat ik niet gewoon blij kon zijn. Waarom niet? Was het nou echt terecht dat ik mij zo voelde of moest ik het gewoon van mij afzetten en lekker vrolijk meedoen? Ik probeerde mijn sombere gevoel te relativeren om me dan toch maar iets beter te gaan voelen... ik dacht aan voorgaande jaren en dat er ook echt wel zomers zijn geweest dat ik mij wel goed voelde en plezier maakte. Dit was ook echt niet voor iedereen destijds het geval dus misschien dachten zij wel hetzelfde over mij.

Ik wist ook wel dat ik niet de enige ben die zich weleens rot voelt of nare dingen meemaakt en dat ik ook niet de enige ben die zo'n *** zomer had. In gesprekken met vriendinnen kwam ik er achter dat het ook lang niet allemaal zo makkelijk en goed bij hen ging. Een lach op een gezicht, wekelijks uitgaan, dagen lang doorbrengen op het strand of op vakantie gaan betekent niet direct dat het ook echt goed gaat met diegene en dat hij of zij kan genieten hiervan. Het kan ook een manier zijn van overleven, van omgaan met de situatie of het beste er van willen maken. Dat het zonnetje schijnt betekent niet dat jij van alles moet. Dat je blij moet zijn, naar het strand moet, non-stop leuke dingen moet ondernemen. Het zijn mogelijkheden maar het betekent helemaal niet dat je overal aan mee moet doen. 

Verminderde eetlust
In de zomer en vooral op de hete dagen kan je eetlust wat veranderen. Wanneer je een eetstoornis hebt, kan dit best verwarrend zijn. Misschien heb je ineens meer behoefte aan bijvoorbeeld groente en fruit en aan salades dan aan een warme maaltijd. Dit is helemaal niet raar. Bij veel mensen verandert de behoefte en eetlust in de zomer. Je kan je eetpatroon hierop aanpassen door bijvoorbeeld te kiezen voor wat lichtere maaltijden, maar het is wel belangrijk dat je voldoende en regelmatig blijft eten. Als je dit lastig vindt, kun je hierbij ook om hulp vragen. Als je in behandeling bent of bij een diëtiste komt, kun je dit hier bespreken. Anders kun je misschien een familielid vragen om je hierbij te helpen als je het lastig vindt of vraag eens aan een vriendin hoe zij dit doet in de zomer. Je kunt natuurlijk ook zelf wat proberen te variëren als je dat aandurft. Eet bijvoorbeeld eens een maaltijdsalade als lunch en vervang je dagelijkse tussendoortje door bijvoorbeeld een ijsje.

IJsjes 
In de zomer is het heerlijk om ijsjes te eten om een beetje af te koelen maar dit kan met een eetstoornis erg lastig zijn. Het is waarschijnlijk niet iets wat je standaard hebt in je eetpatroon en dan kan het erg spannend zijn om dit wel ineens te gaan eten. Ijsjes kun je prima eten als tussendoortje , toetje of als extraatje. Ontneem jezelf dit niet want het hoort ook gewoon bij de zomer en ook jij mag daar van genieten. Je komt er ook echt niet direct van aan.

ijsje
Bron

Eetbuien
Voor veel mensen verandert het eetpatroon een beetje in de zomer. Je gaat misschien wat meer andere dingen eten als een salade en wanneer je te weinig eet, kan dat er voor zorgen dat je op een later moment weer honger krijgt. Dit kan een veroorzaker zijn van eetbuien. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon zo dat het niet voor iedereen geldt dat de zomer samengaat met een verminderde eetlust. Belangrijk is om een eetpatroon te creëren die bij jou past en waar jij voldoende aan hebt. Dit kan de kans op een latere eetbui weer verminderen. Eetbuien kunnen ook het gevolg zijn van ophopende spanning, somberheid en piekeren over vanalles. Probeer de bron hiervan te achterhalen en te kijken hoe je deze spanning kan verminderen. Praat erover, zoek afleiding en steun.

Afleiding vinden kan moeilijker zijn
Er wordt vaak gezegd dat er in de zomer zoveel meer dingen te doen zijn en dan zou je denken dat er ook meer mogelijkheden zijn om afleiding te zoeken als het niet goed gaat. Bij extreem hete temperaturen is dit helaas niet altijd waar. Het kan heel lastig zijn om afleiding te vinden als het zo warm is.. misschien ga je normaal gesproken een rondje lopen of een boek lezen, maar kan je dat nu niet opbrengen omdat het veel te warm is om in de zon te lopen of je te concentreren bij het lezen. Maak een (nieuwe) lijst met dingen die je in de zomer kunt doen als afleiding. Dit kan helpen op de momenten dat je het nodig hebt en niet direct op ideeën komt.

Vocht vasthouden
In de zomer houden we vaak wat meer vocht vast wat ook niet altijd ten goede komt aan je zelfbeeld. Je kunt het gevoel hebben dat je een stuk zwaarder bent en er dikker uit ziet. Dit kan tot op zekere hoogte ook wel kloppen. Dit is vast niet wat je wilt lezen of horen maar het is goed om te weten waar het vandaan komt, waardoor je het misschien kunt relativeren. In de zomer houden we soms wat meer vocht vast. Dit is bijvoorbeeld ook de reden waarom ringen om je vinger wat moeilijker af gaan of waarom onze schoenen ineens wat strakker zitten. Dit betekent niet dat je in gewicht bent aangekomen omdat je meer hebt gegeten. Wanneer je het gevoel hebt dat je bent aangekomen, of dit nou door vocht komt of niet, kan dit je zelfbeeld beïnvloeden. Probeer dit echt te relativeren voor jezelf en haal jezelf niet naar beneden. Het natuurlijk ook zo dat je wanneer je een eetstoornis hebt, je misschien al snel denkt dat je bent aangekomen en dit ook denkt te zien. Dat is echt niet altijd zo en het is ook niet altijd zo dat je het direct ziet als je vocht vasthoudt. Lees hier ook de blog van onze diëtiste over vocht vasthouden in de zomer.

Weinig kleding, blote armen en benen
Wanneer de temperaturen stijgen tot meer dan 30graden, zijn we bijna wel genoodzaakt om zo min mogelijk kleding te dragen. Dit kan heel lastig zijn als je onzeker bent over je lichaam of bijvoorbeeld littekens hebt. Minder kleding kan er voor zorgen dat je je nog bewuster bent van je lichaam en je zelfbeeld. Het kan je erg onzeker maken en er voor zorgen dat je constant daar mee bezig bent. Helaas is veel kleding dragen ook niet ideaal met dit weer. Kies voor iets waar jij je goed in voelt en wat lekker zit. Je kunt bijvoorbeeld een luchtige wijde broek dragen of een lange rok als je het lastig vindt om blote benen te hebben. Daarnaast kun je kiezen voor een wat luchtiger blousje. Op het moment dat je het ziet zitten kun je ook korte mouwen en een korte broek of jurkje dragen. Geef jezelf ook de kans en de tijd om hier aan te wennen. Het hoeft niet allemaal in één keer.

meisje
Bron

Extra confrontatie met lichaam van anderen
Het kan ook zijn dat je er misschien minder moeite mee hebt om zelf luchtige en minder kleding te dragen waarbij je meer ziet van bijvoorbeeld je armen en benen. Maar misschien vind je het wel lastig om dit bij anderen te zien. Zeker op het strand zie je overal om je heen het lichaam van anderen waar je jezelf dan weer mee kunt vergelijken. Dit maakt zo'n strandbezoekje (wat misschien al lastig is) niet veel makkelijker. Probeer niet zo bezig te zijn met hoe anderen eruit zien en als je dit wel doet, herinner jezelf er dan aan dat niemand perfect is en dat zij waarschijnlijk ook dingen heeft waar ze onzeker over is. Verder kan het ook zo zijn dat je het idee hebt dat anderen constant met jou bezig zijn en naar je kijken. Sommige mensen hebben al het gevoel dat er over hen gepraat wordt als ze mensen met elkaar zien praten, precies op dat moment dat jij voorbij loopt. Dit is niet realistisch. Mensen zijn meer met zichzelf bezig dan met jou. Probeer je te focussen op wat je gaat doen. Misschien ga je lekker bijkletsen met vriendinnen, zwemmen, van het zonnetje genieten, etc.

Je vies voelen door het weer
Als het zo warm is buiten, zweet je natuurlijk ook meer en dit kan je ook behoorlijk onzeker maken. Ik voel me altijd een beetje vies na een dag warm weer en ik ruik mijzelf (en anderen, bijvoorbeeld in het OV) ook eerder. Door de zonnebrandcreme ga ik ook altijd een beetje plakken en dat bevordert ook niet echt een schoon gevoel terwijl ik weet dat dat ergens anders vandaan komt. Het is fijner om je lekker fris te voelen. Je kunt hier natuurlijk wel wat aan doen door een lekkere koude douche te nemen, verfrissende doekjes in je tas mee te nemen en luchtige kleding te dragen. Ohja, en vergeet de deo niet!

Waar loop jij tegenaan tijdens die warme dagen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sofie - Donderdag 2 juli 2015 13:28
Goede blog! Ik heb net opvallend meer eetlust bij warm weer. Best lastig, want ik houd ook heel makkelijk vocht vast, dus voel en bén ik swieso al wat voller. Het laatste dat je dan wilt, is doorslaan in eten. Het is een strijd om die balans te vinden: voldoende eten, je er niet slecht bij voelen en in je achterhoofd houden dat je aangekomen bent door vochtophoping.
Diede - Donderdag 2 juli 2015 13:57
Dat vocht vasthouden vind ik allemaal maar heel lastig...
Mandy - Donderdag 2 juli 2015 14:21
Ik vind het heel lastig... deze temperaturen. Maar het meest vanwege mijn lichaam. Als volle vrouw vind ik het moeilijk om mij 'gepast' te kleden met dit weer. Zelf heb ik ook erg veel littekens vanwege zelfbeschadiging, maar die boeien me niet. Het is echt mijn volume waar ik mee zit. Ik durf geen korte broeken te dragen vanwege mijn volle benen en cellulitis, geen truitjes zonder mouwen vanwege mijn dikke armen met teveel loshangend vel. Daarnaast heb ik brede heupen en mijn taille is ook breder als wat die zou moeten zijn.
Ik vind het dan ook ontzettend moeilijk als ik al die dunne meisjes in korte broekjes, korte truitjes, bikinis en wat dan ook zie rondlopen en ik weet dat ik nooit zo zal uitzien, want afvallen? Gaat niet zo 1,2,3 met veel medicatie en de ziekte van Crohn.
Ik doe mijn best om mijn lichaam te accepteren met een maatje meer en me niet te schamen, maar dat lukt niet altijd, soms wat meer en soms wat minder, maar ik ga wel met een redelijke korte broek en truitjes zonder mouwen naar buiten omdat ik het anders niet overleef.
Als ik dan losse kleding zou moeten dragen vind ik net dat die me net nog dikker laten uitzien.. drama... drama.. ieder jaar maar weer, dag in en dag uit.
black tiger - Donderdag 2 juli 2015 15:19
goede blog.
Ik vind vooral dunne meiden moeilijk. blijft een trigger.
Ik verberg mijn littekens met foundation, daardoor kan ik met korte mouwen lopen.
Het verbergt het natuurlijk niet helemaal, maar het valt ietsie minder op.
en ik loop de hele dag met m'n arm tegen m'n buik. maarjaaa....
Roeline - Donderdag 2 juli 2015 15:33
Ik loop tegen het moeilijke aan met kleding. Blote benen bedoel ik dan. Liefst loop ik in een lange broek met korte mouwen en slippers maar daar is nu toch echt het weer niet meer voor. Gister had ik een lange dunne broek aan en vandaag een jurkje met legging over de knie. Maar toch liep ik vorig jaar in echt korte broekjes en dat ga ik zeker weer doen als ik nog wat meer ben afgevallen en de broekjes weer pas.
Maan - Donderdag 2 juli 2015 15:37
Ik heb - net als Sofie - juist ook meer eetlust met dit weer.. En daarbij ook veel zin in kaas, chips, patat, en dat soort zout-vette dingen.. Dat in combinatie met niet uren in de zon kunnen lopen en/of fietsen vind ik lastig.

Verder is het vooral 'het begin' dat het lastig maakt; de eerste keer weer in bikini, halfbloot, etc. Maar merk nu al dat het met de jaren makkelijker gaat :)

Hallo zomer!
Sascha - Donderdag 2 juli 2015 18:41
Wat fijn om te lezen zeg. Ik ben nu al een half jaar ''beter'' en zo voel ik me ook bijna altijd. Alleen nu met mijn tentamens en dat weer..heb ik even een pittig momentje dat ik mezelf oerlelijk, vies en bleh voel...ik weet dat het niet waar is, maar dat het door andere dingen komt. Ik dacht idd dat ik de enige was die niet altijd van zon etc houdt, maar er zijn echt nog veel meer mensen haha!
Maanmeisje - Donderdag 2 juli 2015 19:28
Fijne blog! Ik vind het zweten en 'vies voelen' lastig, de blote kleding (draag ik niet), vrolijke mensen om mij heen als ik me zelf niet zo voel en het vocht vasthouden.
Jody - Donderdag 2 juli 2015 19:35
Mooie blog! Ik heb BED mede veroorzaakt door te weinig eten. Met therapie had ik eindelijk een beetje structuur in mijn eten krijgen we dit weer. Mijn eetlust is nagenoeg weg. Waardoor ik weer bang ben dat ik 3 stappen terug ga. Door de eetstoornis ben ik ook gewoon dik en dat kan je niet verbergen in de zomer. Iedereen lijkt wel het perfecte figuur te hebben. Ze hebben leuke jurkjes aan en ik heb het idee dat ik me zoveel mogelijk moet bedekken. Dus ik draag buiten de deur nog steeds lange broeken en 3 kwartmouwen. Ik heb ongelooflijk veel vocht, dus daardoor ben ik mijn enkels zo ongeveer kwijtgeraakt. Dus nee de zomer is niet mijn favoriet, maar voor mijn reuma ideaal.
desire - Vrijdag 3 juli 2015 11:25
ik kom altijd aan in de zomer van het vocht. :(
Liz - Vrijdag 3 juli 2015 13:51
Ik raak echt compleet in paniek met dit weer. Je kunt niet echt lange, bedekkende kleding dragen waardoor ik de hele tijd kritiek op mezelf lever. En al die halfnaakte mensen buiten leveren teveel vergelijkingsmateriaal... Ik heb ook totaal geen eetlust als het zo warm is waardoor m'n eetstoornis getriggerd wordt, niet handig omdat ik nog een beetje moet aankomen. Verder heb ik nog eens heel veel stress van allerlei dingen waardoor ik me echt depri voel. Zit soms echt te huilen van ellende dus ik ben blij als alles weer normaal is..
S. - Zaterdag 4 juli 2015 12:12
Smerig, dit weer. Op m'n kamer is het niet uit te houden, waardoor ik noodgedwongen een verdieping lager slaap. Ik zweet en plak aan alle kanten, zo vies. Ik haat alle zon, het vele licht en het lawaai buiten, de barbecueluchten, bah.

En ik snap de mensen niet die, wanneer het een dagje niet boven de 15 (of zelfs 20) graden komt lopen te mekkeren dat ze zomer willen, dan is het eindelijk zomer en dan is het weer te warm?! Hallo, wat wil je nou?