Een bezoekje aan de dokter

 

De laatste tijd kom ik geregeld in het ziekenhuis of bij de huisarts. Af en toe een bezoekje aan de diëtiste, maar eigenlijk staat het grootste deel van mijn ziekenhuisbezoekjes los van mijn eetstoornis. Soms moet ik me bijna helemaal uitkleden. Ik denk dat bijna niemand oprecht kan zeggen zich helemaal op z'n gemak te voelen als hij/zij zich uit moet kleden waar de arts bij is. Als je een eetstoornis hebt, kan een bezoekje aan een dokter of huisarts hierdoor nog wat extra spanning opleveren.

dokterspraktijk
bron foto

Ikzelf voel me echter niet alleen ongemakkelijk bij het uitkleden. Ook ben ik voor elke afspraak bang dat ik gewogen zal worden. Omdat een bezoekje aan het ziekenhuis op zich al niet erg leuk is, zou het fijn zijn als je je niet ook nog druk hoeft te maken om je lichaam of je gewicht. Voor mezelf heb ik een aantal tips bedacht die ik kan gebruiken als ik me gespannen voel voor zo'n afspraak, en deze deel ik graag met jullie in de hoop dat jullie er ook iets aan hebben.

• Mij helpt het als ik me bedenk dat artsen ook maar artsen zijn. Het is geen modeshow, het gaat er niet om of je lichaam er mooi uitziet. Een arts zal dat niet eens opmerken, omdat hij puur en alleen bezig is met zijn vak: jou onderzoeken en helpen.

• Ook helpt het me om me te bedenken dat een arts al zoveel "ergere" dingen heeft gezien en meegemaakt. Kijk maar eens om je heen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, op het strand, in de stad, op je werk/school, etc. Als je heel eerlijk naar jezelf durft te zijn, dan zal je waarschijnlijk tot de conclusie komen dat het allemaal echt een heel stuk erger kan!

Neem iemand mee als je een afspraak hebt. Het is fijn om je wachttijd niet alleen door te hoeven brengen omdat je anders waarschijnlijk alleen maar nerveuzer wordt. Je kan diegene vaak ook mee naar binnen nemen als je aan de beurt bent, als je dat steunend vindt. Maar ook erna kan het heel erg prettig zijn dat je niet in je uppie weer op de fiets naar huis stapt, maar dat je eerst eventjes kwijt kan wat je er ook maar over kwijt wil. Samen sta je sterker dan alleen!

• Als je van tevoren al weet dat je op de weegschaal zult moeten (bij bijvoorbeeld de diëtiste of bij een lichamelijk onderzoek), schiet dan niet in de stress. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zelf ben ik heel bekend met de gedachte 'ik moet nog gauw even wat afvallen voor ik daar op de weegschaal moet.' Als jou dat ook bekend voor komt, probeer je dan te blijven realiseren dat een dokter je niet weegt om te controleren of je wel licht genoeg bent. Sterker nog: als je te licht bent zullen de alarmbellen bij de dokter/diëtiste nog harder gaan rinkelen. Mij lijkt dat je dan dus nog verder van huis bent. Blijf ook realistisch naar jezelf: een kilo eraf maakt je niet gelukkiger, en je weet diep vanbinnen dat je die kilo ook weer aan zal moeten komen als je gewicht onder je streefgewicht zit.

• Een tip die ik zelf nog veel te vaak in de wind sla: ga niet op internet zoeken. Hiermee bedoel ik niet dat je nooit op internet iets op mag zoeken over je gezondheid, maar neem dit voorbeeld: Jantje ligt in bed en voelt ineens op zijn onderrug een rare plek. Als hij opstaat en in de spiegel kijkt, ziet hij een grote rode vlek zitten. Hij maakt zich zorgen, dus typt hij in op Google: 'grote rode vlek op onderrug.' De eerste dingen die dan tevoorschijn komen zijn 'Ziekte van Lyme', 'huidaandoening', 'huiduitslag' enzovoort, terwijl hij misschien wel gewoon allergisch is voor zijn nieuwe douchecrème. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, maar in zulke gevallen maken de dingen die je leest op internet je alleen maar bang. Het beste is dus om in zo'n geval gewoon even langs de huisarts te gaan of om iemand anders te vragen die er verstand van heeft. Zo voorkom je dat je zelf al dagen rondloopt met de gedachte dat er wel eens iets vreselijk mis kan zijn terwijl er misschien helemaal niets aan de hand is. Laat je dus niet gek maken en bescherm jezelf hiertegen. Lees hier meer over symptomen online opzoeken

Ik hoop dat deze tips je helpen om de komende ziekenhuis- en doktersbezoekjes wat minder gespannen te laten verlopen. Wat ook de reden is dat je naar het ziekenhuis of de dokter moet:

Hoe is een bezoekje aan de dokter voor jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Valérie - Woensdag 29 mei 2013 20:07
Ik moet vrijdag... Zie er inderdaad tegenop :-(.
MIO - Woensdag 29 mei 2013 20:38
eng. Niet vanwege dat wat jij noemt, maar omdat enerzijds bij al mijn klachten terug wordt verwezen naar mijn eetstoornis, maar tegelijk mijn eetstoornis veroorzaker kan zijn van niets... Beetje tegenstrijdig.
Krijg altijd een beetje het idee dat ik me aanstel door de dokter...
Doccie - Woensdag 29 mei 2013 20:51
Ik ben zelf dokter (en heb een eetstoornis, ja die zijn er ook, het zijn net mensen!) en kan je tips beamen. Een dokter kijkt heel klinisch naar een lichaam. Is iemand ziek, of niet ziek, ziet iemand geel, blauw, bleek of grauw misschien. Je kijkt gewoon niet of iemand mooi of lelijk is, wel zie je of iemand heel mager of juist heel dik is, dat is van belang voor hoe medicatie werkt en hoe ziek iemand is, maar je hecht er geen waarde aan als mooi lelijk, mislukt, lui of niet ziek genoeg zoals die vaak in je op komen als je een eetstoornis hebt.
En inderdaad vooral niet googlen! Je leest de engste dingen, waarvan de ene helft niet kan en de andere helft zo weinig voorkomt dat jij het echt niet hebt. Ga gewoon even langs de huisarts 9 van de 10 keer word je gerust gesteld.
(: - Woensdag 29 mei 2013 21:44
Haha, ik moest gisteren naar de dokter, en ik moest me ook helemaal uitkleden, op mijn broek na. Ookal heb ik een eetstoornis, het maakte me echt niets uit om daar zonder BH voor mijn dokter te staan.
Dat van zoeken op google maakt voor mij niets uit, ik studeer biomedische wetenschappen, dus mijn brein filtert daar al de meest negatieve dingen uit, en gaat dat denken "oei, ik heb dat." Maar daar hebben wel meer van mijn studiegenoten last van, haha. Volgend jaar stap ik over op geneeskunde, als alles meezit, dus dat wordt ook nog eens lachen omdat ik dan nog ietsje meer met dat soort dingen in de les bezig ben dan nu. Maar hee, dan ga ik gewoon langs de huisarts, die vertelt me dat alles goed is, en dan kan ik er weer tegen aan, simple as that (:
jens - Woensdag 29 mei 2013 21:54
Dokters bezoekjes zijn voor,mij een ramp en niet al1 om eetstoornismaar ook om de littekens waar artsen paar x over gezeurd hebben maar de tips wel het proberen waard
Sop - Woensdag 29 mei 2013 22:09
Ik ben ook dokter, net als Doccie, en heb een eetstoornis NAO waar ik voor in therapie ben sinds ca. 1/2 jaar. Ook ik kan beamen dat een dokter heel zakelijk naar een patiënt kijkt, en dus ook naar jou, haar of zijn lichaam. Juist tegenover zo iemand hoef je je eigenlijk niet te schamen, maar ik begrijp je gevoel. Het is absoluut niet prettig om zo 'naakt' tegenover een vreemde te moeten staan... en dan al die vragen..... Toch bedoelt een dokter het goed en wil die jou inderdaad alleen maar helpen. Soms is de manier van vragen misschien niet helemaal handig (want goede communicatie blijft nog altijd het aller moeilijkste wat er op deze wereld bestaat, tenminste ben ik van mening), maar openheid en eerlijkheid daar heb je zelf het meeste aan. Ik ben dat nu ca. 1 jaar en ik merk dat ik boven verwachting heel veel respect en hulp krijg, juist van mijn collega dokters! Dat had ik NOOIT verwacht!!! Er is in de medische wereld de laatste jaren steeds meer aandacht voor ons probleem en langzaam aan ook zeker steeds meer begrip. Want een eetstoornis wordt steeds meer gezien als een echte ziekte! En niet als een simpel psychisch probleem. Er zit altijd iets achter, een onderliggend probleem, het staat niet op zichzelf! Dus probeer je tips te volgen en onthoudt goed: 'Dokters zijn ook maar mensen (zoals je zelf zegt) en meerdere van hen hebben OOK een eetstoornis!! Dokters zijn niet perfect! (ook al zouden ze dat heel graag willen!)'
Sterkte en tnx voor je post!
marleen2502 - Woensdag 29 mei 2013 23:34
ik ga elke week naar mijn huisarts en eigenlijk voel ik me daar super goed bij.
Ik vertrouw haar echt 200%, ik ken haar ook al bijna tien jaar en ze heeft al alle mogelijke stadia van es bij me gezien. Ik kan alles tegen haar zeggen, meestal praten we niet eens over eten, maar over alles wat invloed daarop kan hebben. Vandaag heeft ze me voor het eerst boos gezien en ze was daar erg van geschrokken maar ze moedigt me nu wel aan om dat vaker naar anderen naar buiten te brengen. Ze helpt me meer dan mijn laatste psych in elk geval! En ze kost 10 keer minder...
Charlotte - Woensdag 29 mei 2013 23:59
Vind dingen als naar de fysio gaan (daar moet ik ook in mijn ondergoed) ook altijd heel spannend. Bij de dokter voor gewichtscontrole gelukkig nooit uit de kleren gehoeven. Maar heel hele fijne blog, goeie tips. En ik vind jullie reacties ook heel fijn Doccie en Sop! Dat het door daadwerkelijke artsen beaamt wordt dat er op zo'n andere manier gekeken wordt is geruststellend om te horen.
D - Donderdag 30 mei 2013 00:27
ik moet altijd gewogen worden bij mn arts.. al sinds mn 6e (4x per jaar) Ik merk wel dat ik me daar al een paar weken van tevoren druk om maak en probeer nog even af te vallen. En vroeger vond ik het eng om te zien hoe die lijn van mn gewicht in de grafiek omhoog ging. Vooral toen ze zeiden dat ik rond mn 18e ineens veel aan zou komen. Dat wilde ik voorkomen. Ik wilde dat die lijn niet verder omhoog zou gaan en liever naa beneden!
Alison - Donderdag 30 mei 2013 00:46
Super goed geschreven, lieve Ellen!
@D - Donderdag 30 mei 2013 10:16
Misschien is het een goed idee om dit kenbaar te maken bij je omstanders(papa, mama, broer, zus, goede vriendin of de dokter zelf).
Want wat ik begrijp aan jouw verhaal is dat het weegmoment een enorme trigger/valkuil is en je je daar al weken van te voren mee bezig houdt. Door het te bespreken kunnen je omstanders je beter helpen wanneer je het moeilijk hebt.

Veel liefsXX
EB91 - Donderdag 30 mei 2013 10:19
Ik heb er nog nooit problemen mee gehad om me uit te kleden voor een arts. Dat hoort gewoon bij hun werk en een lichaam is eigenlijk helemaal niets raars. Iedereen heeft een lichaam dus waarom moeten we ons daar voor schamen? Wel zorg ik in zo'n geval dat ik even met een scheermesje langs mijn oksels en borsten ga (ja ik heb borsthaar), omdat ik dat haar er wel wat onsmakelijk uit vind zien.

Toen ik zelf nog verpleegkunde deed en een stage had, zag ik ook genoeg naakte mensen. Het waren geen perfecte lichamen, maar ik heb daar nooit iets over gedacht. Oke, één lichaam van een vrouw is me nog altijd bij gebleven. Zij was zo dik dat ze een extra breed en stevig bed nodig had. Ze had smetplekken in de liezen en het was ontzettend zwaar om haar buik weg te drukken om die plekken in te smeren. En als ze wat voorover stond hing haar buik op haar knieën. Dan schieten er toch wel wat gedachten door je hoofd heen. Ik vond het vooral heel erg voor haar dat ze zo door het leven moest. Maar ik heb daar nooit anders op gereageerd.
Lexii - Donderdag 30 mei 2013 21:35
Zelfs als co-assistent vind ik het niet leuk om naar de dokter te gaan. Ik ga echt pas als ik het niet meer weet, of als ik me erg ongerust maak (of als mn moeder vindt dat ik toch maar even langs moet).
Ik word er ook niet gelukkig van om me uit te kleden. Maar weet ook, doordat ik zelf ook patiënten onderzoek, dat artsen op een hele andere manier naar mij kijken dan dat ik doe.
m - Vrijdag 31 mei 2013 19:39
Ik heb vooral moeite dat ik ben geworden wie ik ben, dus ook mijn lijf, door mijn eetprobleem. Ik voel me dan nooit als mezelf. En dat zo'n huisarts dan misschien ook niet werkelijk mij ziet. Misschien zou hij of zij dan ook anders reageren bv. op mij of mijn vragen/klachten. Die twijfel daaraan, geeft me machteloos en verdrietig gevoel.
Ed - Zaterdag 3 juni 2017 02:55
Als ik bij de dokter kom, vind ik het fijn als er goed nota van me wordt genomen. Ik heb er dan ook geen moeite mee, dat ik ze me volledig moet uitkleden. Ik weet, dat ze goed nota neemt van mijn hele lichaam en dat ik met een gerust hart naar huis kan gaan. En ik ben nummer zoveel, die ze naakt voor zich gezien heeft.