Symptomen online opzoeken

 

hulp of schadelijkNergens ga je zó snel van hoofdpijn naar een hersentumor, van een pijnlijk been naar een hartinfarct en van huiduitslag naar een dodelijke infectie, als op het internet. Als je symptomen googled, kom je al gauw bij de 'worst case scenario's'. In het ergste geval is het die tumor, maar meestal is het stress. In het ergste geval is het je hart, meestal heb je iets verrekt. In het ergste geval is het een infectie, meestal is de uitslag de volgende dag vanzelf verdwenen. Je kunt jezelf heel bang maken door op internet op te zoeken 'wat je hebt'.

Ik ben op zich een redelijk rationeel, 'normaal' denkend persoon. Maar soms kan ik echt het idee krijgen dat ik van alles heb. Als ik gestresst ben, mij kwetsbaar voel of een lage weerstand heb, word ik een beetje hypochondrisch. Elk pijntje, gevoel van benauwdheid of blauwe plek 'betekent'  dan iets. 's Avonds en 's nachts ben ik er vooral gevoelig voor.

Als ik mij zo kwetsbaar voel, is symtomen google'en het láátste wat ik moet doen. Ik wéét dat dat mijn angst op dat moment alleen maar erger maakt. Maar ik kan het niet laten. Wat er dan gebeurt is het volgende. Als je bij een symptoomchecker bijvoorbeeld invult 'hoofdpijn', is het eerste wat je ziet staan 'meningeoom'. Dat woord staat ook nog eens vetgedrukt. Dus natúúrlijk klik ik dat aan. Een meningeoom is een (meestal goedaardige) tumor die stilletjes en langzaam in je hoofd groeit.. en de rest lees ik niet meer. Ik sla alleen op 'tumor', 'stil en langzaam groeien', 'mijn hoofd'.

online

En als je 'pijn op borst' intypt zijn dit je eerste 5 opties volgens het internet: galblaasaandoening, aortaklepafwijkingen, aorta aneurysma, longcarcinoom, hartinfarct. Hyperventilatie, wat waarschijnlijk de meest voor de hand liggende optie is, aangezien je angstig bent, staat als laatste!!

Inmiddels heb ik wel een brok in mijn keel gekregen van deze toestanden. Als ik dat symptoom invul kom ik uit bij 'leiomyoom'. Een of andere (goedaardige) slokdarmtumor. Dat helpt dus niet. Ik ga voor zwaarder geschut en typ in: 'angst om dood te gaan'. Nu kom ik tenminste uit bij 'paniek' en krijg een heel informatief en kalmerend filmpje te zien over hyperventilatie. Fijn.

Mijn advies: geen symptomen google'en. Al helemaal niet als je je al kwetsbaar voelt. Het maakt je alleen maar angstiger en het is meestal complete onzin. Probeer in eerste instantie jezelf een beetje te kalmeren. De boel te relativeren. Als je je zorgen maakt, bel dan gewoon de huisartsassistente. Leg je klacht uit en zij vertelt je of het handig is om langs te komen. And in the meantime:

dont forget to breathe

Zoek jij wel eens symptomen online op?

Hoe hypochondrisch ben jij? Doe de test op GoedGevoel.be.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fuzzie - Woensdag 4 april 2012 13:25
hahaha oeeeeeeef herkenbaar, ik heb een hypochondrische periode gehad waarin ik echt bij alles dacht dat ik een ziekte had en het dus ook idd ging opzoeken. Alleen bij mij was het iets meer lichamelijk, dat ik gewoon dacht dat als ik een steekje ergens in mn lichaam voelde dat er iets goed mis was. Zelfs een keer bij de cardioloog gezeten omdat ik dacht dat ik het aan mn hart had (terwijl ik in die tijd gewoon gezond was en gwn een goed eetpatroon had:P) hehe kan er achteraf wel om lachen allemaal. Heb er inmiddels ook geen last meer van gelukkig. Goed advies idd om geen symptomen te gaan googlen, brengt je tot niks behalve nog meer stress..
h0neybee - Woensdag 4 april 2012 13:27
wo ja heel herkenbaar. zoek nu ook nooit meer symptomen op op het internet, je wordt er indd alleen maar bang van.
JustMeXx - Woensdag 4 april 2012 13:36
Als ik met vragen zit of me afvraag wat er aan de hand kan zijn ga ik het ook snel eens googlen maar ik zie er eigenlijk vooral de voordelen van. Je krijgt soms echt goede tips, steun van mensen met hetzelfde probleem enz. Maar ik kan er wel inkomen dat het je soms volledig op het verkeerde spoort kan zetten, wat kan leiden tot frustraties en angsten.
Lexii - Woensdag 4 april 2012 13:39
Moet je al helemaal geen geneeskundestudie doen. Dan word je zo mogelijk nog hypochondrischer. Totdat je in het blok psychiatrie terecht komt. Dan heb je geen lichamelijke klachten meer, maar uitsluitend psychische...
Nou, dan leer je wel te relativeren ;-). Denk aan:
"Huh? Hoe kan ik nou vorige maand nog dit en dat en pijn hier en naar gevoel daar hebben? Dat is nu weg, en nu voel ik me hyper, help ik ben manisch!"
E - Woensdag 4 april 2012 14:48
Elke keer als ik iets heb google ik dat ook :P
Niet handig want ik denk dat direct dat ik hersenkanker heb of botkanker of huidkanker of ergens anders kanker, nietfalen, leverfalen, diabetes ect. terwijl ik er soms geen enkel symptoom bij heb.
Ook dacht ik ooit dat ik een psychopaat was en manisch depressief. Tot nu toe valt het allemaal mee :P
Dus ik kijk nu steeds minder op internet :)
loessi - Woensdag 4 april 2012 14:49
Hahaha grappig, ik had hier laatst nog zelf een soortgelijk topic over geopend;)
Fayee - Woensdag 4 april 2012 14:54
Ben totaal niet hypochondrischer. Ben wat dat betreft heel nuchter in dat soort dingen en negeer ik het meeste wat ik voel.
Jannee - Woensdag 4 april 2012 16:46
Ook nooit doen als je je net gebrand hebt aan een oven:
brandwonden googlen en bij afbeeldingen kijken ;').
Leonie_06 - Woensdag 4 april 2012 18:38
Whoow, dat is echt super herkenbaar! K zoek zelf ook altijd van alles op en natuurlijk ga je stressen want het kan wel iets heel ergs zijn.. Je realitiveerd dan niet in 'het kan ook een verkoudheidje zijn', nee het gaat al gauw over tumoren en ontstekingen op internet en daar blijft je hoofd inderdaad daarbij hangen.
Superlastig! Maar blij dat het herkenbaar is voor vele personen.
Tao - Woensdag 4 april 2012 18:42
Wahaaa toepasselijk!!! :')
virdatje - Woensdag 4 april 2012 22:46
Dit is echt heel herkenbaar voor mij..
Ik ben al bang dat ik dood ga als ik hoofdpijn heb of het benauwd heb : O goed artikel dit! Ik ga geen symptomen meer opzoeken =) zal me een hoop paniek en angst schelen.
Sanniej93 - Donderdag 5 april 2012 12:09
Vaak vind ik het ook niet echt een goed idee, maar voor school ging ik een keer opzoeken wat het syndroom van Klinefelter was en toen kwam ik bij allemaal syndromen. Waaronder het syndroom van Asperger en ik herkende mezelf daar, in zo'n beetje alles, in. Nu ben ik ook gediagnostiseerd en dat vind ik op een bepaalde manier best prettig.
Dus als ik dat niet gevonden had op internet, wist ik het nu nog niet.
Fizz - Zondag 8 juli 2012 10:54
Inderdaad, als je google gebruikt krijg je al snel een aantal doom scenario's te zien. Maar eigenlijk snap ik dat ook wel, een aantal ziektes kennen flink wat symptomen en koorts / buikpijn / hoofdpijn zijn erg vaak voorkomend, omdat dit signalen zijn van je lichaam. Afijn, dit viel mij ook op en daarom heb ik www.symptoommatch.nl gemaakt. Ik herkende dit probleem en wilde eigenlijk wel een oplossing hierop vinden. Bij elke aandoening die de symptomen kenmerkt wordt een percentage van overeenkomst gegeven. Met zo'n percentage erbij is het al een stuk aangenamer :)
Ik zou zeggen neem eens een kijkje en geef wat feedback ^^
Lisa - Maandag 19 augustus 2019 17:52
Ik heb misschien ook hypochondrie, ik zoek ook alles op maar ik krijg ook de symptomen. 2 jaar geleden ben ik aan mijn enkel geopeerd. We kwamen er achter dat er iets mis was omdat ik er doorheen zakte en veel pijn had, nu 2 jaar later heb ik zo’n angst dat ik weer al die symptomen krijg. De dokter heeft een soort van test gedaan met allemaal spul maar steeds na zo’n test ben ik bang dat er wel iets is... ik ben erg angstig! Iemand tips?
Anoniempje - Zaterdag 8 augustus 2020 23:10
Duss ik zoek al een tijdje symptonen op en ik kom de hele tijd rare dingen tegen zoals zwanger zijn enzo... en eerlijk gezegd maakt het me echt bang want ik heb nooit seks gehad en heb helemaal geen vriendje...