Een dromenboekje bijhouden

 

justadreamEr zijn momenten dat ik badend in het zweet wakker schrik: nog geen minuut geleden werd ik achtervolgd door verschrikkelijk enge, groen met paarse monsters die mij op wilden eten! Als ik om mij heen kijk, dan zie ik dat ik lekker in mijn veilige bedje lig en besef ik me dat het maar een droom was, gelukkig... Toch ben ik blij dat ik ook nog leuke dromen heb. Zo droomde ik laatst dat ik aan de andere kant van de wereld aan een lekker zonnig strand lag met een cocktail in mijn hand. Dat vind ik toch de betere dromen!

Hoe komt het dat ik dit allemaal nog zo goed weet? Dat heb ik te danken aan mijn dromenboekje. In dit boekje schrijf ik al lange tijd al mijn dromen op. Het is niet alleen heel leuk om terug te kunnen lezen wat je bijvoorbeeld een half jaar geleden droomde, je traint er ook je geheugen mee. Zo zal je in het begin merken dat het nog knap lastig is om elke keer als je wakker wordt je droom te kunnen herinneren. Maar door er een gewoonte van te maken om meteen dit boekje te pakken als je je ogen open doet zal dit steeds makkelijker worden.

Om je dromen bij te houden heb je eigenlijk niet veel meer nodig dan een pen en papier. Het is natuurlijk wel leuk om hier speciaal een mooi schriftje of leuk boekje voor te kopen. Je kan hiervoor een mooi dagboekje kopen, of zelfs een speciaal dromenboekje. Er is genoeg te vinden, kijk maar eens rond in de boekenwinkel of op het internet! Bij bol.com bijvoorbeeld is een speciaal dromenboek te koop geschreven door Ada de Boer: psycholoog en deskundige op het gebied van dromen. In dit boekje kun je jouw droomherinneringen opschrijven aan de hand van vragen en inspirerende teksten. Ook kan je op de website van troostgeschenk een heel schattig maar ook simpel boekje kopen voor jouw allermooiste dromen.

ar mijn dagelijks leven soms een beetje saai lijkt zijn de mogelijkheden in mijn dromen eindeloos: ‘Moet ik ergens heen? Dan vlieg ik toch even. Of wil ik graag Olympisch kampioen snowboarden worden? Geen probleem!'

Ibelieveicanfly

Als je nu echt serieus bezig gaat met het bijhouden van je dromen dan kan het zelfs zo ver gaan dat je op een gegeven moment in staat bent een soort droomscript te schrijven. Je kan je dromen een richting op sturen, of zelfs lucide dromen gaan ervaren. Bij een lucide droom slaap en droom je wel, maar tegelijkertijd besef je je ook dat je aan het dromen bent:

‘Eenmaal op de bergtop, keek ik uit over het uitgestrekte landschap ver beneden mij. Vanaf hier leek mijn huis maar een stipje. ‘Hoe vreemd,' dacht ik, ‘in Nederland bestaan zulke bergruggen niet.' Toen besefte ik: ‘Dit moet een droom zijn!' Nog nooit had ik zulke aanwezigheid gevoeld. Kleuren waren zo mooi en het gevoel van vrijheid dat ik had, was zo opwekkend dat ik met mijn armen in de lucht vanaf de top schreeuwde, zo hard als ik kon: ‘Ik droom!' Ik droom!' Wetend dat me niets kon overkomen, dook ik van de bergrand af en steeg vervolgens op naar de hemel. Plotseling begon ik de droom kwijt te raken, wellicht door de opwinding. Ik ontwaakte in bed en begreep wat er gebeurd was: ik was bewust geweest tijdens mijn droomtoestand. Het is de vrijheid, denk ik, het besef dat ik mijn eigen universum zelf volledig in handen heb.' - Evelien H. Amsterdam

Herinner jij je wel eens wat je droomt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

K - Zondag 14 juli 2013 19:08
Ik herinner mij het wel eens, over sommige dingen snap ik echt niet hoe ik daarover kan dromen! Dromen zijn gek, maar ik vind het ook wel interessant.
m - Zondag 14 juli 2013 19:41
Ik droomde een keer dat ik aan het skeeleren was en toen kwam er ineens een hele grote, witte ijsbeer,heel slungelig, zoals ijsberen dat kunnen, met me mee rennen. In het echt had ik daar wel eens geskeelerd. Maar ik dacht, wat moet een ijsbeer nu in Nederland, haha
xxx - Zondag 14 juli 2013 20:26
tof ideetje! Ik heb eens gedroomd dat mijn moeder naar frankrijk ging zonder mij en een week later ze terugkwam maar me dan weer in de steek liet. Ik denk dat het wil zeggen dat ik mijn moeder wat meer los moet laten
framboosxx - Zondag 14 juli 2013 20:29
Haha, wat grappig; ik hou ook een dromenboekje bij!=)
Lamp - Zondag 14 juli 2013 20:54
Ik wilde ook graag 'lucide dromen' leren, en het opschrijven van je droom als je wakkerwordt is het eerste dat je moet doen. Heb het twee weken volgehouden (het is echt discipline als je om 4 uur s' nachts met je slaaphoofd een droom moet gaan opschrijven) en het lukte!! Ik kon vliegen, m'n dromen manipuleren, was bewuster van wat ik droomde en had gedroomd en m'n dromen waren minder chaotisch. Ik heb zelfs een spiegel kunnen oproepen om erin te kijken in m'n droom! Ik ga het weer doen, bedankt voor de blog! :)
Klein Veertje - Zondag 14 juli 2013 21:56
Ik droom vaak nare dromen en meestal kan ik ze herinneren. De dromen die ik heb zijn altijd heel realistisch (ze voelen echt), maar ze kunnen nooit echt gebeuren.
- - Maandag 15 juli 2013 09:00
Ik heb periodes, eigenlijk de meeste tijd (11 maanden in totaal?) dat ik altijd mijn dromen herinner. En dat ze eigenlijk ook altijd niet heel fijn zijn.
Af en toe afgewisseld met relatief rustige nachten waarin ik het me niet herinner en ik ben eigenlijk blij met die nachten dat ik het niet meer weet.

Geen dromendagboek voor mij dus haha
Dorien - Maandag 15 juli 2013 12:24
Ik ben toevallig een paar weken geleden begonnen met een dromenboekje maar er staan er nog maar een paar in, ik herinner mijn dromen zo weinig :(
Lamp - Maandag 15 juli 2013 17:53
Vannacht heb ik 'm opgeschreven! ^^ En nu onthouden :)